Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Polip

tumora de cele mai multe ori benigna, in general pediculata, care se dezvolta pe mucoasele cavitatilor naturale ale organismului.
Polipii, care pot fi unici sau multiplii sunt mai mult sau mai putin proeminenti pe suprafata organului: ei sunt adesea pediculati (legati de organ printr-un ax conjunctiv imbracat in mucoasa), mai rar sesili (putin proeminenti). Ei isi au locul de preferinta in tubul digestiv (colon, stomac, rect), pe mucoasa uterina, in nas si in laringe. Polipii vezicii sunt denumiti impropriu polipi, acestia sunt papiloame. Polipii colici si rectali sunt fie de tip juvenil, care nu degenereaza, fie adenomatosi, care pot degenera intr-un cancer. De asemenea, un cancer poate lua aspectul unui polip.

Simptome si semne -?Simptomele variaza dupa localizarea polipilor, care uneori trec neobservati si sunt descoperiti din intamplare. Cei mai voluminosi polipi pot obstrua un conduct.
Polipii cavitatii uterine pot fi cauza unor sangerari:
- Polipii corzilor vocale se manifesta printr-o modificare a vocii.
- Polipii foselor nazale se manifesta printr-o obstructie nazala, printr-o rinoree (scurgere de lichid) si uneori printr-o pierdere a simtului mirosului. Polipii prezenti doar intr-o fosa nazala sunt de cele mai multe ori consecutivi unei sinuzite cronice sau unei tumori. In majoritatea cazurilor aceste tumori sunt benigne. Prezenta polipilor simultan in ambele fose nazale constituie manifestarea unei polipoze nazosinusiene.
- polipii meatului uretral survin, in principal, la femeia in varsta. Benigni, acestia, iau forma unor proeminente rosii, uneori pediculate si se manifesta prin dureri locale la frecare, prin sangerari si, de asemenea, in unele cazuri, prin dificultati la mictiune.

Diagnostic -?Unii polipi, ca cei ai foselor nazale, ai meatului uretral sau ai colului uterin, pot fi vazuti direct. Tuseul rectal permite sa se simta prezenta polipilor rectului. Punerea in evidenta a polipilor este efectuata prin endoscopie (histeroscopie pentru uter, colonoscopie pentru colon, laringoscopie pentru corzile vocale, cistoscopie pentru vezica). Biopsia pune in evidenta natura precanceroasa sau nu a polipului.

Evolutie - Unii polipi sunt considerati formatiuni precanceroase. Polipii colonului, in particular, constituie subiectul unor evolutii maligne.

Tratament - Acesta consta in ablatia chirurgicala a polipilor, in general pe cale endoscopica, urmata de examinarea lor histologica.

Citeste si

Arhiva
 • Polipii intestinali

  Generalitati Termenul de polip, se refera la excrescenta anormala de tesut de la suprafata membranelor mucoase. Polipii intestinali cresc in afara mucoasei intestinului gros sau subtire. Polipii au o varietate de forme rotunda, ovala si forme neregulata. Anumiti...citeste mai mult

 • Informatii utile despre biopsia polipilor nazali

  Generalitati Biopsia polipilor nazali este o procedura diagnostica recomandata pacientilor cu o astfel de afectiune. Ea consta in recoltarea de tesut din polip cu scopul de a fi analizat microscopic si a se stabili natura acestuia. O astfel de procedura nu este...citeste mai mult

 • Polipii cervicali

  Generalitati Polipii cervicali sunt niste excrescente (tumorete) mici, moi, rosii, ca niste "degete" localizate la nivelul canalului dintre uter si vagin, numit canal cervical. Cauze Cauzele polipilor cervicali nu sunt pe deplin intelese....citeste mai mult

 • Indepartarea polipilor cervicali

  Generalitati Indepartarea polipilor cervicali reprezinta o procedura ce se efectueaza pentru ameliorarea simptomatica si diagnosticul anatomopatologic. Polipii cervicali sunt leziuni fibroepiteliale, adesea pedunculate, care isi au originea la nivelul canalului...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter