Hipercolesterolemia

Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente, precum cele de origine animala: produse lactate, oua si carne. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare.
Totusi, cresterea colesterolului peste o anumita limita exacerbeaza, implicit si riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. O parte din factorii ce contribuie la cresterea nivelului de colesterol seric pot fi controlati, altii, insa, nu.
Factorii de risc necontrolabili includ:
- sexul: dupa menopauza nivelul de LDL colesterol (colesterolul "rau") creste la femei, crescand astfel si riscul de aparitie a afectiunilor cardiace
- varsta: riscul de a face boli cardio-vasculare creste odata cu inaintarea in varsta. Barbatii peste 45 de ani si femeile peste 55 de ani au risc crescut de a dezvolta hipercolesterolemie
- istoric familial: riscul de a dezvolta hipercolesterolemie creste daca tatal sau un frate al pacientului a fost afectat de o boala cardiaca la o varsta tanara (inainte de 55 de ani) sau daca mama sau o sora au suferit de aceeasi boala (inainte de 65 de ani).
Factorii de risc controlabili includ:
- dieta: grasimile saturate si colesterolul din alimente cresc nivelul de LDL colesterol
- greutatea: obezitatea implica niveluri crescute de LDL colesterol si niveluri scazute de HDL colesterol (colesterolul "bun")
- exercitii fizice: cresterea gradului de efort fizic scade nivelul de LDL colesterol si il creste pe cel de HDL colesterol. De asemenea, ajuta la mentinerea greutatii in limite normale.
Cu cat numarul de factori de risc este mai mare cu atat creste posibilitatea aparitiei bolilor cardiovasculare.
Medici specialisti Medicina interna
- Asist. univ. dr. Petrescu Ligia - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Asist. univ. dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Mihaela Rugina - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
-
Cum poti avea eficient grija de ficatul tau
-
Sforaitul, simptome si tratament
-
Supraponderabilitatea
-
Fitoterapia stiintifica in terapiile complementare antitumorale
-
Semne de boala la nivelul organismului
-
Sezonul cald, momentul cel mai bun sa-ti reduci colesterolul!
-
Corpul tau: tot ce nu stii despre el!
-
Mentinerea siluetei cu Ayurveda
-
4 mituri despre colesterol
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
10 trucuri pentru a reduce colesterolul
1. Carbohidratii produc cresteri ale nivelului de LDL-colesterol ("colesterolul rau"). Pentru ca o salata sa fie mai sanatoasa, inlocuieste crutoanele cu miez de nuca, care au un continut crescut in grasimi polinesaturate ("grasimi bune"), care...citeste mai mult
-
Dislipidemiile - solutii alternative...
Aparatul cardiovascular este un tot unitar, un mecanism uluitor, care asigura hrana trupului si viata in sine. El ramane in lumea medicala dar si in constiinta populatiei, centrul vietii. Mentinerea colesterolului in limite normale este o conditie esentiala pentru a...citeste mai mult
-
Grasimi sanatoase pentru inima
Generalitati De ani de zile nutritionistii si medicii sustin beneficiile unei diete sarace in grasimi. Acestia au afirmat ca reducerea cantitatii de grasimi pe care oamenii o consuma este secretul pierderii in greutate, al scaderii nivelului de colesterol si...citeste mai mult