Alimente bogate in antioxidanti

Generalitati

Sus
Alimente bogate in antioxidanti

Antioxidantii sunt substante nutritive sau nutrienti din alimentele pe care oamenii le consuma, care pot preveni si incetini deteriorarea oxidativa a corpului uman.

Atunci cand celulele organismului utilizeaza oxigen, se produc in mod natural radicalii liberi, care pot afecta organismul. Antioxidantii au rol de distrugere a radicalilor liberi, prin urmare, previn si repara daunele provocate de acestia.

Aparitia problemelor de sanatate, cum ar fi bolile de inima, degenerescenta maculara, diabetul zaharat si cancerul, este influentata de prezenta proceselor oxidative. Antioxidantii vor imbunatati functia imunitara si vor reduce riscul aparitiei cancerului si infectiilor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cei mai cunoscuti antioxidanti
  3. Articole similare

Cei mai cunoscuti antioxidanti

Sus

Cei mai cunoscuti antioxidanti sunt:

- Vitamina A si carotenoidele - se gasesc in morcovi, dovlecei, broccoli, cartofi dulci, rosii, varza, pepene galben, piersici si caise

- Vitamina C - se gaseste in special in citrice precum portocale si lamai, dar si in ardei gras, broccoli, legume cu frunze verzi, capsuni si rosii.

- Vitamina E - va fi asimilata prin consumul de nuci si seminte, cereale integrale, legume cu frunze verzi, ulei vegetal si ulei de ficat

- Seleniu - se gaseste din belsug in pesti si crustacee, carne rosie, cereale, oua, carne de pui si usturoi.

- Fructele de padure - Aceste fructe zemoase, nu doar ca au un gust bun, dar ajuta si in lupta impotriva bolilor. Desi afinele au dimensiuni reduse, beneficiile pe care le furnizeaza pentru sanatate sunt enorme. Ele pot stimula functia cognitiva si vor consolida imunitatea.

- Anghinarea - Nu toata lumea stie, dar anghinarea are un continut ridicat de antioxidanti si ofera un aport crescut de vitamine organismului

- Strugurii si vinul rosu - Strugurii sunt o sursa importanta de antioxidanti, in special cei de culoare inchisa. Acestia sunt bogati in flavonoide si polifenoli care contribuie la pastrarea sanatatii inimii. Pentru a va bucura de efectele pozitive ale vinului rosu este suficient ca acesta sa fie consumat in mod regulat in cantitati reduse.

- Fasolea - Fasolea este un aliment foarte sanatos pentru corpul uman intrucat contine nu doar fibre ci si antioxidanti. Fasolea rosie contine cea mai mare cantitate de antioxidanti.

- Betacaroten - Morcovii, portocalele, contin beta-caroten, care ajuta organismul in productia de vitamina A si combaterea cancerului. Adaugati in dieta dvs. alimente ce contin beta-caroten

- Merele - Merele pot fi o gustare perfecta, pot satisface pofta de ceva dulce si vor oferi organismului vitamine si antioxidanti, care contribuie la mentinerea starii de sanatate. Dintre mere, cele rosii sunt cea mai buna sursa de antioxidanti.

- Cartofii - Nu trebuie sa va feriti sa consumati cartofi deoarece prin consumul acestora, organismului i se va face o favoare. Cartofii copti sunt o sursa importanta de antioxidanti, doar daca nu vor fi amestecati din plin cu unt si smantana.

- Ciocolata neagra - Ceea ce se spune despre ciocolata neagra este perfect adevarat. Ciocolata neagra contine antioxidanti puternici si poate scadea tensiunea arteriala. Cu toate acestea, nu se va face abuz de acest aliment.

Desi, nimic nu poate garanta prevenirea cancerului sau a altor boli, prin urmarea unei diete bogate in antioxidanti, corpul lupta mai bine impotriva acestor boli. Fiecare persoana este datoare fata de corpul sau, sa faca tot ce ii va sta in putere pentru a-l mentineti sanatos, iar consumul de antioxidanti poate face acest lucru.

Sfatulmedicului.ro angajeaza programator PHP

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Vitaminele sustin un mod de viata sanatos Vitaminele sustin un mod de viata...

    Generalitati Majoritatea oamenilor cunosc faptul ca vitaminele sustin un mod de viata sanatos, cu cat mai putine imbolnaviri. Vitaminele disponibile in prezent sunt mult mai complexe si orientate catre anumite aspecte ale organismului si sanatatii unei persoane....citeste mai mult

  • Apa minerala, apa plata si apa de robinet Apa minerala, apa plata si apa de...

    Apa de consum imbraca aceste trei forme arhicunoscute. Desi perceptia publica despre ‚apa plata’ este aceea a unui „aliment sanatos” (consumat, intr-un celebru spot publicitar de un grup de manechine care prefera ‚apa plata cu...citeste mai mult

  • Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare Fructe si legume de iarna. Conditii...

    Generalitati Alimentatia din sezonul de iarna a fost intotdeauna mai saracacioasa in legume si fructe proaspete, si nu pentru ca nu exista oferta, ci din cauza obiceiurilor de a se consuma mai multe conserve, carne grasa si mancare gatita. Exista insa o multime...citeste mai mult