Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Terapia cu ultrasunete - indicatii terapeutice si beneficii

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2023
Consultant medical:

Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara

Ce este terapia cu ultrasunete

Sus
Terapia cu ultrasunete - indicatii terapeutice si beneficii

Terapia cu ultrasunete este o procedura medicala sau terapeutica care utilizeaza unde sonore cu frecventa inalta pentru a trata patologia musculoscheletala precum, contractura musculara, spasmul muscular, redoarea articulara si altele.

Cuprins articol

 1. Ce este terapia cu ultrasunete
 2. Ce sunt ultrasunetele
 3. Cum se produc ultrasunetele
 4. Tipologie
 5. Tehnici de aplicare
 6. Durata si dozarea tratamentului
 7. Indicatii terapeutice
 8. Contraindicatii
 9. Concluzii
 10. Citeste pe aceeasi tema

Ce sunt ultrasunetele

Sus

Ultrasunetele sunt vibratii mecanice cu frecvente mai mari de 20.000 Hz.

Urechea umana percepe sunete de maxim 16-20.000 Hz. Astfel, frecventele ce depasesc acest prag se numesc ultrasunete.

Ele pot fi impartite in ultrasunete de joasa frecventa (20.000-100.000 Hz), de medie frecventa (100.000-300.000 Hz) si de inalta frecventa (300.000-3.000.000 Hz).

In domeniul medical, ultrasunetele prezinta o serie de intrebuintari, fiind utile atat in diagnostic, cat si in tratament.

Aparatele care sunt utilizate pentru terapia cu ultrasunete in fizioterapie furnizeaza ultrasunete cu frecventa cuprinsa intre 800.000- 1.000.000 Hz. Reprezinta una dintre metodele preferate si populare de tratament, avand capacitatea de a stimula vindecarea si de a reduce durerea.

Cum se produc ultrasunetele

Sus

Se pot descrie trei mecanisme de producere a ultrasunetelor. Acestea sunt reprezentate de procedeul mecanic, magnetic si piezoelectric.

Procedeul piezoelectric se foloseste la aparatele actuale. Mai exact, efectul piezoelectric inversat caracterizeaza actuala aparatura si se bazeaza pe convertirea potentialului electric in energie mecanica atunci cand traverseaza cristalul de cuart din interiorul capului traductorului. Acest cristal de cuart are capacitatea de a se comprima si dilata intr-un anumit sens si de a produce oscilatii mecanice longitudinale care se propaga in tesutul tinta ce se doreste tratat.

Aparatura medicala cu ultrasunete

Aparatele actuale sunt formate dintr-un generator de ultrasunelte, traductor (emitatorul de ultrasunete) si un cablu de racord.

Traductorul este dispozitivul in interiorul caruia se converteste forma de energie intr-una ultrasonica. El are cristalul piezoelectric (piatra cuart) in interiorul capului care e acoperit de o placa de metal.

Primele aparate aveau o greutate de aproximativ 60 kg. Actualmente au o greutate mult mai redusa, reusind sa aiba si o greutate mica de aproximativ 2 kilograme.

Aceste aparate sunt prevazute cu ecrane si butoane care dau posibilitatea reglarii parametrilor doriti, precum intensitatea ultrasunetului care se masoara in W/cm2, durata tratamentului sau regimul impulsului dorit (pulsat sau continuu).

Tipologie

Sus

Ultrasunetul in regim pulsat, cunoscut si ca regim discontinuu, consta in impulsuri de forma dreptunghiulara, triunghiulara, trapezoidala care nu suprasolicita tesutul tinta de tratat, deoarece exista si o pauza in emisia lor.

Acest tip de tratament cu ultrasunet in regim pulsat se recomanda in starile acute, avand efect miorelaxant si antalgic. El se recomanda de obicei in afectarea partilor moi, precum in tendinite.

Ultrasunetul in regim continuu consta in faptul ca nu exista nicio intrerupere pe toata durata tratamentului, astfel rezultand un efect termic accelerat si in profunzime. Acest tip de regim este indicat in tratarea afectiunilor cronice. Deoarece in acest tip de regim se produce caldura, recomandarea lui merge cu precadere in patologia musculoscheletala, precum contractura musculara, spasm muscular, redoare articulara, etc.

Tratamentul cu ultrasunet trebuie prescris de medicul de Medicina Fizica si de Reabilitare care cunoaste proprietatile si efectele acestui tip de tratament.

Tehnici de aplicare

Sus

Manevrarea traductorului se poate face in camp mobil cu miscari line pe zone mai mari, camp semimobil cu insistare pe zonele afectate, miscari line pe zone mici sau camp static care este rar folosit, deoarece solicita considerabil tesutul tinta.

Pacientul care urmeaza tratamentul trebuie sa efectueze igiena locala si este indicat ca parul sa fie ras in zona tratata pentru a exista un contact bun. Este important ca pacientul sa cunoasca procedura care urmeaza sa fie executata si sa fie cooperant, deoarece va trebui sa nu miste zona tratata si sa anunte orice disconfort care apare.

Inainte de tratamentul cu ultrasunet, pielea trebuie inspectata si nu trebuie sa exista afectari la nivelul ei.

Pacientul trebuie sa stea intr-o pozitie confortabila, dar care sa permita contactul direct al traductorului cu pielea pentru aplicarea eficienta a terapiei.

Ca sa se poata realiza transmiterea ultrasunetelor, in mod normal este nevoie de un mediu de cuplare. Cuplajul direct este cel mai folosit. Se aplica pe suprafete corporale plane, netede, fara leziuni. Substanta se aplica direct pe regiunea de tratat. Aceasta poate fi reprezentata de gel, vaselina, glicerina, parafina.

Mai exista si metoda prin cuplaj indirect, care foloseste apa ca mediu de cuplare. Aici cuplajul este uniform si se pot trata corespunzator regiunile si segmentele corporale cu neregularitati de relief (mana, picior).

Ultrasonoforeza inseamna utilizarea substantelor medicamentoase si a ultrasunetului cu scopul de a favoriza patrunderea acestora in profunzime.

Folosind ultrasonofereza, substantele medicamentoase care se afla in solutia de contact patrund mai usor in zona vizata pentru terapie cu ajutorul ultrasunetului. Cel mai frecvent, ultrasonoforeaza se foloseste pentru tratamentul inflamatiei, iar medicamentele tipice folosite sunt geluri antiinflamatoare, corticoizii, anestezicele sau vasodilatatoarele.

In infectii ale pielii, antibioticele locale pot fi si ele folosite pentru tratament.

Durata si dozarea tratamentului

Sus

Durata tratamentului este data de marimea zonelor de tratat. Durata minima este de 1-2 minute, iar cea maxima de 8 minute, dar durata standard pentru o sedinta dureaza, in mod normal, aproximativ 5 minute.

Absorbtia de energie emisa este in funcie de frecventa, intensitate, caracteristicile tesutului si durata ciclului.

Astfel, la frecvente mari (3MHz) energia este absorbita in cea mai mare parte la suprafata si nu va mai ajunge la tint, iar la frecvente mici (1MHz) ultrasunetele patrund in profunzime.

Folosim o frecventa a impulsului de 1 MHz pentru a trata tesuturile profunde de la 2.5 cm la 5 cm in profunzime (muschiul supraspinos, muschiul rotund mic, etc.) si folosim o frecventa a impulsului de 3 MHz pentru tesuturile superficiale de pana la 2.5 cm de la piele (tendon rotulian, etc.).

Intensitatea este exprimata in W/cm2 si se refera, de fapt, la cat de tare dam drumul la aparat. Intensitatea care poate fi folosita la aparatele actuale variaza intre 0.05-3W/cm2, dar aparatele noi au o limita superioara la valoarea de 2W/cm2. Se alege in functie de marimea zonei de tratat, adancimea unde se afla problema si tipul de leziune.

Dozarea depinde de zona tratata, grosimea tesuturilor si profunzimea locului de tratat, fiind nevoie de intensitati mai mari in zonele profunde.

De asemenea, trebuie tinut cont daca avem de-a face cu o stare acuta sau cronica, deoarece in cazul celor acute intensitatile sunt mai mici, iar in cele cronice, intensitatea trebuie crescuta. La primele sedinte se recomanda doze mici de 0.05-0.5 W/cm2.

Limita maxima a energiei ultrasonice transmisa pacientului nu trebuie sa depaseasca 0.8-1 W/cm2. De exemplu, valori mari de 0.8-1 W/cm2 se pot folosi pentru pinteni calcaneeni.

Efectele terapeutice ale tratamentului

• efect analgetic: prin intermediul sistemului nervos central inhiba transmiterea informatiei dureroase
• efect miorelaxant: prin actiunea vibratorie (micromasaj) asupra proprioceptorilor musculari si tendinosi
• efect metabolic prin cresterea permeabilitatii celulare

Indicatii terapeutice

Sus

Afectiuni reumatice degenerative articulare: spondilodiscartroza cervico-dorso-lombara, coxartroza, gonartroza, scolioza

Afectiuni reumatice abarticulare: tendinite, epicondilite, radiculopatii

Afectiuni inflamatorii articulare: poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta

Afectiuni de natura traumatica si ortopedica: fracturi recente (accelerarea perioadei de consolidare la oasele superficiale: radius, olecran), sechele post entorse, luxatii

Afectiuni dermatologice: cicatrice cheloida, plagi atone, dermatomiozita, maladia Dupuytren

Afectiuni neurologice: nevralgii, sechele nevralgice post Zona Zoster, pareze

Contraindicatii

Sus

Implant metalic (proteze sold, genunchi, pacemaker)
Stari febrile
Sarcina
Tuberculoza
Afectiunile vasculare ale extremitatilor (tromboflebita, tromboza, varice)
Patologie oncologica maligna
Radioterapie in ultimele 6 luni in antecedente
Leziuni ale pielii (infectii, procese inflamatoare, nevi)
Bolile de coagulare a sangelui
Cartilaje de crestere epifizare la copii
Hernie de disc operata

Concluzii

Sus

Sedintele de tratament sunt zilnice (afectiuni acute) sau la 2 zile (afectiuni cronice). Numarul de sedinte recomandat este de obicei de 10-12 sedinte. Timpul de aplicare este de maximum 10-15 minute in cazul tratarii a mai multor zone si maxim de 5 minute pe o singura zona.

Cooperarea pacientului este importanta, iar in cazul aparitiei vreunui disconfort trebuie anuntat. Senzatii ce se pot resimti sunt: caldura usoara, usurare a durerii, oboseala, cefalee, furnicaturi.

Este indicat ca terapia cu ultrasunete sa nu fie urmata imediat de alte proceduri de electroterapie sau de masaj.

Bibliografie

https://www.physio-pedia.com/Therapeutic_Ultrasound

https://www.webmd.com/pain-management/what-to-know-about-ultrasound-physical-therapy
Medici specialisti Recuperare medicala

 • Dr. Eugenia Anca - Institutul national de geriatrie si gerontologie ANA ASLAN - BUCURESTI
 • Dr. Curelea Dan - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie - Clinica III si Ambulatoriul de specialitate II, Sectorul de cercetare a factorilor terapeutici naturali
 • Dr. Delia Cinteza - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie
 • Dr. Cristian Anghel - Spitalul clinic prof. dr. CONSTANTIN ANGELESCU (fost Interdepartamental Al. Sahia - sub jurisdictia Ministerului Justitiei)
 • Dr. Mariana Racu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate