Insuficienta respiratorie
Incapacitate, acuta sau cronica, a plamanilor de a asigura functia lor, care se traduce printr-o diminuare a concentratiei de oxigen in sange si uneori printr-o crestere a concentratiei sangvine de dioxid de carbon. Exista doua forme principale de insuficienta respiratorie insuficienta respiratorie acuta si insuficienta respiratorie cronica.
insuficienta respiratorie acuta (I.R.A.) - este o scadere busca sisevera a functiei respiratorii, care compromite schimburile gazoase intre aer si sange si care poate antrena moartea.
Cauze -O insuficienta respiratorie acuta poate surveni prin mecanisme diverse:
- insuficienta respiratorie acuta prin hipoventilatie poate fi provocata printr-o obstructie a cailor aeriene (bronhopneumopatie cronica obstructiva severa, astm, tumora bronsica), printr-un traumatism toracic, prin deformatii rahidiene importante (cifoscolioze) sau printr-o atingere neurologica centrala (coma) sau periferica (poliomielita).
- insuficienta respiratorie acuta prin alterarea membranei alveolo-capilare (locul schimburilor gazoase aer-sange) poate fi provocata de o inhalare de gaze sufocante, de o pneumopatie virala, de o insuficienta ventriculara stanga.
Insuficienta respiratorie acuta prin decompensarea unei insuficiente respiratorii cronice este de cele mai multe ori de origine infectioasa.
Semne si diagnostic -Semnele comune tuturor insuficientelor respiratorii acute sunt consecintele alterarii schimburilor gazoase: tulburari de ritm respirator, cianoza, tahicardie cu hipertensiune artificiala, tulburari neuropsihice variate putand merge la coma. Diagnosticarea este, in principal, clinica se impune spitalizarea de urgenta intr-un serviciu de reanimare.
tratament si prognostic -tratamentul se face intotdeauna de urgenta. EI consta in suplinirea functiei respiratorii slabite si, simultan, in tratarea cauzei atunci cand este posibil (antibiolice, de exemplu). Se poate merge de la simpla oxigenoterapie (imbogatirea in oxigen a aerului inspirat) la asistarea ventilatorie partiala sau completa cu ajutorul respiratoarelor artificiale, care sunt racordate la bolnav prin intermediul unei sonde de intubatie endotraheale sau al unei traheotomii. Prognosticul, o data faza acuta tratata, depinde de terenul respirator si de originea prabusirii lui.
insuficienta respiratorie cronica (I.R.C.) - este o insuficienta respiratorie permanenta ce rezulta din evolutia a numeroase afectiuni respiratorii.Cele mai multe dintre insuficientele respiratorii cronice sunt legate de o obstructie a cailor aeriene prin bronhopatie cronica, astm sau emfizem: acestea sunt insuficientele respiratorii cronice obstructive. Altele, numite insuficiente respiratorii cronice restrictive, sunt consecutive unei diminuari a volumelor respiratorii legate fie de o atingere neuromusculara (poliomielita, seleroza laterala amiotrofica, miopatie), fie de o atingere osoasa (cifoscolioza grava, spondilartrita anchilozanta), fie de leziuni pulmonare (pneumectomie sau lobeclomie pentru cancer, tuberculoza si sechelele ei, fibroza pulmonara).
Simptome, diagnostic si evolutie -O insuficienta respiratorie cronica se traduce printr-o respiratie dificila cu distensie toracica, tiraj (scobirea spatiilor intercostale la inspiratie) si cianoza. Ea poate in plus sa antreneze o insuficienta ventriculara dreapta: tahicardie, crestere in volum a ficatului, jugulare turgescente, edeme ale membrelor inferioare. Insuficientele respiratorii cronice evolueaza lent, agravate prin pusee de insuficienta respiratorie acuta. In cazurile cele mai grave, se ajunge la practicarea unei traheotomii definitive. Diagnosticarea se bazeaza pe examenul gazelor din sange, care arata o hipoxie cu hipercapnie. Un cliseu radiografic toracic precizeaza atingerea pulmonara.
Tratament, prognostic si prevenire -Tratamentului i se asociaza oxigenoterapia, practicata la domiciliu timp de mai multe ore pe zi cu ajutorul unui extractor de oxigen, cu administrarea de bronhodilatatoare (teofilina), de antibiotice (pentru tratarea suprainfectiei bronsice), uneori de corticosteroizi, de aerosoli si aplicarea kineziterapiei respiratorii. Incetarea fumatului este un imperativ, precum fi profilaxia antiinfectioasa. Prevenirea este esentialmente cea a bronhopatiilor cronice, deci incetarea fumatului si tratamentul cu antibiotice a oricarei suprainfectii.
Citeste si
Arhiva-
Insuficienta respiratorie
Generalitati Insuficienta respiratorie este un simptom comun al bolilor pulmonare (dar si a unor boli extrapulmonare) caracterizata prin diminuarea functiei pulmonare; astfel, plamanii fie nu mai asigura suficient oxigen sistemului circulator arterial, fie nu...citeste mai mult
-
Sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA)
Generalitati SDRA sau sindromul de detresa respiratorie acuta este o conditie pulmonara caracterizata prin niveluri scazute de oxigen in sange. Aceasta poate pune in pericol viata unei persoane. Conditia este cauzata de faptul ca organele corpului, cum ar fi...citeste mai mult
-
Insuficienta renala determinata de infectia cu hantavirus (Febra hemoragica cu sindrom renal)
Generalitati Insuficienta renala determinata de infectia cu hantavirus, cunoscuta si sub numele de febra hemoragica cu sindrom renal (FHSR), reprezinta un grup de boli similare din punct de vedere clinic, cauzate de hantavirusurile din familia Bunyaviridae. Acest...citeste mai mult
-
Insuficienta cardiaca congestiva - cand suntem in pericol?
Generalitati Insuficienta cardiaca congestiva (ICC) reprezinta o afectiune progresiva cronica secundara afectarii structrale sau functionale a cordului ce afecteaza puterea de pompare a muschilor inimii, astfel incat aceasta nu mai poate transporta cantitatea...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter