Artrita genunchiului
Generalitati
Sus
Artrita genunchiului este de cele mai multe ori osteoartrita, o boala degenerativa in care apare uzura progresiva a cartilajului articular.
In artrita reumatoida, care, de asemenea, poate afecta genunchiul, articulatia devine inflamata si cartilajul poate fi distrus.
Artrita nu afecteaza numai articulatia, ci si structurile suportive cum ar fi muschii, tendoanele, ligamentele.
Cuprins articol
Cauze
SusOsteoartrita poate fi cauzata de stresul excesiv asupra articulatiei, de exemplu leziuni repetate, o deformare sau greutatea excesiva.
Afecteaza in special pacientii de varsta mijlocie si batranii.
O persoana tanara care dezvolta osteoartrita, poate avea o forma mostenita genetic a bolii sau prezinta o iritatie continua, de la un menisc rupt netratat sau de la alta injurie. Artrita reumatoida apare la o varsta mai tanara decat osteoartrita.
Diagnostic
SusOsteoartrita genunchiului poate determina durere, tumefiere si o limitare a miscarilor. Un simptom obisnuit este redoarea matinala, care cedeaza la miscare.
Uneori genunchiul se blocheaza sau "pocneste" la flexia sau extensia genunchiului, dar aceste semne pot sa apara si in alte afectiuni ale genunchiului.
Medicul poate confirma diagnosticul prin examen fizic si radiografie, care arata in mod tipic pensarea spatiului articular. Analizele serologice pot ajuta la diagnosticul artritei reumatoide, dar vor fi necesare si alte teste.
Analiza lichidului articular poate fi de ajutor in diagnosticul unor tipuri de artrita.
Medicul poate folosi artroscopia pentru a vizualiza gradul de deteriorare al cartilajului, tendoanelor si ligamentelor si pentru a confirma diagnosticul, dar artroscopia este realizata de obicei numai daca se va face o procedura de reparare.
Tratament
SusCel mai frecvent osteoartrita genunchiului este tratata cu analgezice, cum ar fi aspirina sau acetaminofen, cu antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofen, si cu exercitii pentru a reda mobilitatea si a stabiliza articulatia genunchiului.
Scaderea in greutate poate sa ajute pacientii cu osteoartrita. Artrita reumatoida a genunchiului necesita terapie fizica si tratamentul cu medicamente puternice.
La pacientii cu artrita a genunchiului, o articulatie sever deteriorata poate necesita inlocuirea cu o proteza de genunchi.
De retinut!
O procedura noua destinata stimularii cresterii cartilajului articular folosind celule din cartilajul propriu pacientului, este folosita in mod experimental pentru repararea leziunilor cartilajului articular. Nu este indicat ca tratament pentru artrita.
Medici specialisti Reumatologie
- Sef de lucrari. dr. Bojinca Mihai - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Conferentiar dr. Florina Gabriela Udrea - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Violeta Bojinca - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
- Conf. dr. Denisa Predeteanu - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
Articole recomandate
-
Artrita reactiva
-
Modalitati de a avea grija de genunchii dumneavoastra
-
Artrita din bolile inflamatorii intestinale
-
5 manageri de top din Romania iesiti din tipare
-
Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Cum ne vorbeste subconstientul?
-
Nutrienti necesari dezvoltarii optime
-
Artrita reumatoida si viata sexuala
-
Artrita reumatoida - optiuni terapeutice
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Artrita reumatoida – importanta...
Generalitati Artrita reumatoida este o afectiune inflamatorie cronica a tesutului conjunctiv, care afecteaza in special articulatiile mici ale mainii si piciorului, articulatiile mari ale membrelor si bazinului. Formele usoare de boala raspund bine la...citeste mai mult
-
Osteoartrita, afectiunea care 'face...
Generalitati Peste 150 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de diverse forme de artrita, dintre care cea mai frecventa este osteoartrita. Mai expuse la aceasta boala sunt femeile cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, peste 25% dintre acestea...citeste mai mult
-
Condromalacia patelara (rotuliana)...
Generalitati Condromalacia patelara (rotuliana) este ramolismentul cartilajului capsulei articulare de la nivelul genunchiului. Afectiunea apare de obicei la tineri si poate fi determinata de traumatism la nivelul genunchiului, uzura excesiva sau slabiciune...citeste mai mult