4 alternative inteligente pentru micul dejun

4 alternative inteligente pentru micul dejun

Micul dejun poate fi considerata una din cele mai importante mese ale zilei. Studiile au demonstrat ca persoanele care iau micul dejun isi mentin silueta mai usor decat cele care nu o fac. Fenomenul este explicat prin faptul ca metabolismul este stimulat, iar foamea este tinuta sub control. Pentru un mic dejun sanatos, trebuie luate in considerare cateva sfaturi esentiale.

1. Nivel ridicat de fibre - Digerarea lenta a fibrelor, ajuta la instalarea rapida a senzatiei de satietate pentru o perioada mai indelungata de timp, implicand putine calorii. S-a demonstrat ca fulgii de ovaz, care au un nivel ridicat de fibre, pot contribui la scaderea in greutate, imbunatatesc nivelul colesterolului, reduc inflamatia si lupta impotriva hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat de tip 2. Pentru cei care iau micul dejun in graba, o combinatie de dulceata, stafide sau alte fructe confiate, iaurt degresat si fulgi de ovaz, poate fi alternativa potrivita.

2. Surse de proteine - De preferat ar fi ca la micul dejun sa se serveasca oua si branza degresata, mai degraba, decat bacon bogat in grasimi sau carnati. Ouale au in compozitie 13 vitamine si minerale esentiale, proteine de inalta calitate si antioxidanti. De asemenea, un ou mare are un nivel de aproximativ 185 mg de colesterol. Avand in vedere ca aportul zilnic recomandat de colesterol pentru majoritatea adultilor trebuie sa se incadreze sub 300 mg, consumul de oua trebuie sa se faca, totusi cu moderatie. O persoana se poate bucura de acestea daca le asociaza cu lactate degresate (branza, mai ales), intrucat acestea contin calciu si vitamina D. Pentru a evita nivelul ridicat de sodiu regasit in anumite tipuri de branzeturi, se poate prefera mozzarella si branza de capra. Untul de la micul dejun poate fi inlocuit cu branza degresata, saraca in grasimi. Un alt exemplu, ar putea include un ou taiat felii, la care se adauga branza degresata sau mozzarella, paine din grau integral si legume crude (rosii, castraveti, etc.).

3. Cat mai multe fructe si legume - Specialistii in nutritie recomanda ca jumatate din masa unei persoane sa fie alcatuita din fructe si legume, iar micul dejun ar putea fi o oportunitate pentru servirea acestora. Pentru prepararea micului dejun se pot folosi alaturi de omleta, legume (unele in stare cruda, altele gatite) ca: ardei, brocolii sau spanac. Fructele de padure, care au un continut ridicat de fibre si antioxidanti, ar putea fi, de asemenea, o alegere buna. Se poate amesteca un iaurt sau lapte degresat cu o banana, capsuni si afine congelate, pentru a rezulta un cocktail sanatos si energizant. Vafe din cereale integrale pot fi stropite cu iaurt fara grasimi, iar deasupra pot fi garnisite cu felii de piersici.

4. Masa de pranz luata la micul dejun - Multe persoane nu prefera alimentele specifice micului dejun chiar daca ceasul arata ora 7 dimineata. Pentru aceasta masa este potrivit consumul felurilor de mancare ce nu au fost consumate la cina sau chiar cele alocate mesei de pranz: o felie de pizza sau orez amestecat cu iaurt, fructe uscate si nuci cu scortisoara, un sandvis cu curcan, branza degresata si salata verde, unt de arahide intins pe o felie de paine de cereale integrale si felii de banane.

Citeste si

Arhiva
  • Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate Dieta cu fibre - beneficii pentru...

    Generalitati Dieta cu fibre este un plan alimentar echilibrat si hranitor, recomandat ca alternativa la regimurile de slabit restrictive, care infometeaza si priveaza organismul de nutrienti esentiali pentru sanatate. Proprietatile nutritive ale alimentelor cu...citeste mai mult

  • Cercetatorii SUA si canadienii au identificat o proteina care ajuta la combaterea virusului West Nile Cercetatorii SUA si canadienii au...

    Cercetatorii americani si canadieni au identificat o proteina care joaca un rol determinant impotriva infectarii cu virusul West Nile si care ar putea avea aplicatii pentru a controla aceasta boala potential mortala la om. Rezultatele echipelor de la Yale (Statele...citeste mai mult

  • Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare Fructe si legume de iarna. Conditii...

    Generalitati Alimentatia din sezonul de iarna a fost intotdeauna mai saracacioasa in legume si fructe proaspete, si nu pentru ca nu exista oferta, ci din cauza obiceiurilor de a se consuma mai multe conserve, carne grasa si mancare gatita. Exista insa o multime...citeste mai mult