O proteina din organism ar putea fi responsabila pentru formele grave de COVID-19
Stire medicala

Un studiu recent, realizat de un grup de cercetatori francezi, scoate la iveala noi detalii despre formele grave de coronavirus. Calprotectina, o proteina sintetizata de organismul uman, intr-un context inflamator, ar putea juca un rol important in agravarea bolii.
Potrivit studiului, a fost detectata o concentratie foarte ridicata, de 100 pana la 1000 de ori mai mare decat cea normala, a acestei proteina la pacientii cu forme severe de COVID-19. Rezultatele cercetatorilor sugereaza ca proteina numita calprotectina ar putea fi un factor responsabil pentru agravarea infectiei cu COVID-19.
O crestere puternica a concentratiei de calprotectina in sange s-ar putea produce inainte de furtuna de citokine asociata cu evolutia infmalatorie a pacienilor cu forme severe de COVID19, explica specialistii care au luat parte la studiul ce are la baza analiza unor esantioane sanguine prelevate de la 158 de pacienti internati in spitale cu simptome de COVID-19.
In teorie, ar putea fi identificati pacientii care risca sa dezvolte o forma severa de COVID-19 prin testarea concentratiei de calprotectina din sange, explica cercetatorii francezi. Acestia mai subliniaza ca aceasta pista de cercetare ar putea oferi o abordare terapeutica inedita, intrucat blocarea receptorului calprotectinei ar putea combate fenomenul de agravare a bolii. Insa aceste strategii urmeaza sa fie evaluate prin studii clinice, afirma aceiasi specialisti.
779 cazuri de COVID-19 in ultimele 24 de ore, din 6.607 teste efectuate
In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 779 cazuri de COVID-19, din 6.607 teste prelucrate. 326 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Bilantul ajunge astfel la 62.547, potrivit datelor publicate luni de Grupul de Comunicare Strategica. 30.311 pacienti au fost declarati vindecati si 6.497 de pacienti asimptomatici au fost externati la 10 zile dupa depistare.
De asemenea, in ultimele 24 de ore au fost raportate 29 de decese (18 barbati si 11 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Braila, Buzau, Dambovita, Galati, Gorj, Hunedoara, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Valcea, Vaslui si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 20-29 de ani, 1 la categoria 30-39 de ani, 1 deces la categoria de varsta 40-49 ani, 2 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 9 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 9 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 6 decese la categoria de peste 80 de ani.
28 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate pana in prezent comorbiditati.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7405878/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867420309934
Articole recomandate
-
8 alimente care cresc nivelul de energie din organism
-
11 semne ca trebuie sa eliminati toxinele din organism
-
Ai varice? Atunci scleroterapia ar putea fi solutia pentru tine!
-
Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat
-
Frica ingrasa, lasitatea slabeste...
-
Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica
-
Legatura dintre progesteron si menopauza
-
Enzimele sistemice care lupta natural cu durerea, inflamatiile si trombii
-
Investigatii si teste pentru copii, de la nastere pana la varsta de 18 ani
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Coronavirus - cum se transmite,...
Despre coronavirus Numeroase structuri din domeniul sanatatii, dar si populatia generala, experimenteaza un nivel crescut de ingrijorare din cauza noului tip de coronavirus aparut, unul foarte similar cu virusul ce produce sindromul respirator acut sever (SARS)....citeste mai mult
-
Infectia cu COVID-19: masuri de urmat...
Pandemia cu coronavirus In contextual actual al pandemiei cu coronavirus, vizitele la spital nu reprezinta cea mai buna idee. Pacientii internati si apartinatorii acestora ar trebui sa inteleaga acest lucru si sa evite intalnirile in spital. In momentul actual,...citeste mai mult
-
9 alimente recomandate cand aveti gripa
Generalitati Cele mai comune afectiuni ale anotimpului rece - raceala si gripa, pot fi usor ameliorate printr-o alimentatie sanatoasa. Gripa este insotita adesea de lipsa poftei de mancare si de reducerea cantitatii de alimente consumate; din acest motiv, este...citeste mai mult