Coronavirus Update

Gonartroza - osteoartrita genunchiului

Publicat la data de: 23 Iulie 2009
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Gonartroza - osteoartrita genunchiului

Osteoartrita este o afectiune de natura degenerativa care apare cel mai frecvent la persoanele varstnice. Exista insa si exceptii, si uneori aceasta boala poate fi diagnosticata si la varstele tinere. In unele cazuri, afectiunea poate fi transmisa ereditar, in altele poate sa apara in urma unor traumatisme sau vindecarii vicioase a unor procese lezionale locale.

O categorie destul de insemnata dintre pacienti fac osteortita deoarece sunt obezi iar membrele trebuie sa sustina o greutate corporala foarte mare. Osteoartrita, cu multiplele ei localizari, este cea mai frecventa afectiune articulara. De exemplu, in Statele Unite peste 20 de milioane de persoane sunt deja diagnosticate cu osteoartrita. Boala are o evolutie foarte lunga, de ani sau chiar zeci de ani, iar prin natura si intensitatea simptomelor poate fi debilitanta, afectand foarte mult calitatea vietii pacientilor.

Osteoartrita este destul de frecventa la persoanele trecute de 55 ani, desi uneori poate fi si asimptomatica. Aproximativ 80% dintre persoanele cu varsta de peste 80 de ani au semne radiologice de osteoartita. In continuare sunt prezentate o serie de informatii utile cu privire la osteortita cu localizare la nivelul genunchiului, gonartroza, inclusiv principii de diagnsotic si tratament. Gonartroza este o afectiune ce poate sa influenteze foarte mult viata pacientului, insa daca simptomele sunt recunoscute la timp iar pacientul se prezinta la medic, evolutia ei poate fi incetinita semnificativ.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce este osteoartrita ?
  3. Cine poate face gonartroza ?
  4. Care sunt cauzele gonartrozei ?
  5. Care sunt simptomele gonartrozei ?
  6. Principii de diagnostic
  7. Principii terapeutice
  8. Variante de tratament chirugical
  9. Gonartroza poate fi prevenita ?
  10. Citeste pe aceeasi tema

Ce este osteoartrita ?

Sus

Osteoartrita este termenul medical care descrie anomalii de natura degenerativa caracterizate prin degradarea articulatiilor, inclusiv a cartilajului articular si a osului subiacent acestuia. Aceasta afectiune apare mai frecvent la nivelul articulatiilor care trebuie sa suporte intreaga greutate a corpului. De aceea, cel mai frecvent specialistii folosesc termenul de osteoartrita le nivelul genunchiului (gonartroza), articulatiei soldului, articulatiilor picioarelor si la nivelul coloanei vertebrale lomboscarale.

Cartilajul este foarte afectat: apar zone de ulcerare, de denudare cartilaginoasa care se extind la intreaga suprafata articulara. Cartilajul dispare si este expus osul subiacent. In cadrul afectarii cartilaginoase se dezvolta si osteofite, raspunzatoare de o parte din simptomele clinice.

Cu timpul, datorita distructiei continue a cartilajului articular, oasele ajung efectiv sa se frece unul de celalat, ducand la aparitia durerilor caracteristice osteoartritei. Pacientul pierde mobilitatea si chiar functionalitatea articulara. In plus, undele de soc la care este supus organismul si pe care cartilajul le putea absorbi, protejand astfel oasele de eventuale traumatisme, sunt resimtite permanent, suferinta osoasa devenind mai intensa.

Cine poate face gonartroza ?

Sus

Osteoartrita genunchiului este o afectiune care apare mai frecvent la persoanele trecute de 45 de ani care au sau nu factori de risc. Boala poate sa apara ca urmare a degradarii cartilajului datorita inaintarii in varsta, in cadrul imbatranirii generale a organismului sau poate sa apara datorita influentei exercitate de anumiti factori.

Dintre acestia, specialistii amintesc ca putand fi factori de ric in dezvoltarea gonartrozei:
- Obezitatea;
- Diabetul zaharat;
- Tulburari hormonale;
- Boli neuromusculare;
- Traumatisme fizice si accidente;
- Sarcina;
- Afectiuni congenitale caracterizate prin articulatii anormal dezvoltate, ligamente cu rezistenta scazuta.

Care sunt cauzele gonartrozei ?

Sus

Cel mai adesea, gonartroza apare ca o boala degenerativa, prin degradarea cartilajelor articulatiei genunchiului. In acest caz se poate vorbi de gonartroza primara - cand boala poate fi legata de inaintarea in varsta, fara insa sa fie cauzata direct de imbatranire. Pe masura ce organismul imbatraneste cantitatea de apa continuta in cartilajul articular scade si ea. Alaturi de apa se reduce si concentratia unor substante cu rol nutritv si protector pentru articulatii, numite proteoglicani.

Astfel, lipsite de efectul protector al proteoglicanilor, fibrele cartilaginoase pot fi foarte usor distruse in cadrul degenerarii articulatiei. Uneori, in incercarea de a ameliora distrugerea spatiului articular si a asigura congruenta suprafetelor cartilaginoase, se pot forma, la marginea articulatiilor, osteofite.

Ele sunt de fapt proiectii osoase care ies dintr-o articulatie si se indreapta spre cealalta. Desi osteofitele incearca sa asigure mentinerea formei si functionalitatii articulatiei, ele nu fac decat sa creasca durerea si sa limiteze miscarea articulatiei in final.
Daca insa gonartroza nu este primara, ci este o afectiune secundara, ea poate fi indusa de infectii locale sau de traumatisme (cel mai adesea sportive) vindecate vicios.

In plus, pe langa infectii si leziuni fizice, exista si o serie de factori de risc care pot influenta aparitia gonartrozei, cum ar fi:
- Factori genetici - ei pot influenta dezvoltarea acestei afectuni daca exista posibilitatea de aparitie a unor mutatii genetice care predispun persoana respectiva la osteoartrita;
- Varsta - influenteaza capacitatea cartilajului de a se regenera si de a lupta impotriva leziunilor si infectiilor locale;
- Sexul - se pare ca boala apare mai frecvent la femeile trecute de 50 de ani, comparativ cu barbatii cu aceeasi varsta;
- Traumatisme repetate - mai ales daca pacientul are sau a avut o profesie are necesita un efort fizic intens, ridicarea unor greutati sau transportarea lor, sau stat in genunchi foarte mult. Acestea supun genunchiul unor presiuni foarte mari, carora articulatia nu le poate face fata;
- Greutatea - pacientii supraponderali au un risc foarte crescut de a dezvolta in timp gonartroza;
- Practicarea unor sporturi poate fi periculoasa deoarece suprasolicita articulatia genunchiului. Cele mai periculoase din acest punct de vedere sunt: tenisul, fotbalul, atletismul. Practicarea lor poate duce si la deteriorarea ligamentelor de la acest nivel;
- Alte boli sistemice, in special guta, alcaptonuria, hemocromatoza, tulburari metabolice;
- Alte forme de artrita inflamatorie care modifica anatomia locala a zonei prin degenerescenta cartilaginoasa, aparitia de noduli si osteofite.

Care sunt simptomele gonartrozei ?

Sus

Simptomul principal al gonartrozei este durerea cu localizare la nivelul genunchiului sau cu iradiere pe muschii coapsei sau gambei. Durerea este descrisa ca o senzatia de arsura locala sau de junghi. Durerea poate fi prezenta doar la mobilizare sau si in repaus. Durata acesteia este de obicei mai mica de jumatate de ora (aspect foarte important, care o deosebeste de durerea din artrita inflamatorie, cand durerea este prelungita, peste 30 de minute). Ei ii este asociata impotenta functionala, si mobilizarea dificila articulatiei si oaselor care o alcatuiesc.

De asemenea, pacientul mai poate acuza:
- Tumefactia genunchilor;
- Modificarea temperaturii cutanate locale (tegumentele sunt mai calde decat cele din jur);
- Apariita crepitantelor sau cracmentelor - zgomote anormale care se aud cand se mobilizeaza genunchiul;
- Spasm muscular periarticular;
- Inflamarea bursei periarticulare (bursita);
- Modificari sugestive la radiografii: se observa osteofitele, ingustarea spatiului articular, afectarea osului. Gonartroza este cea mai frecventa cauza de aparitie a 'apei la genunchi', care reprezinta acumularea de fluid in exces in jurul articulatiei genunchiului.

Principii de diagnostic

Sus

Pentru a se stabili diagnosticul de gonartroza medicul va efectua pacientului o serie de investigatii clinice si paraclinice. Pentru evidentierea simptomelor si factorilor de ric asociati se va incepe prin efectuarea anamnezei. Intrebarile adresate de catre medic pacientului vor fi axate pe debutul simptomelor, evolutia lor, dar si pe antecedentele medicale personale si familiale ale acestuia. De cele mai multe ori anamneza este efectuata concomitent cu examenul fizic.
La examinarea fizica medicul poate constanta:
- Limitarea miscarilor in articulatie;
- Mobilizare dureroasa;
- Aparitia de lichid la nivelul articulatiei;
- Atrofie musculara daca afectiunea este foarte severa si pacientul a evitat efortul fizic sau miscarea pentru a nu agrava durerea;
- Marirea in dimensiuni a articulatiei;
- Existenta cracmentelor articulare.

Investigarea pacientului trebuie completata cu analize de rutina (hemograma, reactantii de faza acuta, glicemie, sumar de urina) pentru a se exclude alte cauze de artrita cu localizarea la genunchi dar si pentru a se realiza o imagine cat mai completa asupra starii de sanatate a pacientului. Se pot realiza chiar si analize ale lichidului sinovial, daca diagnosticul de certitudine nu poate fi stabilit altfel. Gonartroza este o afectiune care poate fi usor confundata cu alte boli reumatologice, cum ar fi poliartrita reumatoida.

Investigatiile radioimagistice sunt foarte importante in evaluarea articulatiei. Se recomanda efectuarea de radiografii simple. Cele mai sugestive imagini sunt cele care evidentiaza osteofitele, scleroza subcondrala, ingustarea asimetrica a spatiului articular. In cazul in care informatiile furnizate in urma efectuarii de radiografii nu sunt utile, se pot realiza si alte investigatii, mai laborioase, in special rezonanta magnetica nucleara (RMN).

Principii terapeutice

Sus

Tratamentul pacientilor cu gonartroza este foarte complex. Se recomanda combinarea tratamentului farmacologic cu fizioterapie, si in cazurile avansate, chiar interventia chirugicala. Daca insa pacientul este supraponderal si nu slabeste, adesea terapia nu este eficienta deoarece articulatia este supusa in continuare unui stress semnificativ. Scopul terapiei este ameliorarea simptomelor, reducerea durerii si a inflamatiei locale, ameliorarea mobilitatii in articulatie si pastrarea pentru o eprioada cat mai indelungata a functionalitatii ei, iar in final, imbunatatirea calitatii vietii acestor pacienti.

Terapia nonmedicamentoasa include educarea pacientului cu privire la:
- Importanta mentinerii unei greutati corporale pe care membrele sa o poata suporta. In cazul pacientilor obezi, se recomanda instituirea unei diete care sa ii ajute sa piarda din kilogramele in plus;
- Necesitatea evitarii factorilor care agraveaza simptomele locale si care cresc stressul la care sunt supuse articulatiile;
- Schimbari ocupationale, daca este cazul.

Fiziokinetoterapia este si ea o parte importanta a tratametnului si recuperarii pacientului. Gonartroza poate duce in timp la atrofia muschiului cvadriceps. Daca acesta este antrenat in exercitii, poate proteja articulatia de stressuri fizice ulterioare. Specialistii recomanda exercitii aerobice efectuate dupa un plan realizat de catre un terapeut, dar si hidroterapie sau masaj.

Terapia farmacologica isi propune sa amelioreze simptomatologia locala si sa imbunatateasca functia articulatiei. Tratamentul poate fi initiat cu acetaminofen, in cazul in care simptomatologia este de intensitate medie si nu exista semne de inflamatie locala. In cazul in care raspunsul clinic nu este satisfacator si durerea persista, se poate trece la o alta clasa de analgezice, care au si actiune antiinflamatorie, si anume la antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Dozele intiale trebuie sa fie reduse, apoi se pot creste pana cand apare imbunatatirea statusului pacientului. Administrarea AINS pe perioade lungi este grevata de riscurile de aparitie a recatiilor adverse de natura gastrointestinala. Daca apare intoleranta la AINS nespecifice (ibuprofen, aspirina) se pot administra AINS selective.

Tratamentul analgezic poate fi completat cu administrarea de relaxante musculare, daca spasmul muscular este evident. De asemenea, pacientul poate primi si injectii intraarticulare cu corticosteroizi. Aceste injectii amelioreaza semnificativ simptomele, insa nu se recomanda mai mult de patru injectii intr-o singura articulatie in cursul unui an deoarece exista riscul de lezare a cartilajului.

Pacientii pot beneficia si de injectii intraarticulare cu acid hialuronic. Acestea sunt recunoscute ca fiind foarte eficiente in gonartroza. Se pot face serii de 3-5 injectii (in functie de preparat), injectiile fiind spatiate una de cealalta la interval de o saptamana. Acidul hialuronic este o substanta cu rol lubrefiant care se gaseste in mod natural in articulatie, facilitandu-i miscarea. La pacientii cu gonartroza el este in cantitate foarte scazuta, adesea insuficienta pentru a-si exercita rolul.

Exista si o serie de terapii alternative pentru tratamentul gonartrozei, insa deocamdata ele nu si-au demonstrat superioritatea fata de schemele clasice. Ele constau in acupunctura, in administrarea de suplimente pe baza de condroitinsulfat sau glucozamine (substante care promoveaza sanatatea articulatiilor), aplicarea locala a diverselor creme si unguente.

Tratamentul chirugical se recomanda in cazurile extreme, care nu raspund la tratamentul farmacologic si nu se amelioreaza nici in urma unui program de fiziokinetoterapie adecvat si corect realizat.

Variante de tratament chirugical

Sus

In cazul in care pacientul are indicatie de tratament chirugical, exista mai multe optiuni : artroscopie, artroplastie si osteotomia. Artroscopia este o metoda invaziva care foloseste un minitelescop, numit artroscop, care este introdus in cavitatea articulara printr-o incizie realizata de catre chirurg. Prin incizie artroscopul este introdus in spatiul articular si transmite imaginile captate.

Odata intrat in articulatie prin intermediul artroscopului, chirugul poate indeparta din interior fragmente de os, de cartilaj, poate curata suprafata articulara si poate incerca sa repare alte tesuturi daca constata lezarea lor. Aceasta procedura este indicata pacientilor mai tineri, care nu au depasit vartsa de 55 de ani, cu scopul de a ameliora temporar afectiunea si procesul degenerativ si a temporiza o interventie chirugicala mai complicata.

Totusi, in ciuda beneficiilor sale, si artroscopia are dezavatajele si riscurile ei. Majoritatea riscurilor sunt induse de anestezie si de posibilitatea de infectie a zonelor explorate, iar altele sunt reprezentate de afectarea vaselor sangvine locale cu aparitia hemartrozei, aparitia trombozelor locale si a cicatricilor inestetice postinterventie.

Osteotomia este o procedura indicata pacientilor tineri diagnosticati cu osteoartrita la nivelul genunchiului. Scopul acestei interventii este acela de a alinia corespunzator capetele osoase, redand forma articulatiei. Osteotomia este recomandata pacientilor care au suferit un traumatism la nivelul genunchiului care nu s-a vindecat favorabil ci intr-o pozitie vicioasa si care este cauza gonartrozei. Riscurile osteotomiei sunt similare artroscopiei. In plus, osteotomia nu rezolva definitiv problema, iar pacientul poate avea indicatie de operatii repetate.

Artroplastia este procedura chirugicala in care se reface articulatia prin implantarea unui material prostetic. Proteza poate fi totala sau poate fi plasata doar intr-o anumita zona a genunchiului. Ea este considerata ultima rezerva terapeutica si se efectueaza doar dupa ce toate celelalte modalitati de terapie chirugicala au fost epuizate iar starea pacientului este in continuare grava. Artroplastia poate ameliora spectaculos durerea si imbunatateste functionarea articulatiei genunchiului. Pacientii cu artroplastie au o perioada foarte lunga de viabilitate a protezei: in absenta complicatiilor protezele rezista chiar si 15 ani.

Gonartroza poate fi prevenita ?

Sus

Gonartroza poate fi prevenita relativ, prin evitarea factorilor de risc:
- Mentinerea unei greutati corporale in limitele normale varstei si sexului pacientului;
- Adoptarea unui regim de viata activ, bogat in exercitii fizice de intretinere a functionalitatii articulare si a tonusului muscular normal;
- Evitarea exercitarii unui stress fizic semnificativ si prelungit asupra articulatiei genunchiului, si nu numai.

Prognosticul pacientilor cu gonartroza depinde foarte mult de evolutia boli anterior prezentarii la medic si inceperii terapiei. Daca afectiunea a evoluat, exista riscul ca viata pacientului sa fie influentata foarte mult de boala deoarece sunt limitate miscarile in una dintre cel mai importante articulatii ale organismului. Din acest motiv specialistii recomanda pacientilor sa se adreseze unui medic in cazul in care observa modificari locale la nivelul articulatiei sau daca aceasta a devenit dureroasa iar functionalitatea ei s-a redus.


Medici specialisti Reumatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate