Evitarea consumului de mercur odata cu carnea de peste
Generalitati
Mercurul este un metal care se gaseste in mod natural in mediul inconjurator. Activitati umane cum ar fi agricultura, mineritul si arderea carbunilor sau folosirea industriala a mercurului cresc pasajul mercurului prin aer, apa si sol.
In apa, mercurul isi schimba structura si se transforma in metil-mercur. Pestii absorb aceasta forma de mercur. Atunci cand oamenii consuma pesti care au absorbit mercur, acesta se absoarbe in organism si la concentratii mari devine toxic.
In timp, mercurul va fi eliminat prin urina, fecale sau lapte matern.
Factori de risc
Pentru majoritatea oamenilor care consuma peste si scoici, mercurul ingerat nu prezinta o problema de sanatate. In general, produsele din peste si scoici sunt alimente sanatoase, pentru ca ele contin proteine de inalta calitate si alte substante nutritive esentiale, au continut scazut in grasimi saturate si contin acizi grasi Omega-3, care sunt acizi grasi esentiali.
O dieta echilibrata care include si peste si scoici poate contribui la sanatatea inimii si cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului. Aproape toti pestii si scoicile contin urme de mercur, insa unele tipuri au un continut mai ridicat decat altele.
Consumul de cantitati crescute ale acestor pesti sau scoici poate avea ca efect acumularea de mercur la nivele toxice in organism. La fat, nou-nascut sau copii mici, aceste nivele crescute de mercur pot duce la leziuni nervoase si cerebrale.
Organizatiile internationale atentioneaza urmatoarele categorii de persoane sa evite consumul de peste bogat in mercur:
-femeile care vor sa ramana insarcinate;
-femeile gravide;
-femeile care alapteaza;
-copiii mici.
Profilaxie
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .
Persoanele din aceste categorii sunt sfatuite:
- sa nu consume carnea unor pesti ca rechinul, pestele-spada sau scrumbie, pentru ca ea contine concentratii crescute de mercur; pestii oceanici pradatori, care au trait mult, contin cele mai mari niveluri de mercur
- sa consume un maxim de 170 g pe saptamana de carne a anumitor specii de ton sau homar, deoarece contin mai mult mercur decat alti pesti
- sa consume maxim 340 g pe saptamana de peste sau scoici cu continut scazut mercur; alti pesti cu continut scazut in mercur sunt homarii, specii de ton, somonul sau dracul-de-mare.
Carnea de peste folosita in baghetele de peste sau in produsele de fast-food, are in general un continut scazut in mercur.
De retinut!
Mercurul se acumuleaza in organism in timp si se elimina incet prin urina, fecale sau lapte. Daca se consuma cantitati importante de peste bogat in mercur, acesta se va elimina din organism in decurs de aproximativ un an, daca se inceteaza consumul de carne de peste.
Articole recomandate
-
Intoxicatia cu mercur - riscuri ascunse si solutii de preventie
-
Beneficiile consumului de peste
-
Mituri si informatii nutritionale despre carnea de peste
-
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
-
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
-
Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism
-
Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare
-
Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii
Femeile care raman insarcinate si au consumat carne de peste pot avea niveluri crescute de mercur in organism. In mod normal, aceste cantitati de mercur nu cauzeaza probleme de sanatate, dar ele pot fi nocive in cazul unui fat in dezvoltare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .
Articole recomandate
-
Ulei de peste
-
Mit si realitate despre uleiul de peste
-
Cum sa introduceti mai mult peste in alimentatia intregii familii
-
Intoxicatia cu metale grele: simptome, cauze, tratament
-
Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de peste
-
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
-
Efectele poluarii aerului asupra sanatatii
-
Ciorba de peste cu legume


Intoxicatia cu mercur - riscuri ascunse si solutii de preventie
Beneficiile consumului de peste
Mituri si informatii nutritionale despre carnea de peste
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism
Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare
Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii
Ulei de peste
Mit si realitate despre uleiul de peste
Cum sa introduceti mai mult peste in alimentatia intregii familii
Intoxicatia cu metale grele: simptome, cauze, tratament
Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de peste
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
Efectele poluarii aerului asupra sanatatii
Ciorba de peste cu legume