Coronavirus Update

Onsenal, capsule

Publicat la data de: 15 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Onsenal, capsule

Compozitie
Onsenal este un medicament care contine substanta activa celecoxib. Este disponibil sub forma de capsule albe (200 si 400 mg).

Indicatii
Onsenal se utilizeaza pentru reducerea numarului de polipi la pacientii cu polipoza adenomatoasa familiala (PAF). Aceasta este o boala genetica care produce „polipi adenomatosi intestinali”, excrescente care se dezvolta din mucoasa colonului sau a rectului (intestinul gros). Onsenal se utilizeaza in asociere cu tratamentul chirurgical (de indepartare a polipilor) si cu supravegherea endoscopica (pentru a verifica daca polipii se dezvolta, cu ajutorul unui endoscop, un tub subtire care permite medicului vizualizarea intestinului). Deoarece numarul pacientilor cu PAF este scazut, boala este considerata „rara”, iar Onsenal a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament folosit in tratamentul bolilor rar intalnite) la 20 noiembrie 2001. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

Doza recomandata de Onsenal este de 400 mg de doua ori pe zi, cu alimente. Tratamentul medical obisnuit aplicat pacientilor cu PAF trebuie continuat. La pacientii care prezinta afectiuni hepatice moderate doza de Onsenal trebuie redusa la jumatate. Se interzice administrarea de Onsenal la pacientii cu afectiuni hepatice sau renale severe. La pacientii care descompun lent Onsenal, poate fi necesara o doza de inceput mai scazuta. Doza maxima recomandata de Onsenal este de 800 mg pe zi.

Actiune terapeutica
Substanta activa continuta de Onsenal, celecoxibul, este un „medicament antiinflamator nesteroidian” (ains) care apartine grupei de „inhibitori ai ciclooxigenazei-2 (COX-2)”. Aceasta blocheaza activitatea enzimei COX-2, ceea ce determina reducerea producerii de prostaglandine, substante care sunt implicate in procese cum ar fi inflamatia si activitatea muschilor netezi (muschi care efectueaza o activitate automata, cum ar fi vasodilatatia sau vasoconstrictia). La nivelul polipilor adenomatosi colorectali, COX-2 se regaseste in cantitate crescuta. Prin blocarea activitatii COX-2, celecoxibul ajuta la incetinirea formarii polipilor prin impiedicarea dezvoltarii propriilor vascularizatii si prin cresterea ratei de distrugere celulara.

Contraindicatii
Onsenal nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la celecoxib sau la oricare alt ingredient al acestui medicament, ori la sulfonamide (ca de exemplu, unele antibiotice). Se interzice administrarea medicamentului la pacientii cu ulcer activ sau hemoragie gastrica sau intestinala sau la pacientii care au prezentat o reactie de tip alergic dupa administrarea de aspirina sau a unui ains, inclusiv a unui alt inhibitor al COX-2. Se interzice administrarea de Onsenal la femeile insarcinate sau la cele de varsta fertila, decat daca se utilizeaza o metoda contraceptiva eficace, ori la femeile care alapteaza. Se interzice administrarea medicamentului la pacientii cu afectiuni hepatice sau renale severe, la pacientii cu afectiuni care produc inflamatie la nivel intestinal sau la pacientii cu anumite afectiuni cardiace sau vasculare. Pentru lista completa a restrictiilor, a se consulta prospectul.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Onsenal (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt hipertensiunea (tensiune arteriala ridicata) si diareea. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Onsenal, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

  Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

 • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Diferenta dintre cafeaua clasica si...

  Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

 • Dublu la acelasi pret in probioticul Jarro-Dophilus+FOS Dublu la acelasi pret in probioticul...

  In perioada 01 iulie – 30 septembrie 2011, primesti dublu la achizitionarea probioticului Jarro-Dophilus + FOS de la Secom! Fiecare flacon contine acum 200 de capsule in loc de 100. Jarro-Dophilus+FOS este un probiotic de ultima generatie, care contine...citeste mai mult

 • Opiu Opiu

  Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter