Coronavirus Update

Radius

Os care constituie, impreuna cu cubitusul, scheletul antebratului. Radiusul este situat in partea externa a antebratului, in prelungirea policelui. Acesta este un os lung de forma usor spiralata, ceea ce permite rotatia sa in jurul cubitusului in cursul miscarilor de pronatie - supinatie (care permit orientarea palmei in sus sau in jos, in fata sau in spate, in interior sau in exterior). Extremitatea inferioara a radiusului se articuleaza cu cubitusul si cu carpul. Extremitatea sa superioara schiteaza un mic cap articulat cu humerusul si cubitusul.

Patologie - In afara bolilor osoase (tumori si infectii), radiusul este de cele mai multe ori sediul fracturilor; de fapt, in cazul caderii pe incheietura mainii sau pe palma, radiusul este cel care suporta cea mai mare parte a socului:
- fracturile in "lemn verde", specifice copilului, nu afecteaza radiusul in totalitatea diametrului sau. tratamentul lor este ortopedic: imobilizarea gipsata timp de 3 saptamani pana la 3 luni, dupa varsta copilului.
- fracturile diafizei radiale (partea mediana a radiusului) pot fi izolate sau asociate unei fracturi a cubitusului. Deplasarea osoasa este adesea importanta, facand necesara o fixare chirurgicala a fragmentelor osoase prin osteosinteza (cu ajutorul unei placi cu suruburi, de exemplu).
- fracturile extremitatii inferioare a radiusului sunt mai frecvente la subiectul varstnic (fractura lui Pouteau-Colles) fiind favorizate de osteoporoza (rarefierea osoasa). tratamentul lor este de cele mai multe ori ortopedic (gips).
- fracturile extremitatii superioare a radiusului, frecvente la sportivi, ating de cele mai multe ori cupula radiusului (articulatia cu humerusul); tratamentul este, in general, ortopedic (gips imobilizator, timpul cel mai scurt posibil - intre 8 si 15 zile maximum, cotul in unghi drept), dar, daca este spart capul radiusului in mai multe fragmente sau in caz de deplasare mare, poate fi necesara o intervenpe chirurgicala.
- fracturile In "turtita de unt" sunt specifice copilului, sunt caracterizate printr-o simpla tasare a osului fara deplasare. Ele pot atinge cartilagiile de conjugare (zonele situate la extremitatile osului, permitand cresterea sa in lungime). tratamentul lor este ortopedic: imobilizarea gipsata pe o durata de 3 saptamani pana la 3 luni, dupa varsta copilului.

Citeste si

Arhiva
 • Fracturile diafizare ale oaselor antebratului Fracturile diafizare ale oaselor...

  Generalitati Fracturile diafizare ale oaselor antebratului sunt localizate in zona membranei interosoase (sub tuberozitatea bicipitala radiala si deasupra interliniei articulare radio-carpiene, care separa metafiza de diafiza), in urma actiunii agentului traumatic....citeste mai mult

 • Fracturile membrului superior Fracturile membrului superior

  Definitie Fracturile membrului superior pot afecta oricare dintre cele trei oase ale bratului si antebratului: ulna, radiusul sau humerusul. Una dintre cele mai frecvente cauze ale acestor fracturi este incercarea de sprijinire in membrul superior, in cazul caderilor...citeste mai mult

 • Metode naturale pentru a creste in inaltime Metode naturale pentru a creste in...

  Generalitati Inaltimea unui copil este in mare masura predeterminata de genele pe care copiii le mostenesc de la parintii lor. Totusi, exista anumite practici care pot contribui la cresterea in inaltime dincolo de potentialul maxim. Oasele lungi (femurul,...citeste mai mult

 • Diagnosticul imagistic al osteoporozei Diagnosticul imagistic al osteoporozei

  Radiologia Radiologia standard sugereaza diagnosticul de osteoporoza doar in stadii avansate (imaginile evidente apar dupa pierderea a 30 - 40% din masa osoasa). Poate fi utila in diagnosticul diferential. Evidentiaza si monitorizeaza fracturile osteoporotice....citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter