Papaya
Este un arbore mic, fara ramuri, singura tulpina avand intre cinci si zece metri inaltime, cu frunze aranjate in spirala, limitate la varful trunchiului; trunchiul inferior este evident plin de cicatricile locurilor de care frunze mai vechi si fructe au fost prinse.
Frunzele sunt mari, 50-70 cm in diametru, cu 7 lobi palmati. Florile sunt produse pe axele frunzelor, maturandu-se in fructe lungi de 15-45 cm si late de 10-30 cm in diametru. fructele sunt coapte cand sunt moi si devin galben-portocalii. Semintele negre sunt comestibile si au un gust iute. Uneori, sunt mscinate si inlocuiesc piperul negru.
Dintre substantele principale continute de papaya amintim: papaina (o enzima), magneziu, potasiu, fier, vitaminele a, C, E, beta- caroten. Cele mai importante calitati ale fructului sunt: digestiv, antiinflamator, reduce ridurile, anticanceros, detoxifiant, energizant, contraceptiv natural, analgezic (semintele), cicatrizant, cardiotonic, antipiretic, colagog, antipiretic, antiparazitar. In fitoterapie sunt utilizate fructele, semintele si frunzele.
Citeste si
Arhiva-
Hiperreactivitatea bronsica
Hiperreactivitatea bronsica este un termen utilizat de catre medici pentru a descrie un tablou clinic similar astmului bronsic, insa fara sa fie diagnosticata aceasta afectiune sau alta patologie respiratorie. citeste mai mult
-
Vaccinul antirabic: cand se face si cat timp este valabil
Vaccinul antirabic este o injectie medicamentoasa ce previne infectia cu virusul rabic. Rabia este boala infectioasa provocata de acest virus si poate surveni in urma unei muscaturi de animal deja infectat cu virusul rabic. citeste mai mult
-
Boala ghearelor de pisica
Boala ghearelor de pisica sau febra ghearelor de pisica este o patologie cauzata de Bartonella henselae, o bacterie specifica purtata de catre pisici. Pisicile pot transmite aceasta bacterie la oameni prin muscaturi, zgarieturi sau prin contact direct cu o rana deschisa a...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter