Clickmed
programare rapida la medic

Ce sunt polipii nazali si cum te pot afecta

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati

Sus
Ce sunt polipii nazali si cum te pot afecta

Vegetatiile adenoide sau polipii reprezinta dezvoltarea in exces a tesutului limfatic ce se afla in spatele rinofaringelui (in spatele foselor nazale).

Cauza principala ce determina marirea tesutului limfatic din aceasta zona o reprezinta infectiile repetate de la nivelul tractului respirator superior, uneori netratate sau tratate incorect, alergenii din mediu, dar si fumul de tigara.

Un alt termen sinonim este si rinoadenoidita cronica ce apare dupa numeroase episoade de reacutizare a infectiilor de cai respiratorii superioare fie provocate de bacterii, fie de virusuri sau chiar fungi, de mentionat fiind faptul ca nu este o afectiune contagioasa.

Simptomele care orienteaza medicul spre un diagnostic sunt date de:obstructia nazala (nas infundat) pe tot parcursul perioadei, sforaitul, vocea nazonata, respiratia orala persistenta, rinoree ( secretii nazale permanente) ce pot avea o culoare transparenta sau albicioasa, iar in cazurile suprainfectate bacterian culoarea secretiilor nazale poate fi galbena.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Investigatii necesare
  3. Evolutie si complicatii
  4. Sfaturi esentiale si profilaxie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Investigatii necesare

Sus

Metodele de diagnostic pentru a depista afectiunea sunt efectuate in cadrul unui consult ORL si cuprind: rinoscopia directa sau indirecta, dar si fibroscopia pentru a depista gradul hipertrofiei.

Pe langa aceste investigatii efectuate in cadrul consultului, mai sunt necesare si cateva analize de laborator cum ar fi probele inflamatorii ( determinarea proteinei C reactive, a VSH-ului si a Fibrinogenilui) si prelevarea unui exudat faringian si nazal pentru depistarea unei posibile infectii nazofaringiene asociata, dar nediagnosticata la timp, care poate intretine episoadele de reacutizare a bolii.

Dupa conturarea diagnosticului si vizualizarea directa sau indirecta a pachetului de vegetatii adenoide se stabileste si oportunitatea de a se interveni chirurgical in functie de gradul de hipertrofie si de prezenta sau absenta complicatiilor.

Pana la tratamentul chirurgical se poate actiona prin decongestionarea nazala cu ajutorul picaturilor nazale sau a spray-ului nazal ce contin diverse substante cu rol atat antiseptic cat si decongestinant.

Aceste decongestionante nu trebuie utilizate pe termen lung pentu ca dau o usoara dependenta. Iar in cazul depistarii unei infectii nazale sau faringiene cu un anumit germen patogen se initiaza tratament cu antibiotic conform antibiogramei.

Tratamentul de electie in aceasta afectiune ramane cel chirurgical si consta in indepartarea tesutului limfatic hipertrofiat din rinofaringe sub anestezie generala pentru a imbunatati calitatea respiratorie a pacientilor.

De mentionat este si faptul ca aceasta interventie se face in plina stare de sanatate a pacientului, sub un tratament in prealabil daca a existat o infectie nazofaringiana sau daca pacientul este racit.

Interventia chirurgicala este de preferat sa se fac primavara, dar asta nu inseamna ca in restul anotimpurilor nu se poate face, explicatia fiind ca primavara sporeste factorii alergeni din natura.

Postinterventional pot exista mici disconforturi la nivel retronazal si mici sangerari, dar acestea se remit in cateva zile (7-10) sub medicamentatie antialgica.

Regenerarea vegetatiilor dupa interventie chirurgicala este posibila, doar la anumite cazuri, fara a sti exact cauza (uneori se incrimineaza resturile de tesut ramase din timpul operatei) si de cele mai multe ori pacinetii trag concluzii pripite cum ar fi ca operatia nu a fost reusita sau medicul nu este bun, dar trebuie retinut faptul ca tipologia fiecarui om este diferita.

Tot postoperator la cateva saptamani i se poate recomanda pacientului, daca are posibilitatea sa mearga la mare sau la salina pentru ca mediul salin favorizeaza usurarea respiratiei si imbunatateste sistemul imun.

Evolutie si complicatii

Sus

In cazul in care vegetatiile adenoide nu sunt tratate pot duce pe termen lung la complicatii diverse cum ar fi: otite repetate de diverse forme (seroase,seromucoase, supurate), ce pot duce si la perforarea timpanului daca nu sunt tratate corespunzator, apoi mai pot aparea si amigdalitele reacutizate, sinuzita, laringite, faringite repetate, conjunctivite si traheobronsitele acute, care treptat intensifica starea de sanatate a pacientului in cauza.

Datorita obstructiei nazale ce se instaleaza timpuriu, pacientul nu se poate odihni noaptea, se trezeste confuz dimineata, iar pe parcursul zilei pot aparea stari de nervozitate si somnolenta.

Sfaturi esentiale si profilaxie

Sus

Pentru a preveni aparitia acestei afectiuni este indicat sa urmati cateva sfaturi medicale ce tin de conduita fiecarui pacient:

1. Mergi la medicul de familie pentru a te ajuta sa tratezi corect o banala raceala si a reduce riscul de aparitie a diverselor complicatii rinofaringiene.

2. Nu utiliza in exces medicamente sau spray-uri nazale cumparate din proprie initiativa fara avizul unui medic.

3. Consulta un medic ORL daca observi simptome de rinoree, congestie nazala, voce nazonata, etc.

4. Intrerupe fumatul daca ai fost diagnosticat recent cu rinoadenoidita pentru a evita aparitia complicatiilor.

5. Evita expunerea la alergeni daca te stii alergic si trateaza alergia cu medicamente prescrise de medicul alergolog.

6. Daca medicul ORL-ist considera ca este benefic sa se intervina chirurgical pentru indepartarea vegetatiilor adenoide, nu ezitati sa amanati interventia.

Profilaxia afectiunii tine de fiecare pacient in parte si pentru ca aceste vegetatii adenoide au un rol de aparare impotriva infectiilor de tract respirator superior este indicat sa se urmeze pasii necesari pentru a nu se ajunge la interventia chirurgicala decat in cazuri exceptionale.

De retinut faptul ca toti, de mici copii avem “polipi”,doar ca nu la toti oamenii aceste vegetatii adenoidiene pun probleme ci depinde de fiecare tipologie in parte, de statusul imun si alergic al fiecaruia.


Medici specialisti ORL

Sectiune sustinuta de:

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate