Artrita
Definitie
SusArtrita se defineste ca fiind o inflamatie a unei articulatii. Este o eroziune, o deteriorare treptata a cartilajului care acopera osul unei articulatii ce incepe sa se uzeze; apare odata cu inaintarea in varsta, dupa o lovitura sau la sportivi. In urma acestui proces, osul de dedesubt incepe sa se ingroase si sa se deformeze si astfel nu mai permite o flexibilitate normala in articulatia respectiva.
Cuprins articol
Tipuri
Sus- Artrita genunchiului
- Artrita psoriazica
- Artrita reumatoida
- Artrita juvenila reumatoida
- Artrita din bolile inflamatorii intestinale
- Artrita reactiva
- Guta
- Osteoartrita
Simptome
SusArtrita se caracterizeaza prin dureri adesea nocturne care pot trezi bolnavul. Dimineata, articulatiile isi regasesc mobilitatea doar dupa o perioada de incalzire, a carei durata constituie un bun martor al gradului de inflamatie. Local, epidermul este trandafiriu sau rosu, chiar violaceu, articulatia este adesea umflata, in parte datorita unei efuziuni de lichid sinovial; analiza acestuia, dupa prelevarea prin artrocenteza (punctionarea articulatiei), permite confirmarea caracterului inflamator al bolii si cautarea germenelui patogen sau a microcristalelor. La nevoie, poate fi realizata, sub anestezie locoregionala, o biopsie a membranei sinoviale combinata cu o artroscopie, care permite controlul vizual.
Tratamentul artritelor
SusUnele artrite necesita un tratament specific: antibiotice pentru artritele septice, uricozurice in cazul gutei, antiinflamatoare si corticosteroizi in poliartrita reumatoida. In majoritatea cazurilor, analgezicele si antiinflamatoarele atenueaza durerea.
Unele artrite inflamatorii aseptice pot antrena deformatii sau distrugeri articulare, necesitand uneori o artroplastie (inlocuirea articulatiei cu o proteza), chiar o artrodeza (fuzionarea chirurgicala a oaselor articulatiei).
Tratamentul artritelor septice trebuie sa fie precoce, deoarece leziunile osului si cartilagiilor, consecutive actiunii germenelui, pot deveni ireversibile in cateva zile. Se poate ca, asteptand ca germenele sa fie identificat, sa se inceapa un tratament cu antibiotice, care va fi ajustat atunci cand germenele va fi cunoscut si sensibilitatea sa la diverse antibiotice va fi precizata. Un repaus de cateva zile, cu imobilizarea articulatiei sau articulatiilor, este recomandabil. Tratamentul artritelor monocristaline este cel al afectiunii in cauza (guta, de exemplu). Desi sunt importante, deformarile ocazionate de artritele nervoase lasa, in general, largi posibilitati functionale. O contentie intr-un aparat ortopedic poate fi necesara pentru a limita miscarile anormale.
Medici specialisti Reumatologie
- Sef de lucrari. dr. Bojinca Mihai - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Conferentiar dr. Florina Gabriela Udrea - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Violeta Bojinca - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
- Conf. dr. Denisa Predeteanu - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
Articole recomandate
-
Artrita din bolile inflamatorii intestinale
-
Relatia dintre artrita psoriazica si psoriazis
-
Artrita psoriazica
-
Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat
-
Frica ingrasa, lasitatea slabeste...
-
13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei
-
Nutrienti necesari dezvoltarii optime
-
Durerea de picioare in artita reumatoida
-
Artrita gutoasa
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Otetul de mere: remediu natural...
Generalitati Otetul de mere este un eficient agent antibacterian cu un continut ridicat in minerale si oligoelemente vitale pentru un organism sanatos - potasiu, calciu, magneziu, fosfor, clor, sodiu, cupru, fier, siliciu si fluor. Un amestec care contine numai 5%...citeste mai mult
-
Osteoartrita, afectiunea care 'face...
Generalitati Peste 150 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de diverse forme de artrita, dintre care cea mai frecventa este osteoartrita. Mai expuse la aceasta boala sunt femeile cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, peste 25% dintre acestea...citeste mai mult