Coronavirus in Romania: Situatia actualizata si ultimele stiri

Pe masura ce noul coronavirus continua sa se raspandeasca la nivel mondial cu peste 41 milioane de de cazuri confirmate si peste 1,130,000 de decese, Romania a intensificat eforturile pentru a reduce raspandirea infectarilor intre granitele sale.

Pana in prezent, in Romania au fost raportate 691488 cazuri de infectare cu noul coronavirus, fiind inregistrate 17164 decese.

Ultimele informatii privind evolutia infectarilor cu coronavirus

Astazi au fost raportate 3218 noi cazuri, din 0 teste efectuate. In prezent sunt 0 persoane internate la ATI si au fost raportate 1385 cazuri vindecate. 66 de persoane au decedat in ultimele 24 de ore.

Evolutia pandemieiin Romania [vezi situatia comparativa pe judete]
Se observa o crestere a cazurilor fata de acum 14 zile in Ilfov cu 12% si de 12% in Galati, respectiv 11% in Bucuresti. In ceea ce priveste cazurile noi, astazi s-au raportat in Bucuresti 944 de cazuri, un numar mare de cazuri fiind inregistrat si in Timis si Iasi cu 385 respectiv 358 de cazuri.

Raportat la 1000 de locuitori, totalul cazurilor de la inceputul pandemiei avem in Ilfov o rata de incidenta de 55.63 urmat de Bucuresti si Cluj cu 48.69 respectiv 41.83.

Cele 4 mutatii ale coronavirusului care ingrijoreaza lumea
Faptul ca in Marea Britanie a fost descoperita o noua tulpina a virusului SARS-COV-2, mai contagioasa, a ingrijorat o intreaga planeta. Zeci de tari au inchis granitele cu Marea Britanie si au impus noi masuri de carantinare de teama noii variante care pare sa se raspandeasca cu repeziciune chiar si peste Ocean.

Conform ultimelor date, aproape 3% din populatia Londrei este confirmata cu noua tulpina de coronavirus.

Sunt vaccinurile produse de Pfizer si Moderna eficiente impotriva noii tulpini de coronavirus?
Companiile Moderna si Pfizer/BioNTech testeaza pentru a vedea daca vaccinurile lor anti-COVID sunt eficiente si impotriva noii tulpini SARS-COV-2, Moderna transmitand ca pe baza datelor de pana acum, se asteapta ca vaccinul sa protejeze si impotriva variantelor recente din Marea Britanie. Urmeaza sa se faca teste suplimentare in saptamanile urmatoare.

Pfizer a anuntat, la fel, ca studiaza cat de bine este capabil vaccinul sa neutralizeze noua tulpina. Noul coronavirus a mai suferit mutatii pana acum si atat Pfizer, cat si Moderna, sustin ca vaccinurile lor actioneaza si impotriva acestora.

De ce unii oameni fac forme mai grave de COVID-19 decat altii? Afectarea plamanilor este provocata de propriul sistem imunitar
Cercetarea, realizata prin studierea ADN-ului a 2.700 de pacienti internati la ATI in Marea Britanie, ofera indicii asupra mecanismelor care genereaza forme grave ale bolii, enunta obiective ale dezvoltarii unor medicamente si estimeaza ca unele deja existente ar putea ajuta la recuperarea pacientilor COVID in stare grava. Echipa care a realizat cercetarea este de parere ca testele clinice trebuie axate pe medicamentele care vizeaza aceste cai antivirale si antiinflamatorii specifice.

Studiul sugereaza ca formele grave de de COVID-19 au la baza cel putin doua mecanisme biologice, si anume: tipul apararii antivirale innascute si procesele inflamatorii dezvoltate de bolnav. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, la fel ca in cazul septicemiei si a gripei, cand vine vorba de COVID-19, afectarea plamanilor este provocata de propriul nostru sistem imunitar, nu de virus.

Vaccinul impotriva noului coronavirus se va face sezonier, spune Ministrul Sanatatii
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, afirma ca vaccinul impotriva noului coronavirus se va face sezonier, asemenea vaccinului antigripal. Acesta a precizat ca se va administra si o a doua doza cu rapel la 28 de zile de la prima. „Se face cu rapel la 28 de zile (vaccinul impotriva noului coronavirus - n.r.). La fel, sezonier, ca si vaccinul antigripal. Speram ca, odata cu vaccinarea, sa putem vedea in vara o scadere a numarului de cazuri si sa putem avea acea perioada libera. La fel ca si in sezonul gripal, atunci se va face si vaccinul anti-COVID”, a explicat Nelu Tataru. Primii care vor avea acces la vaccinare vor fi persoanele vulnerabile si personalul medical.

Telemedicina a devenit oficiala si in Romania!
Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta prin care reglementeaza acordarea de asistenta medicala la distanta, prin telemedicina. Telemedicina va putea fi utilizata atat de către unitatile medicale publice, cat si de cele private. Ministerul Sanatatii va elabora în 45 de zile norme metodologice.

Chiar daca telemedicina nu poate inlocui o examinare medicala clasica, poate juca rolul unei consultatii medicale preliminare.

Sistemul de programari Clickmed, ofera accesul rapid la consultatii medicale la distanta. Ai acces la serviciile a mii de medici din peste 200 de unitati medicale, pe specialitati diferite, in functie de problema ta de sanatate. Accesul la consultatiile prin telemedicina este usor si rapid.

A. Evolutia numarului de imbolnaviri confirmate zilnic si media confirmarilor la 14 zile.
Graficul prezinta numarul de imbolnaviri zilnice comparativ cu media de imbolnaviri la 14 zile pentru a putea observa tendinta de evolutie a cazurilor.B. Evolutia cazurilor noi si a vindecarilor inregistrate la nivel national
Graficul afiseaza situatia pacientilor imbolnaviti de COVID-19 si cei vindecati. Pentru a verifica situatia epidemiologica curenta se poate verifica distanta dintre cele doua evolutii.C.Cazuri alocate pe judete din cazurile totale raportate
Evolutia numarului de cazuri raportate pe judete din totalul cazurilor raportate la nivel nationalD. Evolutia ratei de confirmari raportate la numarul de teste efectuate zilnic
Graficul afiseaza rata de teste pozitive dintre testele efectuate la nivel de zi prezinta gradul de raspandire a bolii intre pacientii testati.E. Evolutia zilnica si cumulata a numarului de decese la nivel national in ultimele 60 zile
Graficul prezinta evolutia numarului de decese cauzate de COVID-19 in Romania.F. Evolutia zilnica a numarului de confirmati si a gradului de ocupare la ATI
Graficul afiseaza numarul de pacienti care sunt activi din punct de vedere epidemiologic, prezentati zilnic si numarul de locuri ocupate la ATI.G. Evolutia nr de persoane internate la ATI si procentul de pacienti in ATI din total cazuri active
Graficul prezinta procentul de pacienti ajunsi in ATI din totalul cazurilor active la nivel de zi. Procentul poate indica

Un studiu efectuat de carcetatori de la Universitatea Oxford concluzioneaza ca: 1 din 5 supravietuitori ai COVID-19 au avut fost diagnosticati cu o tulburare psihica la 90 de zile dupa infectare. 1 din 4 oameni nu au avut nicio boala mintala pana sa se infecteze cu noul coronavirus.

“Oamenii se temeau ca supravietuitorii de COVID-19 se vor confrunta cu riscuri sporite de probleme mintale, iar studiul nostru arata ca acest scenariu este posibil”, a declarat Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford.
[citeste mai mult]

Transmitatorii cheie ai virusului la nivel de gospodarie sunt copiii Un studiu efectuat de carcetatori de la Princeton Environmental Institute (PEI), Universitatea Johns Hopkins si Universitatea din California, Berkeley, pe o jumatate de milion de oameni, in India, concluzioneaza ca transmitatorii cheie ai virusului la nivel de gospodarie sunt copiii.

Cercetatorul Ramanan Laxminarayan a declarat ca SARS-CoV-2 se bazează pe „supra-răspândire”, astfel 71% dintre subiectii pozitivi nu au contactii lor, in timp ce 8% dintre persoanele infectate au generat 60% din noile cazuri. Laxminarayan. a mai spus „Copiii sunt transmițători foarte eficienți în acest cadru, ceea ce nu a fost stabilit cu fermitate în studiile anterioare”.

https://www.princeton.edu/news/2020/09/30/largest-covid-19-contact-tracing-study-date-finds-children-key-spread-evidence

Numarul varstnicilor infectati cu COVID-19 creste in Europa, inclusiv in Romania
Potrivit ultimului raport al ECDC, 13 state europene au raportat saptamana trecuta o crestere a ratei de infectare in randul persoanelor de peste 65 de ani. S-a ajuns la 60 de noi cazuri/100.000 de oameni in ultimele doua saptamani. Conform OMS, in jur de 88% dintre decesele din Europa au fost raportate in randul persoanelor de peste 65 de ani, in luna august.

O proteina din organism ar putea fi responsabila pentru formele grave de COVID-19
Un studiu recent, realizat de un grup de cercetatori francezi, scoate la iveala noi detalii despre formele grave de coronavirus. Calprotectina, o proteina sintetizata de organismul uman, intr-un context inflamator, ar putea juca un rol important in agravarea bolii. Potrivit studiului, a fost detectata o concentratie foarte ridicata, de 100 pana la 1000 de ori mai mare decat cea normala, a acestei proteine la pacientii cu forme severe de COVID-19. Rezultatele cercetatorilor sugereaza ca proteina numita calprotectina ar putea fi un factor responsabil pentru agravarea infectiei cu COVID-19. mai mult

Asimptomaticii ar putea avea aceeasi cantitate de coronavirus ca cei care prezinta simptome
Numarul persoanelor infectate cu COVID-19 este inca in crestere. In Romania numarul cazurilor de coronavirus confirmate se apropie de 60.000, in timp ce la nivel mondial bilantul a depasit 19 milioane. Sunt inca multe necunoscute legate de acest virus, iar cazurile asimptomatice continua sa nasca multe intrebari in randul specialistilor. Este inca neclar cat de contagioase sunt persoanele asimptomatice, insa un studiu recent, publicat in jurnalul JAMA Internal Medicine, arata ca asimptomaticii au aceeasi cantitate de coronavirus ca cei simptomatici.

O simpla raceala poate antrena sistemul imunitar pentru a combate COVID-19
Potrivit celui mai recent studiu realizat de Institutul de Imunologie La Jolla din California, SUA, infectiile anterioare cu virusurile care provoaca raceli pot pregati sistemul imunitar pentru a recunoaste si ataca noul coronavirus. Explicatia consta in faptul ca limfocitele T, care recunosc coronavirusurile ce produc racelile obisnuite, ar recunoaste si parti din virusul SARS-COV-2.

Au fost identificate 21 de medicamente care ar putea trata noul coronavirus. O echipa de oameni de stiinta, condusa de Sumit Chanda, profesor la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, a identificat 21 de medicamente existente care ar putea bloca replicarea virusului SARS-Cov-2. Studiul publicat in Nature.com, releva faptul ca mai multe medicamente imbunatatesc activitatea Remdesivirului, tratamentul standard folosit in prezent pentru pacientii cu COVID-19.
[mai mult]


Actualizare 16.01.2021

3218
Cazuri confirmate
1385
Cazuri vindecate
66
Persoane decedate

183669
Vaccinari totale in Romania

Datele si informatiile prezentate sunt in evolutie, folosind informatii din surse oficiale mai.gov.ro - Ministerul de Interne, ms.ro - Ministerul Sanatatii, stirioficiale.ro, datelazi.ro.Evolutia la zi

691488
Cazuri confirmate
17164
Total decese
620058
Cazuri vindecate

Evolutia pandemiei de coronavirus pe judete

Urmareste evolutia pandemiei de coronavirus in Romania. Informatiile sunt agregate din surse oficiale si reflecta situatia la zi a confirmarilor si a deceselor la nivelul fiecarui judet.
Judetul Total Confirmari Cazuri noi
2021-01-16
Evolutie 14 zile
Confirmari (%)
Cazuri noi(14zile) /1000 loc Cazuri totale/ 1000 loc
Bucuresti
(est. 2151665 locuitori)
111550 454 10% 4.63 51.84
Cluj
(est. 736945 locuitori)
33331 212 11% 4.66 45.23
Iasi
(est. 965634 locuitori)
29784 171 9% 2.43 30.84
Timis
(est. 758380 locuitori)
29704 222 14% 4.75 39.17
Constanta
(est. 763549 locuitori)
28593 101 9% 2.95 37.45
Brasov
(est. 638000 locuitori)
27191 119 7% 2.78 42.62
Ilfov
(est. 451839 locuitori)
26927 125 11% 5.84 59.59
Prahova
(est. 787529 locuitori)
25201 55 5% 1.45 32.00
Arges
(est. 632124 locuitori)
19712 48 6% 1.67 31.18
Bihor
(est. 616264 locuitori)
19147 83 8% 2.17 31.07
Sibiu
(est. 469285 locuitori)
17889 49 5% 1.78 38.12
Galati
(est. 628104 locuitori)
17789 58 11% 2.74 28.32
Bacau
(est. 737629 locuitori)
17747 108 8% 1.77 24.06
Suceava
(est. 764123 locuitori)
17344 126 10% 2.03 22.70
Dolj
(est. 686350 locuitori)
16568 84 8% 1.82 24.14
Mures
(est. 590305 locuitori)
15969 53 6% 1.46 27.05
Dambovita
(est. 518645 locuitori)
15875 90 8% 2.23 30.61
Arad
(est. 470093 locuitori)
15013 74 7% 1.97 31.94
Alba
(est. 373710 locuitori)
13127 67 7% 2.16 35.13
Hunedoara
(est. 453431 locuitori)
12712 116 8% 2.15 28.04
Maramures
(est. 520551 locuitori)
12144 57 13% 2.65 23.33
Neamt
(est. 566080 locuitori)
11946 58 8% 1.56 21.10
Vaslui
(est. 504879 locuitori)
11397 45 9% 1.92 22.57
Valcea
(est. 394725 locuitori)
10521 28 6% 1.56 26.65
Olt
(est. 431248 locuitori)
10137 29 7% 1.51 23.51
Botosani
(est. 456130 locuitori)
9083 78 10% 1.74 19.91
Braila
(est. 340804 locuitori)
9007 36 9% 2.14 26.43
Buzau
(est. 461039 locuitori)
8727 29 5% 0.93 18.93
Teleorman
(est. 365976 locuitori)
8510 51 10% 2.06 23.25
Bistrita Nasaud
(est. 327886 locuitori)
7887 33 7% 1.50 24.05
Satu Mare
(est. 386110 locuitori)
7707 47 10% 1.75 19.96
Vrancea
(est. 382688 locuitori)
7491 23 5% 0.99 19.57
Ialomita
(est. 285100 locuitori)
7330 16 8% 1.84 25.71
Caras Severin
(est. 315473 locuitori)
7199 60 12% 2.45 22.82
Giurgiu
(est. 269221 locuitori)
6947 55 10% 2.25 25.80
Calarasi
(est. 306820 locuitori)
6822 25 7% 1.54 22.23
Salaj
(est. 243525 locuitori)
6677 22 7% 1.77 27.42
Tulcea
(est. 234243 locuitori)
5833 15 8% 1.77 24.90
Harghita
(est. 330473 locuitori)
5574 25 5% 0.73 16.87
Gorj
(est. 355358 locuitori)
5410 27 7% 0.93 15.22
Covasna
(est. 225743 locuitori)
5358 14 6% 1.38 23.73
Mehedinti
(est. 277017 locuitori)
5338 19 6% 1.13 19.27