tipuri de alimentatie
Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Comportamentele alimentare anormale sunt cauzate de obicei de o combinatie de factori, care includ: - norme sociale care favorizeaza caractere delicate; - personalitatea vulnerabila; - distorisiuni ale perceptiei; - supraevaluarea beneficiilor cresterii sau scaderii in greutate sau modificarii formei; - regimul alimentar, in special la varste critice. Acesti factori pot duce la tulburari de dezvoltare semnificative si la tulburari de alimentatie sustinute de insusi bolnavul, in principal anorexia nervoasa si bulimia nervoasa. Tulburarile de alimentatie, care incep ca un raspuns la restrictia calorica stricta, se transforma treptat in probleme de autoapreciere, in relatiile interpersonale si de dispozitie. Aceste comportamente alimentare sunt sustinute de preocuparile bolnavului in legatura cu greutatea si de o teama irationala de a deveni supraponderal, precum si de distorsionarea imaginii propriului organism. Medicii specialisti trebuie sa fie capabili sa... [continuare]
Alimentatia copilului intre 1 si 2 ani
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Sanatatea copilului Alimentatia copilului intre 1-2 ani este piatra de temelie a dezvoltarii armonioase a viitorului adult. Sanatatea copilului este, de fapt, compusa dintr-o alimentatie cat mai echilibrata si complexa, care sa cuprinda: proteine, lipide, glucide, minerale si vitamine, fibre, toate in proportii echilibrate. Totodata, acest interval de varsta este foarte important, deoarece acum cel mic invata sa manance sanatos, iar parintii trebuie sa insiste in stabilirea unor obiceiuri alimentare sanatoase. Reguli de alimentatie Ca regula generala trebuie sa se introduca un singur aliment nou odata. Ulterior se va creste cantitatea alimentului nou introdus, treptat, pentru a evita posibile alergii sau intolerante. Totodata, alimentele noi se introduc numai atunci cand copilul este sanatos. Orice mancare pentru cel mic se va prepara la gratar sau la cuptor si nu va fi prajita. De asemenea, se va evita utilizarea cuptorului cu microunde, pentru prepararea sau incalzirea... [continuare]
Relatia intre alimentatie si cancer
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Este cunoscut faptul ca stilul de viata ne poate influenta sanatatea. Dieta noastra include alimente benefice (care ne pot proteja organismul impotriva cancerului), cat si alimente nocive, ce cresc riscul aparitiei neoplaziilor. Proiectul EPIC (the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) este cel mai mare studiu realizat asupra dietei si al sanatatii. In acest studiu au fost inclusi peste jumatate de million de persoane (520.000) si a fost realizat in 10 tari europene. Scopul studiului a fost de a analiza legaturile dintre alimentatie, cancer si alte boli cronice. Cele mai frecvente tipuri de cancer produse de o dieta nesanatoasa Cancerul intestinal Consumul excesiv de carne rosie (carnea de vita, carnea de porc, de miel, carnea tocata) si carne procesata (carnea conservata prin afumare, sarare sau prin adaugarea de conservanti: sunca, slanina, salamul) cresc riscul aparitiei cancerului de colon. Carnea rosie si carnea prelucrata contine un... [continuare]
Grasimile bune si rele prezente in organism. alimentatia cu rol protectiv
Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog
Colesterolul si trigliceridele Cele mai importante doua tipuri de grasimi din organismul uman sunt reprezentate de colesterol si trigliceride. Consumul regulat de mancare sanatoasa (protectiva) va tine concentratiile de colesterol si trigliceride intr-un interval benefic pentru sanatate. Ficatul, intestinele si chiar pielea contribuie la metabolismul colesterolului. Acesta este legat de proteine si transportat in intreg organismul formand astfel complexe numite lipoproteine. Colesterolul participa la o serie de procese din organism cum ar fi - intervine in procesul de formare al membranelor celulare, izoleaza fibrele nervoase, ajuta la formarea unor hormoni, a vitaminei D si a sarurilor biliare. Doua tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Unul cu potential daunator organismului - LDL colesterolul - si unul cu efecte benefice - HDL colesterol. Rolul colesterolului LDL este acela de a transporta grasimile de la ficat la nivelul intregului organism, unde vor... [continuare]
Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia si riscul de cancer Alimentatia zilnica si obiceiurile dietetice pe care le are fiecare dintre noi pot influenta direct aparitia multor patologii. Cancerul este de asemenea una dintre aceste patologii. Studii observationale au demonstrat ca prin consumul excesiv a unor alimente sau categorii de alimente poate creste riscul de a dezvolta cancer. Alimentatia reprezinta unul dintre factorii ce pot contribui si creste sansele de a avea cancer, insa aceasta patologie este de cele mai multe ori cauzata de un cumul de factori diferiti. Alimente cu potential cancerigen Carbohidratii rafinati si zaharul Alimentele procesate, bogate in zahar si sarace in fibre si nutrienti, sunt unul dintre alimentele asociate cu un risc crescut de cancer. In mod particular, cercetatorii au descoperit ca o dieta ce provoaca cresteri ale glicemiei este frecvent implicata in aparitia unor cancere precum cancerul de san, de stomac si cancerul colo-rectal. Un studiu ce a inclus peste... [continuare]
Alimentatia copilului
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Nutritia copilului Nutritia pentru copii se bazeaza pe aceleasi idei ca si alimentatia pentru adulti. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestia se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model de alimentatie pentru cresterea si dezvoltarea copilului ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Deficientele nutritionale Din pacate, deficientele nutritionale pot aparea la copii atunci cand dieta lor include un exces de alimente bogate in grasimi, zahar si sare. Acestea sunt adesea sub forma de bunatati (chips-uri, ciocolata, acadele, bauturi racoritoare) sau in alimente care au fost procesate. Copiii care nu consuma o dieta variata care include suficiente alimente proaspete si integrale risca consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Semne si simptome Simptomele unei diete proaste pot... [continuare]
Tulburarea de alimentatie excesiva
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce este tulburarea de alimentatie excesiva Este o tulburare a comportamentului alimentar aparuta mai des la femeile tinere anterior sanatoase, care dezvolta o teama aparenta de ingrasare. Bolnavul consuma o cantitate mare de alimente intr-un timp scurt (cateva ore), nu se poate opri din alimentare si nu poate controla ce si cat mananca. Dupa consumul unei cantitati mari de alimente, persoana in cauza este coplesita de vinovatie si disconfort. Problemele pe termen lung asociate cu acesta boala includ supraponderabilitatea sau obezitatea, precum si anumite complicatii care apar in relatie cu acestea si anume depresia. Semne si simptome Simptomul predominant al bolii este pierderea controlului in legatura cu alimentatia. Bolnavul poate sa manance chiar si cand nu-i este foame sau pana la aparitia senzatiei de disconfort. Deseori, acesta mananca singur, fiind el insusi coplesit de cat de mult mananca. In timp, acesta se ingrasa si apar complicatiile specifice... [continuare]
Tipuri de dializa
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Rinichii sunt responsabili pentru filtrarea produselor reziduale si toxinelor din sange. Dializa este procedura care inlocuieste multe dintre rolurile normale ale rinichilor. Rinichiul este un organ pereche, situat in spatele cavitatii abdominale, in loja renala. Dializa permite oamenilor sa duca o viata normala chiar daca rinichii nu functioneaza in mod corespunzator. Acest procedeu ajuta organismul, realizand functiile pe care rinichii nu reusesc sa le finalizeze. Rinichii au mai multe roluri. Unul dintre acestea este de a echilibra fluidele din organism prin ajustarea cantitatii de urina care este excretata in fiecare zi. In zilele calde, corpul transpira mai mult. Astfel, rinichii vor produce cantitati mai mici de apa care va fi eliminata prin urina. In zilele reci, corpul transpira mai putin, iar volumul de urina eliminat va fi mai mare pentru a se mentine un echilibru in oganism. Un alt rol al rinichilor este de a inlatura rezidurile pe care organismul le... [continuare]
Cand se transforma dietele pentru slabit in tulburari de alimentatie?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tulburarile de alimentatie sunt, de obicei, complexe si tratarea lor necesita un efort considerabil. Dar, cu putin ajutor pot fi depasite. Anorexia, bulimia si tulburarea binge-eating sau mancatul compulsiv sunt boli ale mintii, trupului si spiritului si, prin urmare, toate aceste categorii de disfuctii trebuie abordate distinct pentru ca tratamentul acestora sa fie eficient. Unele persoane considera ca indepartarea obiceiurilor gresite de alimentatie si corectarea simptomelor duc la vindecarea bolii. Totusi, solutiile sunt complexe si tulburarile sunt mult mai complexe si mai profunde decat se crede. Tipuri de tulburari de alimentatie Exista trei tipuri de alimentatie: anorexia nervoasa, bulimina nervoasa si tulburari de alimentatie de tip nespecificat. Tulburarea binge-eating sau mancatul compulsiv este plasat in ultima categorie. Persoana care sufera de anorexie va pierde in greutate cel putin 15% din greutatea normala a corpului, mananca... [continuare]
Generalitati Tulburarile de alimentatie sunt un grup de afectiuni grave. Bolnavul este preocupat de alimentatie si scaderea in greutate. Principalele tipuri de tulburari de alimentatie sunt anorexia nervoasa, bulimia nervoasa si mancatul compulsiv sau tulburarea binge eating. Tulburarile alimentare pot provoca probleme fizice grave, chiar severe si pot pune in pericol viata unei persoane. Anorexia nervoasa Aceasta conditie este caracterizata prin: dorinta de a slabi foarte mult obsesia de a slabi si refuzul mentinerii unei greutati normale sau sanatoase teama intensa de a castiga in greutate imagine distorsionata a corpului, o stima de sine puternic influentata de perceptia corporala si forma sau refuzul de a accepta gravitatea unei scaderi semnificative in greutate lipsa menstruatiei consum de alimente limitat. Multe dintre persoanele care sufera de anorexie nervoasa se percep ca avand o greutate excesiva, chiar si atunci cand sunt... [continuare]
Pericolele tulburarilor de alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In urma tulburarilor de alimentatie, rezulta frecvent complicatii medicale. Persoanele cu tulburari de alimentatie, care folosesc medicamente pentru provocarea varsaturilor, miscarilor intestinale sau a celor urinare, se pot afla intr-un pericol considerabil, intrucat aceste practici cresc riscul dezvoltarii insuficientei cardiace. Tulburarile de alimentatie iau nastere ca urmare a abuzului de alimente consumate, in scopul incercarii eronate de a rezolva problemele emotionale. In spatele fiecarei tulburari de alimentatie se afla o problema emotionala inca nedescoperita. Multe dintre tulburarile de alimentatie sunt letale, iar majoritatea victimelor sunt tineri cu varsta sub 20 de ani. Anorexia nervoasa Impactul fizic al anorexiei nervoase ar putea cauza: - boli cardiovasculare - ritmul cardiac incetinit si tensiunea arteriala scazuta cresc riscul declansarii unui atac de cord. Atacul de cord este rezultatul deshidratarii (care se poate instala inca din... [continuare]
10 mituri despre dieta si alimentatia sanatoasa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta si alimentatia sanatoasa sunt doua preocupari prioritare intr-o epoca a exceselor si a hranei nocive, care au condus la cresterea ratei obezitatii la scara globala. Proportional cu interesul crescand al oamenilor pentru un fizic armonios si sanatos, s-au dezvoltat si o serie de mituri si perceptii gresite despre ceea ce inseamna o dieta echilibrata si o alimentatie sanatoasa. De altfel, specialistii in nutritie spun ca mentalitatea tipica a urmarii curelor de slabire drastice este gresita. Secretul este adoptarea unei diete corecte pe termen lung si imbratisarea unui stil de viata sanatos, ce cuprinde mese complete, in cantitati moderate. Cele mai frecvente mituri despre dieta Cele mai multe dintre miturile despre dieta si respectarea unei alimentatii sanatoase s-au imprimat adanc in constiinta multor generatii, fara sa fie sustinute de puncte de vedere stiintifice. Care sunt acestea, aflati mai jos. Mesele de seara predispun ingrasarii Indemnul de a nu... [continuare]
Cum sa interpretati diversele tipuri de dureri de cap
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pe lista problemelor medicale cu care toate persoanele se confrunta la un moment dat se afla durerile de cap, un disconfort ce are rolul de a trage semnalul de alarma si de a anunta ca organismul este amenintat de imbolnavire. Durerile de cap sunt de diverse tipuri si ascunde cauze diferite, astfel ca interpretarea lor ajuta la depistarea precoce a afectiunii care o produce. Tipuri de dureri de cap Potrivit Fundatiei Nationale a Durerilor de cap din SUA, peste 45 de milioane de americani sufera de dureri de cap cronice, recurente. Dintre acestia, 28 de milioane sufera de migrene, iar in jur de 20% dintre copii si adolescenti se plang de episoade frecvente de dureri de cap. Un fapt mai putin cunoscut este acela ca durerile de cap se impart in mai multe tipuri din punct de vedere medical, exista 150 de categorii de cefalee, fiecare cu particularitatile proprii. Dintre acestea, cele mai comune tipuri de dureri de cap sunt: Durerile de cap provocate de... [continuare]
Cum sa introduceti mai mult peste in alimentatia intregii familii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Medicii nutritionisti incurajeaza consumul frecvent de peste, in cel putin doua portii saptamanal. Alimentatia intregii familii poate deveni mult mai sanatoasa cu ajutorul acestui tip de carne cu proprietati unice pentru organism. Pestele nu trebuie sa lipseasca din niciun regim alimentar, datorita vitaminelor, mineralelor si nutrientilor esentiali pe care ii contine. Exista cateva metode prin care puteti sa suplimentati aportul de peste in alimentatia intregii familii, recomandate de specialistii in nutritie. Beneficiile consumului regulat de peste Carnea de peste este unul dintre cele mai sanatoase alimente pentru organismul uman, fiind cea mai importanta sursa de acizi grasi omega-3, proteine si alte grasimi sanatoase, despre care s-a demonstrat stiintific ca previn numeroase afectiuni si imbatranirea prematura, protejeaza tesutul cutanat si asista procesul de slabire. - Prevenirea hipertensiunii . Grasimile esentiale omega-3 din pestele gras (somonul,... [continuare]
Generalitati Fibrele sunt elemente de baza in alimentatia omului, cu rol esential in buna functionare a sistemului digestiv. Organismul nu poate digera fibrele alimentare, de aceea ele sunt eliminate cu rapiditate prin intestinul gros. Acesti nutrienti pot fi preluati din fructe, legume si cereale, iar aportul lor insuficient conduce la cresterea in greutate, debutul afectiunilor cardiace sau chiar la instalarea cancerului. O cantitate optima de fibre in dieta contribuie si la un mai bun control al greutatii corporale, intrucat participa la mentinerea starii de satietate o perioada mai lunga de timp. Rolul fibrelor in organism Principalul rol al fibrelor alimentare este acela al reglarii digestiei. Odata ce enzimele metabolizeaza nutrientii din hrana consumata, fibrele si toxinele se ataseaza de reziduurile alimentare si faciliteaza eliminarea materiilor fecale. Respectarea necesarului zilnic de fibre este o conditie de baza pentru sustinerea functiei digestive.... [continuare]
Alimentatia adecvata pentru o lactatie normala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista numeroase si poate mult prea multe site-uri care emit fel si fel de opinii sau de sfaturi care se refera la ce trebuie sa contina alimentatia pentru o lactatie buna, sau cazuri in care se recomanda ce sa nu se consume in perioada de alaptare. Problema ar fi ca totusi un numar foarte mare de aceste opinii de pe site-uri sau alte tipuri de materiale nu au si un fundament medical realizat cu opinia unui medic, cum este cazul acestui articol. Este esential inainte de a incepe ascultarea de oricare opinie legata de lactatie, ca mamicile sa inteleaga ca perioada de alaptare si lactatie in sine este un fenomen complet natural si nu trebuie privit ca pe o conditie suplimentara care nu trebuie tratata cu prea multe restrictii, sau cu prea multe indicatii. Lactatia Lactatia in sine este fenomenul prin care glandele galactifere din cadrul sanului vor produce lapte. Fenomenul de pregatire pentru alaptare incepe inca din trimestrul 2 si 3 al sarcinii, moment in care... [continuare]
Generalitati Greselile in alimentatie pot influenta greutatea. Greselile simple pot sa duca spre esec eforturile tale de a te reintoarce in perechea de blugi preferata. In cazul in care obiectivul pare de neatins sau greutatea doar oscileaza fara a se mentine scazuta, exista sansa sa faci una din cele 10 greseli in alimentatie. Sfaturi utile Nu opta pentru diete drastice Hotarata sa pierzi rapid in greutate, ai tendinta sa alegi o dieta drastica. Poate nu ti se pare dificil, dar consumi grapefruit si supa de varza in fiecare zi. Scazi zilnic din calorii, chiar sub 1000 si, cu siguranta, vei scadea in greutate. Cand consumi alimente cu atat de putine calorii, obisnuiesti metabolismul sa mentina un ritm scazut si o data ce vei termina dieta, organismul tau va arde caloriile mult mai incet decat inainte (si vei lua in greutate). Nu omite micul-dejun Sa sari peste micul dejun este cea mai usoara metoda sa scazi din caloriile dintr-o zi, dar consecinta poate fi o crestere a... [continuare]
Nutritia si alimentatia rationala la copil
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia sanatoasa Ce este alimentatia rationala si ce alimente sunt necesare in dieta copilului? O dieta sanatoasa, rationala, include o varietate de alimente care ofera copilului energia si nutrientele necesare unei dezvoltari psihosomatice normale. O alimentatie corespunzatoare nu semnifica doar consumul unor "alimente sanatoase", putand fi consumate o varietate de alimente atat timp cat dieta ramane variata, echilibrata si este consumata in cantitati moderate. Copii, prezinta chiar de la nastere un mecanism intern de reglare al consumului de mancare, astfel ca nou nascutii si sugarii au capacitatea de a semnala aparitia foamei (de obicei prin plans) si de asemenea stiu cand sunt satui si astfel se opresc din alimentare (prin controlul unor semnale interne care indica satietatea). Odata cu inaintarea in varsta copii au capacitatea de a-si doza alimentele in functie de necesitatile fiziologice specifice varstei. Cum pot mentine parintii o dieta sanatoasa a copilului? [continuare]
Ayurveda si tipurile constitutionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In Ayurveda, medicina traditionala indiana, exista trei tipuri constitutionale care pot fi diferite pentru aceeasi persoana la nivel fizic si psihomental: - tipul KAPHA - este armonios dezvoltat, plin, corpolent, relativ lent in gandire si actiune, dar are stabilitate si coerenta; - tipul PITTA - este atletic, nu da impresia de masivitate ci de rafinament si eleganta in miscari, este adaptabil, rapid in gandire si actiune; - tipul VATA - este relativ osos cu articulatii proeminente, poate fi genial, are idei inovatoare, creative si de avangarda. Astfel ca tratamentul fitoterapeutic se adreseaza diferentiat. Tipul KAPHA Corporal este armonios dezvoltat, plin, corpolent. Manifesta tendinta de a se ingrasa din cauza arderilor metabolice mai lente. Are o buna imunitate nativa, ceea ce-i confera rezistenta la boala. Alimentatia trebuie sa fie preponderent cr [continuare]
Factorii care favorizeaza aparitia cancerului Cancerul reprezinta o boala complexa ce poate avea mai multe cauze, de la factorii genetici si pana la expunerea la anumite toxine. Dieta joaca un rol important si poate avea capacitatea de a influenta aparitia cancerului, chiar si la persoanele fara alti factori de risc. Cercetatorii afirma ca aproximativ 20% dintre cazurile de cancer sunt direct legate de obezitate, sedentarism, alimentatie deficitara, fumat sau consum excesiv de alcool. Alimentele care pot creste riscul de aparitie a cancerului Studiile au aratat ca exista dovezi solide in legatura cu modul in care dieta poate influenta riscurile de aparitie a cancerului. Sunt dificil de descoperit legaturile directe dintre riscul de dezvoltare a cancerului si anumite alimente, deoarece pe piata exista o gama larga de produse, acestea fiind preparate in mai multe moduri. Totusi, cercetatorii au descoperit ca unele alimente pot fi legate in mod direct de riscul de a dezvolta... [continuare]
Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un aspect imbucurator pentru pacientii care sufera de diabet zaharat de tip 2 (non-insulinonecesitant) este faptul ca o dieta alimentara sanatoasa poate reduce intensitatea simptomelor si poate incetini progresia bolii. Ceea ce insa nu s-a stabilit cu precizie este cum anume se defineste alimentatia sanatoasa in cazul bolnavilor de diabet: sa fie vorba despre regimul fara dulciuri, cel fara grasimi sau fara carbohidrati? Sau ...sa fie orarul meselor cheia unei alimentatii potrivite? In cele ce urmeaza veti afla raspunsurile la toate aceste intrebari. Diferenta dintre dieta unui diabetic si cea a unei persoane sanatoase Realitatea este ca cele doua tipuri de alimentatii nu difera intr-un mod semnificativ. Recomandarile Asociatiei Americane a Diabetului sunt aceleasi cu cele potrivite in cazul oricarei persoane sanatoase. Toata lumea ar trebui sa manance mai multe cereale integrale, legume si fructe si bineinteles mai putine grasimi saturate – cele care pot afecta... [continuare]
Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]
Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]
Generalitati Anxietatea si atacurile de panica pot fi declansate de situatii specifice, de tulburari psihice sau de alimentatie. Anumite produse alimentare sunt cunoscute pentru efectul relaxant pe care il au asupra creierului, iar altele pentru faptul ca pot induce anxietate sau nervozitate. Exista o serie de alimente sau aditivi alimentari care determina cresterea nervozitatii, hiperactivitate, intensifica ritmul cardiac si pot declansa anxietatea. Ce este anxietatea? Persoanele care sufera de aceasta stare de spirit sunt ingrijorate, nelinistite, nervoase si tematoare. Anxietatea se manifesta mai ales atunci cand un individ a trait o situatie infricosatoare sau neplacuta. Cu toate acesta, afectiunea poate fi si parte a unor tulburari psihice (tulburarile de anxietate si de stres post-traumatic,etc.). Cand o persoana se simte coplesita si nelinistita fara niciun motiv aparent, este posibil sa sufere de tulburari de anxietate. Alimentele si anxietatea Anxietatea... [continuare]
Generalitati Masa luata dupa exercitiile fizice, ar trebui sa fie cea mai importanta masa a zilei pentru orice persoana interesata de nutritie sau care doreste sa isi construiasca masa musculara, sa slabeasca sau pur si simplu sau sa-si tonifice corpul. Exista extrem de multe recomandari referitor la alimentele care trebuie consumate in timpul acestei mese, lucru care nu face simpla alegerea celor mai bune alimente pentru masa de dupa antrenament. Sa nu mai vorbim despre varietatea de shake-uri si suplimente disponibile, felul in care acestea pot fi combinate cu restul dietei, sfaturile legate de ceea ce trebuie sau nu consumat imediat dupa antrenament. Ei bine, adevarul este ca imediat ce intelegeti de ce are nevoie propriul corp (si ce nu are nevoie) dupa antrenament, de cat are nevoie si de ce fel de alimente, masa de dupa antrenament va deveni, probabil, cea mai simpla masa a zilei. Ce trebuie si ce nu trebuie sa consumati dupa exercitii fizice In afara de apa... [continuare]
Alimentatia si varsta - dieta la menopauza
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Instalarea menopauzei implica aparitia unei game diverse de probleme de sanatate, de la afectiuni de ordin psihologic pana la probleme dermatologice, metabolice si osoase (osteoporoza fiind una dintre cele mai frecvente manifestari). Exista unele afectiuni asociate menopauzei care nu pot fi evitate si a caror aparitie este consecinta dezechilibrului hormonal caracteristic perioadei. Alte manifestari insa, pot fi reduse prin adoptarea unei diete corespunzatoare necesitatilor organismului. Principii de baza ale dietei la menopauza In perioada premergatoare instalarii menopauzei, cat si dupa, este esential ca dieta femeilor sa contina o gama cat mai variata de substante nutritive in cantitati optime necesitatilor, in special calciu si fier (dietele femeilor fiind in general sarace in aceste elemente). Iata cateva sfaturi pentru a avea o dieta sanatoasa: Aportul de calciu : in vederea aprovizionarii organismului cu o cantitate suficienta de calciu, se recomanda... [continuare]
Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Proteinele sunt moleculele de baza ale materiei vii, care contribuie la dezvoltarea normala a organismului (muschi, par, piele, organe interne). Unele proteine se afla in sange, alaturi de hormoni, enzime si globule rosii. Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi. Acestia fac diferenta intre un pui si o bucata de branza sau o unghie de un fir de par. In organism, exista 22 de aminoacizi, dintre care 8 nu pot fi sintetizati de organism, motiv pentru care trebuie asimilitati din dieta - aminoacizi esentiali. Prin combinatia aminoacizilor rezulta o varietate infinita de proteine. Clasificare dupa functia proteinelor Intrucat proteinele sunt responsabile de multe functii ale celulelor vii, se poate realiza o clasificare in functie de acest criteriu. 1. Enzimele Sunt proteine care catalizeaza reactiile chimice si biochimice ale celulelor vii. Acestea sunt unele din cele mai importante si sunt responsabile pentru toate reactiile metabolice din... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter