reactii la gluten
Ai grija la diversificare! pot aparea reactii alergice!
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Inca din primul an de viata, copiii pot manifesta reactii alergice la anumite alimente sau la substante din mediul extern. Cele mai frecvente sunt alergiile cutanate, dar si diversificarea alimentara poate fi o adevarata incercare pentru micutii cu predispozitie alergica. Semnele si simptomele sunt numeroase si alergiile se manifesta diferit de la un copil la altul. Ce este alergia Alergia este o reactie de hipersensibilitate a organismului la anumite substante din mediul extern, de origine alimentara, inhalatorie, sau cauzata de expunere cutanata. Exista reactii de hipersensibilitate imediata care apar in cateva minute de la contactul cu alergenul, dar si reactii intarziate, al caror raspuns apare in 48-72 ore dupa expunerea la alergen, acestea fiind, in general, provocate de substante secretate de agenti patogeni (paraziti, mycobacterii, fungi). Alergenii renumiti sunt: praful, polenul, parul de animale, noxele, alunele, ciocolata, mezelurile, fructele de mare,... [continuare]
Boala celiaca si dieta fara gluten
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Ce este glutenul Glutenul, o proteina gasita in cereale precum graul, ovazul, orzul, secara si are rolul principal de a lega ingredientele, contribuind astfel la cresterea aluatului pentru paine. Desi nu este bogat in valori nutritive, glutenul este esential in panificatie. Boala celiaca Cand o persoana cu predispozitie genetica consuma alimente ce contin gluten, aceasta poate declansa o reactie imunitara in intestinul subtire, provocand inflamatie cronica. Aceasta inflamatie poate duce la deteriorarea vilozitatilor intestinale, esentiale pentru absorbtia nutrientilor, si poate declansa o gama variata de simptome. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de boala celiaca. Simptome Simptomele bolii celiace pot varia semnificativ de la o persoana la alta, afectand diferite sisteme ale corpului si pot include: Simptome Digestive: Diaree cronica sau constipatie Balonare si gaze Dureri abdominale Greturi si varsaturi Steatoree (scaune deschise la culoare, lipicioase si cu... [continuare]
Intoleranta la gluten
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Glutenul este o combinatie biochimica din clasa proteinelor, sau mai precis in cereale se gaseste sub forma de prolamina si glutelina. Glutelina se regaseste in grau sub forma de glutenina, in orz ca si hordenina, in ovaz ca si avenalina, in orez ca si oricenina, in secara ca si secalinina, iar in porumb ca si zeanina. Insa glutenul la care se face referire cand vorbim despre o intoleranta la gluten este cel din grau adica la glutenina. Glutenul este folosit in produsele de panificatie deoarece confera acestuia elasticitatea. In schimb glutenul se poate regasi si in anumite produse de patiserie precum foietajele la anumite prajituri, sau in anumiti biscuiti pentru a conferi acestor produse fragezimea. Alimente permise si nepermise Din punct de vedere medical, glutenul la persoanele cu intoleranta la gluten se regaseste in produsele cu continut bogat in grau, secara, orz sau ovaz, germenii de grau sau faina de cartofi. Restul alimentelor de tipul quinoa, porumb,... [continuare]
Adevarul despre intoleranta la gluten
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Dietele bazate pe alimente fara gluten reprezinta o necesitate pentru aproximativ doua milioane de americani diagnosticati cu boala celiaca. Pentru ei, consumul de gluten poate declansa un raspuns imun la intestinul subtire si poate duce la slabirea capacitatii acestuia de a absorbi nutrientii. Astfel, apar dureri abdominale, balonare, flatulenta, dar si diaree, dureri de cap, oboseala. Insa pentru multe alte persoane, eliminarea acestei proteine din alimentatie usureaza foarte putin aceste simptome, pentru ca nu sufera de boala celiaca. In anul 2011, Peter Gibson, profesor de gastroenterologie la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, a coordonat o cercetare care sugera ca multi oameni au sensibilitate la gluten, chiar daca nu sufera de boala celiaca. Insa, pentru ca a considerat ca rezultatele nu sunt concludente, a repetat studiul. Rezultatele noii cercetari, la care au luat parte 37 de persoane, au fost cu totul altele. Astfel, la cea de-a doua cercetare,... [continuare]
Ce inseamna cu adevarat intoleranta la gluten – dincolo de boala celiaca
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este intoleranta la gluten? Intoleranta la gluten presupune existenta unor simptome de tipul balonarii, flatulentei si oboselii dupa consumul de alimente care contin gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in multe alimente si bauturi, precum paste, bere, cereale, vitamine, chiar si in unele cosmetice, insa sursa principala o reprezinta graul. Intoleranta se mai numeste si sensibilitate la gluten non-celiaca si nu reprezinta acelasi lucru cu boala celiaca. Alergia la gluten nu este aceeasi cu intoleranta alimentara. Alergia presupune aparitia mancarimilor, eruptiilor, varsaturilor sau a dificultatii in respiratie. Afectiuni legate de consumul de gluten Cea mai cunoscuta afectiune asociata cu glutenul este intoleranta la gluten, a carei prevalenta globala se estimeaza ca fiind situata intre 0,5-13% din populatie. O alta afectiune este boala celiaca, ce afecteaza pana la 1% din populatia mondiala, cu rate care variaza usor in functie de regiune, astfel... [continuare]
Intoleranta la gluten
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Unele persoane au constatat ca dupa ce consuma paste, paine sau biscuiti au o stare generala neplacuta. Graul din cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale este considerat a fi vinovat de dureri abdominale, flatulenta, balonare si diaree. Glutenul din compozitia acestuia irita intestinul. Aceasta proteina se regaseste in grau, secara, orz si este numitorul comun in cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale, consumate zilnic. Intoleranta usoara la gluten poate fi inconfortabila, dar simptomele sunt trecatoare. Vestea buna este ca intoleranta la gluten nu este o alergie alimentara si consumul de gluten nu determina de obicei situatii neplacute, cu exceptia persoanelor care sufera si de boala celiaca. Alimente permise si alimente interzise Cei care sufera de intoleranta la gluten vor evita: - graul sub toate formele sale - secara - orz - tarate de ovaz - germeni de grau - tarate - graham, gluten - faina de cartofi. Este... [continuare]
Artrita din bolile inflamatorii intestinale
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Artritele din bolile inflamatorii sunt reprezentate de afectarea articulara inflamatorie care poate fi periferica si/sau axiala si care poate sa apara in asociere cu bolile intestinale (colita ulcerativa/boala Crohn, enterocolite acute microbiene, enteropatia glutenica, by-pass intestinal, colita colagenoasa, colita limfocitara). Posibilitatea ca anumiti antigeni alimentari sa se absoarba nemodificati si sa genereze reactii imune este sugerata in principal de observatia clinica asupra copiilor hraniti la san, care fac colici abdominale mult mai frecvent atunci cand mama consuma lapte de vaca. Factorii dietetici si socio-economici par a avea un rol important in aceste afectiuni. Tutunul pare a avea un rol protector in colita ulceroasa dar in acelasi timp este un factor agravant in boala Chron printr-un efect imunodepresor sau o influenta asupra mucinei protectoare a mucoasei intestinale. Atat in boala Crohn cat si in colita ulcerativa exista distributie similara de... [continuare]
Alergiile alimentare
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Alergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. In mod obisnuit, sistemul imun contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusurilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor. Alergiile alimentare se intalnesc mai frecvent la copii decat la adulti. Un procent cuprins intre 6% si 8% in cazul copiilor, dar doar 2% in cazul adultilor, au astfel de alergii. Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii si o afectiunea a pielii, numita dermatita atopica. Cauze Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imun reactioneaza anormal la substantele continute in alimentele ingerate, producand... [continuare]
Boala celiaca (enteropatia glutenica)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]
Ce este glutenul? Glutenul este o substanta care contine mai multe componente proteice. Acesta este cel mai adesea intalnit in boabele de grau, dar si in alte cereale, cum ar fi orzul si secara. Glutenul este utilizat intr-o varietate de produse de patiserie si alte alimente, pentru textura pe care o ofera acestora. Glutenul mai este folosit ca agent de ingrosare si liant, potentiator de aroma si supliment de proteine. Ce este intoleranta la gluten? Unele persoane pot dezvolta intoleranta la gluten. Intoleranta la gluten este un termen folosit pentru a descrie trei conditii: alergie la grau, sensibilitate non-celiaca la gluten si boala celiaca. Potrivit cercetarilor, intre 5 si 10 procente din populatia globului sufera de anumite forme de sensibilitate la gluten. Toate cele 3 conditii sunt dificil de diagnosticat si multe persoane nu constientizeaza ca intoleranta la gluten este cauza conditiilor medicale de care sufera. Cele mai multe forme de intoleranta la gluten... [continuare]
Generalitati Boala celiaca este cunoscuta si sub numele de intoleranta la gluten. Aceasta este o tulburare genetica ale carei simptome pot varia de la diaree, pierdere in greutate, dureri abdominale si malabsorbtie, la deficiente latente izolate de nutrienti. Atunci cand persoanele care sufera de boala celiaca consuma alimente care contin gluten, va avea loc o reactie imuna la nivelul intestinelor mici, care se va solda cu afectarea suprafetei interioare a intestinului subtire si va fi insotita de incapacitatea de absorbitie a anumitor substante nutritive. Ca urmare a sindromului de malabsorbitie care poate fi prezent daca boala celiaca nu este tinuta sub control, ar putea exista un deficit de vitamine care va priva creierul, sistemul nervos periferic, oasele, ficatul si alte organe ale corpului de nutrienti vitali. Boala celiaca nu se poate trata. Totusi, aceasta poate fi gestionata eficient prin urmarea unei diete din care se va exclude glutenul. Acesta poate fi regasit in... [continuare]
Consumul de gluten: benefic sau nociv
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Glutenul este o proteina care se gaseste in componenta boabelor de grau, orez sau secara. Multi oameni apreciaza glutenul intrucat acesta ofera o consistenta si gust special alimentelor: pizza devine mai elastica, painea are textura spongioasa iar supele si sosurile pot fi mai delicioase. Produsele alimentare fara gluten pot fi de un real ajutor celor care sufera de o tulburare digestiva cronica numita boala celiaca sau enteropatia glutenica. Organismul acestor persoane considera glutenul ca fiind un invadator si declanseaza raspunsuri imune. Aceasta reactie poate avea efecte negative la nivelul intestinului subtire cauzand tulburari gastrointestinale si deficit nutritional. Fara tratament, aceste raspunsuri imune pot duce inclusiv la cancer intestinal dar si la alte complicatii adiacente cum ar fi infertilitate sau osteoporoza. Boala Celiaca Boala celiaca este tot mai raspandita in ultima perioada, fiind constientizata tot mai des de multi dintre bolnavi,... [continuare]
Generalitati Reactia alergica la muraturi este cel mai adesea provocata de sensibilitatea la mucegai sau sulfiti. Sulfitii sunt substante chimice utilizate ca si conservanti in muraturi si alte alimente gatite si prelucrate. Specialistii estimeaza ca aproximativ 1% din oameni sunt sensibili la sulfiti. Muraturile si otetul sunt surse alimentare care contin mucegaiuri ce pot provoca reactii alergice la unele persoane. Pastrarea unui jurnal alimentar si observarea simptomelor poate ajuta medicul sa identifice cauza alergiei. Sensibilitatea la sulfit Sulfitii sunt folositi pentru a preveni modificarea culorii alimentelor si bauturilor. Pe langa muraturi, acestia pot fi gasiti in legumele conservate sau congelate, chips-uri de cartofi, creveti, fructe uscate, gemuri, bere, vin, sucuri de fructe si unele medicamente. Sensibilitatea la sulfiti se poate dezvolta la orice varsta si poate provoca simptome cum ar fi astmul, respiratia suieratoare, dar si reactii mai grave,... [continuare]
Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bio si produse bio fara gluten
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Preocuparea din ultimele decenii in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos si a unei alimentatii cat mai naturale s-a facut tot mai simtita si in Romania actuala. Romanii isi schimba, incet dar sigur, obiceiurile alimentare si imbratiseaza cu draga inima alimentele bio, suplimentele nutritive naturale si chiar produsele bio fara gluten. Populatia a inteles, in sfarsit, cat de daunatoare pot fi substantele chimice folosite in agricultura moderna si cat rau pot face mancarurile procesate si a ales, constient, sa se hraneasca mai natural si mai sanatos pentru a-si proteja corpul de aceste efecte nocive si pentru a-i asigura longevitatea. Ce sunt alimentele bio si de ce sunt benefice sanatatii Aceste produse includ fructele, legumele si cerealele naturale, cultivate si crescute intr-un mediu lipsit de pesticide sau fertilizatori chimici si a caror crestere nu a fost stimulata prin radiatii ionizate sau bioinginerie. Tot in categoria alimentelor... [continuare]
Intoleranta alimentara: interviu cu dr. maria florea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Intoleranta alimentara este o afectiune frecvent intalnita in randul populatiei generale, subdiagnosticata la acest moment din motive multiple, cu impact semnificativ asupra starii de sanatate. Aceasta patologie presupune o reactie de respingere a organismului fata de anumite alimente, pe care nu le poate digera si asimila in mod corespunzator. La ingestia alimentului incriminat are loc o reactie locala inflamatorie, care repetata in timp va duce la afectarea mucoasei intestinale, dar si la o reactie inflamatorie sistemica, cu repercursiuni asupra intregului organism. Conform OMS, jumatate din populatia globului sufera de intoleranta alimentara, dar la acest moment doar 1 miliard de oameni sunt diagnosticati. Depistarea intolerantei si adoptarea unei diete corespunzatoare sunt necesare pentru combaterea consecintelor acestei afectiuni si contribuie la mentinerea starii de sanatate a fiecaruia dintre noi. Care sunt deosebirile intre alergie... [continuare]
Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala celiaca mai este cunoscuta si sub denumirea de enteropatie gluten sensibila, sprue celiac sau nontropical. Este o afectiune de natura autoimuna a intestinului subtire ce apare la persoanele cu o anumita predispozitie genetica, putand-se manifesta la orice varsta. Evolutia bolii este caracterizata prin perioade de exacerbare si acalmie. Procesul patogen este cauzat de intoleranta la gluten (proteina prezenta in cereale precum grau, orz, secara si uneori ovaz), fractiunea proteica toxica fiind mai ales gliadina. Atunci cand o persoana cu intoleranta la gluten consuma produse ce il contin (alimente, suplimente nutritionale sau medicamente), sistemul imunitar al gazdei sa autoactiveaza si sintetizeaza anticorpi antigliadina pe care ii secreta la nivel intestinal, determinand aparitia unei reactii inflamatorii la nivelul mucoasei. Modificarile ce apar vor interfera cu functia normala a epiteliului intestinal, determinand o scadere a absorbtiei... [continuare]
Generalitati Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar la o proteina din anumite alimente care este considerata inofensiva pentru organism. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti, la persoanele cu antecedente familiale de alergii, astm, febra fanului sau eczeme. La adulti si copii, alergiile alimentare apar in mod inegal. Daca doar 3,5% dintre adulti sunt subiectii unei astfel de probleme, aproape 10% dintre copii sunt inclusi. Toleranta naturala la proteinele alimentare straine este o particularitate biologica originala. La unii copii, exista un teren familial, o predispozitie genetica de a elabora anticorpi impotriva alergenilor naturali care intra in contact cu organismul prin cai naturale: piele si mucoase (respiratorii si digestive). In cazul in care copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, va avea cu siguranta o reactie cutanata, dureri abdominale, nasul care curge, dureri de gat, mancarimi, ochii care curg, eruptii... [continuare]
Care este diferenta dintre alergia si sensibilitatea la ciocolata
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ciocolata este un aliment delicios si extrem de popular, gasindu-se intr-o gama larga de deserturi, gustari si bauturi. Cu toate acestea, pentru unele persoane, ciocolata poate provoca o reactie alergica. Acest lucru se intampla deoarece in compozitia sa intra o varietate de ingrediente, iar fiecare ar putea provoca reactii alergice. Cauzele alergiilor la ciocolata si cele mai frecvente simptome, dar si diferenta dintre alergia si sensibilitatea la ciocolata. Manifestarile alergiei la ciocolata Ciocolata contine un amestec de multiple ingrediente. Principalul ingredient din ciocolata este pudra de cacao, o versiune prelucrata din boabele de cacao. Aceasta pulbere este ulterior amestecata cu zahar, grasimi si emulgatori, precum lecitina din soia. Multe tipuri de ciocolata contin, de asemenea, produse lactate. Persoanele alergice sau sensibile la ciocolata dezvolta aceste reactii din cauza unui anumit ingredient, dar poate fi dificila descoperirea sa. Astfel, exista... [continuare]
Buna ziua,Am 29 de ani,constitutie atletica,nu am suferit de nici o boala in toti acesti ani,analizele sunt facute si totul este normal,fumez 1 pachet de tigari/zi(cele mai slabe de pe piata),fac sport saptamanal dar am totusi o problema de aprox 1 an: Specific: Beau rar la ocazii,in rest cate o bere/seara sau la 2 zile inainte de culcare deci nu sunt un consumator inrait de alcool. Ei bine la cate o ocazie dupa 5-6 pahare de vin maxim(si alea jumate cu apa) departe de a intra intr-o stare de ebrietate,a doua zi am mari probleme de sanatate cum ar fi :stari de panica,ritm cardiac instabil,grave ameteli,transpir,dureri de cap foarte mari,etc.. de parca as fi baut cel putin 3L de alcool pur si am nevoie de o zi intreaga pt a-mi reveni.Aceste simptome le am cam de 1an si jumatate si nu stiu ce s-a intamplat,ce a declansat aceste reactii pt ca inainte chiar dc exageram la cate o ocazie dimineata eram "fresh".Repet! Nu sunt un bautor de alcool inrait ci pur si simplu moderat ca un om... [continuare]
COPILUL MEU IN VARSTA DE 2 ANI SI 5 LUNI A FOST DIAGNOSTICAT LA VARSTA DE 1 AN SI 9 LUNI CU INTOLERANTA LA GLUTEN AM FOST SA REPETAM ANALIZELE DE ALERGOLOGIE ,HEMOLEUCOGRAMA ,BIOCHIMIE ,AUTOIMUNITATE, SI MARKERI ALERGII SI NE A IESIT LA IGE 502.6 LA TESTUL DE ALERGOLOGIE TOTUL ESTE ABSENT SI DOCTORA NE A SPUS CA PUTEAM REVENII LA O ALIMENTATIE NORMALA .ESTE TOTUL BINE CE IMI PUTETI SPUNE?MULTUMESC. [continuare]
LA MULTI ANI! Ma numesc Ovidiu LITA si sunt din Bucuresti am varsta de 43 de ani. In urma cu aproximativ 5 ani m-am dus la medicul meu de familie si am facut analizele acelea gratuite. Ceasul rau! In urma analizelor mi-a iesit colesterol 220 putina grasime la ficat in rest totul perfect. Ca urmare al acestui colesterol urias chipurile mi-a dat sa iau pastile pentru colesterol, mult timp. La cateava luni dupa ce le luam incepeau sa apara reactiile adverse, senzatii de lesin, dureri de stomac, extrasistole, incapacitatea de a ma concentra, anemie si in ultima faza diaree si extrasistole pe tot parcursul noptii. Tin sa precizez ca de fiecare data cand ma duceam la ea si ii spuneam ca i-mi este rau ea i-mi dadea altea medicamente, si-mi spunea sa nu mai bag in seama simtomele astea. Eu nu mi-am dat seama decat tarziu ca medicamentele acestea ma distrugeau. Eu eram credul. Ma duceam la medic si credeam ca stie ce face. Dar culmea, ea imi dadea medicamente cu gramada si-mi spunea si... [continuare]
Buna! La sfirsitul lunii mai 2015, au inceput problemele mele. Totul a inceput cu o diaree, care alterna cu un scaun normal. La un moment dat mi am dat seama ca am o mica umflatura la anus. Medicul de familie mi a prescris tratament pentru hemoroizi, unguent si detralex. Dupa o saptamina am avut o reactie alergica la hirtia igienica (nu trebuia sa o folosesc). Ma duc la medicul chirurg care imi spune ca am o infectie anala. Intre timp am inceput sa am zgomote intestinale, borborisme, chioraieli si scaun moale (credeam ca de la supozitoare proctoglivenol.) m a duc la medicul de familie ii spun de infectia anala si ca ,,imi merge burta,,. zis si facut . Doctorita imi da debridat si CEFALEXINA de 500mg din 6 in 6 ore, fara sa mi spuna sa mi iau probiotice. 6 zile am luat antibioticele, care mi au terminat flora intestinala, aveam si cite 3 scaune diareice pe zi. am renuntat la antibiotice si am tinut regim orez morcov piie coapta. Dupa o saptamina merg din nou la medic de familie,... [continuare]
Durere la degete amortite la picioare si dureri la articulatii, tendoane si solduri?
Durere la degete amortite la picioare si dureri la tendoane si solduri. Am de 8 ani dureri de spate ( degenerare cu minim de fluid L4-L5, L5-S1 si spinoza oculta ), vene calcificate, iar de 3 saptamani am dureri de unghii si degete la picioare si mi-au amortit degetele si pernuta de la talpa piciorului, solduri si articulatii, tulburare de vedere, dar spatele nu ma mai doare atat de tare. Acum 3 saptamani am luat antibiotic si a declansat durerile la picioare, articulatii si solduri ( o reactie adversa? sau un trigger ). Exista vreun tratament, diagnostic? [continuare]
Intoleranta alimentara
Reactia patologica ce se produce in cursul consumului anumitor alimente. Sub termenul generic de intoleranta alimentara sunt grupate un anumit numar de reactii patologice ca diferitele alergii alimentare sau de intolerante la anumite nutrimente din cauza unui deficit enzimatic al aparatului digestiv sau unor tulburari metabolice. - intoleranta la gluten, constituent al graului, secarei, orezului si orzului, este responsabila de boala celiaca - intoleranta la lactoza este consecinta unui deficit, congenital sau dobandit, intr-o enzima specifica mucoasei intestinale, lactaza, necesara hidrolizei lactozei (transformarea ei in glucoza si galactoza), principalul glucid din lapte. Ea se manifesta printr-o diaree lichida siprin dureri abdominale in urma consumului de lapte sau de produse care contin lactoza. tratamentul consta in excluderea lactozei din alimentatie. [continuare]
Vitamina d2, solutie injectabila
Compozitie Fiole a 1 ml solutie uleioasa injectabila continand ergocalciferol 400 000 u.i. sau 600 000 u.i. respectiv 10 mg sau 15 mg. Fiole a 3 ml solutie uleioasa buvabila continand ergocalciferol 600 000 u.i. Solutie uleioasa pentru uz intern continand ergocalciferol 15 000 u.i., respectiv 0,375 mg/ml (flac. cu 10 ml). Actiune terapeutica Vitamina liposolubila, favorizeaza absorbtia intestinala a calciului si fosfatilor minerali, usureaza formarea si depunerea in oase a fosfatului de calciu, diminueaza eliminarea urinara a fosfatilor. Indicatii In rahitism si tetania hipocalcemica. In carenta vitaminica la adult si batran, profilactic (tratament anticonvulsivant, gastrectomie, enteropatie la gluten, insuficienta pancreatica sau biliara, aport vitaminic insuficient la batrani). In spasmofilia hipocalcemica. Doze si mod de administrare In rahitism si tetania hipocalcemica: Profilatic: Oral 400-2 400 u.: - zilnic pana la varsta de 1 1/2 ani, apoi 3-6 luni/an... [continuare]
Kalium magnesium apogepha, comprimate
Compozitie 1 comprimat Kalium-Magnesium “Apogepha” contine: adipat de potasiu 111 mg 39,1 mg potasiu 1,00 mmol, potasiu si adipat de magneziu 126 mg, anhidru 18,2 mg, magneziu 0,75 mmol magneziu. Adjuvanti:carboxiamilopectina de sodiu, ulei de ricin hidratat. Indicatii In caz de hipopotasemii si hipomagnezemii determinate de administrarea anumitor diuretice (saluretice), dupa administrarea de lunga durata a laxativelor si ca urmare a unei eliminari crescute in afectiuni gastro-intestinale; in tratamentul de intretinere al infarctului miocardic; aritmii cauzate de carente de electroliti, in special in tratamentul cu glicozide cardiace; afectiuni ale muschiului cardiac datorate consumului de alcool, tetanie. Hipopotasemiile si hipomagnezemiile se pot manifesta prin: iritabilitate crescuta, stari confuzionale, stare de slabiciune, extrasistole, constipatie urmata eventual de diaree, crampe musculare, in special la nivelul gambei. Mod de administrare Daca nu se prescrie altfel... [continuare]
Thiogamma 600 inject, solutie injectabila
Indicatii Parestezii prin leziuni nervoase declansate prin diabet zaharat (polineuropatie diabetica). Datele de mai jos sunt valabile in masura in care medicul nu a facut alte recomandari pentru Thiogamma 600 oral. Va rugam sa respectati recomandarile de administrare, altfel Thiogamma 600 oral nu are efectul scontat. Daca nu exista alte recomandari se ia cate 1 comprimat Thiogamma 600 oral pe zi (corespunzator la 600 mg acid alfa-lipoic). Se inghite Thiogamma 600 oral nemasticat cu lichid suficient. Administrarea se poate face indiferent de mese. Deoarece polineuropatia diabetica este o complicatie cronica, s-ar putea ca tratamentul cu Thiogamma 600 oral sa fie de durata. Decizia o ia medicul. Doze si mod de administrare Datele de mai jos sunt valabile in masura in care medicul nu a facut alte recomandari pentru Thiogamma 600 injectabil. Trebuie respectate recomandarile de administrare, altfel Thiogamma 600 inject nu are efectul scontat. In parestezii pronuntate in cadrul... [continuare]
Thiogamma 600 oral
Indicatii Tulburari senzitive din cadrul al leziunilor nervoase (polineuropatie diabetica) determinate de diabetul zaharat. Administrare Datele de mai jos sunt valabile in masura in care medicul dumneavoastra nu v-a dat alte recomandari pentru Thiogamma 600 oral. Va rugam sa respectati aceste recomandari, altfel Thiogamma 600 oral nu va avea efectul dorit. Daca medicul dumneavoastra nu v-a recomandat altfel, utilizati un comprimat filmat Thiogamma 600 oral pe zi (corespunzator la 600 mg acid alfa-lipoic). Comprimatele filmate Thiogamma 600 oral trebuie inghitite intregi (nemestecate) cu suficient lichid. Administrarea se poate face indiferent de mese. Deoarece polineuropatia diabetica este o complicatie cronica, s-ar putea ca tratamentul cu Thiogamma 600 oral sa fie un tratament de lunga durata. Decizia privind durata tratamentului trebuie sa apartina medicului care trateaza pacientul, putand sa varieze de la caz la caz. Copiii si adolescentii nu trebuie tratati cu Thiogamma... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter