Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Fosa nazala

Fosa nazala sau cavitatea nazala se refera la regiunea interioara a nasului uman. Este o zona plina de goluri, asemanatoare cu niste tunele inguste, care sunt separate de septul nazal, o portiune de cartilaj si os care imparte fosa nazala in doua parti simetrice.

Principala functie a foselor nazale este de a filtra, incalzi si umidifica aerul pe care il inhalam. Acestea sunt tapetate cu o mucoasa umeda, in care exista numeroase vase de sange si celule speciale, care produc mucus. Mucusul capteaza particulele de praf si microorganismele pe care le inhalam, impiedicandu-le sa patrunda in sistemul respirator.

In interiorul foselor nazale se afla si celule olfactive, care sunt responsabile pentru simtul mirosului. Aceste celule receptioneaza diversele mirosuri si transmit informatia catre creier, care le interpreteaza.

Fosele nazale sunt, de asemenea, foarte importante pentru vorbire, deoarece permit posibilitatea de a modifica tonul si rezonanta vocii noastre.

Peretele lateral al cavitatii nazale are trei extinderi osoase acoperite de mucoasa cunoscute sub numele de cornete nazale. Acestea contribuie la procesul de incalzire, umidificare si filtrare a aerului care trece prin nas.

Partea posterioara a foselor nazale deschide in faringe, facand legatura cu sistemul respirator si cel digestiv. In ceea ce priveste partea anterioara, ea este formata din nari, gaurile externe ale nasului pe care le vedem la exterior.

Astfel, "fosa nazala" sau "cavitatea nazala" este o structura anatomica complexa si vitala pentru mai multe aspecte ale vietii noastre, de la respiratie si vorbire pana la sansa de a ne bucura de miros.

Citeste si

Arhiva
  • Ce sunt polipii nazali si cum te pot afecta

    Generalitati Vegetatiile adenoide sau polipii reprezinta dezvoltarea in exces a tesutului limfatic ce se afla in spatele rinofaringelui (in spatele foselor nazale). Cauza principala ce determina marirea tesutului limfatic din aceasta zona o reprezinta infectiile...citeste mai mult

  • Tratarea congestiei nazale si a presiunii sinusurilor

    Generalitati Congestia nazala sau nasul infundat si senzatia de presiune de la nivelul sinusurilor pot avea mai multe cauze: raceala, gripa, alergii, probleme ale sinusurilor, etc. Indiferent de factorii declansatori, aceste doua simptome implica multa suferinta....citeste mai mult

  • Primul ajutor in cazul epistaxisului (sangerarea nazala)

    Generalitati Epistaxisul (sangerarea nazala) este un accident obisnuit, mai ales la copii si poate fi tratat foarte simplu. Apare de obicei ca rezultat al unor mici traumatisme cauzate de scobirea in nas sau suflarea nasului. Poate apare si in urma unei infectii a...citeste mai mult

  • Epistaxisul - sangerarea nazala

    Generalitati Epistaxisul (sangerarea nazala) este o afectiune frecvent intalnita, determinata de cauze variate, de la un accident obisnuit, mai ales la copii cand apare de obicei ca rezultat al unor mici traumatisme provocate de scobirea in nas, suflarea intempestiva...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter