Anisakiaza

Boala parazitara rara cauzata de infestarea cu larve de anisakis. Anisakiile (mai ales anisakis simplex) sunt viermi din clasa nematodclor care traiesc in stare larvara in cavitatea abdominala si in muschii pestilor de apa de mare ca heringul, morunul si macroul.

Contaminare si simptome - lngerata prin intermediul pestilor infestati, larva ajunge in stomac sau in intestin, apoi se cuibareste in peretele lor. Prezenta sa se manifesta printr-o durere abdominala uneori violenta si prin semne alergice (urticarie, prurit, edem etc.).
Cand boala nu este tratata, la cateva saptamani dupa infestare se declanseaza o ocluzie intestinala, provocata de formarea unei tumori care inglobeaza larva (granulom eozinofil al intestinului).

Tratament - Tratamentul anisakiazei consta in extragerea chirurgicala a larvei. Anisakiaza se previne asigurand congelarea pestelui oceanic in momentul pescuirii lui (el trebuie sa fie eviscerat si apoi congelat la -20 grade Celsius) si gatindu-l pe foc inainte de a-l consuma.

Citeste si despre:

Rolul vaccinurilor in prevenirea bolilor grave la copii Importanta vitaminei D in dezvoltarea osoasa a copiilor Tot ce trebuie sa stii despre chisturile arahnoidiene Somnul la copii: cate ore sunt necesare in functie de varsta Eruptiile cutanate frecvente la copii – criterii de diferentiere Ghid complet despre bronsiolita la sugari Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam? Colesterolul crescut la copii si tineri – un fenomen in crestere Hepatita A si E – prevenirea bolilor transmise prin apa si alimente in sezonul cald Caderile la varstnici - cauze, efecte, preventie