Papaya
Este un arbore mic, fara ramuri, singura tulpina avand intre cinci si zece metri inaltime, cu frunze aranjate in spirala, limitate la varful trunchiului; trunchiul inferior este evident plin de cicatricile locurilor de care frunze mai vechi si fructe au fost prinse.
Frunzele sunt mari, 50-70 cm in diametru, cu 7 lobi palmati. Florile sunt produse pe axele frunzelor, maturandu-se in fructe lungi de 15-45 cm si late de 10-30 cm in diametru. fructele sunt coapte cand sunt moi si devin galben-portocalii. Semintele negre sunt comestibile si au un gust iute. Uneori, sunt mscinate si inlocuiesc piperul negru.
Dintre substantele principale continute de papaya amintim: papaina (o enzima), magneziu, potasiu, fier, vitaminele a, C, E, beta- caroten. Cele mai importante calitati ale fructului sunt: digestiv, antiinflamator, reduce ridurile, anticanceros, detoxifiant, energizant, contraceptiv natural, analgezic (semintele), cicatrizant, cardiotonic, antipiretic, colagog, antipiretic, antiparazitar. In fitoterapie sunt utilizate fructele, semintele si frunzele.
Citeste si
Arhiva-
Tumorile oculare din perspectiva oncologului
Cancerele oculare sunt afectiuni rare, care pot afecta semnificativ calitatea vietii, pot determina pierdera vederii si pot determina morbiditate si mortalitate crescuta. Cele mai frecvente sunt retinoblastomul si melanomul uveal. Alte forme, ce pot sa apara sunt limfomul...citeste mai mult
-
Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang
Cordul atletului se caracterizeaza prin modificari structurale si functionale care apar in randul persoanelor care se antreneaza pe durate prelungite (de exemplu, 1 ora in majoritatea zilelor) sau frecvent la intensitati mari (sportivii de performanta). citeste mai mult
-
25 de ani de DENT ESTET in Romania
Investitii de zeci de milioane de euro in infrastructura medicala si sute de mii de pacienti din tara si strainatate tratati la standarde internationale. Dezvoltarea singurei retele de clinici stomatologice din Romania cu abordare 360° in ingrijirea pacientilor – cu...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter