Hipercolesterolemia: Alimente sanatoase pentru inima

Fructe si legume proaspete

Sus
Hipercolesterolemia: Alimente sanatoase pentru inima

Mai jos sunt redate cateva alimente de baza ce fac parte dintr-un regim sanatos pentru inima.

Cuprins articol

  1. Fructe si legume proaspete
  2. Produse lactate si inlocuitori
  3. Carne, pui, peste si inlocuitori
  4. Produse congelate
  5. Grasimi si uleiuri
  6. Ierburi si condimente
  7. Indulcitori
  8. Alimente si condimente esentiale
  9. Articole similare

Fructe si legume proaspete

Sus

Fructele de sezon cum ar fi portocalele, merele, perele si strugurii, precum si legume ca ardei, broccoli, napi, conopida, rosii, telina ar trebui sa fie nelipsite din frigiderul pacientului.

Produse lactate si inlocuitori

Sus

- lapte 1%;
- lapte de soia (simplu, neindulcit, cu vanilie sau cacao);
- unt degresat total sau partial;
- smantana degresata partial sau total;
- branza degresata partial sau total (sub forma de felii, cuburi sau framantata);
- branza din soia (sub forma de felii, cuburi sau framantata);
- crema de branza degresata partial sau total;
- branza de casa 1% grasimi sau degresata;
- iaurt 1% grasime sau degresat ( simplu, cu fructe sau vanilie);
- iaurt din soia;
- sour cream (smantana fermentata) degresata total;
- inlocuitori de oua, albus de ou.

Carne, pui, peste si inlocuitori

Sus

- piept de pui sau curcan fara piele si os;
- carne alba de pui sau curcan fara piele;
- muschi de porc fara grasime;
- carne macra de vita;
- peste: somon, macrou, tilapia, crap, hering sau ton;
- tofu;
- tempeh (un produs din boabe de soia fermentate);
- seitan (gluten din grau folosit ca inlocuitor de carne).

Produse congelate

Sus

- legumele congelate si amestecurile de legume fara sosuri si adaos de sodiu;
- fructe congelate fara adaos de zahar (de exemplu afine congelate, capsuni, zmeura);
- boabe de soia congelate;
- burgeri sau carnati vegetarieni congelati;
- chili sau burritos vegetarieni cu un continut scazut in grasimi si sodiu.

Grasimi si uleiuri

Sus

- uleiuri pentru gatit asortate ( de masline, canola, nuci, seminte de struguri, alune sau susan);
- spary-uri pentru gatit, degresate total;
- inlocuitori de grasimi pentru copturi;
- grasimi pentru fragezirea aluatului nehidrogenate;
- margarina;
- sosuri pentru salate degresate partial sau total.

Ierburi si condimente

Sus

Mai jos sunt prezentate cateva condimente ce pot inlocui sarea:
- piper rosu;
- scortisoara;
- praf de curry;
- seminte de chimen;
- condimente italiene;
- praf de ceapa;
- busuioc;
- cuisoare;
- marar;
- oregano;
- sovarv;
- rozmarin;
- praf de chili;
- coriandru;
- praf de usturoi;
- menta;
- paprika;
- piper negru;
- chimion;
- ghimbir;
- miez de nuca;
- patrunjel.

Indulcitori

Sus

- inlocuitori ai zaharului;
- sirop de artar fara zahar;
- miere;
- sirop de orez brun folosit la cocaturi ca alternativa a indulcitorilor artificiali.

Alimente si condimente esentiale

Sus

- amestecuri de seminte si nuci (migdale, nuci, seminte de floarea soarelui, susan);
- fructe uscate;
- lipii, paine si toetillas din faina integrala;
- cereale integrale;
- chips-uri din faina integrala;
- prajituri din orez brun sau din porumb;
- covrigei din faina integrala;
- popcorn.

Condimente

- oteturi asortate din orez, vin rosu, balsamic, cidru de mere sau zmeura. Aceste oteturi sunt ingredientul principal pentru sosurile de salate;
- ketchup cu un continut scazut in sodiu;
- mustaruri asortate din cereale integrale, miere, Dijon sau galben;
- sosuri de soia cu un continut redus de sodiu;
- maioneza degresata total sau partial;
- sos pentru gratar.

Boabe, cereale si sosuri

- amestecuri de boabe conservate precum linte, garbanzo, fasole neagra (in cazul pacientilor cu hipertensiune arteriala trebuie alese cele cu un continut scazut in sodiu);
- boabe uscate (linte, fasole neagra, fasole garbanzo);
- supe de boabe cu un continut scazut de sodiu;
- chili vegetarian;
- boabe prajite fara grasimi;
- ovaz;
- tarate de ovaz;
- seminte de in;
- cereale integrale (trebuie alese cerealele ce contin mai mult de 5 g de fibre si mai putin de 8 g de zahar pe gustare);
- orz;
- orez brun;
- cereale precum grau, cus-cus, polenta, mei;
- paste fainoase din faina integrala (pot fi sub forma de fettuccini, lasagna, spaghetti, fusili, spirale, ravioli, macaroane);
- germeni de grau;
- faina de soia;
- faina integrala;
- faina de porumb;
- rosii conservate cu un continut redus de sodiu;
- pasta de tomate;
- sosuri pentru paste fainoase degresate;
- supe de pui, vita sau legume cu un continut scazut de sodiu;
- supe crema de ciuperci sau pui degresate 98%.

Sfatulmedicului.ro angajeaza programator PHP

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • 8 cauze ale colesterolului marit 8 cauze ale colesterolului marit

    Generalitati Conform statisticilor, aproape jumatate dintre romani se confrunta cu nivelul crescut al colesterolului. Cauzele hipercolesterolemiei sunt variate, incluzand istoricul familial si alimentatia. Nivelul de colestrol este masurat printr-un test de...citeste mai mult

  • 4 mituri despre colesterol 4 mituri despre colesterol

    Generalitati O dieta sanatoasa si exercitiile fizice regulate pot ajuta la diminuarea nivelului de colesterol din sange. Adoptarea obiceiurilor sanatoase cum ar fi o dieta echilibrata si activitatea fizica, pot ajuta la prevenirea cresterii nivelului de colesterol....citeste mai mult

  • 9 alimente recomandate cand aveti gripa 9 alimente recomandate cand aveti gripa

    Generalitati Cele mai comune afectiuni ale anotimpului rece - raceala si gripa, pot fi usor ameliorate printr-o alimentatie sanatoasa. Gripa este insotita adesea de lipsa poftei de mancare si de reducerea cantitatii de alimente consumate; din acest motiv, este...citeste mai mult