Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Respirator (sistem)

Totalitatea organelor care asigura primele etape ale respiratiei, adica ventilatia (miscarea aerului in plamani) si hematoza (transformarea sangelui venos incarcat cu dioxid de carbon in sange arterial incarcat in oxigen).

Structura - Aparatul respirator cuprinde caile respira­torii (adica este vorba de caile respiratorii superioare - fose nazale, cavitate bucala, faringe, laringe, de trahee si de bronhii) si plamanii, inveliti in pleura. Toracele, prin cusca sa osoasa si prin muschi, participa, de asemenea, la functio­narea aparatului respirator.

Patologie - Imensa suprafata de contact a aparatului respirator cu mediul exterior si situatia sa de adevarata inter­sectie explica frecventa si varietatea patologiilor observate. 
-
Afectiunile tumorale sunt cancerul bronhopulmonar primitiv secundar, cauzat de o metastaza a unui cancer situat in alta regiune a organismului, care poate atinge plamanii, pleura sau mai rar, bronhiile. Tumorile primitive ale pleurei si ale mediastinului sunt mai rare. 
-
Imunopatologia aduna laolalta afectiuni atat de variate ca astmul, alveolitele alergice, sarcoidoza sau manifestarile pulmonare ale conectivitelor.
-
Bolile infectioase sunt tuberculoza, infectiile cailor aeriene superioare (rinita, sinuzita, faringita, angina, laringita), bron­sita, bronhopneumonia, pneumonia, pneumopatiile atipice, supuratiile pulmonare sau pleurale legate de patrunderea in organism a unui agent microbian etc.
-
Patologia vasculara cuprinde edemul si embolia pulmo­nara.

Citeste si

Arhiva
 • Bolile respiratorii cronice si kinetoterapia

  Bolile respiratorii cronice sunt afectiuni ale plamanilor care se intind pe perioade mari de timp, de cele mai multe ori pentru toata viata. Cele mai frecvente sunt considerate: bronhopneumopatia cronica obstructiva ( BPOC), astmul bronsic, emfizem pulmonar,...citeste mai mult

 • Afectiunile sistemului imunitar

  Ce este sistemul imunitar Sistemul imunitar este mecanismul de aparare al organismului impotriva bolilor si a infectiilor. In mod natural, o disfunctie a sistemului imunitar se afla la baza unei liste lungi de afectiuni ale sistemului imun. Sistemul imunitar este...citeste mai mult

 • Virusul sincitial respirator

  Generalitati Virusul sincitial respirator este un virus care determina infectii ale plamanilor si tractului respirator. Este atat de frecvent incat majoritatea copiilor se infecteaza inainte de implinirea varstei de 2 ani. Acest virus poate infecta si adultii. La...citeste mai mult

 • Cum ne putem proteja de virozele respiratorii

  Generalitati Infectiile virale afecteaza, de obicei, tractul respirator superior sau inferior. Desi aceste infectii pot fi clasificate in functie de virusul care le cauzeaza, acestea sunt, in general, clasificate in functie de conditia in care sunt implicate (de...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter