Beneficiile pentru sanatate ale orzului

Generalitati

Sus
Beneficiile pentru sanatate ale orzului

Orzul este un tip de cereala integrala bogata in fibre si proteine care ofera numeroase beneficii pentru sanatate celor care il consuma.

Fiert, orzul are o aroma delicioas de alune si textura gumata. in plus, orzul este o sursa excelenta de carbohidrati si poate fi consumat la micul dejun.

Orzul este apreciat pentru continutul sau ridicat de fibre si proteine, care stimuleaza sanatatea metabolismului si ajuta la cresterea nivelului de energie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Continut nutritiv
  3. Consumati orz la micul dejun
  4. Tipuri de orz
  5. Articole similare

Continut nutritiv

Sus

Orzul este bogat in mangan, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc si potasiu, insa cantitatea de calciu, vitamina C si acid pantotenic din compozitia sa, este destul de redusa.

Orzul este bogat in vitamina B6, diamina, niacina, riboflavina si acid folic. Consumul a 100 grame de orz ofera unei persoane 352 calorii. Aceste cereale integrale sunt bogate in proteine, vitamine, minerale si aminoacizi esentiali pentru sanatate.

Mai mult, orzul este una dintre cele mai importante surse de fibre atat solubile cat si insolubile si este bogat in tocotrienol, un antioxidant care diminueaza riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a problemelor declansate de colesterolul crescut.

Consumati orz la micul dejun

Sus

- Beneficii pentru nivelul de zahar din sange - Consumul de orz la micul dejun poate contribui la echilibarea nivelului de zahar din sange mai ales, gratie celor opt tipuri de aminoacizi esentiali care se regasesc in compozitia sa.

Consumul regulat de orz poate estompa modificarea glucozei din sange, o reactie normala care apare la orice persoana, dupa masa.

- Fibre alimentare - Continutul de fibre alimentare prezente intr-o portie moderata de orz, reprezinta un alt avantaj pentru care orzul trebuie consumat la micul dejun. Fibrele alimentare sunt esentiale pentru ca miscarile intestinului sa fie normale si eficiente, pentru instalarea senzatiei de satietate si pentru controlul greutatii.

- Sursa de zinc - Un alt beneficiu al consumului de orz la micul dejun este cantitatea de zinc pe care acesta o contine. Zincul este un element important, cu efecte pozitive asupra organismului uman, util in procesul vindecarii. In plus, acesta este considerat o sursa de antioxidanti care incetineste semnalele vizibile de imbatranire ale pielii precum si imbatranirea accelerata a muschilor, ca rezultat al imbatranirii.

Tipuri de orz

Sus

Orzul poate fi disponibil sub diverse forme: decorticat, frunze sau extract de orz, toate fiind folosite ca surse alimentare. Totusi doar anumite forme ale orzului sunt folosite pe scara larga:

- Orzul decojit (decorticat) - orzul in forma sa decojita contine cea mai mare canitate de nutrienti. Totusi acest tip de orz decorticat, are nevoie de mai mult timp pentru a fi digerat atunci cand este consumat alaturi de alte mancaruri obisnuite

- Iarba de orz - frunzele tinere sunt surse excelente de vitamine, minerale, aminoacizi si antioxidanti. Desi nivelul de fibre dietetice din acestea nu este la fel de mare ca cel care se regaseste in boabele de orz, frunzele contin clorofila, care poate ajuta la detoxifierea organsimului de toxine daunatoare.

- Faina de orz - faina de orz poate fi folosita ca substitut pentru faina de grau, inclusiv pentru prajituri. Faina din orz integral este mult mai hranitoare.

- Apa de orz - principalul beneficiu al apei de orz este pastrarea sanatatii rinichilor mai ales in momente de stres. Aceasta poate fi utilizata in scop terapeutic pentru persoanele care sufera de boli de rinichi si ale vezicii urinare.

Citeste si

Arhiva
  • Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale Sfaturi pentru a obtine beneficii din...

    Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B,...citeste mai mult

  • 7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar 7 beneficii garantate ale renuntarii...

    Generalitati Renuntarea la zahar aduce beneficii garantate starii de sanatate in general, sustin specialistii. Oamenii de stiinta au inceput sa asocieze nevoia de a consuma acest aliment cu dependenta de nicotina, din pricina efectelor sale adictive demonstrate...citeste mai mult

  • Orzul verde este considerata planta cu cea mai mare cantitate de nutrienti, aducand un aport pretios de vitamine, minerale si enzime Orzul verde este considerata planta...

    In Istorie, orzul verde apare ca fiind prima planta cerealiera cultivata pe Terra descoperita in Tibet. In Egiptul Anitic, orzul constituie hrana de baza a populatiei nevoiase, iar Herodot mentioneaza in scrierile sale ca egiptenii preparau din orz o bautura alcoolica...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
+2
Vezi toate clinicile
Mai putin
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK