Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cancerului (prevenire a)

Ansamblu de masuri care vizeaza lupta impotriva expunerii la factorii de risc ai carcinogenezei (preventia primara) si tratarea starilor precanceroase (preventia secundara).

Factorii de risc - Sunt definiti plecand de la anchetele epidemiologice retrospective si prospective. Bolile ereditare, predispunand la un cancer, si tumorile al caror risc este transmis ereditar nu stau la originea decat a putine forme de cancer. In schimb, 90% dintre cancere sunt legate de factori exteriori sau de mediu. Cancerele consecutive poluarii sau unei expuneri profesionale sunt estimate la 10%. Modul de viata, comportamentul individual constituie cauza in mai mult de 80% dintre cancere.

Preventie primara - Aceasta se bazeaza pe modificarea modurilor de viata si de comportament, factorii de risc cei mai frecventi.
- Tutunul este raspunzator de 30% din totalitatea decese lor prin cancer. Mai mult de 90% dintre cancerele bronhopulmonare, prima cauza de mortalitate prin cancer din lume, si cancerele cailor aerodigestive (cancere orofaringolaringeene si esofagiene) ii sunt direct imputabile.
- Alcoolismul, nu direct carcinogen, dar foarte des asociat tabagismului, are un rol de cofactor multiplicativ de risc pentru cancerele cailor aerodigestive superioare: dintre acestea se observa la indivizii consumatori de alcool si de tutun.
- Alimentatia, atunci cand este bogata in grasimi saturate si in proteine, si saraca in fibre, multiplica riscul cancerelor digestive (stomac, colon si rect), dar si pe cel al cancerelor hormonodependente (san, endometru, prostata). Un consum excesiv de alimente afumate majoreaza riscul cancerului de stomac.
- Alti factori de risc, ca expuneri le prelungite la soare sau infectiile cu papilomavirus (boli virale transmisibile sexual), favorizeaza, aparitia cancerelor cutanate, in special a melanoamelor maligne, si respectiv a cancerelor anogenitale.

Citeste si

Arhiva
 • Prevenirea cancerului de colon

  Generalitati Cancerul de colon este cancerul intestinului gros (partea inferioara a sistemului digestiv). Cancerul rectal este cancerul ultimei portiuni a colonului. Impreuna aceste doua tipuri de cancere sunt mentionate sub denumirea de cancer colorectal. In...citeste mai mult

 • Ghid despre cancerul la san

  Generalitati Cancerul de san este o tumora maligna care debuteaza la nivelul celulelor sanului. O tumora maligna este un grup de celule canceroase care se pot dezvolta si invada tesuturile inconjuratoare sau se pot raspandi in zone indepartate ale corpului. Boala...citeste mai mult

 • Top 8 forme de cancer la barbati

  Generalitati Mortalitatea in ceea ce priveste cancerul in randul barbatilor este mai mare decat in randul femeilor. Din fericire, rata de supravietuire creste, in ciuda dificultatilor care apar in tratamentul cancerului de toate felurile si multe persoane au o...citeste mai mult

 • Prevenirea si tratarea tenului acneic la adolescenti

  Petele sau cosurile apar de multe ori pe fata, gat, piept, spate, umeri si in alte zone in care pielea este acoperita cu cele mai multe glande sebacee. Sunt destul de putine persoanele care nu au avut vreodata cosuri sau puncte negre. Vestea buna este ca acneea poate...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter