Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dermasone, crema

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Dermasone, crema

Compozitie
Clobetazolum 17 propionat 0,05%.

Actiune terapeutica
Dermasone (clobetazol 17 propionat) este un corticosteroid topic cu potentar idicata. corticosteroizii topici sunt activi in tratamentul dermatozelor sensibile la corticosteroizi datorita actiunilor antiinflamatorie, antipruriginoasa si vasoconstrictiva. Inflamatia sau orice alt proces patologic al pielii, ca si pansamentul ocluziv cresc absorbtia cutanata. Corticosteroizii sunt metabolizati in ficat si excretati pe cale renala sau biliara.

Indicatii

Tratamentul de scurta durata al dermatozelor rebele la corticoterapie. Cazuri severe de psoriazis si dermatite eczematoase.

Mod de administrare
2-3 aplicatii pe zi in functie de severitatea leziunii. Se aplicain strat subtire pe zona afectata si se intinde cu grija. Se va folosiin cure de numai cateva zile de pana la o saptamana. Tratamentul trebuie intrerupt dupa o saptamana, daca nu apare raspunsul favorabi lsau mai repede daca este necesar.

Contraindicatii
hipersensibilitate la clobetazol, alti corticosteroizi sau orice alt preparat. leziuni infectate ale pielii daca se face tratament simultan cu un agent antibacterian. infectii virale si fungice ale pielii, inclusiv herpes simplex. Vaccinia si varicela. Sarcina si alaptare. Leziuni tuberculoase ale pielii. Nu se va folosi cu pansament ocluziv.

Precautii
A se evita contactul cu mucoasa conjunctivala. Din cauza potentialului de a produce supresia axului adreno-hipotalamo-hipofizar se va utiliza doar pe perioade scurte de cateva zile pana la maximum o saptamana in doze maxime de 50 g sau 50 ml pe saptamana. Tratamentul trebuie intrerupt daca dupa cateva zile sau o saptamana raspunsul nu este favorabil sau daca apar semne de hipersensibilitate sau iritatie locala. la copii, din cauza raportului crescut intre suprafata pielii si greutatea corpului, se pot absorbi cantitati mai mari, care sa induca supresia axului hipotalamo-hipofizar si aparitia sindromul cushing mai frecvent decat la adulti. Deoarece securitatea si eficienta nu au fost dovedite la copii se recomanda evitarea utilizarii lui. In timpul sarcinii se va folosi numai daca beneficiul obtinut justifica riscul potential la fat. Se va aplica cu precautie in leziunile fetei, ale abdomenului sau ale axilelor, zone in care riscul aparitiei zonelor atrofice este mai crescut. In infectiile dermatologice pot fi utilizate ca adjuvante impreuna cu tratamentul antifungic sau antibacterian.

Reactii adverse
Clobetazol 17- propionat este de obicei bine tolerat in tratamentul de scurta durata. Cele mai frecvente reactii adverse raportate au fost reactiile locale: arsura, iritatie, prurit, atrofie, striatii, modificari ale pigmentatiei, infectii secundare si hipertricoza.
Absorbtia sistemica a corticoizilor topici a produs: supresia reversibila a axului adreno-hipotalamo-hipofizar, manifestari ale sindromului cushing, hiperglicemie si glicozurie.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Cremele de la A la Z

  Generalitati Cum poate fi aleasa cea mai buna crema? In primul rand persoanei trebuie sa-i placa caracteristicile percepute: mirosul, consistenta, absorbabilitatea. Apoi ar trebui sa aiba efectul maxim, astfel ca este nevoie de timp pentru a o verifica. Crema...citeste mai mult

 • Pericolele utilizarii cremelor de protectie solara

  Generalitati Cremele dar si alte produse cu rol de protectie a pielii impotriva razelor UV nocive ale soarelui sunt cele care filtreaza razele ultraviolete atunci cand sunt aplicate pe piele. Acestea absorb o parte din razele UV in scopul de a apara pielea si a...citeste mai mult

 • Cum alegi crema de protectie solara potrivita

  Generalitati Pentru ca radiatiile ultraviolete sunt tot mai puternice, fiind anuntat chiar si un „tsunami solar”, crema cu factor de protectie UV nu ar trebui sa-ti lipseasca din geanta. Crema de protectie solara nu-ti garanteaza sanatatea...citeste mai mult

 • Cremele BB si rolul lor in ritualul de infrumusetare

  Generalitati Cremele BB sunt produse cosmetice cu multiple proprietati, popularitatea acestora datorandu-se rolului practic pe care il detin. Recent introduse de producatori pe piata occidentala, cremele BB inlocuiesc cremele hidratante, serurile de ten, baza de...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter