Clickmed
programare rapida la medic

Taxotere, sol.perf.

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Taxotere, sol.perf.

Compozitie
TAXOTERE este un concentrat si un solvent din care se obtine o solutie perfuzabila (picurare in vena). Acesta contine substanta activa docetaxel.

Actiune terapeutica
TAXOTERE este un medicament impotriva cancerului. Este utilizat in tratarea:
- cancerului mamar. Poate fi folosit independent in urma esuarii altor tratamente anterioare. Poate fi folosit, de asemenea, in combinatie cu alte medicamente pentru tratamentul cancerului (doxorubicina, ciclofosfamida, trastuzumab sau capecitabina), la pacientii care sufera de cancer, carora nu le-a mai fost administrat nici un tratament sau dupa ce acestia nu au raspuns altor tratamente anterioare, in functie de forma si stadiul de cancer mamar care se afla sub tratament
- cancerului pulmonar non-microcelular. Poate fi folosit independent in urma esuarii altor tratamente. De asemenea, poate fi folosit in combinatie cu cisplatina (un alt medicament impotriva cancerului) la pacientii care nu au fost inca supusi unui tratament.
- cancerului de prostata, atunci cand boala nu raspunde la tratamentul hormonal. Este folosit in combinatie cu predniston sau prednisolon (medicamente antiinflamatorii).
- adenocarcinomului gastric (un tip de cancer la stomac) la pacientii care nu au fost inca supusi unui tratament. Este folosit in combinatie cu cisplatina si 5-fluorouracil (alte medicamente impotriva cancerului).
- cancerului cerebral si la gat la pacientii care se afla intr-un stadiu avansat al bolii. Este folosit in combinatie cu cisplatina si 5-fluorouracil.

Indicatii
Substanta activa continuta de TAXOTERE, docetaxel, apartine grupului de medicamente anticanceroase, cunoscute sub denumirea de taxani. Docetaxelul blocheaza capacitatea celulelor de a distruge „scheletul” intern care permite divizarea si multiplicarea lor. Cu scheletul inca prezent, celulele nu se pot descompune si in final mor. Docetaxelul afecteaza si celulele necanceroase, cum ar fi celulele sanguine, acest lucru putand duce la aparitia unor efecte secundare.

Doze si mod de administrare
Tratamentul cu TAXOTERE trebuie efectuat in cadrul unor centre specializate de chimioterapie si trebuie administrat numai sub supravegherea atenta a unui medic calificat in tratarea cancerului prin chimioterapie. TAXOTERE este folosit numai atunci cand numarul de neutrofile (un tip de leucocite) este de cel putin 1 500 celule/mm3 .Tratamentul cu dexametazon (un medicament antiinflamator) ar trebui administrat pacientului cu o zi inainte de tratament (la cancerul de prostata) sau in ziua dinainte de tratament si in urmatoarele doua zile dupa tratament (la alte tipuri de cancer). TAXOTERE este administrat sub forma de perfuzie, timp de o ora, la fiecare trei saptamani. Doza, frecventa repetarii dozei si utilizarea sa in combinatie cu alte medicamente, depind de tipul de cancer care este sub tratament.

Contraindicatii
TAXOTERE nu se administreaza persoanelor cu hipersensibilitate (alergice) la docetaxel sau oricare alt ingredient al acestui medicament. TAXOTERE nu se administreaza pacientilor care au un numar de neutrofile mai mic de 1 500 celule/mm3, femeilor insarcinate sau care alapteaza, ori pacientilor cu boala hepatica severa.

Reactii adverse
Cele mai obisnuite efecte secundare intalnite la pacientii care sunt supusi unui tratament cu TAXOTERE (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt neutropenia (numarul redus de leucocite), anemia (numarul redus de eritrocite), trombocitopenia (numar redus de trombocite), neutropenia febrila (neutropenia insotita de febra), neuropatia senzoriala periferica (afectarea nervilor care cauzeaza senzatia de amorteala, furnicaturi si dureri la nivelul mainilor si picioarelor), neuropatia motorie periferica (afectarea nervilor care cauzeaza dificultati in coordonarea miscarilor), disgeuzia (alterarea gustului), dispneea (respiratie dificila), stomatita (inflamatii ale mucoasei cavitatii bucale), diareea, greata (senzatia de rau), varsaturile, alopecia (caderea parului), reactiile cutanate, afectari unghiale, mialgia (dureri musculare), anorexia (lipsa poftei de mancare), infectii, retentia de lichide , astenia (slabiciune), durerile si hipersensibilitatea (reactii alergice). Aceste efecte secundare pot fi mai severe atunci cand TAXOTERE este folosit in combinatie cu alte medicamente de tratare a cancerului.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Pericolul folosirii excesive a antibioticelor Pericolul folosirii excesive a...

    Generalitati Antibioticele sunt utilizate pentru tratarea mai multor tipuri de infectii bacteriene. Antibioticele contribuie la vindecarea bolilor prin distrugerea bacteriilor. Bacterile sunt simple organisme unicelulare care pot fi gasite peste tot in jurul...citeste mai mult

  • Poluarea - consecinte medicale Poluarea - consecinte medicale

    Ce este poluarea? Zilnic, oamenii sunt expusi gazelor de esapament, fumului de tigara, apei contaminate de diferite substante chimice, alimentelor care contin conservanti si E-uri sau care provin dintr-un sol tratat cu ingrasaminte chimice. Deci, substantele...citeste mai mult

  • Blastomicoza Blastomicoza

    Generalitati Blastomicoza este o boala determinata de infectarea organismului uman cu o ciuperca, Blastomyces dermatitis. Blastomicoza apare prin inhalarea sporilor de Blastomyces (acestia se gasesc in special in lemn si pe sol). Boala este foarte frecventa in...citeste mai mult

  • Metilmercurul si sarcina Metilmercurul si sarcina

    Generalitati Articolul trateaza riscurile expunerii femeii insarcinate la metilmercur. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist. Ce...citeste mai mult

Comunitate

  • Oncolyn

    Sunt disperata sa aflu amanunte despre Oncolyn!Va rog daca poate cineva sa-mi ofera informatii...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter