Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Hepatita A si E – prevenirea bolilor transmise prin apa si alimente in sezonul cald

Actualizat la data de: 27 Iunie 2025

Ce este hepatita?

Hepatita A si E – prevenirea bolilor transmise prin apa si alimente in sezonul cald

Hepatita reprezinta o patologie infectioasa de natura virala a ficatului ce afecteaza milioane de persoane la nivel mondial.

In hepatita apare inflamatia tesutului hepatic si manifestari destul de specifice, durata bolii putand fi una scurta (hepatita acuta) sau indelungata (hepatita cronica).

Cuprins articol

  1. Ce este hepatita?
  2. Tipologie
  3. Semne si simptome
  4. Cauze
  5. Factori de risc
  6. Preventie
  7. Concluzie
  8. Citeste pe aceeasi tema

Tipologie

Exista 4 tipuri principale de hepatita virala, acestea fiind diferentiate prin modul de transmitere si contagiozitate :

- Hepatita A: virusul hepatitei A se transmite prin intermediul alimentelor si a apei contaminate

- Hepatita B: cel mai comun tip, aceasta se transmite prin intermediul produselor de sange/alte fluide din organism. Infectia cu virus hepatitic D este posibila doar in asociere cu hepatita B

- Hepatita C, deseori cronica, se transmite in acelasi mod ca si hepatita B

- Hepatita E, o forma relativ usoara de hepatita virala, transmisa de asemenea prin alimente si apa contaminate

Semne si simptome

Desi cele 4 tipuri de hepatita pot avea manifestari specifice individuale, in functie de virusul responsabil, multe semne si simptome sunt comune.

Acestea includ:

- Articulatii dureroase

- Urina inchisa la culoare

- Scaun deschis la culoare

- Fatigabilitate

- Disconfort abdominal

- Greata, varsaturi

- Pierderea apetitului

- Icter: colorarea in galben a sclerelor, mucoaselor si pielii

Simptomele incep de regula brusc, in special in cazul hepatitei A si E, dupa o scurta perioada de incubatie de la expunerea la virus.

Cauze

Hepatita virala apare atunci cand pacientul este expus la virus.

Astfel pentru hepatita A si E, cauza o reprezinta expunerea la alimente sau apa deja contaminate cu virusul.

Desigur, alimentele si apa cauzatoare sunt de cele mai multe ori nealterate, astfel ca pacientii nu isi dau seama ca ar exista un virus hepatitic in acestea.

Cele doua virusuri pot fi transmise si prin contact direct cu o persoana infectata, astfel ca deseori exista mai multe cazuri in cadrul aceleiasi familii sau comunitati.

Pacientul care a consumat apa/alimentele contaminate le ingera, iar prin igiena necorespunzatoare, transmiterea fecal-orala este cea responsabila de transmiterea virusului si catre alte persoane.

Dintre cele doua, hepatita E este mult mai putin contagioasa de la pacient la pacient, insa virusul poate fi luat direct din sursele contaminate.

Factori de risc

Desi orice persoana nevaccinata poate dobandi orice virus hepatitic, exista cateva categorii de persoane mai predispuse la a face o forma de hepatita.

Factorii ce cresc riscul de hepatita A sau E includ:

- Persoanele care calatoresc frecvent in strainatate

- Barbatii homosexuali

- Persoane care isi administreaza droguri intravenos

- Persoane cu locuri de munca ce au un risc mare de expunere, precum lucratorii din laboratoare medicale, anatomopatologi, medicii veterinari sau lucratorii din ferme, recum si cei ce lucreaza in industria alimentara si in special in industria carnii

- Pacientii din centre de plasament, case sociale sau alte institutii

Anumite patologii preexistente precum bolile hepatice cronice sau infectia HIV cresc riscul de infectie hepatitica mai severa, desi nu influenteaza in mod direct contactarea infectiei.

Preventie

Din fericire, infectia hepatitica virala A beneficiaza de vaccin. Acesta reprezinta cea mai buna metoda de a preveni infectia de tip A, insa nu ne protejeaza impotriva infectiei cu virus E.

Vaccinul anti-hepatita A nu este un vaccin obligatoriu, dar este recomandat tuturor persoanelor aflate la risc.

In plus fata de categoriile de persoane amintite anterior, vaccinul hepatitic A este administrat si copiilor cu varsta intre 12 si 23 de luni, respectiv copiilor cu varsta de pana la 18 ani care nu au fost vaccinati in primii 2 ani.

Pacientii cu steatoza hepatica, fibroza sau ciroza hepatica, sunt de asemenea vaccinati la recomandarea medicului gastroenterolog.

Pacientele insarcinate ar trebui sa se vaccineze daca sunt considerate la risc sau daca isi doresc.

Vaccinul anti hepatita A se poate administra si in urma unui contact cu o persoana infectata.

Astfel daca ati avut contact cu o persoana cu hepatita A in ultimele 2 saptamani, discutati cu medicul dumneavoastra. 

Administrarea unei singure doze de vaccin poate preveni instalarea hepatitei.

Alte metode eficiente prin care puteti preveni cele doua infectii includ:

1. Igiena corespunzatoare

Igiena corecta a mainilor si evitarea contactului fecal-oral sunt esentiale pentru a preveni contaminarea cu virus hepatitic, dar si cu alti patogeni.

Asigurati-va ca va spalati eficient pe maini inainte si dupa fiecare masa, in special daca dumneavoastra sunteti persoana care gateste.

Mai mult, in sezonul cald, atunci cand culegem fructe sau legume proaspete, evitati consumul lor ca atare; alimentele trebuie spalate.

Carnea pe care o preparati trebuie spalata si pregatita separat fata de alte alimente, astfel incat ce se gaseste in carnea cruda sa nu ajunga pe restul alimentelor.

Gatiti suficient produsele animale, pentru a va asigura ca este omorat orice agent patogen, inclusiv virusurile hepatitice A si E.

Este esential sa nu uitam nici de consumul de apa din surse sigure, in detrimentul apei nefiltrate sau din zone cu incidenta crescuta a infectiei hepatitice.

Exista multe tari in care apa nu este curata si acest lucru reprezinta o problema de sanatate publica inclusiv pentru persoanele ce calatoresc in aceste regiuni.

Toate aceste reguli trebuie aplicate riguros si in preajma copiilor, care pot fi deseori sursa infectiei.

2. Masuri de precautie in calatorii

Inainte sa calatoriti undeva, este bine sa verificati cu medicul dumneavoastra ca sunteti vaccinat impotriva patogenilor ce s-ar putea intalni acolo.

Igiena mainilor ramane la fel de importanta in timpul calatoriilor, insa igiena alimentara este poate chiar si mai importanta.

Deseori in alte tari este dificil sa cunoastem sursa alimentelor si sa ne asiguram ca nu sunt contaminate.

Multe destinatii de calatorie sunt populare in special in sezonul cald, insa este esential sa va informati inainte sa mergeti acolo despre ce apa/alimente puteti consuma, precum si in legatura cu prevalenta hepatitei A si E.

Consumul de apa imbuteliata (inclusiv pentru a prepara ceai, cafea sau gheata) si alegerea meselor in locuri sigure, in restaurante cu multe recenzii pozitive sunt de regula sfaturi bune pentru a preveni infectiile alimentare din strainatate.

Pentru siguranta suplimentara, evitati consumul de bauturi cu gheata si de alimente crude precum tartar-ul, sushi etc. atunci cand calatoriti.

Importanta preventiei

Hepatita de tip E se cronicizeaza foarte rar, insa preventia este importanta pentru a evita spitalizarea, starea de rau a pacientului si potentiala transmitere a infectiei mai departe.

Hepatita A insa poate dura mai mult (pana la 2 luni) si se poate croniciza, ducand la complicatii precum insuficienta hepatica, in special in randul pacientilor mai fragili, cu boli asociate.

Astfel preventia acestor infectii este importanta atat pentru pacient, cat si pentru persoanele din jur si pentru sistemul de sanatate.

Daca totusi banuiti ca ati contactat o astfel de infectie, apelati la ajutor medical cat mai repede.

Tratamentul nu este agresiv, insa medicul trebuie sa confirme diagnosticul si sa va ofere sfaturi in legatura cu reducerea contagiozitatii bolii.

Concluzie

Hepatita A si hepatita E sunt doua dintre cele mai frecvente infectii la nivel mondial.

Acestea se transmit prin alimente sau apa contaminata, cu o prevalenta usor crescuta in sezonul cald.

Igiena mainilor, igiena alimentara si precautiile din calatorii sunt metode eficiente de preventie a ambelor tipuri de hepatita.

In plus, hepatita A beneficiaza si de vaccin.

Discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti risc crescut pentru aceste afectiuni.

Bibliografie
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4367015/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-you-get-hepatitis-from-contaminated-food
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-a


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate