produse energizante
Efectul consumului de energizante asupra inimii
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce sunt bauturile energizante De-a lungul ultimului deceniu, utilizarea bauturilor energizante a fost privita din ce in ce mai mult cu prudenta, intrucat concentratia lor de cofeina, taurina, guarana si L-carnitina este periculoasa si potential fatala. In plus, un numar mare de intoxicatii cu bauturi energizante au fost raportate in intreaga lume, inclusiv cazuri de convulsii si aritmii sau chiar morti subite. Impact si studii Ultimul deceniu a insemnat o crestere a consumului de bauturi energizante, care a coincis cu o rata crescuta a cazurilor raportate de intoxicatii care au dus la efecte adverse cardiovasculare, in special aritmii, desi majoritatea acestor cazuri au fost asociate cu alcool, stimulente sau consum rapid intr-o perioada scurta de timp. Controversa in privinta bauturilor energizante s-a intensificat recent din cauza rapoartelor tot mai numeroase privind toxicitatea bauturilor energizante, alarmante fiind tulburarile ritmului cardiac si anomaliile sistemului... [continuare]
Generalitati Multe persoane consuma bauturi energizante pentru a putea face fata unei zile incarcate. Si studentii si oamenii care lucreaza mult noaptea fac acelasi lucru, gandind ca aceste bauturi ii tin treji toata noaptea si favorizeaza concentrarea. Din pacate, insa, cele mai multe persoane nu constientizeaza ca o singura doza de astfel de bautura creste foarte mult riscul de o criza cardiaca sau de accident vascular cerebral. Aceste bauturi nu ar trebui confundate cu cele specifice sportivilor. Ele contin substante cum ar fi cofeina, insa in doze mult mai mari, asociata cu guarana (planta ce contine cofeina), arginina, taurina, ginseng, glucuronolactona (derivata din glucoza) si alte substante nocive. Efectele bauturilor energizante asupra organismului Aceste bauturi fac sangele mai gros, chiar vascos, ceea ce poate provoca numeroase probleme cardiovasculare. O ora dupa ce ati consumat energizantul, sangele dumneavoastra va fi identic cu cel al unui pacient cu boli... [continuare]
Bauturile energizante: plusuri si minusuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bauturile energizante reprezinta o inventie noua a omului, desi ingredientele lor sunt folosite in revigorare de multe secole. Inventarea tonicelor pare sa fi devenit un panaceu pentru studenti in timpul perioadelor de examene, lucratorilor la birou in zilele de dead-line, profesorilor de fitness care doresc performanta, soferilor obositi si celor care frecventeaza cluburile de noapte si in general oricarei persoane care este foarte obosita, dar care trebuie sa ramana voioasa si vivace. Doar o singura cutie si deja nu se mai simte nevoia de somn si persoana poate continua la nesfarsit. Fabricantii produselor afirma ca acestea au numai avantaje si produc noi sortimente. Daca toate lucrurile sunt atat de roz, de ce exista oare incercari legislative de interzicere a lor? Compozitia Cofeina . Toate bauturile energizante o contin. Cofeina are un efect stimulator: 100 mg de cofeina stimuleaza activitate mentala, 238 mg cresc rezistenta la efort a inimii. Pentru a avea... [continuare]
Cineva mi-a spus ca fiul meu cumpara bautura energizanta(Red Bull) desi are 13 ani. Mentionez ca fiul meu practica sport footbal si inot. Are voie sa consume bautura energizanta la 13 ani? Exista o anumita categorie de varste pt a consuma bauturi energizante? Ce efecte pozitive sau negative pot avea aceste bauturi? Cu speranta ca imi ve-ti raspunde la intrebare va multumesc anticipat Cu stima, Felicia Lucian [continuare]
Buna ziua! Sufăr de ani de zile de colon iritabil cu predispoziție la diaree. Nu pot manca fructe, legume crude, zahar. Am intrat într un program de detoxifiere Herbalife cu scopul de a mă îngrășa. Mi s au dat diverse shake uri cu proteine , ceai energizant și suc de aloe Vera. Am slăbit f mult, iau tratament psihiatric ptr anxietate și atacuri de panică. De când am început acest program mă simt f rău, diaree zilnic și atacuri de panică. Ce mă sfătuiți, să renunț la acest program, având în vedere că cei de la Herbalife nu țin cont de intolerantele mele digestive? Va mulțumesc! [continuare]
Invingeti somnolenta prin metode naturale
Autor: SfatulMedicului
Introducere Deoarece traversam o perioada dificila si totodata extrem de solicitanta, majoritatea oamenilor sunt tentati sa doarma din ce in ce mai putin si sa suplimenteze aceasta necesitate vitala a organismului cu consumul de bauturi energizante, carbogazoase sau cafea. Aceste produse sunt consumate excesiv, mai ales in timpul zilei, cand se instaleaza oboseala. Stiati ca... Efectele bauturilor energizante sunt resimtite de catre organism timp de 8 ore de la consumare, iar cafeina altereaza stadiile somnului si scade calitatea acestuia? In acest articol va prezentam cateva metode cu ajutorul carora puteti preveni starile de somnolenta in mod natural. Miscarea Potrivit studiilor, persoanele care fac o plimbare timp de 10 minute se simt mai revigorate decat cele care mananca o bomboana. O bomboana transmite imediat energie organismului, dar persoana se va simti mai obosita si mai lipsita de energie o ora mai tarziu. Cele 10 minute de miscare cresc nivelul de energie... [continuare]
Generalitati Fiecare tip de ulei esential are propriile sale beneficii terapeutice. Lavanda ajuta la eliberarea stresului, menta este un energizant natural etc. Cu cat o persoana are de ales dintre mai multe uleiuri esentiale cu atat este mai dificil pentru ea sa il aleaga pe cel potrivit. Pentru a simplifica acest lucru, mai jos, sunt prezentate cateva dintre cele mai des intalnite uleiuri esentiale alaturi de beneficiile acestora. Uleiul esential de bergamota Uleiul esential de bergamota este un ulei parfumat, obtinut din fructele arborelui Citrus Beragamia, originar din sud-estul Asiei (care poate fi regasit, in prezent, inclusiv in Italia si de-a lungul Coastei de Fildes). Este un ulei utilizat nu doar pentru aromoterapie ci si in compozitia parfumurilor si a apei de colonie. Modalitati de extragere si de utilizare - Uleiul esential din bergamota este extras din coaja fructelor, prin presare. Bergamota poate fi folosita ca si tamaia sau intr-un vaporizator. Aceasta... [continuare]
Descriere Cafeaua a fost folosita in principal numai in lumea araba pana in secolul al XV-lea. Tara in care au fost folosite pentru prima data boabele de cafea este Etiopia (fiind destinata mentinerii starii de veghe in timpul rugaciunilor). In secolul al XVI-lea au aparut cafenele in Istanbul, Cairo si Mecca, iar in 1573 cafeaua a ajuns si in Europa. Ceaiul a fost introdus, mai tarziu, in 1657, dar a devenit rapid foarte popular ( Lao Zi, intemeietorul daoismului recomanda ceaiul ca elixir pentru discipolii sai). Ciocolata cu lapte a ajuns in Elvetia in 1876, iar la sfarsitul secolului al XIX-lea au aparut produsele cola. Cafeina, practic cel mai utilizat stimulant, se gaseste in principal in semintele arborelui de cafea (Coffea arabica), dar frunzele de ceai (Thea sinensis) si cotiledoanele semintelor de cacao (Theobroma cacao) sunt, de asemenea, surse de cafeina. Cafeina este semnalata si in traficul de droguri, ca falsificator (adulterant) al drogurilor psihostimulante,... [continuare]
Generalitati Uneori poate fi destul de greu de diferentiat mitul de adevar in cazul cafeinei. Este atat de folosita de catre noi toti, voit sau mai putin, si este pe piata de foarte mult timp. De aceea, exista riscul ca majoritatea informatiilor pe care le avem despre ea, aflate de la parinti, bunici sau consumatori inraiti, sa fie putin distorsionate. D e aceea, ne propunem sa analizam cu atentie cele mai des intalnite mituri legate de cafeina si efectele ei asupra organismului si sa descoperim care este, de fapt, adevarul. Este oare cafeina capabila sa induca o dependenta puternica, are ea efecte asemanatoare unor droguri, poate altera calitatea si cantitatea somnului - sunt doar cateva din aspectele ce urmeaza a fi abordate. Cafeina este de fapt o substanta psihoactiva, ce se gaseste in foate multe plante: in frunzele de ceai, in boabele de cafea, in cola, in fructele guaranei (utilizate in prepararea bauturilor energizante), in boabele de cacao, pentru a amintit doar cateva... [continuare]
Generalitati De ani de zile medicii au speculat ca anumite alimente pot juca un rol semnificativ in aparitia si evolutia sindromului hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD). Desi au fost efectuate ample cercetari pe aceasta tema, nu este inca destul de clar care sunt produsele alimentare care pot contribui la declansarea ADHD. Ceea ce stiu, insa oamenii de stiinta este ca unele alimente pot agrava simptomele de ADHD sau pot provoca manifestari similare cu cele intalnite in cazul ADHD. Alimente care pot declansa simptome de ADHD - Bomboane. Bomboanele sunt bogate in zaharuri si coloranti artificiali - o combinatie care este nociva, in special pentru copiii cu ADHD, care de cele mai multe ori au nevoie de o dieta speciala pentru ADHD. In cadrul studiilor, s-a dovedit ca ambele componente promoveaza aparitia simptomelor de ADHD. - Sucuri acidulate. Daca aveti ADHD, trebuie sa luati in considerare eliminarea sucurilor acidulate din dieta dumneavoastra. Aceste bauturi contin... [continuare]
Utilizari alternative pentru alimente obisnuite in dieta zilnica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe dintre alimentele obisnuite din dieta zilnica pot avea utilizari alternative pentru sanatate, cand sunt folosite si in alte scopuri decat nutritia. O serie de cercetari efectuate de specialisti au descoperit ca produse precum iaurtul sau otetul pot fi elemente-cheie in diverse remedii naturiste, pentru tratarea arsurilor solare, afectiunilor dermatologice sau pentru infrumusetare. Zeama si coaja de lamaie Inhalarea uleiurilor volatile din zeama si coaja de lamaie poate avea un efect tonic pozitiv asupra starii de spirit. Uleiul esential de lamaie este folosit in aromaterapie pentru combaterea starilor de apatie si anxietate, precum si pentru energizare in momentele de epuizare. Zeama de lamaie este si un bun tratament impotriva matretii. Tratamentul presupune masarea scalpului cu doua lingurite de suc proaspat de lamaie, apoi clatirea parului cu apa calduta. Se repeta operatiunea, dar cu zeama de lamaie diluata intr-o cana cu apa, fara clatire la... [continuare]
Generalitati Daca v-ati obisnuit sa va incepeti ziua cu o doza generoasa de cofeina, probabil ca ati sesizat cum, in timp, organismul a inceput sa o solicite in cantitati mai mari, pentru ca substanta sa isi faca efectul. Desi creste starea de alerta si puterea de concentrare in cele mai multe cazuri, cofeina poate avea in acelasi timp numeroase efecte secundare neplacute. Din fericire, exista si alte moduri prin care sa va energizati la inceputul zilei, fara o cana plina de cafea aburinda. Ce este cofeina Cofeina este o substanta care se regaseste in peste 60 de plante, printre care se numara boabele de cafea, frunzele de ceai, nucile de cola sau boabele de cacao. Cofeina preparata de om este adaugata deseori in alimente, bauturi si medicamente. Statisticile medicale arata ca 90% din populatia Pamantului consuma cofeina in mod regulat, intr-o forma sau alta. Mai mult decat atat, un adult consuma in medie 200 de mg de cafeina pe zi, echivalentul a 5 portii de cate... [continuare]
Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele bogate in amidon sunt principala sursa de carbohidrati dintr-o dieta echilibrata, care asigura necesarul zilnic de nutrienti. Organismul utilizeaza amidonul pentru a furniza glucoza celulelor, insa sursa acestui carbohidrat complex este si ea importanta, intrucat trebuie sa detina si o valoare nutritionala crescuta, pentru a fi cu adevarat benefica. De pilda, dulciurile si alimentele din faina procesata contin si ele amidon, insa nu au alti nutrienti esentiali de oferit. Alegeti cu atentie produsele bogate in amidon, printr-o buna cunoastere a proprietatilor acestora. Amidonul si rolul sau in alimentatie Amidonul este constituit din lanturi lungi si complexe de zaharuri simple, de aceea este inclus in categoria carbohidratilor complecsi, despre care se credea in trecut ca nu cresc semnificativ nivelul glicemiei in sange. Recent, cercetatorii au descoperit ca unele alimente bogate in amidon pot creste indicele glicemic chiar mai mult decat unele... [continuare]
.Desi unii oameni il gasesc gustos, de fapt, ceva este extrem de neplăcut. Sper că informaţiile furnizate aici vor fi importante pentru dumneavoastră şi viitoarele alegeri vis-a-vis de produsele pe care le introduceti in alimentatia Dvs. si a familiei Dvs. Iată de ce este mai bine sa nu cumparam pangasius: Pangasius sunt plini cu un nivel ridicat de otrăvuri şi bacterii. (arsenic, deseuri / dejectii chimice etc.).Si asta pentru ca raul Mekong este unul dintre cele mai poluate râuri de pe planetă; aici sunt crescuti pangasius, iar industriile dezvoltate de-a lungul râului arunca substanţe chimice şi deşeuri industriale direct în el. A se lua aminte : cineva a testat in laborator acest peşte şi ne spune sa evitam consumarea lui, datorită riscurilor mari de contaminare … Indiferent de rapoartele şi recomandările împotriva vânzarii, supermarketurile inca vând publicului larg, chiar daca stiu că sunt contaminate, pentru ca acest peste se cumpara... [continuare]
Buna ziua va rog frumos sa imi recomandati ceva pentru somn nu pot deloc sa dorm noaptea decat 1-2 ore.Inainte nu era asa;cafea,energizante nu beau,de fumat nu.Insa cand am avut bacu am luat memo plus si am baut cate 2 cani mari de cafea pe zi pentru ca imi era somn la 10 si ma trezeam devreme sa mai invat(timp de o luna am facut asa),dar de cand am terminat cu bacu nu mai beau cafea si vreau sa dorm dar nu pot ce sa fac?Nu mai pot m-am saturat. [continuare]
Buna ziua! Am scaune dese dimineata in special, nu diaree, dar nici normal, sunt tarisoare din ce vad eu. In primvara, cam prin martie, am inceput sa am diaree, si sa ies mult si des cu scaunul. Am consultat 3 doctori, intr-un final am scapat de diaree, mi-a zis ca am colon iritabil, am luat si antibiotic, si ciauri, produse naturiste etc. In vacanta m-am simtit si mai bine si mai rau, depinde de zi. Prin septembrie am mai fost la un doctor si mi-a gasit hemoroizi, m-am tratat de ei, crezand ca poate de la ei ies des cu scaunul. Acum am inceput iar scoala, ies de 4,5 ori dimineata cu scaunul, ma trezesc la 6 sa pot merge la scoala , dar degaba. Am facut si colonscopie, nu mi-a gasit nimic ... Va rog din suflet sa imi dati niste sfaturi, nu stiu ce sa mai fac, vreau sa ies si eu normal, 1/2 ori dimineata si sa fiu ok la scoala, nu pot sta pe scaun , am senzatie ca tot am nevoie la toaleta, ies de la 6:30 dimineata cu scaunul, pana pe la 9.. Cum mananc ceva, cum elimin prin... [continuare]
Cine stie cat de bune sunt produsele Herbalife?si daca sunt reactii adevrse?multumesc [continuare]
stiti cumva daca produsele naturiste de la CALIVITA sunt bune??????????am auzit ca ar fi eficiente, si doctorii ar recomanda firma asta de medicamente.eu vreau sa i au hepatoprotectoare si pt imunitate, am virusul B si as vrea sa merg pe produsele astea.ASTEPT PARERI DE LA MEDICI SI DE LA PACIENTI!! [continuare]
Ginseng
Aceasta planta provine din China si America de Nord, suporta si clima racoroasa. Se incearca si aclimatizarea la noi in tara, in sere si gradini botanice. Face parte din familia Araliaceae si creste pana la 30-50 cm in inaltime. Frunzele sunt dispuse in varful tulpinii, in numar de trei, fiecare este compusa din 5 frunzulite mai mici, ovale, alungite spre varf, cu marginile dintate. Florile sunt de culoare galbena,iar pe o tulpina apar intre 6 si 20 de inflorescente in perioada iulie- august. fructele sunt rosii. Radacina are forma unui corp uman si este cunoscuta drept "radacina vietii", este groasa, ramificata, acoperita cu o coaja subtire, galbuie, este aromata si are un gust dulceag. Compozitie chimica: saponozide, taninuri, principii amare, vitaminele: A, B1, B2, B5, B6, B12, D3, E, acid folic, penthenat de calciu, nicotinamide, mucilagii, ceruri, zinc, potasiu, fier, siliciu, un steroid care ajuta la intarirea sistemului imunitar. Ginsengul are urmatoarele... [continuare]
Papaya
Papaya este fructul arborelui Carica papaya si este originar din Mexicul de Sud, America centrala si de Sud, dar este cultivat in toate tarile tropicale. Este un arbore mic, fara ramuri, singura tulpina avand intre cinci si zece metri inaltime, cu frunze aranjate in spirala, limitate la varful trunchiului; trunchiul inferior este evident plin de cicatricile locurilor de care frunze mai vechi si fructe au fost prinse. Frunzele sunt mari, 50-70 cm in diametru, cu 7 lobi palmati. Florile sunt produse pe axele frunzelor, maturandu-se in fructe lungi de 15-45 cm si late de 10-30 cm in diametru. fructele sunt coapte cand sunt moi si devin galben-portocalii. Semintele negre sunt comestibile si au un gust iute. Uneori, sunt mscinate si inlocuiesc piperul negru. Dintre substantele principale continute de papaya amintim: papaina (o enzima), magneziu, potasiu, fier, vitaminele a, C, E, beta- caroten. Cele mai importante calitati ale fructului sunt: digestiv, antiinflamator, reduce... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter