Coronavirus Update

Terapia cu chelatori

Publicat la data de: 12 Iulie 2007
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Terapia cu chelatori

Terapia cu chelatori reprezinta un proces chimic in care o solutie sintetica denumita EDTA (acid etilendiaminotetraacetic) este injectata intravenos pentru a elimina metalele grele sau mineralele din organism.

A chela inseama a lega, a lua. Injectarea de EDTA determina legarea mineralelor ca mercur, fier, arsen, aluminiu, calciu, plumb, cupru si eliminarea lor din organism. In afara utilizarii in otraviri, terapia cu chelatori este controversata si necertificata.
Terapia cu chelatori se poate institui la un pacient in ambulator, de obicei nefiind necesara internarea.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Indicatii
  3. Siguranta terapiei cu chelatori
  4. Citeste pe aceeasi tema

Indicatii

Sus

Terapia cu chelatori este foarte eficienta in tratamentul intoxicatiilor cu metale grele. Injectarea de EDTA duce la legarea metalelor de catre acest compus, apoi acestea vor fiind eliminate impreuna la nivel renal.
Unii medici au folosit terapia cu chelatori pentru tratamentul aterosclerozei sau bolilor coronariene, desi nu exista destule dovezi stiintifice ca acest tratament ar fi eficient. Se considera ca acidul etilendiaminotetraacetic leaga calciul din depozitele arteriale (parte a placii ce obstrueza fluxul sanguin) si astfel se vor elimina depozitele de calciu din artere, reducand riscul de dezvoltare al afectiunilor cardiace.

Aceasta terapie este controversata.
Unii medici considera ca acidul etilendiaminotetraacetic poate actiona ca un antioxidant prin indepartarea metalelor combinate cu LDL-colesterol, ce produc afectiuni ale arterelor. Acesta teorie sustine ca indepartarea metalelor ce circula libere in sange (cupru si calciul) poate incetini progresia unor boli de genul aterosclerozei. Unii specialisti considera ca acidul etilendiaminotetraacetic elimina calciul si din oase, muschi sau alte tesuturi, pe langa cel din arterele afectate.

Multi pacienti au raportat diminuarea durerii in cazul terapiei cu chelatori a unor boli inflamatorii cronice ca artrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic sau sclerodermia. Teoria sustine ca acidul etilendiaminoteraacetic actioneaza ca un antioxidant, ce va proteja organismul de inflamatie si va proteja vasele de sange. Nici aceasta teorie nu a fost aprobata de cercetatori.

Siguranta terapiei cu chelatori

Sus

Terapia cu chelatori nu este indicata la copii, femei insarcinate sau persoane cu insuficienta renala sau cardiaca.
La unele persoane, terapia cu doze mici de chelatori poate fi destul de sigura. Timp de mai multi ani, chelatorii se administrau in doze relativ mari, iar efectele adverse constau in leziuni renale si tulburari de ritm cardiac. Chiar si la administrarea acestor substante in doze mici pot aparea efecte adverse, inclusiv hipertensiunea arteriala, cefaleea (durere de cap), rashul cutanat (eruptii la nivelul pielii), niveluri scazute ale glicemiei sau tromboflebita (inflamatie a peretelui unei vene si formare de cheaguri de sange, care pot duce la obstruarea totala sau partiala a venei).
Acidul etilendiaminotetraacetic poate elimina din organism si minerale vitale, alaturi de cele toxice. Din aceasta cauza, la solutia de acid etilendiaminotetraacetic sunt adaugate vitamine si minerale pentru a mentine un nivel optim al acestor substante in organism si pentru a pastra starea de sanatate.
Este indicata informarea medicului in cazul utilizarii de terapii alternative sau intentiei de a trece pe terapii alternative. Poate fi daunatoare intreruperea tratamentului conventional medical si trecerea pe terapii alternative.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Terapia Mayr sau tehnica de...

    Generalitati Terapia Mayr este de fapt, un program complex de detoxifiere a organismului, adresat in principal persoanelor cu importante probleme de tranzit intestinal. Majoritatea adultilor se plang de faptul ca au un sistem digestiv suprasolicitat printr-o dieta...citeste mai mult

  • Avortul medicamentos sau intreruperea sarcinii cu medicatie Avortul medicamentos sau intreruperea...

    Generalitati Avortul medicamentos este procedura prin care se folosesc diverse medicamente pentru a se intrerupe o sarcina confirmata si se poate realiza intr-o unitate medicala cat si la domiciliu. Avortul medicamentos nu necesita anestezie sau interventie...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate