Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ayurveda si tipurile constitutionale

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Generalitati

Sus
Ayurveda si tipurile constitutionale

In Ayurveda, medicina traditionala indiana, exista trei tipuri constitutionale care pot fi diferite pentru aceeasi persoana la nivel fizic si psihomental:
- tipul KAPHA - este armonios dezvoltat, plin, corpolent, relativ lent in gandire si actiune, dar are stabilitate si coerenta;
- tipul PITTA - este atletic, nu da impresia de masivitate ci de rafinament si eleganta in miscari, este adaptabil, rapid in gandire si actiune;
- tipul VATA - este relativ osos cu articulatii proeminente, poate fi genial, are idei inovatoare, creative si de avangarda.
Astfel ca tratamentul fitoterapeutic se adreseaza diferentiat.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipul KAPHA
  3. Tipul PITTA
  4. Tipul VATA
  5. Citeste pe aceeasi tema

Tipul KAPHA

Sus

Corporal este armonios dezvoltat, plin, corpolent. Manifesta tendinta de a se ingrasa din cauza arderilor metabolice mai lente. Are o buna imunitate nativa, ceea ce-i confera rezistenta la boala. Alimentatia trebuie sa fie preponderent cruda. Mancarea calda, nu rece, altfel apar dificultati la digestie. Are nevoie de condimente precum ghimbirul, busuiocul, piperul.
Psihomental este relativ lent in gandire si actiune, dar are stabilitate si coerenta. Este sensibil si impresionabil, stabil in sentimente. Are nevoie de un timp mai indelungat de adaptare psihomentala la mediu.

Tipul PITTA

Sus

Corporal este atletic, nu da impresia de masivitate ci de rafinament si eleganta in miscari. Metabolismul este rapid, de aceea poate slabi cu usurinta. Nu are rezistenta la efort, dar o capata prin antrenament. Vitalitatea este buna, dar necesita mai multa odihna si relaxare. Alimentatia trebuie sa fie echilibrata: mancare gatita, salate si cruditati, in functie de gradul de efort depus. Prefera alimentele mai reci sau doar calde. Trebuie sa bea multe lichide.
Psihomental este adaptabil, rapid in gandire si actiune. Depune multa energie in toate actiunile sale si in emotii, ceea ce-i confera pasionalitate. Dar energia sa este limitata, are nevoie de timp pentru a se reface, de aceea poate parea instabil. Are nevoie de o motivatie mentala pentru a actiona. Nu este la fel de impresionabil ca tipul Kapha, de aceea poate parea mai dur.

Tipul VATA

Sus

Corporal este relativ osos cu articulatii proeminente. Metabolismul este variabil, cand rapid cand lent, de aceea se hraneste dezordonat. Imunitatea este relativ mica, are nevoie de multa liniste, repaus pentru a se reface. Mancarea trebuie sa fie gatita, proaspata si neaparat calda si uleioasa. Are nevoie de alimente dulci, naturale precum mazare, cartofi, linte, miere. Aditivi alimentari ii perturba serios imunitatea.
Psihomental poate fi genial, are idei inovatoare, creative si de avangarda. Este foarte rapid in gandire, de aceea pare ca sare de la o idee la alta, aparent fara legatura. Nu intotdeauna insa duce la bun sfarsit proiectul inceput. Se plictiseste cu usurinta. Sentimentele sale sunt instabile, pot fluctua de la o zi la alta.

Autor: Bianca Sandu
Sursa: Revista Terapii Alternative


Medici specialisti Medicina alternativa

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate