Clickmed
programare rapida la medic

Vitamina d2, solutie injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Vitamina d2, solutie injectabila

Compozitie
Fiole a 1 ml solutie uleioasa injectabila continand ergocalciferol 400 000 u.i. sau 600 000 u.i. respectiv 10 mg sau 15 mg.
Fiole a 3 ml solutie uleioasa buvabila continand ergocalciferol 600 000 u.i.
Solutie uleioasa pentru uz intern continand ergocalciferol 15 000 u.i., respectiv 0,375 mg/ml (flac. cu 10 ml). 

Actiune terapeutica
Vitamina liposolubila, favorizeaza absorbtia intestinala a calciului si fosfatilor minerali, usureaza formarea si depunerea in oase a fosfatului de calciu, diminueaza eliminarea urinara a fosfatilor.

Indicatii
In rahitism si tetania hipocalcemica. In carenta vitaminica la adult si batran, profilactic (tratament anticonvulsivant, gastrectomie, enteropatie la gluten, insuficienta pancreatica sau biliara, aport vitaminic insuficient la batrani). In spasmofilia hipocalcemica.

Doze si mod de administrare
In rahitism si tetania hipocalcemica:
Profilatic:
Oral 400-2 400 u.:
- zilnic pana la varsta de 1 1/2 ani, apoi 3-6 luni/an (in sezonul rece) pana la varsta de 5 ani sau
-administrare intermitenta, oral, cate 300 000 u.i. la fiecare 6 luni, pana la 1 1/2 ani, apoi o data pe an (la inceputul iernii), pana la varsta de 5 ani, sau
-intramuscular profund 600 000 u. o data pe an (la sugarii nesupravegheati)
Curativ:
Oral sau intramuscular, 600 000 u. o data, continuand, dupa 6 luni, cu dozele recomandate pentru profilaxie.
In carenta vitaminica la adult si batran, profilactic (tratament anticonvulsivant, gastrectomie, enteropatie la gluten, insuficienta pancreatica sau biliara, aport vitaminic insuficient la batrani):
Oral 400-2 000 u.i. zilnic,
Oral sau intramuscular 300 000 u. o data la 6 luni sau 600 000 u. o data pe an.
Osteoporo-malacie curativ:
Oral 4 000-20 000 u./zi
Oral sau intramuscular 600 000 u. la intervale de 1-2 saptamani (pana la disparitia durerilor, normalizarea calcemiei si fosforemiei).
In spasmofilia hipocalcemica:
Oral 4 000-8 000 u./zi
Oral sau intramuscular 600 000 u. o data.
In conditiile folosirii de doze mari, repetat, este necesara supravegherea calciuriei, eventual a calcemiei, pentru a evita supradozarea.

Contraindicatii
Hipercalcemie, hipercalciurie, litiaza renala, hipersensibilitate la vitamina d; prudenta in insuficienta renala. In timpul sarcinii, la batrani, la bolnavii imobilizati, in hipercolesterolemie, in hipotiroidism nu se administreaza doze mari de vitamina D. Oleul de parafina si colestiramina pot micsora absorbtia intestinala a vitaminelor liposolubile, administrarea indelungata de barbiturice si fenitoina poate fi cauza de hipovitaminoza D si poate scadea eficacitatea vitaminei D (cresc inactivarea metabolica); diureticele tiazidice pot provoca hipercalcemie la hipoparatiroidienii sub vitamina D; vitamina D poate creste toxicitatea cardiaca a digitalicelor (aritmii prin hipercalcemie) si poate micsora eficacitatea blocantelor canalelor calciului (verapamil in aritmii).

Reactii adverse
Tratamentul indelungat cu doze mari (50 000-200 000 u.i./zi la adult, mai putin la copii) poate provoca fenomene de hipervitaminoza: oboseala, anorexie, greata, voma, diaree, poliurie cu urina diluata, sudoratie, sete, slabiciune, pierdere in greutate, decalcifierea oaselor, hipercalcemie, hipercalciurie, perturbarea probelor renale, depunere de calciu in diferite tesuturi, litiaza renala.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi 6 solutii anti-imbatranire...

    Generalitati In plina evolutie tehnologica si medicala, solutiile anti-imbatranire sunt tot mai numeroase si mai accesibile. Medicii dermatologi chiar incurajeaza utilizarea de produse si metode care pot intarzia aparitia semnelor premature de imbatranire si chiar...citeste mai mult

  • Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta Vitaminele esentiale femeilor,...

    Generalitati Daca va numarati printre femeile preocupate de sanatatea lor, cu siguranta deja cunoasteti care sunt necesitatile nutritionale ale organismului dumneavoastra, indiferent de stadiul evolutiv in care se afla. Insa, chiar si in aceste conditii, este bine de...citeste mai mult

  • Mezoterapia – intrebari frecvente Mezoterapia – intrebari frecvente

    1. Ce este mezoterapia? Mezoterapia este o ramura medicala care implica injectarea de cantitati minime din anumite extracte naturale, medicamente, vitamine si agenti homeopatici in piele. Are beneficii in eliminarea celulitei, in scaderea in greutate, are...citeste mai mult

  • Terapia cu chelatori Terapia cu chelatori

    Generalitati Terapia cu chelatori reprezinta un proces chimic in care o solutie sintetica denumita EDTA (acid etilendiaminotetraacetic) este injectata intravenos pentru a elimina metalele grele sau mineralele din organism. A chela inseama a lega, a lua....citeste mai mult

Comunitate

  • Injectii cu gentamicina

    Buna am si eu o intrebare:am de facut 12 injectii cu gentamicina,o sa mi le faca cel mai probabil o prietena care a terminat postlicealul si a facut un an jumate practica la un spital judetean!ce spuneti sa ma las pe mana ei?imi este foarte frica pt ca am auzit ca dor,plus ca prietena asta nu are...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter