Beneficiile pentru sanatate ale orzului

Generalitati

Sus
Beneficiile pentru sanatate ale orzului

Orzul este un tip de cereala integrala bogata in fibre si proteine care ofera numeroase beneficii pentru sanatate celor care il consuma.

Fiert, orzul are o aroma delicioas de alune si textura gumata. in plus, orzul este o sursa excelenta de carbohidrati si poate fi consumat la micul dejun.

Orzul este apreciat pentru continutul sau ridicat de fibre si proteine, care stimuleaza sanatatea metabolismului si ajuta la cresterea nivelului de energie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Continut nutritiv
  3. Consumati orz la micul dejun
  4. Tipuri de orz
  5. Articole similare

Continut nutritiv

Sus

Orzul este bogat in mangan, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc si potasiu, insa cantitatea de calciu, vitamina C si acid pantotenic din compozitia sa, este destul de redusa.

Orzul este bogat in vitamina B6, diamina, niacina, riboflavina si acid folic. Consumul a 100 grame de orz ofera unei persoane 352 calorii. Aceste cereale integrale sunt bogate in proteine, vitamine, minerale si aminoacizi esentiali pentru sanatate.

Mai mult, orzul este una dintre cele mai importante surse de fibre atat solubile cat si insolubile si este bogat in tocotrienol, un antioxidant care diminueaza riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a problemelor declansate de colesterolul crescut.

Consumati orz la micul dejun

Sus

- Beneficii pentru nivelul de zahar din sange - Consumul de orz la micul dejun poate contribui la echilibarea nivelului de zahar din sange mai ales, gratie celor opt tipuri de aminoacizi esentiali care se regasesc in compozitia sa.

Consumul regulat de orz poate estompa modificarea glucozei din sange, o reactie normala care apare la orice persoana, dupa masa.

- Fibre alimentare - Continutul de fibre alimentare prezente intr-o portie moderata de orz, reprezinta un alt avantaj pentru care orzul trebuie consumat la micul dejun.

Fibrele alimentare sunt esentiale pentru ca miscarile intestinului sa fie normale si eficiente, pentru instalarea senzatiei de satietate si pentru controlul greutatii.

- Sursa de zinc - Un alt beneficiu al consumului de orz la micul dejun este cantitatea de zinc pe care acesta o contine.

Zincul este un element important, cu efecte pozitive asupra organismului uman, util in procesul vindecarii. In plus, acesta este considerat o sursa de antioxidanti care incetineste semnalele vizibile de imbatranire ale pielii precum si imbatranirea accelerata a muschilor, ca rezultat al imbatranirii.

Tipuri de orz

Sus

Orzul poate fi disponibil sub diverse forme: decorticat, frunze sau extract de orz, toate fiind folosite ca surse alimentare. Totusi doar anumite forme ale orzului sunt folosite pe scara larga:

- Orzul decojit (decorticat) - orzul in forma sa decojita contine cea mai mare canitate de nutrienti. Totusi acest tip de orz decorticat, are nevoie de mai mult timp pentru a fi digerat atunci cand este consumat alaturi de alte mancaruri obisnuite

- Iarba de orz - frunzele tinere sunt surse excelente de vitamine, minerale, aminoacizi si antioxidanti. Desi nivelul de fibre dietetice din acestea nu este la fel de mare ca cel care se regaseste in boabele de orz, frunzele contin clorofila, care poate ajuta la detoxifierea organsimului de toxine daunatoare.

- Faina de orz - faina de orz poate fi folosita ca substitut pentru faina de grau, inclusiv pentru prajituri. Faina din orz integral este mult mai hranitoare.

- Apa de orz - principalul beneficiu al apei de orz este pastrarea sanatatii rinichilor mai ales in momente de stres. Aceasta poate fi utilizata in scop terapeutic pentru persoanele care sufera de boli de rinichi si ale vezicii urinare.

Citeste si

Arhiva
  • Boala celiaca (enteropatia glutenica) Boala celiaca (enteropatia glutenica)

    Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara....citeste mai mult

  • Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii Aliatii organismului in sezonul rece:...

    Generalitati Expertii sunt de parere ca, daca dorim sa ne protejam de raceli si gripe in sezonul rece, natura ne pune la dispozitie o serie de aliati de incredere. Si cum este mult mai bine sa prevenim decat sa tratam, putem apela la acestia de fiecare data cand...citeste mai mult

  • Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate Consumul redus de fibre - 6 riscuri...

    Generalitati Fibrele sunt o parte esentiala a oricarei diete. Este important sa se consume in fiecare zi fibre, pentru mentinerea starii de vitalitate si a nivelului crescut de energie. Din pacate majoritatea oamenilor nu consuma atatea fibre cat recomanda...citeste mai mult