Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

tipuri de alimentatie

Hemoroizi - cauze, simptome si tipuri de hemoroizi

Hemoroizi - cauze, simptome si tipuri de hemoroizi

Actualizat la data de: 28 Ianuarie 2019

Dr. Laura Ghita
Medic specialist Chirurgie Generala

Generalitati Nu exista o definitie precisa a hemoroizilor, dar acestia pot fi descrisi ca fiind mase sau umflaturi ale tesutului din interiorul canalului anal. Canalul anal reprezinta ultimii patru centimetrii prin care scaunul ajunge de la rect spre exterior. Anusul este deschiderea canalului anal catre exterior. Desi majoriatea oamenilor considera ca hemoroizii sunt anormali, acestia sunt prezenti la orice persoana, dar sunt considerati patologici atunci cand dimensiunile lor sunt prea mari sau cand cauzeaza diverse probleme. Tipuri de hemoroizi Exista mai multe grupuri de vene care inconjoara rectul si anusul - un grup include venele hemoroidale interne, iar altul venele hemoroidale externe. Cauza hemoroizilor o reprezinta presiunea accentuata asupra venelor hemoroidale interne sau externe. Cele doua tipuri de hemoroizi, interni si externi sunt denumite dupa grupul de vene hemoroidale afectate. - Hemoroizii interni apar atunci cand este prezenta o presiune prea mare... [continuare]

Tipuri de anemii, cauze si simptome. iata cat de periculoase pot fi!

Tipuri de anemii, cauze si simptome. iata cat de periculoase pot fi!

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Anemia nu este o boala in sine, ci mai degraba semnul unei afectiuni mai severe. Se manifesta atunci cand numarul de globule rosii sanatoase din sange scade sub limita normala. Totodata, se inregistreaza si o scadere a valorilor hemoglobinei, cea mai importanta componenta a globulelor rosii, numite hematii sau eritrocite. Hemoglobina este o proteina complexa, ce contine fier. Ea transporta oxigenul de la plamani catre celelalte organe si tesuturi. Simptomele anemiei O persoana este considerata anemica atunci cand concentratia de hemoglobina din sange scade sub 13 g /100 de ml la barbati, respectiv sub 12 g /100 ml la femei. Organele nu mai primesc suficient oxigen, pielea devine palida, iar corpul este lipsit de energie. Printre simptomele cele mai comune ale anemiei, amintim: - oboseala; - starea de letargie; - dificultati de respiratie; - slabirea vederii; - insomnii; - dureri in piept; - paloarea fetei; - palpitatii; - scadere... [continuare]

Hemoroizii: tipuri, simptome, cauze si tratament

Hemoroizii: tipuri, simptome, cauze si tratament

Actualizat la data de: 28 Ianuarie 2019

Dr. Laura Ghita
Medic specialist Chirurgie Generala

Generalitati Hemoroizii sunt dilatatii venoase care apar in interiorul canalului anal, la o adancime de circa 4-5 cm, prin dilatarea unor mici pernite venoase. Principalii factori de risc sunt constipatia, mostenirea genetica, sedentarismul, pozitia in sezut pentru mult timp – munca la birou. Este esential sa se retina ca odata aparute, aceste varicozitati continua sa creasca in dimensiune, mai ales ca zilnic sunt traumatizate din cauza procesului de defecatie. Datele statistice arata ca 8 din 10 persoane se confrunta cu simptomele hemoroizilor. Tipuri de hemoroizi • hemoroizi interni cu origine din plexul intern; • hemoroizi externi cu origine din plexul extern; • hemoroizi micsti. Simptome • sangerare anala; • prurit anal (mancarime); • tromboze hemoroidale externe; • aparitia hemoragiilor dupa defecatie poate duce chiar la anemie; • senzatie de arsura; • umflaturi (proeminente) in zona rectala; • fistule, [continuare]

Alimentatia in functie de varsta: 0-6 luni

Alimentatia in functie de varsta: 0-6 luni

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2024

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Alimentatia bebelusului Primele 6 luni de viata ale unui bebelus sunt cruciale pentru dezvoltarea sa. In aceasta perioada, nutritia joaca un rol fundamental in cresterea si dezvoltarea copilului. Laptele matern este considerat hrana ideala pentru bebelusi. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata, urmata de introducerea treptata a alimentelor solide, continuand alaptarea pana la 2 ani sau mai mult. Beneficiile alaptarii 0 - 6 luni - Contine toti nutrientii necesari in proportiile corecte - Se adapteaza la nevoile in schimbare ale bebelusului - Ofera anticorpi care ajuta la protejarea impotriva bolilor - Promoveaza dezvoltarea sistemului digestiv - Poate reduce riscul de obezitate si diabet de tip 2 mai tarziu in viata - Favorizeaza legatura emotionala intre mama si copil - Reduce riscul mamei de a dezvolta cancer de san Frecventa si cantitatea hranirilor 0-1 luna: 8-12 hraniri pe zi, aproximativ 45-90 ml per... [continuare]

Implanturile dentare - tipuri, avantaje si riscuri

Implanturile dentare - tipuri, avantaje si riscuri

Actualizat la data de: 27 Iulie 2021

Dr. Cristian Csapo-Martinescu
Medic implantolog si estetica dentara

Ce sunt implanturile dentare Implanturile dentare reprezinta cea mai moderna si eficienta metoda de a inlocui dintii lipsa. Cele mai frecvente cauze ale pierderii dintilor naturali (edentatia partiala sau totala) sunt cariile dentare si boala parodontala. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 30% dintre locuitorii cu varste cuprinse intre 65 si 74 de ani din 70 de tari din lume se confrunta cu edentatie totala, respectiv nu mai au niciun dinte natural. insa, edentatia afecteaza si adultii tineri (35-44 de ani). Ce presupune un implant dentar Implantul dentar este o solutie moderna de reabilitare orala, ce reda in proportie de 99% functionalitatea dintilor, respectiv functia de masticatie. Astfel, cei care opteaza pentru implanturi pot manca orice doresc, neexistand constrangeri din punct de vedere al dietei alimentare. Tratamentul cu implant dentar presupune, de fapt, inserarea unui surub in tesutul osos, acesta urmand sa joace rolul unei radacini artificiale, si... [continuare]

Cum combatem depresia prin alimentatie?

Cum combatem depresia prin alimentatie?

Actualizat la data de: 06 Iunie 2022

Dr. Minodora Andreea Cotea
Medic specialist endocrinolog

Expresia „esti ceea ce mananci” din medicina ayurvedica poate fi inlocuita in societatea occidentala cu „simti ceea ce mananci”. Stresul zilnic, viata agitata si competitia excesiva duc la simptome de surmenaj, depresie si anxietate. In cautarea solutiilor pentru o stare emotionala mai buna, obiceiurile alimentare sanatoase sunt o modalitate simpla, dar adesea ignorata. In ultimii ani, numeroase studii au aratat ca simptomele moderate ale depresiei pot fi atenuate prin abordarea unei alimentatii sanatoase. Participantii la aceste studii au observat o imbunatatire a starii lor mentale, iar unii dintre ei au raportat disparitia simptomelor depresive. Ce componente ale dietei ne pot proteja de depresie? Seleniul Seleniul este un mineral cu proprietati antioxidante si antitumorale, protejand organismul de efectele radicalilor liberi. Nutritia saraca in seleniu a fost asociata cu tulburari de dispozitie, posibil din cauza intreruperii activitatii neurotransmitatorilor... [continuare]

Zaharul in alimentatia copiilor

Zaharul in alimentatia copiilor

Actualizat la data de: 02 Februarie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Generalitati Produsele alimentare sunt considerate cu continut ridicat sau scazut de zahar daca se situeaza peste sau sub urmatoarele cifre: Ridicat: mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g Scazut: 5 g sau mai putin din totalul de zaharuri la 100 g Daca cantitatea de zaharuri per 100 g se afla intre aceste cifre, este considerat un nivel mediu. Cat zahar putem manca Este recomandat ca zaharurile adaugate in alimente sau bauturi, si zaharurile care se gasesc in mod natural in miere, siropuri si sucuri de fructe si legume neindulcite, smoothie-uri si piureuri – sa nu reprezinte mai mult de 5% din energia (calorii) pe care o obtineti din mancare si bautura in fiecare zi. Acest lucru inseamna: • Adultii nu trebuie sa aiba mai mult de 30 g de zaharuri libere pe zi (aproximativ echivalentul a 7 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani nu trebuie sa aiba mai mult de 24 g de zaharuri gratuite pe zi (6 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta... [continuare]

Reducerea aportului de zahar din alimentatia noastra

Reducerea aportului de zahar din alimentatia noastra

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2024

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Ce este zaharul? Zaharul este o substanta din “familia” glucidelor sau, cum le mai intalnim, carbohidratilor care da un gust dulce alimentelor in care el este adaugat. Cunoscut si sub denumirea de zaharoza, el este obtinut din trestia de zahar sau din sfecla de zahar si este format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza. Unde gasim zaharul? Toata lumea il stie sub forma de zahar alb, zahar tos, zahar pudra, zahar vanilinat, zahar brun, zahar fin si il cumparam din magazine. Insa, cand spunem “zahar” ar trebui sa nu uitam de celelalte substante asemanatoare lui, cum sunt: • mult folositul, mai ales de catre americani, sirop de fructoza din porumb; • diferite siropuri naturale - artar, agave, melasa, nuca de cocos, sirop din orez, sirop din malt de orz, sirop de glucozo-fructoza, etc • miere. Multa lume foloseste si zaharul de mesteacan ca alternativa “naturala”, “sanatoasa” la zahar. Acesta este de fapt, un indulcitor (un poliol, adica un... [continuare]

Alimentatia si microbiomul intestinal

Alimentatia si microbiomul intestinal

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este microbiomul intestinal? Microbiomul intestinal este format din intreaga comunitate microbiana care se afla la nivelul tractului gastrointestinal. Este localizat cu precadere la nivelul colonului si se afla intr-o relatie de simbioza cu organismul gazda, prin interactiunea cu epiteliul intestinal si cu sistemul imunitar al mucoasei intestinale, mentinand homeostazia intestinala. Care sunt bacteriile bune din tractul intestinal? Numarul bacteriilor il depaseste pe cel al celulelor gazda, fiind aproximativ 3,8 x 1013 la adult, regasindu-se cel putin 160 din totalul de 1150 de specii posibile care pot coloniza tractul gastrointestinal. Tipurile principale sunt reprezentate de Bacteroides, Firmicutes, Actinobacteria, Proteobacteria si Verrucomicrobiota, iar increngaturile dominante care insumeaza aproximativ 90% din microbiota sunt Bacteroides si Firmicutes. Ce este disbioza? Conform rezultatelor studiilor, o microbiota intestinala diversificata si numeroasa este un... [continuare]

Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam?

Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam?

Actualizat la data de: 30 Iunie 2025

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Principii in alimentatia copiilor Nutritia copiilor se bazeaza pe aceleasi idei ca si nutritia adultilor. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestea se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model alimentar pentru cresterea si dezvoltarea unui copil ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Alimentele pline de nutrienti - fara sau cu un continut limitat de zahar, grasimi saturate sau sare adaugate - sunt considerate bogate in nutrienti. Concentrarea pe alimente bogate in nutrienti ii ajuta pe copii sa obtina nutrientii de care au nevoie, limitand in acelasi timp caloriile totale. Alimentatia in primul an de viata Alegerea alimentelor potrivite pentru bebelusul in primul an de viata este foarte importanta. Cresterea copilului dumneavoastra are loc mai mult in primul an decat... [continuare]

Flatulenta excesiva si alimentatia

Flatulenta excesiva si alimentatia

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Excesul de gaze abdominale creeaza disconfort si uneori chiar jena. Totusi, trebuie sa stiti ca toata lumea elimina gaze si manifesta flatulenta. Cel mai bun mod de a elimina gazele abdominale este de a evita alimentele care le produc. Gazele sunt produse, atat de anumite activitati, cat si de alimente. De exemplu, inghitirea unor cantitati mai mari de aer, mai ales atunci cand mancati repede, poate duce la formarea gazelor abdominale. Alimente pe care trebuie sa le evitati in caz de flatulenta - Fructe si legume - Acestea trebuie consumate, preparate sau conservate, fara coji. Alegeti fructele care au mai putine fibre, cum ar fi nectarinele, strugurii si kiwi. Merele, prunele, stafidele, bananele, pepenele galben si avocado produc gaze abdominale. De asemenea, multe dintre legume contribuie la formarea de gaze abdominale dureroase. Printre legumele vinovate de acest lucru se [continuare]

Alimentatia sanatoasa la persoanele cu intoleranta la lactoza

Alimentatia sanatoasa la persoanele cu intoleranta la lactoza

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoleranta la lactoza apare atunci cand corpul nu produce cantitati suficiente dintr-o enzima numita lactaza. Lactaza ajuta la metabolizarea si descompunerea zaharului din lapte, lactoza. Atunci cand lactoza nu este digerata, apar simptome cum ar fi diareea, greata, scaderea in greutate, crampe, gazele abdominale si balonarea. In plus, conditia poate fi periculoasa la persoanele care au o forma mai severa a bolii. Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza trebuie sa elimine complet din alimentatia lor laptele natural si preparatele alimentare care contin lapte - in special, de vaca. Pentru a se evita aparitia simptomelor neplacute ale intolerantei la lactoza exista diverse alternative alimentare, dar si reguli pe care trebuie sa le urmati. [continuare]

Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala?

Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala?

Actualizat la data de: 21 Iulie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unele alimente si combinatii de alimente influenteaza nivelul crescut de bacterii cauzatoare de boli. Cele mai comune boli orale ale civilizatiei moderne, anume cariile (in cazul dintilor) si paradontozele (care privesc gingiile) pot fi prevenite prin folosirea unei diete. Aceste boli apar cand dintii si alte componente ale gurii sunt distruse de produsii acizi din bacteriile de la nivelul cavitatii bucale. Chiar daca nutritia saraca nu cauzeaza direct boli parodontale, cercetatorii cred ca boala progreseaza mai repede si se agraveaza in cazul pacientilor a caror alimentatie nu suplineste nutrientii necesari. Malnutritia afecteaza intregul sistem imunitar, astfel creste susceptibilitatea multor boli. Persoanele cu un sistem imunitar deficitar au demonstrat un risc mai mare de probleme parodontale. In plus, cercetarile au aratat ca exista o legatura intre sanatatea orala si diabetul sau bolile cardiovasculare. Astfel, consumand o varietate de alimente ca fiind... [continuare]

Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie

Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie

Actualizat la data de: 23 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este sarea si ce implicatii are asupra sanatatii? Cantitatea de sare pe care o consumam are un efect direct asupra tensiunii arteriale. Sarea determina organismul sa retina apa. Atunci cand consumam prea multa sare, cantitatea de apa excesiva din corp creste tensiunea arteriala. Astfel, cu cat mancam mai multa sare, cu atat tensiunea va fi mai mare. Cu cat tensiunea arteriala este mai mare, cu atat creste presiunea asupra inimii, arterelor, rinichilor si a creierului. Acest lucru poate duce la infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, dementa si boli renale. De asemenea, consumul unor cantitati mari de sare poate influenta efectul medicamentelor pentru tensiunea arteriala (precum diureticele), astfel incat acestea sa nu mai functioneze asa cum ar trebui. Na - sodiul Sodiul este un electrolit important pentru organism. Multe alimente contin cantitati mici de sodiu in mod natural, insa cea mai mare parte a sodiului din dieta provine din sare. Sarea... [continuare]

Alimentatia curcubeu - cum sa mananci sanatos?

Alimentatia curcubeu - cum sa mananci sanatos?

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Culorile alimentelor indica o abundenta de substante nutritive specifice. Spre exemplu, fructele si legumele galbene si portocalii sunt bogate in vitaminele A si C. Cele verzi sunt bogate in vitaminele B, E si K. Astfel, aceste culori te ajuta sa iti conturezi o dieta care sa contina toti fitonutrientii necesari bunei functionari a organismului. Vitaminele, mineralele si antioxidantii sunt esentiali, intrucat previn si reduc riscul anumitor boli. Antocianina, care confera culoare afinelor, mentine creierul in forma, in timp ce licopenul, care da culoarea rosie pepenelui si rosiilor, protejeaza impotriva cancerului de prostata si de san si lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Betacarotenul, care face morcovii portocalii, mentine oasele puternice. Practic, fiecare culoare prezinta beneficii diferite, ceea ce inseamna ca mesele trebuie sa fie cat mai colorate posibil. Indicat este ca toate aceste alimente sa fie consumate in stare cruda sau cel mult fierte ori... [continuare]

Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare

Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare

Actualizat la data de: 24 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este diareea Diareea poate fi descrisa pe scurt drept episoade de scaune moi, deplasari frecvente ale intestinului, balonare, crampe, gaze. Exista, de asemenea, si o continua stare de disconfort care va produce asemenea episoade de cel putin 2 ori. Cum se manifesta Diareea este o trecere la scaune moi sau apoase. Pentru unii, diareea este usoara si va disparea in cateva zile. Pentru altii, poate dura mult mai mult. Se poate pierde foarte mult lichid (ce duce la deshidratare) si se instaleaza o stare de slabire. Aceste lucruri pot duce la pierderi nesanatoase in greutate. Cauze Gripa stomacului este o cauza comuna de diaree. Tratamentele medicale, cum ar fi antibioticele si unele tratamente impotriva cancerului, pot provoca si ele diaree. Avand aceasta problema, uneori nu este nimic grav cu privire la acest lucru. Ce poate provoca diareea este o gripa la stomac sau consumarea unui aliment care a fost fie expirat, fie stomacul nu il tolereaza. [continuare]

Alimentatia ce ajuta creierul pentru o buna concentare si memorare

Alimentatia ce ajuta creierul pentru o buna concentare si memorare

Actualizat la data de: 25 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Creierul este organul principal al organismului uman s i este ceea ce ne defineste pe noi ca si mamifere inteligente capabile de sentimente, gandire si actiuni voluntare elaborate, practic ceea ce ne face oameni. Iar intreaga sa activitate de la gandire, pana la elaborarea de sentimente si actiuni voluntare se bazeaza pe un mecanism electrochimic de tipul sinapselor. Aceasta inseamna ca intre doi neuroni are loc o descarcare electrica, iar la imbinarea acestora are loc o descarcare de substante chimice. Creierul are o capacitate de memorare si de gandire mult mai mare decat orice computer elaborat pana la ora actuala, dar toata aceasta energie electrica intre doi neuroni si substante ce mediaza aceasta sinapsa (mediatori chimici de tipul: adrenalinei, noradrenalina si acetilcolina) solicita energie. Tipul de memorare si gandire pe varsta Sunt momente in care creierul este si mai solicitat , perioada copilariei fiind perioada de asimilare majora a... [continuare]

Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa pe timp de vara

Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa pe timp de vara

Actualizat la data de: 07 Iunie 2023

Autor: SfatulMedicului

Vara este anotimpul fructelor si al legumelor proaspete, de care trebuie sa profiti din plin. O astfel de dieta este ideala si pentru ca organismul sa suporte mai usor temperaturile caniculare. Ideal este sa iti faci un program si sa incerci sa iei masa la ore fixe. Micul dejun ar trebui luat in jurul orei 8:00, pranzul in jur de 12:30, iar cina la 18:30. Nicio zi fara fructe Cirese, visine, caise, pepene, fructe de padure: sunt numai cateva dintre fructele gustoase de care poti profita in lunile verii. Bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, sunt portia ta zilnica de energie. Sunt ideale pentru micul dejun, cat si pentru gustarile din timpul zilei. La fel de importante sunt si legumele, pe care le poti folosi pentru salate gustoase. Le poti prepara la aburi sau la gratar. Legumele cu calitati astringente, care previn deshidratarea, trebuie sa faca parte dintr-un plan alimentar sanatos. Printre ele se numara radacinoasele si citricele. La salate evita dressingurile... [continuare]

Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta

Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Incheierea sezonului cald aduce cu sine inceperea scolii, apropierea sarbatorilor, dar si sezonul de gripa. Aerul devine mai aspru, mai uscat, vantul este mai rece si zilele sunt tot mai scurte, iar temperatura scade gradual; mai mult, pot aparea schimbari drastice de temperatura. Toate aceste modificari, desi normale, pot avea consecinte negative asupra sanatatii si starii de spirit. Aerul uscat este o problema comuna in sezonul de toamna si poate cauza constipatie, uscaciunea gatului, a pielii, ochilor si parului. Va prezentam cateva sfaturi utile pentru a va mentine starea de sanatate in lunile ce urmeaza. Intariti-va imunitatea Schimbarea vremii si instalarea temperaturilor scazute pot afecta organismul si il pot predispune unor afectiuni mai mult sau mai putin serioase. Una dintre solutiile la indemana oricui pentru prevenirea bolilor de sezon, o reprezinta cresterea imunitatii. Iata cateva sfaturi importante: - Consumati lamai si limonada Lamaile sunt... [continuare]

6 beneficii nestiute ale telinei. de ce trebuie sa o incluzi in alimentatie

6 beneficii nestiute ale telinei. de ce trebuie sa o incluzi in alimentatie

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Telina nu este doar o leguma care da savoare preparatelor, ci si un adevarat medicament natural. Contine vitamina A, care asigura o vedere buna, vitamina C, care ii confera organismului imunitate, dar si o multime de minerale atat de necesare, precum fier, calciu, magneziu, potasiu si sodiu. Scade colesterolul si regleaza tensiunea, tratand in acelasi timp si constipatia. Beneficii pentru sanatate ale telinei Beneficiile telinei sunt nenumarate. In primul rand, telina contine 95% apa, ceea ce inseamna ca poate fi consumata fara niciun fel de restrictii intrucat nu afecteaza silueta. Contine si foarte multe fibre, care au rolul de a regla tranzitul intestinal, eliminand astfel mai usor toxinele din organism. O cana de telina tocata contine: 16 calorii 0 grasimi 1 g proteine 5 g fibre 5 mg vitamina K 36 mg acid folic 22 mg vitamina A 263 mg potasiu 1 mg vitamina C 40 mg calciu 0,08 mg vitamina B6 1. Ajuta la scaderea colesterolului Studiile clinice... [continuare]

8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida

8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida

Actualizat la data de: 04 Martie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Glanda tiroida are nevoie de anumite vitamine si minerale pentru a-si indeplini functiile in parametri optimi. Fiecare organism reactioneaza in mod diferit la anumite tipuri de alimentatie, insa oamenii de stiinta au identificat o serie de repere generale privind o dieta benefica celei mai mari glande a sistemului endocrin uman. Cativa nutrienti cheie sunt esentiali pentru buna functionare a tiroidei, pe cand altii ii pot pune sanatatea in pericol. Alegerile alimentare sunt, asadar, foarte importante pentru mentinerea bunei functionari a glandei tiroide. Nutrienti esentiali pentru glanda tiroida Iodul este cel mai important element pentru functionarea glandei tiroidei, deoarece face posibila productia hormonilor tiroidieni de care depinde integritatea tuturor tesuturilor corporale. Tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) sunt cei mai importanti hormoni care au in componenta iodul. Seleniul este si el indispensabil glandei tiroide, din mai multe puncte de... [continuare]

Fructe si legume de iarna. conditii de depozitare si moduri de preparare

Fructe si legume de iarna. conditii de depozitare si moduri de preparare

Actualizat la data de: 22 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia din sezonul de iarna a fost intotdeauna mai saracacioasa in legume si fructe proaspete, si nu pentru ca nu exista oferta, ci din cauza obiceiurilor de a se consuma mai multe conserve, carne grasa si mancare gatita. Exista insa o multime de fructe si legume care se gasesc toata iarna in galantare si care sunt valoroase din punct de vedere nutritional pentru sanatate. Merisor - afine rosii Merisorul este un fruct de padure frecvent intalnit in lunile octombrie-noiembrie si are o multime de proprietati nutritionale unice pentru organism. O jumatate de cana de afine rosii proaspete contine - 2 g de fibre (majoritatea insolubile); - 9% din DZR (doza zilnica recomandata) de vitamina C. Depozitare. Afinele atent selectionate se pun in pungi de plastic si se tin in frigider pana la 7 zile. Pentru o depozitare pe termen mai lung se baga la congelator. Mod de preparare. Merisorul se consuma in stare naturala, proaspata, ca orice alt fruct. Insa... [continuare]

Plan de detoxifiere pentru 7 zile

Plan de detoxifiere pentru 7 zile

Actualizat la data de: 27 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Acest plan de alimentatie se axeaza pe trei cai de atac: detoxifierea, cresterea rezistentei naturale la boli a organismului si stimularea producerii de substante chimice din creier care ofera o stare generala de bine. Dieta nu se recomanda a fi adoptata zilnic si ar trebui sa fie urmata maxim de trei-patru ori pe an. Scopul acesteia este eliminarea kilogramelor in plus, in doar sapte zile. Cum functioneaza Prima zi a planului de dieta va fi destul de dificila, intrucat se vor bea doar sucuri de fructe si iaurt degresat. Consumul de calorii va varia in fiecare zi de la 800 de calorii la 1300 calorii. Dieta va contine alimente cu un continut scazut de grasimi, iar concentratia ridicata de fructe si legume va contribui la cresterea nivelului de vitamine si minerale din organism. Rezultatul va fi nu doar o sanatate de invidiat si o silueta frumoasa ci si o piele stralucitoare si luminoasa! Cui i se adreseaza aceasta dieta? Planul dietetic se... [continuare]

Saturatia transferinei (sange) tfs

Din Analize Medicale

Transferina este principala proteina de transport a fierului in sange. Fiecare molecula de transferina prezinta doua situsuri de legare a fierului. In mod normal, doar 20-50 % din situsurile de legare a fierului sunt saturate. Saturatia transferinei consta intr-un calcul reprezentand procentajul acestui transferin care este saturat cu fier. La persoanele sanatoase, aproximativ o treime din transferina este saturata cu fier. Acest lucru lasa doua treimi ca rezerva pentru legarea suplimentara a transferinei in cazul in care este necesara. Saturatia transferinei se calculeaza din cantitatea masurata de transferina si de fier in sange. In cazurile cunoscute de deficit de fier, cantitatea de saturatie a transferinei este un indicator extrem de bun al cantitatii de depletie a fierului in organism. Saturatia transferinei este utilizata pentru a verifica supraincarcarea cronica cu fier, de exemplu cu aportul excesiv sau cu o boala genetica numita hemocromatoza. Testul este util in... [continuare]

Servicii medicale   Medicina interna - asigura consultatii in cadrul circuitului medico-sportiv sau in cazuri de patologie - recomandari de investigatii, tratamente de specialitate - recomandari privind aptitudinea de a efectua efort fizic - se trag concluziile privind starea de sanatate la sfarsitul circuitului medico-sportiv, dupa ce sportivul a trecut pe la toti specialistii. Cabinetul de medicina interna asigura si camera de garda unde se acorda primul ajutor in caz de urgente si se fac tratamente si investigatii precum injectii, tubaje, pansamente, oscilometrie.   Investigatii de laborator Laboratorul de Analize Medicale functioneaza in cadrul INMS inca de la infiintare, reprezentand un compartiment de baza ce activeaza cu personal inalt calificat si dotare moderna de echipamente medicale. Executa peste 100 de tipuri de analize medicale cu valoare de diagnostic al starii de sanatate, al formei sportive si al corectitudinii dirijarii antrenamentului la sportivii de... [continuare]

Pagina 2 din 32 (935 rezultate)