Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Abelcet, fiole

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Abelcet, fiole

Actiune terapeutica
antibiotic, antifungic. A se vedea de asemenea amfotericina b dezoxicolat. Produsele bazate pe lipide maresc timpul de circulatie si biodistributia amfotericinei. Pentru ca produsele lipidice au tendinta sa stea in circulatie mult timp, ele se pot localiza si atinge concentratii crescute in tesuturile cu permeabilitate capilara crescuta (inflamatii, infectii, si tumorile solide). Important este ca, cele trei produse ce contin amfotericina b bazata pe lipide (Abelcet, Ambisome, Amphotec) au proprietati fizice, chimice si biologice diferite si ca atare au proprietati farmacologice si efecte adverse diferite. Toate aceste produse au un timp de injumatatire terminal lung, ce variaza in functie de produs (6,3-8,6 h pentru AmBisome, 27,5-28,3 h pentru Amphotec, si aproximativ 173,4 h pentru Abelcet).

Indicatii
Medicamentul este toxic. Este folosit in principal pentru pacientii cu infectii fungice progresive si potential fatale. Produsele pe baza de lipide scad semnificativ toxicitatea renala de aceea amfotericina b pe baza de lipide este recomandata pacientiilor cu disfunctii sau leziuni renale, cand amfotericina b nu se poate sau trebuie administrata. Abelcet: in infectiile fungice sistemice invazive care sunt refractare la amfotericina b dezoxicolat sau la care disfunctia sau toxicitatea renala face imposibila folosirea produsului dezoxicolat.

Mod de administrare
intravenos- infectii fungice sistemice: 5 mg/kg/zi ca solutie de 1 mg/mL perfuzie si administrat la 2,5 mg/kg/zi.
la copii si la cei cu boli cardiovasculare, diluati medicamentul pana la concentratia finala de 2 mg/mL.
Daca perfuzarea dureaza mai mult de 2 ore, agitati continutul. Nu folositi filtru intern.

Contraindicatii
A se vedea Amfotericina B dezoxicolat

Precautii
Nu este folosit pentru a trata infectiile fungice noninvazive inclusiv candidoza orala, vaginala, esofagiana la pacientii cu un numar normal de neutrofile. A se folosi cu precautie in disfunctiile renale.
Prepararea pentru administrare a complexului Amfotericinei B pe baza de lipide (Abelcet): agitati usor fiola pana cand dispare sedimentul. Extrageti doza dorita din fiola folosind seringi sterile de 20 mL cu un ac de diametru 18. Demontati acul seringii si inlocuiti-l cu unul cu filtru de 5 microni. Fiecare ac cu filtru este folosit pentru o singura fiola. Inserati apoi acul cu filtru al seringii intr-o punga de perfuzie IV ce contine solutie dextroza 5% si goliti continutul seringii in punga. Concentratia perfuziei ar trebui sa fie 1 mg/mL. Pentru copii si la cei cu probleme CV medicamentul se poate dilua in solutie dextroza 5% pana la o concentratie recomandata de 2 mg/mL.
Observatii pentru pacient - familie:
Terapia cu amfotericina necesita, de obicei, un timp indelungat pentru a asigura un raspuns adecvat (eradicarea organismelor) si pentru a preveni recaderile. Anuntati medicului orice semn de anorexie, greata, varsaturi, cefalee, rash, febra sau frisoane. Anuntati orice schimbari ale aportului si eliminarilor si scaderea severa in greutate. Consumati lichide in cantitatile indicate de medic pentru a preveni efectele nefrotoxice. Anuntati simptomele neurologice cum ar fi tinitusul, tulburarea vederii sau vertijul. Anuntati medicului orice hemoragie, aparuta spontan, tumefactia tesuturilor moi ca si vertijul sau hipoacuzia.
Reduceti efectele gastro-intestinale au ajutorul antihistaminicelor sau antiemeticelor, administrate inainte de inceputul terapiei, sau prin administrarea medicamentului inainte de mese. Incercati consumarea unor mese frecvente si in cantitate redusa daca apare diaree.Reactia febrila se poate reduce odata cu terapia pe timp indelungat; durerile musculare pot fi datorate nivelelor scazute de potasiu.

Reactii adverse
Reactiile sunt comune celor trei medicamente (Abelcet, AmBisome, Amphotec).
Cardiovasculare: hipotensiune, hipertensiune, stop cardiac, tahicardie.
Gastro-intestinale: greturi, varsaturi, diaree, hemoragiigastro-intestinale.
SNC: cefalee, anxietate, confuzie, leucoencefalopatie.
Respirator: insuficienta respiratorie, hipoxie, tuse persistenta, epistaxis, revarsat pleural, rinita.
Hematologice: trombocitopenie, anemie, leukopenie.
Dermatologice: iritatie, prurit, transpiratie.
Reactiila perfuzare: febra, tremor, frisoane, hipotensiune, anorexie, cefalee,tahipnee. Diverse: frisoane, febra, insuficienta multipla de organ,sepsis, reactie anafilactica, infectii, insuficienta renala, astenie,hematurie.
Exista si reactii speciale mentionate doar pentru Abelcet.
Cardiovasculare: stop cardiac, infarct miocardic, cardiomiopatii, aritmii inclusiv fibrilatii ventriculare.
Gastro-intestinale: melena, durere epigastrica.
SNC: convulsii, neuropatie periferica, AVC, encefalopatii, sindrom extrapiramidal. Hematologice: leucocitoza, eozinofilie.
Genito-urinare: oligurie, anurie, acidoza tubulara renala, impotenta.
Respiratorii: astm, bronhospasm, edem pulmonar, hemoptizie, embolie pulmonara, revarsat pleural.
Hepatice: hepatita, icter, insuficienta hepatica acuta, hepatomegalie, colangita, colecistita.
Dermatologice: Rash maculopapular, dermatita exfoliativa, eritem multiform. Musculoscheletale: miastenie, mialgie, artralgii.
Oftalmice: diplopie, tulburari vizuale.
Otice: pierderea auzului, hipoacuzie.
Diverse:scadere ponderala, reactii la locul injectarii (inclusiv inflamatie,reactii de tip anafilactic si alte reactii alergice), soc,tromboflebita, anorexie, acidoza.

Interactiuni medicamentoase: A se vedea Amfotericina B dezoxicolat.

Supradozarea: A se vedea Amfotericina B dezoxicolat

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Crioprezervarea – Fertilizarea in vitro

  Definitie Crioprezervarea embrionilor (procesul de inghetare, stocare si dezghetare al embrionilor) poate creste rata nasterii, permitand embrionilor in exces ce nu sunt folositi pentru transferul embrionar actual, sa fie stocati pentru a fi utilizati in viitor....citeste mai mult

 • Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

  Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult

 • Betablocante adrenergice

  Descriere De la introducerea beta-blocantelorin practica terapeutica curenta, utilizarea lor s-a extins cuprinzandnoi indicatii terapeutice, alaturi de utilizarea lor ca: - antiaritmice, - antianginoase, - antihipertensive, - cardiomiopatia hipertensiva,...citeste mai mult

 • Vaccinarea antigripala

  Ce trebuie sa stim despre vaccinarea antigripala Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate), care odata...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter