Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

toxiinfectie alimentara copii

Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara

Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara

Actualizat la data de: 11 Iulie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de ingestia de alimente sau bauturi contaminate de microorganisme patogene. Desi aparent superpozabila cu termentul de gastroenterita acuta, toxiinfectia alimentara este adesea rezultatul ingestiei de alimente sau bauturi contaminate cu agenti patogeni bacterieni, virali, fungici sau parazitari. Gastroenterita este rezultatul oricarui tip de expunere (interpesonala, fecal-orala, suprafete etc) si simptomatologia apare de obicei mai tarziu decat cea din toxiinfectie si are un parcurs mai lung. In cele ce urmeaza vom aborda tabloul si managementul toxiinfectiilor alimentare.  De ce vara? In sezonul estival, din cauza zilelor toride, astfel de microorganisme se inmultesc foarte repede in alimentele perisabile, iar consumul acestor alimente tinute in conditii incorecte de depozitare genereaza tabloul clinic de toxiinfectie alimentara. In cazul expunerii la bacterii in produsele alimentare sau apa, anumite specii pot... [continuare]

Diferenta dintre gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara

Diferenta dintre gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara

Actualizat la data de: 22 Martie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara sunt doua afectiuni frecvent confundate, desi sunt diferite. Simptomele gastroenteritei virale Un pacient care sufera de gastroenterita poate dezvolta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: • Diaree sau constipatie; • Febra; • Greata si varsaturi; • Crampe stomacale sau intestinale; • Scadere in greutate; • Artralgii (dureri articulare); • Mialgii (dureri musculare). Persoanele afectate dezvolta, de obicei, simptomele prezentate anterior in 24-48 de ore de la expunerea la virus. Majoritatea cazurilor de gastroenterita virala se rezolva in cateva zile. Cu toate acestea, simptomele pot persista chiar mai mult de 10 zile. Cu cat simptomele persista mai mult timp, cu atat mai repede trebuie consultat un medic pentru a exclude orice complicatie sau alte boli. Simptomele toxiinfectiilor alimentare Simptomele tipice ale toxiinfectiilor alimentare sunt: • Crampe stomacale; • Oboseala; •... [continuare]

Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire

Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Toxiinfectiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente sau bauturi care contin toxine, bacterii, virusuri sau paraziti daunatori. In timp ce multe alimente contin organisme potential daunatoare, acestea sunt de obicei distruse in timpul prepararii termice. Cu toate acestea, depozitarea inadecvata a alimentelor, dar si igiena necorespunzatoare a mainilor pot determina contaminarea. Femeile gravide, copiii, persoanele in varsta si cele care sufera de boli cronice prezinta un risc crescut de a dezvolta intoxicatii alimentare. O toxiinfectie alimentara poate fi inconfortabila dar majoritatea oamenilor se recupereaza in cateva zile fara un tratament medicamentos. Simptome ale toxiinfectiei alimentare Simptomele pot varia in functie de sursa de contaminare. Acestea pot fi de la usoare la severe: - dureri abdominale si crampe abdominale; - diaree; - dureri de cap usoare sau severe; - varsaturi; - febra; - frisoane; - slabiciune si oboseala; - greata; - dureri... [continuare]

Intoxicatia alimentara

Intoxicatia alimentara

Actualizat la data de: 24 Iulie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]

Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile

Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile

Actualizat la data de: 11 Mai 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Localizarea durerii abdominale ca fiind izolata la nivelul stomacului, este adeseori dificila, stomacul fiind inconjurat de nenumarate organe si structuri care pot cauza durere. Durerea de stomac poate avea nenumarate cauze, cele mai comune fiind: indigestia, gastrita, ulcerul, intoleranta alimentara. Principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale Va prezentam principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale, precum si principalele simptome ale acestora. Durerea de stomac dupa servirea mesei- Durerea de stomac dupa servirea mesei este uzuala in cazul persoanelor care consuma cantitati prea mari de alimente, fiind mai comuna, de regula, in randul persoanelor supraponderale sau a copiilor. Consumarea unei cantitati alimentare mai mare decat poate digera organismul provoaca senzatia de oboseala si nevoia de somn; acest obicei - somnul de dupa masa - este in multe situatii responsabil de durerea de stomac. Supraalimentarea, dieta nesanatoasa si somnul dupa... [continuare]

Cancerul colorectal

Cancerul colorectal

Actualizat la data de: 05 Martie 2019

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Generalitati Cancerul este definit ca o aglomerare de celule cu morfologie anormala, acestea cresc rapid si formeaza diferite mase, numite tumori. In cazul cancerului colorectal, aceste mase de celule anormale apar la nivelul intestinului (colon si rect). Cancerul colorectal este denumirea comuna folosita in clinica pentru cancerul de colon cat si de rect, pentru ca au simptome foarte asemanatoare. Cancerul colorectal este a treia cauza de cancer in SUA, cat si in Europa si apare mai frecvent in randul persoanelor peste 50 de ani. Daca este diagnosticat in stadiile incipiente, cancerul colorectal poate fi tratat relativ usor si uneori chiar vindecat, dar din cauza ca in majoritatea cazurilor diagnosticul este tardiv, acest tip de cancer este a doua cauza de deces secundara unui proces neoplazic (pe primul loc situandu-se cancerul pulmonar). Cauze Nu este cunoscuta cauza exacta a cancerului colorectal. Majoritatea cazurilor debuteaza prin aparitia unor vegetatii mici sau... [continuare]

Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice

Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice

Actualizat la data de: 20 Mai 2019

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Ce este stafilococul auriu Stafilococii sunt bacterii de forma rotund-ovalara (coci), gram pozitivi (se coloreaza cu colorant Gram), cu un diametru de 0,5-1,5 mm, dispusi caracteristic in gramezi (ca si ciorchinele de strugure). Genul Staphylococcus cuprinde aproximativ 33 de specii de stafilococi, dintre care cele mai des asociate cu infectii umane sunt in ordinea frecventei: Staphylococcus haemolyticus, Staphylococcus lugdunensis, Staphylococcus saprophyticus si Staphylococcus schleiferi. Pot produce o gama larga de infectii, a caror gravitate si localizare variaza de la infectii superficiale ale pielii pana la infectii ce pun viata in pericol, ca de exemplu septicemia sau meningita. Epidemiologie In functie de capacitatea de a secreta o enzima numita coagulaza (care poate coagula plasma), stafilococii se impart in coagulazo-negativi si coagulazo-pozitivi. Stafilococii coagulazo-negativi sunt ubicuitari (se gasesc peste tot), facand parte din flora normala a... [continuare]

Fructele si legumele nespalate te pot imbolnavi – parazitii intestinali

Fructele si legumele nespalate te pot imbolnavi – parazitii intestinali

Actualizat la data de: 15 Iunie 2023

Autor: SfatulMedicului

Fructele si legumele nespalate Ar putea legumele si fructele sa te imbolanveasca? Atunci cand nu sunt spalate corect, cu siguranta da. Desi fructele si legumele sunt sursa principala de vitamine, minerale, antioxidanti si alte substante nutritive absolut esentiale pentru sanatatea omului, ele pot uneori sa devina o sursa de imbolnavire. Mai exact, fructele si legumele pot purta paraziti, bacterii si alte microorganisme, care raman pe suprafata lor daca nu sunt spalate inainte de consum. Precautii Pentru a evita posibilele imbolnaviri si tulburari gastro-intestinale, spalatul fructelor si legumelor, inainte de fiecare masa, fara exceptie, este obligatoriu. Alte precautii importante includ: • Nu lasati fructele si legumele in chiuveta, dupa spalare. Deseori chiuveta din bucatarie este o sursa de bacterii potential periculoase. Utilizati un vas mare, curat, in care sa depozitati fructele si legumele imediat dupa spalare. • Produsele de tip detergent pentru alimente nu sunt... [continuare]

Toxiinfectie alimentara

Din Dictionar Termeni

infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor. Cauze - toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate. Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, clostridium perfringens si yersinia. Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului. Simptome si tratament - Simptomele care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia... [continuare]

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara cu Salmonella este o infectie bacteriana cauzata de o varietate de tipuri ale bacteriei Salmonella. Intoxicatia alimentara cu Salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi. Alimentele obisnuite contaminate cu bacteria Salmonella includ ouale si carnea de pasare insuficient gatite. Cu toate acestea, orice alimente pot fi infectate cu bacterii de Salmonella in cazul in care acestea sunt manipulate de catre o persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contract cu alte produse alimentare deja contaminate. In urma toxiinfectiei alimentare cu Salmonella poate sa apara iritatia si inflamatia tractului digestiv, ceea ce determina dureri abdominale, greata, febra si diaree. Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza diverselor boli cum ar fi... [continuare]

6 simptome ale copiilor pe care sa nu le ignorati niciodata

6 simptome ale copiilor pe care sa nu le ignorati niciodata

Actualizat la data de: 29 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In afara de obisnuitele tulburari de digestie, congestii nazale sau iritatii cutanate minore, exista o serie de simptome manifestate la copii pe care parintii nu trebuie sa le ignore niciodata. Ele pot anunta o problema grava de sanatate, ce necesita asistenta medicala de urgenta. Specialistii recomanda adultilor o doza cat mai mare de precautie in situatiile in care starea de sanatate a copilului se deterioreaza brusc, situatie in care este de preferat sa se apeleze la un consult pediatric in cel mai scurt timp. Semnele care anunta urgente medicale la copii Multi parinti au o retinere in a-si duce copilul la medic sau la unitatea de primiri urgente la fiecare simptom de imbolnavire, de teama sa nu para ridicoli sau excesiv de anxiosi. Insa expertii medicali spun ca acest instinct parintesc nu trebuie sa fie ignorat, intrucat in unele situatii poate chiar sa salveze vieti. Anumite simptome aparent usoare, precum febra sau rigiditatea gatului, pot ascunde... [continuare]

Intoxicatie alimentara

Din Dictionar Termeni

infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor. Cauze - toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate. Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, clostridium perfringens si yersinia. Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului. Simptome si tratament - Simptomele care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia... [continuare]

Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta

Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O raceala, o toxiinfectie alimentara, ciupiturile de tantari sau o rana usoara pot sa-ti strice vacanta si la mare, si la munte. Afla cat te costa si ce ar trebui sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta. Orice problema de sanatate ai avea cu siguranta vei vrea sa scapi de ea cat mai repede ca sa te poti bucura de vacanta si asa prea scurta. Asa ca din bagaj nu ar trebui sa-ti lipseasca trusa de prim ajutor dotata cu toate medicamentele de care ai putea avea nevoie. E cu atat mai necesara daca mergi la tara sau pe munte unde s-ar putea sa nu ai vreo farmacie pe aproape. Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta Daca nu ai deja prin casa medicamentele uzuale, trusa de prim ajutor pentru vacanta trebuie achizitionata . Daca exista bolnavi cronici in familie, inseamna ca vei adauga si medicamentele pe care le iau in mod obisnuit. Iata ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta: Medicamente pentru... [continuare]

Te pregatesti de vacanta? afla ce nu trebuie sa-ti lipseasca din bagaj

Te pregatesti de vacanta? afla ce nu trebuie sa-ti lipseasca din bagaj

Actualizat la data de: 20 Iulie 2023

Autor: SfatulMedicului

Vacanta copiilor a sosit, iar parintii isi pot lua concediu in cele trei luni de vara. Insa pentru ca vacanta sa fie reusita si fericita trebuie sa ai grija la toate pericolele posibile si sa le previi, mai ales daca alegi sa iei copilul cu tine in concediu. In acest sens este esential sa ai la tine anumite medicamente care sa-ti foloseasca in caz de urgenta. Uite ce recomandari te pot ajuta sa nu ai probleme in concediu nici tu, nici cei mici: • Bronzul este foarte frumos, dar distanta de la un bronz uniform la o arsura solara este extrem de mica. Asa ca, nu uita sa-ti pui in bagaj crema cu facor de protectie 50 pentru copil, si minimum 20 pentru tine. Nu uita ca arsurile solare sunt periculoase pentru piele, acestea sensibilizand grav pielea. In plus,exista o memorie la nivel tegumentar, de aceea odata arsa, pielea ramane sensibila si predispusa la afectiuni mai grave. Problemele cauzate de piele se pot preveni print [continuare]

Alimentele pe care expertii nu le-ar manca niciodata

Alimentele pe care expertii nu le-ar manca niciodata

Actualizat la data de: 01 Februarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Ce produse cresc riscul de toxiinfectie alimentara Fiecare aliment pe care il consumam ne influenteaza intr-o oarecare masura sanatatea. Bacteriile, parazitii si virusurile pot ajunge in alimente si bauturi, iar persoanele care le consuma pot sa se confrunte cu toxiinfectii alimentare. Anual, in Statele Unite ale Americii exista aproximativ 48 de milioane de cazuri de toxiinfectii alimentare, potrivit statisticilor Administratiei Nationale pentru Alimente si Medicamente. Unele dintre aceste cazuri sunt foarte grave si duc chiar si la decesul celor care au consumat alimentele contaminate. Persoanele care au cel mai mare grad de risc la toxiinfectie alimentara sunt femeile insarcinate, copii, varstnicii, cat si cei care au un sistem imunitar slabit. Printre simptomele intoxicatiei cu alimente sunt greata, starile de voma, diareea, febra, frisoanele, durerile de cap, crampe stomacale si lipsa apetitului. Iata o serie de produse de care ar trebui sa ne ferim si care, in opinia... [continuare]

Ponturi pentru mentinerea sanatatii in vacanta

Ponturi pentru mentinerea sanatatii in vacanta

Actualizat la data de: 10 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Zilele de vacanta sunt asteptate cu nerabdare inca de la inceputul anului, asa ca ar fi mare pacat sa le irosesti fiind bolnav sau avand un anumit disconfort care sa anuleze frumusetea relaxarii si bucuria locurilor noi pe care le vizitati. Anumite reguli, daca sunt respectate cu strictete, pot asigura un concediu minunat atat adultilor, cat si copiilor. La ce trebuie sa fii atent Alimentatia . Este absolut firesc ca in vacanta sa doresti sa incerci mancaruri noi, specifice locului in care petreci concediul. Totusi, este indicat sa eviti mancarea de tip fast-food, cumparata de la colt de strada. Cel mai bine este sa consumi fructe proaspete, sa bei multa apa si sa cumperi mancare numai din locuri care ofera siguranta preparatelor. Intoxicatia alimentara . In sezonul estival, daca nu sunt respectate normele de igiena si de preparare a alimentelor, bacteriile se vor inmulti. Astfel, pericolul unei toxiinfectii alimentare cat si al unei enterocolite este la tot pasul,... [continuare]

Simptomele infectiei cu stafilococi

Simptomele infectiei cu stafilococi

Actualizat la data de: 03 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Infectiile cu stafilococi sunt declansate de bacteriile numite stafilococi, un tip de germeni destul de des intalniti, localizati la nivelul pielii sau pe mucoasa nazala chiar si a oricarui individ sanatos. De obicei, bacteria nu determina nici un fel de problema sau, cel mult, in unele situatii poate fi cauza unor infectii minore ale pielii. Totusi, infectiile stafilococice nu se manifesta doar la nivelul pielii. In unele circumstante, acestea se vor raspandi la nivelul sistemului circulator, cardio-vascular, urinar si pulmonar. Infectiile grave cu stafilococi afecteaza persoanele spitalizate (infectii nozocomiale), care au boli cronice sau sistem imunitar scazut. Cu toate acestea exista posibilitatea ca si oamenii sanatosi sa dezvolte infectii stafilococice care ar putea sa le puna viata in pericol. Ce sunt infectiile stafilococice? Ca urmare a prezentei infectiilor stafilococice pot aparea diverse boli de piele, septicemie, dar pot fi afectate si... [continuare]

Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala

Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastroenterita este un termen medical destul de nespecific, folosit pentru descrierea unor afectiuni foarte variate ale tractului digestiv. Elementul definitor al bolii este inflamatia epiteliului gastrointestinal, cu aparitia consecutiva a diareei. Daca exista o afectare predilecta a mucoasei gastrice, termenul folosit este cel de “gastrita”, iar daca este afectata mai ales mucoasa intestinala, afectiunea se numeste “enterita”. Inflamatia generalizata poate avea numeroase cauze, cele mai frecvente fiind cele infectioase (bacteriene sau/si parazitare). Acestea sunt adesea prezente in apa sau alimente contaminate, si astfel vin in contact cu organismul. In unele cazuri, agresiunea asupra epiteliului poate fi reprezentata chiar de anumite alimente in sine, iritatia aparand, in general, pe un teren predispozant. Un exemplu sugestiv de gastroenterita alimentara este cea datorata intolerantei la lactoza. Foarte multi dintre pacientii cu episoade diareice,... [continuare]

Ce trebuie sa stiti inainte sa mergeti la piscina si la plaja

Ce trebuie sa stiti inainte sa mergeti la piscina si la plaja

Actualizat la data de: 15 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inainte sa mergeti la piscina sau la plaja, este esential sa va inarmati cu toate cunostintele necesare unei experiente sigure in proximitatea apei. In fiecare an se inregistreaza tragedii de inot sau cazuri de imbolnaviri diverse, din pricina lipsei adoptarii unui set elementar de masuri de precautie. Distractia la plaja si la piscina ascunde pericole foarte mari pentru sanatate si chiar pentru viata, vizibile la serviciile de urgenta ale spitalelor sau la buletinele de stiri. Copiii sunt, din pacate, cei mai numerosi protagonisti ai accidentelor de inot, de aceea adultii poarta asupra lor o responsabilitate cu atat mai mare, atunci cand merg cu familia in astfel de zone de agrement. Masuri pentru inotul in siguranta la plaja si piscina Numai cateva secunde sunt suficiente pentru ca un copil sa se inece. De altfel, inecul se numara printre cele mai frecvente cauze de deces infantil la nivel global, raportat la minorii sub varsta de 5 ani. Copiii nu... [continuare]

Cat de periculos este sa reutilizati o sticla din plastic

Cat de periculos este sa reutilizati o sticla din plastic

Actualizat la data de: 27 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Reutilizarea unei banale sticle din plastic nu este nici pe departe inofensiva, avertizeaza oamenii de stiinta. Aceste recipiente fabricate din materiale tratate chimic pot retine colonii intregi de bacterii periculoase, chiar si atunci cand sunt spalate. Acumularile de agenti patogeni, invizibili ochiului, pe suprafata sticlelor din plastic pot conduce la declansarea simptomelor similiare toxiinfectiei alimentare (greata, varsaturi si diaree). Prin urmare, refolosirea acestor recipiente predispune la imbolnavire si este de preferat sa fie evitata. Bacteriile din sticlele de plastic Numeroase persoane pastreaza sticle din plastic acasa, umplute cu apa, pentru a se hidrata pe tot parcursul zilei. Iar pentru ca recipientele nu par niciodata murdare, ele nu sunt spalate pe toata perioada in care sunt folosite. Acest obicei poate fi o cauza a imbolnavirii organismului, din pricina prezentei unor microorganisme care supravietuiesc si se inmultesc cu usurita in acest... [continuare]

Neplacerile sanatatii declansate de caldura

Neplacerile sanatatii declansate de caldura

Actualizat la data de: 05 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii propun 5 strategii de prevenire a celor mai frecvente afectiuni sau situatii care pun in pericol sanatatea unei persoane in anotimpul calduros, care ar putea trasforma perioada vacantei intr-una de cosmar. Iata mai jos cateva dintre masurile de preventie, care alaturi de un pahar de limonada rece, pot face oricui, vara, mai frumoasa. Deshidratarea si insolatia Deshidratarea si insolatia sunt strans legate una de alta si sunt intalnite la persoanele care stau vreme indelungata in soarele torid al verii, fara nici un fel de protectie. Practic din cauza caldurii, oamenii transpira, iar concentratia de electroliti a lichidelor corpului poate fi echilibrata doar cu ajutorul lichidelor. Daca o persoana este deshidratata nu poate transpira suficient, pentru ca transpiratia sa scada temperatura corpului. Iar acest lucru devine periculos, mai ales pe timpul verii, cand exista pericolul insolatiei. Semnale de avertizare: Simptomele de... [continuare]

Cum sa ne protejam de alergiile toamnei?

Cum sa ne protejam de alergiile toamnei?

Actualizat la data de: 16 Septembrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Desi florile nu mai infloresc, iar iarba nu mai poate face “ravagii”, desi aerul a devenit rece, iar praful verii este spalat de ploile de toamna, persoanele care se confrunta cu alergii sezoniere nu pot spune ca au scapat de pericole nici in aceste luni. Triggeri alergiilor sunt un pic mai diferiti, este adevarat, insa efectele lor raman aceleasi, iar disconfortul creat nu pare sa se fi modificat fata de cel cauzat de polen, flori, iarba, fan si praf... Doar temperaturile sunt mai mici! Cauze Plantele pot elibera, in vederea reproducerii, mici particule, numite polen. Acestea sunt foarte fine si invizibile ochiului liber, iar in interior contin gametul masculin. Acesta este protejat printr-un invelis extern destul de rezistent conditiilor, adesea neprielnice, din mediul extern. Cand granulele de polen ajung in contact cu un pistil compatibil sau cu o floare ce infloreste, o poate poleniza. Cand ajunge insa in contact cu mucoasa nazala, rezultatul nu mai este la... [continuare]

Buna ziua, In data de 01.12.2011 am cumparat de la un hypermarket un bax de bere.pe bax era stantat data de expirare de 06.12.2011, iar in cutie toete sticlele erau expirate din data de 27.10.2011.Fara sa imi dau seama am baut 2 guri din bere, apoi am descoperit ca in ea erau formate deja alge,deoarece nu era inchisa ermetic din fabrica si in contact cu aerul si termenul de expirare era mult peste a dus la formarea de alge si un gust de apa de balta. Stimati doctori va intreb ce analize ar trebui sa fac pentru a depista daca in corp am vreo bacterie din berea expirata si ce ar putea sa imi afecteze in organism. Va multumesc! [continuare]

Povesteste-ne despre unul din momentele in care ai simtit "acut" nevoia unui dezinfectant pentru maini si poti castiga un set Touch! Singura printre microbi. Da, exact asta este senzatia. Mie mi s-a intamplat si sunt sigura ca si voua. E vorba de genul acela de situatie in care parca simti cat de multe bacterii s-au strans pe mainile tale, iti dai seama ca nu poti atinge nimic fara sa imprastii sau sa colectezi mai multi microbi, dar...nu poti face nimic. N-ai nici apa, nici sapun. Esti singur printre microbi. Singurul lucru pe care poti sa il faci e haz de necaz dupa. Aaa, si sa ai grija sa nu mai fii pus vreodata in situatia asta. Deci, voi prin ce intamplari de genul asta ati trecut? PS. Eu am rezolvat-o cu un Touch bine plasat in poseta Cu cat mai haioasa intamplarea, cu atat mai mari sansele sa fii unul dintre cei 3 castigatori saptamanali ai unui set de produse Touch. Cate 3 pe saptamana, in perioada 26 aprilie-4 iunie 2010. Important - Pentru a intra in... [continuare]

Bunaa seara la toata comunitatea, am si eu o problema, ca toata lumea de altfel.De vreo 2 sapt a inceput sa ma manance pielea in jurul gatului, pe burta, la umeri ,mijlocul spatelui, intr-un cuvant, de la brau in sus toata pielea mai putin fata.In urma scarpinarii au aparut, normal, ranile.Mi-au dat de la farmacie pudra,de la care mai rau am rupt carnea,avand in vedere ca ma scarpin si in somn, apoi am auzit la cineva de Diprogenta, un unguent de la care mi-au mai trecut putin pentru vreo 2 zile, dar ce te faci ca dupa ce m-am dat cu un tub, s-au intins pana pe gat in fata la decolteu?!Si ma mananca....!!!!!Si pielea si ranile, care deja ma dor .Eu am mai patit asa ceva acum 4 ani cand am facut un soc nervos din cauza faptului ca m-am intrenat a doua oara cu cel mic in spital (prima oara la 2luni si jum , a 2 oara la 6 luni), si m-am confruntat cu ceva de genul asta timp de vreo 2 ani, investigatii, tratamente, nimic!Am ramas cu cicatrici pe piele de toata frumusetea si nimeni nu... [continuare]

Pagina 1 din 2 (33 rezultate)