Clickmed
programare rapida la medic

Hiperactivitate a copilului

tulburare a dezvoltarii care asociaza o hiperactivitate motorie unui comportament impulsiv si unei dereglari a atentiei.

Frecventa si cauze
-
sindromul hiperkinetic al copilului este foarte frecvent avand in vedere ca afecteaza aproape 3% dintre copiii de varsta scolara, cu o neta preponderenta masculina (intre sase si opt baieti pentru o fata). sindromul ar fi datorat unei disfunctii cerebrale (maturare intarziata, legata eventual de anomaiii ale metabolismului cerebral).

simptome si semne - copilul afectat de acest sindrom nu poate sta pe loc. El se agita fara incetare pe scaun, nu poate sta la masa, se lanseaza in activitati fizice periculoase, cu gesturi stangace. Acasa, ca si la scoala, are un comportament impulsiv si indisciplinat, nu-si asteapta nici o data randul la jocuri. Trece cu rapiditate de la o activitate, pe care o lasa neterminata, la alta, dovedindu-se incapabil sa-si fixeze mai multa vreme atentia si sa se concentreze asupra unei misiuni. El este greu suportat de catre anturaj din cauza fluctuatilor sale de dispozitie, a intolerantei sale la frustrari, a acceselor sale de manie.
Tulburarile debuteaza, in general, inaintea varstei de 4 ani si dureaza toata copilaria, atenuandu-se adesea la pubertate. Ele sunt insotite in anumite cazuri de probleme specifice ale invataturii ca dislexia sau disortografia.

Diagnostic si tratament - Cu scopul de evita esecul scolar si inadaptarea sociala, este necesar sa se examineze copilul cat mai devreme posibil de catre o echipa medicala specializata (pediatru, psiholog pentru copii, ortofonist). Aceasta va evalua importanta handicapului in functie de un bilant global (eventuala existenta a tulburarilor asociate).
Tratamentul comporta masuri psihoterapice si educative (terapie comportamentala, reeducare ortofonica, conversatii familiale), uneori prescrierea de medicamente (psihostimulante, antidepresoare). Acest tratament poate ajuta copilul sa urmeze o scolaritate normala.

Sinonime: instabilitate psihomotorie, sindrom al copilului hiperactiv, sindrom hiperkinetic.

Citeste si

Arhiva
 • Zaharul si hiperactivitatea Zaharul si hiperactivitatea

  Generalitati Starea de hiperactivitate reprezinta o tulburare ce apare caracteristic in copilarie, chiar inainte de varsta de 7 ani, si include in tabloul clinic o stare permanenta de neliniste psiho-motorie, incapacitate de concentrare, impulsivitate sau combinarea...citeste mai mult

 • Tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate (ADHD) Tulburarea cu deficit de atentie,...

  Generalitati Tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate (ADHD, acronim din limba engleza) este o tulburare de neurodezvoltare, care se manifesta prin deficit de atentie si dificultati in desfasurarea unei sarcini. ADHD este frecvent intalnita, debuteaza in...citeste mai mult

 • Cum iti dai seama ca copilul tau sufera de ADHD? Cum iti dai seama ca copilul tau...

  Generalitati Termenul de ADHD este un acronim si provine din limba engleza - ”Attention Deficit Hyperactivity Disorder”, care tradus inseamna Tulburarea de Deficit de Atentie si Hiperactivitate. Acest termen a fost mentionat pentru prima data in anul...citeste mai mult

 • Suportul parintilor pentru dezvoltarea optima a copilului cu autism Suportul parintilor pentru...

  Ce este autismul Autismul  este o tulburare de dezvoltare, in cadrul careia copilul prezinta deficite vizibile pe urmatoarele arii: interactiunea sociala, comunicarea, comportamentul si interesele. De obicei intarzierile de dezvoltare apar inaintea varstei de...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter