Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tetanie

Stare patologica ce este caracterizata prin crize de contracturi musculare.

Cauze - Tetania se manifesta in doua forme de afectiuni. Prima, cea mai rara, poate fi consecinta unei micsorari a concentratiei de calciu sangvin (hipocalcemie), ca in cazurile rar observate de hipoparatiroidie, dar si unei diminuari a cantitatii de magneziu sau de potasiu (hipokaliemie), ori unei alcaloze, adica unui exces de baze (substante alcaline) in organism. A doua forma de tetanie, mai frecventa, careia i se rezerva, in general, denumirea de spasmofilie si care mai este numita uneori tetanie normocalcemica, nu are o cauza precisa: pot fi incriminate deficite in magneziu sau calciu si factorii psihologici. Existenta spasmofiliei ca afectiune autonoma nu este unanim recunoscuta.

Simptome si semne - Tetania cuprinde de obicei crize episodice si simptome permanente, dar unul dintre aceste doua elemente poate fi atenuat sau absent.
- Crizele de tetanie, frecvente, sunt caracterizate prin contracturi musculare (contractii puternice si prelungite) ale mainilor (degete stranse in forma de con), uneori ale picioarelor, mult mai rar ale fetei. Semnul lui Trousseau, caracteristic, asociat cu crampe ale mainii si cu o intepenire a degetelor, care se strang sub forma "mainii de mamos". In acelasi timp, bolnavul se plange de furnicaturi in maini, in picioare si in jurul gurii. Exista crize grave, insa doar in forma cauzata de hipocalcemie, riscul fiind legat de spasmul laringelui, care antreneaza o jena respiratorie acuta. spasmofilia, uneori deranjanta, este intotdeauna benigna: crizele, mai putin accentuate, se limiteaza la o senzatie de indispozitie si la cateva furnicaturi Ele au tendinta sa se atenueze cu varsta. Nu are loc pierderea constientei in timpul crizei, care inceteaza de la sine.
- simptomele permanente, care persista intre crize, sunt crampele, furnicaturile, o anxietate, o insomnie sau o stare de oboseala.

Diagnostic - Percutia nervului facial din apropierea unghiului maxilarului poate provoca o contractie a buzelor. Aplicarea unui garou pe brat poate declansa semnul lui Trousseau (acces de contractura). Daca dozarea calciului sangvin nu pune in evidenta nici un deficit, este probabil vorba de o spasmofilie.

Tratament - Tratamentul depinde de forma de tetanie.
- Forma care are o cauza precisa este tratata in mod obligatoriu, la nevoie, de urgenta (injectie intravenoasa cu calciu).
- spasmofilia este uneori tratata prin prescrierea de calciu, de magneziu sau de vitamina d, asociate eventual, desi nu exista vreo dovada stiintifica privind eficacitatea acestui tratament. Adesea se recomanda sa se respire intr-un sac de plastic atunci cand incepe criza, deschiderea sacului fiind aplicata in cel mai scurt timp posibil in jurul gurii, ceea ce ar impiedica instalarea alcalozei cauzate de hiperventilatie. In tratamentul de fond pot fi, de asemenea, indicate psihoterapia sau administrarea unui anxiolitic.

Citeste si

Arhiva
 • Tetanosul - informatii generale

  Generalitati Tetanosul este o boala infectioasa acuta, necontagioasa, cauzata de bacilul anaerob Clostridium tetani. Determina o afectare neurologica caracterizata de tonus muscular crescut si spasme musculare, cauzate de tetanospasmina, o toxina eliberata de...citeste mai mult

 • Tetanosul

  Generalitati Tetanosul este o intoxicatie acuta a sistemului nervos central produsa de toxina bacilului sporulat gram-pozitiv anaerob Clostridium tetani; este o boala infecto-contagioasa tratata in cadrul serviciilor de boli infectioase, rolul chirurgului fiind acela...citeste mai mult

 • Deficitul de calciu, un dezechilibru cu efecte severe

  Generalitati Hipocalcemia nu este o afectiune per-se, ci, mai curand, se poate numi un dezechilibru electrolitic, care constituie cauza unor afectiuni precum tetania si spasmofilia. Hipocalcemia este, in general, evidentiata prin analizele de sange, dar exista si...citeste mai mult

 • Spasmofilie - cauze, simptome, tratament

  Ce este spasmofilia Spasmofilia este o afectiune caracterizata prin spasme involuntare ale muschilor, tetanie, tremor si convulsii. Spasmofilia este o boala cauzata de deficitul de micronutrienti din organism, in special de calciu si magneziu. Deoarece femeile au o...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter