Clickmed
programare rapida la medic

Sistem imunitar slabit: semne care ar trebui sa va puna in garda

Actualizat la data de: 13 Iunie 2023
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Clinica: Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Sistem imunitar slabit: semne care ar trebui sa va puna in garda

Invariabil, atunci cand racim frecvent sau ne confruntam cu infectii repetate, apare in discutie imunitatea.

Un concept vag la prima vedere, imunitatea este un sistem complex, cu rol important in lupta impotriva microorganismelor care produc boli si ingreuneaza procesul de vindecare.

Diferit de alte organe care au o structura fizica, apararea imuna presupune un ansamblu de interactiuni complexe care implica diferite organe, structuri si substante, printre care globulele albe, maduva osoasa, vasele limfatice si anumite celule.

Actiunea sinergica a acestor componente asigura un mecanism de protectie completa a organismului impotriva bolilor si a infectiilor, iar slabirea sistemului imunitar aduce cu sine o sensibilitate crescuta la numeroase tipuri de afectiuni.

Simptome care indica un dezechilibru imunitar

Un sistem imunitar vulnerabil sau deficitar expune organismul la infectii, virusuri si diverse boli. Printre cele mai frecvente simptome care indica dezechilibrele imunitare se numara:

  • oboseala
  • racelile frecvente, care dureaza mai mult sau sunt mai severe decat in mod obisnuit
  • infectiile urinare
  • infectii ale pielii
  • candidoze vaginale si bucale
  • eruptiile herpetice
  • inflamarea glandelor limfatice
  • diaree cronica
  • insomnie

Daca recunoasteti una sau mai multe simptome din lista enumerata mai sus, adresati-va medicului si luati masuri pentru restabilirea echilibrului imunitar.

De ce apar dezechilibrele imunitare?

Sistemul imunitar are capacitatea de a face fata tuturor infectiilor, daca acesta este ingrijit corespunzator. Alimentatia deficitara in nutrienti, stresul, conditiile de mediu sunt printre principalii factori care duc la slabirea sistemului imunitar.

Printre elementele de mediu care duc la distrugerea capacitatii de lupta a sistemului imunitar se numara: consumul excesiv de antibiotice, utilizarea intensa a solutiilor de curatenie, pesticidele folosite in agricultura, aditivii si antibioticele prezente in alimentele pe care le consumam si expunerea la poluantii din mediu.

Un alt factor care are influenta asupra sistemului imunitar este stresul. Acesta este rezultatul unor reactii biochimice care suprima activitatea normala a globulelor albe si suprasolicita sistemul endocrin eliminand nutrientii necesari functionarii organismului.

Ca urmare, scade capacitatea de aparare si de vindecare a organismului, un complex care actioneaza asupra tuturor componentelor sistemului imunitar

In mecanismul de aparare a organismului sunt cuprinse sistemul sangvin (prin granulocite, limfocite si monocite), sistemul respirator (prin mucoasa membranelor care protejeaza nasul, traheea, bronhiile si plamanii), sistemul limfatic (limfa, splina, timusul, nodulii limfatici si amigdale), sistemul celular (celulele T), sistemul epidermic (prin suprafata acida a pielii care previne atacul si penetrarea microorganismelor patogene), sistemul digestiv (prin probioticele care asigura echilibrul florei intestinale) si imunitatea sistemica (prin celulele precum limfocite, celulele macrofage sau neutrofile pe care organismul le produce in scop de protectie).

In cazul unui sistem imunitar slabit este recomandat sa se actioneze asupra tuturor componentelor acestuia, atat printr-un regim echilibrat de alimentatie, odihna, miscare, cat si prin printr-un complex de nutrienti care sa actioneze tintit asupra tuturor componentelor sistemului imunitar.

In anumite situatii, medicul poate recomanda un set de analize mai mult sau mai putin complexe ce au rolul de a determina daca scaderea imunitatii are o cauza tranzitorie sau daca exista o alta boala cronica ce predispune la imunodepresie. (de ex: diabet zaharat, diverse cancere, tratamente cu citostatice, cortico-terapie, afectiuni virale cronice de tip hepatite cronice VHB sau VHC, infectie HIV-SIDA, alte tulburari mostenite sau dobandite ale sistemului imun).


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate