Fototerapia (terapia cu lumina)
Generalitati
SusFototerapia (terapia cu lumina) reprezinta expunerea la lumina mai intensa decat lumina becului, dar nu la fel de intensa ca lumina soarelui. Pentru terapia cu lumina nu se folosesc: lumina cu ultraviolete, lampi ce emana caldura sau lampi de bronzat.
Terapia cu lumina poate fi utila in tratamentul depresiilor si poate influenta (reseteaza) "ceasul biologic" (ritmul circadian), ce controleaza somnul si trezirea.
Fototerapia consta, in mod tipic, in asezarea persoanei in fata unei lampi fluorescente cu intensitate crescuta, in fiecare dimineata timp de 30 de minute, pana la 2 ore.
Utilitatea si indicatii ale fototerapiei
SusMajoritatea persoanelor folosesc fototerapia pentru a trata tulburarile afective sezoniere, reprezentate de depresii legate de diminuarea zilei si reducerea luminii solare in lunile de toamna si iarna. Starea psihica a celor mai multe persoane cu tulburari afective sezoniere se amelioreaza dupa fototerapie. Acest lucru poate fi pus pe seama inlocuirii luminii solare diminuate cu razele sintetice si resetarea ceasului biologic.
Fototerapia are eficienta maxima atunci cand este folosita dimineata, dupa trezire. Medicul va indica mometul propice de utilizare al acestei terapii, dupa ce se va consulta cu pacientul. Desi raspunsul la aceasta terapie poate aparea in 2-4 zile, in unele cazuri pot fi necesare uneori pana la 3 saptamani de terapie pentru ca amelioarea simptomelor de tulburari afective sezoniere sa se produca. Unele persoane cu tulburari emotionale sezoniere, in special cei care se trezesc devreme dimineata, pot sa foloseasca fototerapia timp de 1-2 ore in timpul serii.
Fototerapia este in general un procedeu sigur si poate fi asociat cu alte tipuri de terapii. In cazul in care simptomele de depresie nu se amelioreaza sau se agraveaza, trebuie consultat medicul.
Efectele adverse cele mai frecvente ale fototerapiei sunt:
-tensiune oculara si tulburari vizuale
-cefalee
-agitatie sau senzatie penibila
-greata
-transpiratii.
Aceste efecte adverse pot fi eliminate prin diminuarea timpului de expunere.
Persoanele ce au pielea sau ochii sensibili nu trebuie sa foloseasca fototerapia fara un aviz din partea medicului. Inainte de a se incepe o terapie alternativa sau de a se combina o terapie alternativa cu o terapie standard, este important sa se consulte medicul. Este posibil sa fie daunatoare intreruperea terapiei standard si folosirea numai a unei terapii alternative.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
Articole recomandate
- Astenia de toamna
- Rolul pe care il are soarele in sanatatea organismului
- Astenia de primavara, pericol pentru silueta
- Depresia sezoniera
- 6 trucuri pentru ingrijirea pielii cu psoriazis in timpul iernii
- Icterul la nou nascuti (hiperbilirubinemia)
- Tratament pentru caderea parului
- Remedii alternative pentru insomnie
- Terapia cu vacuum, un mod rapid de a scapa de celulita