Coronavirus Update

Artrita si vremea

Actualizat la data de: 11 Iunie 2012

Generalitati

Sus
Artrita si vremea

Legatura dintre boala si vreme a fost formulata de oameni din cele mai vechi timpuri, cand a fost observata prima oara de catre Hippocrate.

Din acel moment, au existat opinii contradictorii in aceasta privinta si nu exista un acord universal daca vremea are sau nu un efect asupra anumitor conditii medicale precum artrita.

Afectiunile medicale care au fost raportate ca fiind sensibile la schimbarile de vreme includ artrita reumatoida, osteoartrita, durerile lombare, guta, fibromialgie, durerile zonelor amputate, dureri in zonele unde exista cicatrice, dureri de cap, nevralgie de trigemen si dureri influentate de tulburarile de dispozitie. Totusi, cel mai des a fost studiata relatia dintre vreme si artrita.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Studii stiintifice
  3. Citeste pe aceeasi tema

Studii stiintifice

Sus

Unele dintre studii au constatat ca exista o legatura intre durere si vreme, altele insa nu. Este foarte dificil sa se stabileasca exact o relatie cauza-efect in astfel de studii din mai multe motive.

- Exista multe tipuri diferite de artrita.

- Studiile au tins sa se concentreze asupra durerilor raportate de pacienti, mai degraba decat asupra rezultatelor testelor de sange sau a examinarii medicale, deci informatia a fost de multe ori subiectiva decat masurabila.

O varietate mare de variatii meteorologice ar putea fi implicate: temperatura, presiunea barometrica, precipitatii, umiditate, furtuna, soare si nivelul de ionizare a aerului.

- Unii cercetatori nu sunt convinsi ca exista o astfel de legatura si cred ca oamenii tind sa caute explicatii care nu sunt sustinute stiintific.

Mai multi factori au fost invocati pentru a explica o posibila legatura intre vreme si simptomele artritei

- Temperatura - Schimbarile de temperatura pot avea un impact asupra tesuturilor corpului. Tendoanele, muschii, oasele si tesutul cicatricial, au toate densitati diferite, iar senzatia de rece si umed le poate destinde sau contracta. Caldura, in cazul acesta o baie fierbinte, poate ajuta de multe ori in ameliorarea durerii.

- Presiunea barometrica - Fluctuatiile presiunii barometrice pot creste rigiditatea articulatiilor si pot declansa dureri minore care sa intensifice durerile deja existente la nivelul articulatiilor.

Aceste modificari pot sa dezechilibreze temporar presiunea corpului si terminatiile nervoase sensiblizate. Daca presiunea barometrica scade, tesuturile se inflameaza, cauzand dureri mai mari.

- Dispozitia - Tiparele meteorologice sezoniere pot influenta starea de spirit la unele persoane, afectand astfel in mod direct si perceptia acestora asupra durerii.

- Clima - Deoarece artrita poate aparea in toate tipurile de clima din intreaga lume, este putin probabil ca o persoana care traieste intr-un mediu rece si umed, sa fie predispusa la aceasta afectiune.

Trecerea la un climat mai cald nu este intodeauna raspunsul pentru a ameliora simptomele de artrita deoarece se spune ca organismul stabileste un echilibru cu climatul local, astfel incat modificarile relative ale vremii pot declansa o amplificare a durerii, indiferent de vreme.

Dovezile stiintifice care sa sustina ca schimbarile climatice au un efect notabil asupra durerilor cauzate de artrite sunt inca ambigue, dar numarul mare de persoane care raporteaza aceste experiente poate fi totusi un indiciu care sa duca la o clarificare stiintifico-medicala.

Cu toate acestea, indiferent cat de buna sau rea este vremea, nu va schimba perspectivele pe termen lung pentru persoanele afectate de artrita.


Medici specialisti Reumatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate