Papaya
Este un arbore mic, fara ramuri, singura tulpina avand intre cinci si zece metri inaltime, cu frunze aranjate in spirala, limitate la varful trunchiului; trunchiul inferior este evident plin de cicatricile locurilor de care frunze mai vechi si fructe au fost prinse.
Frunzele sunt mari, 50-70 cm in diametru, cu 7 lobi palmati. Florile sunt produse pe axele frunzelor, maturandu-se in fructe lungi de 15-45 cm si late de 10-30 cm in diametru. fructele sunt coapte cand sunt moi si devin galben-portocalii. Semintele negre sunt comestibile si au un gust iute. Uneori, sunt mscinate si inlocuiesc piperul negru.
Dintre substantele principale continute de papaya amintim: papaina (o enzima), magneziu, potasiu, fier, vitaminele a, C, E, beta- caroten. Cele mai importante calitati ale fructului sunt: digestiv, antiinflamator, reduce ridurile, anticanceros, detoxifiant, energizant, contraceptiv natural, analgezic (semintele), cicatrizant, cardiotonic, antipiretic, colagog, antipiretic, antiparazitar. In fitoterapie sunt utilizate fructele, semintele si frunzele.
Citeste si
Arhiva-
Metabolismul lipidic si dislipidemia
Metabolismul lipidic reprezinta un ansamblu de reactii biochimice cu rolul de a sintetiza si a stoca grasimile in depozite, pentru a fi utilizate ulterior, sau cu rolul de a le descompune pentru a furniza energie. Grasimilie sunt esentiale pentru formarea si regenerarea...citeste mai mult
-
Tulburari dobandite ale metabolismului
Metabolismul este responsabil de producerea energiei si de eliminarea subastantelor toxice din organism, prin numeroase reactii chimice complexe ce au loc la nivelul tuturor celulelor din corp. Atunci cand una dintre componentele acestui complex conglomerat de procese...citeste mai mult
-
Tulburari ereditare ale metabolismului
Termenul de metabolism este o notiune complexa ce face referire la o multitudine de reactii biochimice cu rol in mentinerea homeostaziei organismului uman. Exista o serie de enzime specifice ce descompun mancarea si anumiti compusi chimici cu scopul de a fi folosite de...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter