Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

painea in alimentatia sugarului

Alimentatia corecta a copiilor

Alimentatia corecta a copiilor

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: -  a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati.  Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]

Alimentatia in functie de varsta: 6-12 luni

Alimentatia in functie de varsta: 6-12 luni

Actualizat la data de: 10 Iulie 2024

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Fiecare copil este unic, diferit, astfel ca unii dintre ei simt nevoia diversificarii in jurul varstei de 4 luni, altii abia la 6 luni, recomandarea cea mai des intalnita fiind aceea ca diversificarea sa inceapa la 6 luni de viata.  Diversificarea alimentatiei bebelusului reprezinta o etapa importanta in dezvoltarea sa. Acest proces implica introducerea treptata a alimentelor solide in dieta copilului, pe langa laptele matern sau formula de lapte praf. Scopul diversificarii este de a asigura nutrientii necesari pentru cresterea si dezvoltarea optima a bebelusului, precum si de a-l obisnui cu diferite texturi si gusturi. Cu toate acestea, bebelusul va continua sa fie hranit ca si pana acum cu lapte, insa parintele ii poate introduce treptat si alte alimente. Conditii de diversificare • Sugarul este sanatos; • Bebelusul trebuie sa-si sustina bine capul; • Introducerea noului aliment se face progresiv si nu se introduc simultan mai multe alimente noi; •... [continuare]

Zaharul in alimentatia copiilor

Zaharul in alimentatia copiilor

Actualizat la data de: 02 Februarie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Generalitati Produsele alimentare sunt considerate cu continut ridicat sau scazut de zahar daca se situeaza peste sau sub urmatoarele cifre: Ridicat: mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g Scazut: 5 g sau mai putin din totalul de zaharuri la 100 g Daca cantitatea de zaharuri per 100 g se afla intre aceste cifre, este considerat un nivel mediu. Cat zahar putem manca Este recomandat ca zaharurile adaugate in alimente sau bauturi, si zaharurile care se gasesc in mod natural in miere, siropuri si sucuri de fructe si legume neindulcite, smoothie-uri si piureuri – sa nu reprezinte mai mult de 5% din energia (calorii) pe care o obtineti din mancare si bautura in fiecare zi. Acest lucru inseamna: • Adultii nu trebuie sa aiba mai mult de 30 g de zaharuri libere pe zi (aproximativ echivalentul a 7 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani nu trebuie sa aiba mai mult de 24 g de zaharuri gratuite pe zi (6 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta... [continuare]

Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam?

Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam?

Actualizat la data de: 30 Iunie 2025

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Principii in alimentatia copiilor Nutritia copiilor se bazeaza pe aceleasi idei ca si nutritia adultilor. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestea se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model alimentar pentru cresterea si dezvoltarea unui copil ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Alimentele pline de nutrienti - fara sau cu un continut limitat de zahar, grasimi saturate sau sare adaugate - sunt considerate bogate in nutrienti. Concentrarea pe alimente bogate in nutrienti ii ajuta pe copii sa obtina nutrientii de care au nevoie, limitand in acelasi timp caloriile totale. Alimentatia in primul an de viata Alegerea alimentelor potrivite pentru bebelusul in primul an de viata este foarte importanta. Cresterea copilului dumneavoastra are loc mai mult in primul an decat... [continuare]

Cele 3 „prafuri albe” care pot favoriza aparitia cancerului

Cele 3 „prafuri albe” care pot favoriza aparitia cancerului

Actualizat la data de: 23 Mai 2019

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Care sunt "prafurile albe" din alimentatia noastra Albul reprezinta, in general, puritatea, nevinovatia, curatenia si prospetimea. Totusi, din punct de vedere alimentar, albul reprezinta o culoare ce se poate asocia cu aparitia cancerului. In foarte multe cazuri, alimentele procesate si rafinate, precum sarea, faina alba si zaharul alb reprezinta doar „prafuri” ce duc treptat la diverse afectiuni de sanatate. Iata riscurile eventuale, deoarece aceste trei ingrediente se gasesc in mod obisnuit in alimentatia zilnica. Sarea si riscul de cancer Sarea, denumita si sodiu sau clorura de sodiu, este folosita pentru a da gust mancarurilor, dar si pentru a le conserva. De asemenea, este o certitudine faptul ca organismul uman are nevoie de sodiu pentru a-si desfasura optim toate activitatile normale. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, necesarul de sodiu se poate obtine in mod natural din alimente, fara a mai fi nevoie de cantitati suplimentare adaugate. Este o idee buna ca... [continuare]

Alimente bogate in fier

Alimente bogate in fier

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Cele mai multe dintre alimentele bogate in fier sunt de origine animala. Din acest motiv poate fi dificil pentru vegani, vegetarieni si oamenii care evita consumul de carne rosie, sa asimileze suficient fier pe parcursul unei zile. Din fericire exista multiple suplimente pe care le puteti lua. Totusi ar fi indicat sa obtineti fierul din alimentele pe care le introduceti in dieta dumneavoastra. Importanta fierului in dieta Fierul este important pentru scaderea in greutate , intrucat organismul are nevoie de fier pentru a produce celulele rosii ale sangelui, care sunt necesare pentru oxigenare si arderea grasimilor si caloriilor. Acesta este motivul pentru care dietele care infometeaza nu functioneaza: daca nu mancati alimente bogate in fier nu veti pierde grasimea, ci doar se va modifica masa musculara si organele. Aveti nevoie sa consumati produse alimentare bogate in fier daca doriti sa ramaneti in forma. Daca valorile fierului din organism nu sunt cele... [continuare]

Intoleranta la fructoza

Intoleranta la fructoza

Actualizat la data de: 24 Aprilie 2023

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Intoleranta la fructoza este o afectiune in care organismul intampina dificultati in digestia si utilizarea fructozei pe care o contin alimentele. Aceasta se trateaza prin eliminarea completa a fructozei si zaharozei din dieta. Tipuri Exista doua tipuri de intoleranta la fructoza . Prima este fructoza ereditara cunoscuta si sub denumirea de fructozemie sau deficitul in producerea enzimei aldolase B - este o boala genetica rara care afecteaza metabolizarea fructozei, din cauza lipsei enzimei care o descompune (aldolasa B). Ca urmare, fructoza se acumuleaza in ficat, rinichi si intestin subtire, iar organismul nu este capabil sa converteasca glicogenul in glucoza. Daca afectiunea nu este tratata, nivelul de zahar din sange scade (hipoglicemie) si se formeaza substante nocive care distrug ficatul. Fructoza ereditara este dificil de diagnosticat, iar rata sa exacta de incidenta nu este cunoscuta cu exactitate, dar se presupune ca este rara. Intrucat este mostenita, nu... [continuare]

Ai intoleranta la lactoza? afla ce produse din lapte poti manca

Ai intoleranta la lactoza? afla ce produse din lapte poti manca

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Intoleranta la lactoza apare atunci cand lactaza, o enzima care se situeaza in mucoasa intestinului subtire, nu este secretata suficient. Astfel, lactoza nu este digerata corect in intestinul subtire si ajunge in colon. Persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune au simptome precum balonarea, crampele abdominale, indigestia, varsaturile. Vestea cea buna: in timp ce efectele secundare te-ar putea face sa scoti din alimentatie pentru totdeauna orice produs din lapte, trebuie sa stii ca nu este mereu necesara o astfel de masura. Astfel, doar persoanele cu o intoleranta severa la lactoza trebuie sa elimine complet lactatele. Pentru ceilalti, care sufera de forme mai usoara ale afectiunii, exista produse pe care le pot manca, fara sa aiba manifestari neplacute. Cauze Intoleranta la lactoza apare atunci cand intestinul subtire nu produce suficienta enzima (lactaza) pentru a digera zaharul din lapte (lactoza). In mod normal, lactaza transforma zaharul din lapte in... [continuare]

Alimentatia sanatoasa

Alimentatia sanatoasa

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]

Dieta sugar busters (eliminati zaharul)

Dieta sugar busters (eliminati zaharul)

Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati "Eliminati zaharul pentru a echilibra cantitatea de grasimi din corp", este sloganul pe care il gasim pe coperta acestei carti. Din carte aflam ca zaharul este toxic si ca sloganul de mai sus este principiul de baza al acestui regim de slabit. Trebuie sa eliminam toate dulciurile preparate pe baza de zahar rafinat si anumite fructe si legume cu continut ridicat de glucide, deoarece acestea distrug echilibrul biochimic al organismului. De asemenea, dieta reduce nivelul colesterolului, asigura obtinerea unei sanatati optime, creste energia organismului si contribuie la tratarea diabetului si a altor afectiuni. Cei patru autori ai dietei sunt H. Leighton Steward, un mare director si trei medici de la Big Easy: Dr. Morrison C. Bethea - chirurg cardiovascular, Dr. Samuel S. Andrews - medic endocrinolog si Dr. Luis A. Balart - medic gastroenterolog. Desi autorii sustin ca numararea caloriilor si masurarea cantitatii de alimente ingerate nu este o parte a acestei diete,... [continuare]

Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare

Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare

Actualizat la data de: 24 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este diareea Diareea poate fi descrisa pe scurt drept episoade de scaune moi, deplasari frecvente ale intestinului, balonare, crampe, gaze. Exista, de asemenea, si o continua stare de disconfort care va produce asemenea episoade de cel putin 2 ori. Cum se manifesta Diareea este o trecere la scaune moi sau apoase. Pentru unii, diareea este usoara si va disparea in cateva zile. Pentru altii, poate dura mult mai mult. Se poate pierde foarte mult lichid (ce duce la deshidratare) si se instaleaza o stare de slabire. Aceste lucruri pot duce la pierderi nesanatoase in greutate. Cauze Gripa stomacului este o cauza comuna de diaree. Tratamentele medicale, cum ar fi antibioticele si unele tratamente impotriva cancerului, pot provoca si ele diaree. Avand aceasta problema, uneori nu este nimic grav cu privire la acest lucru. Ce poate provoca diareea este o gripa la stomac sau consumarea unui aliment care a fost fie expirat, fie stomacul nu il tolereaza. [continuare]

Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara

Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Proteinele sunt moleculele de baza ale materiei vii, care contribuie la dezvoltarea normala a organismului (muschi, par, piele, organe interne). Unele proteine se afla in sange, alaturi de hormoni, enzime si globule rosii. Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi. Acestia fac diferenta intre un pui si o bucata de branza sau o unghie de un fir de par. In organism, exista 22 de aminoacizi, dintre care 8 nu pot fi sintetizati de organism, motiv pentru care trebuie asimilitati din dieta - aminoacizi esentiali. Prin combinatia aminoacizilor rezulta o varietate infinita de proteine. Clasificare dupa functia proteinelor Intrucat proteinele sunt responsabile de multe functii ale celulelor vii, se poate realiza o clasificare in functie de acest criteriu. 1. Enzimele Sunt proteine care catalizeaza reactiile chimice si biochimice ale celulelor vii. Acestea sunt unele din cele mai importante si sunt responsabile pentru toate reactiile metabolice din... [continuare]

Importanta fierului in dieta

Importanta fierului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Importanta fierului in organism Fierul reprezinta un macroelement ce se gaseste in toate celulele corpului. Importanta lui in economia organismului deriva din cantitatea in care se gaseste, 2,5-5 grame si din faptul ca peste 65% din total intra in structura hemoglobinei din hematii (proteina cu rol esential in transportul oxigenului catre celule si tesuturi). Organismul uman are nevoie de un aport consecvent si crescut de fier pentru a-si putea indeplini functiile. Fierul trebuie sa existe in permanenta si la un nivel cat mai ridicat deoarece functiile sale sunt multiple si au interesare plurisistemica, de exemplu: transporta oxigenul catre tesuturi, transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta si este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din... [continuare]

Candida

Candida

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Candida este un gen de fungi comensala organismului uman (se gasesc in mod normal in flora comensala tegumentara, respiratorie, genitourinara sau gastro-intestinala), dar care pot provoca infectii oportuniste in anumite conditii. Exista aproximativ 200 de specii de Candida, dar 5 dintre ele sunt responsabile de peste 95% din infectiile fungice umane: Candida albicans (cel mai frecvent), C. parapsilosis, C. glabrata, C. tropicalis si Pichia kudriavzevii. Infectia fungica provocata de specii din genul Candida poarta numele de Candidoza (sau Candidiaza). Portofoliul clinic include infectii cutaneo-mucoase acute sau cronice, candidemii, infectii invazive ale organelor sau chiar sepsis. Rata mortalitatii pentru candidoza invaziva este relativ mare, estimandu-se un procent de 20-40% in cadrul infectiilor la copii, in mod special la prematuri. De asemnea, mortalitatea este la cote crescute si in cazul varstnicilor, mai ales atunci cand se asociaza si alte... [continuare]

Importanta calciului in dieta

Importanta calciului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calciul este cel mai abundent mineral din organismul uman, cu functii structurale atat de importante incat daca rezervele sale s-ar pierde in intregime, corpul s-ar reduce la o masa tisulara lipsita complet de forma si consistenta. Acest lucru se datoreaza prezentei calciului in structurile ce determina arhitectura corpului, cum ar fi scheletul, cartilajele, dintii. Mai precis, 99% din calciul total este stocat in aceste structuri dure, restul de 1% distribuindu-se in celulele nervoase, sange, precum si in alte structuri tisulare importante. Calciul este un macromineral de care omul are nevoie in permanenta. In trecut specialistii considerau ca dieta trebuie fortificata cu calciu doar pana in jurul varstei de 20-30 de ani, insa studii recente au demonstrat ca necesarul de calciu se mentine crescut pe tot parcursul vietii, in special in cazul femeilor tinere, care alapteaza, sau in cazul celor care intra la menopauza. Acesta este unul din motivele pentru care este... [continuare]

Prim ajutor in durerea abdominala la copil

Prim ajutor in durerea abdominala la copil

Actualizat la data de: 28 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Durerea abdominala este o acuza frecventa in cazul copiilor, studii recente indicand faptul ca aproximativ 10-15% din copiii cu varste cuprinse intre 4 si 16 ani se plang de dureri abdominale saptamanal. Durerea de acuza abdominala poate fi acuta (cu debut brusc) sau cronica (pe termen lung). Copiii cu dureri acute sunt diagnosticati de obicei ca avand apendicita, gastroenterite sau constipatie. Diagnosticul devine mai dificil cand durerea este cronica, nu asociaza alte simptome, iar examenul fizic este nesemnificativ. In aceste cazuri durerea poate fi functionala si este secundara stresului sau apare datorita faptului ca organismul copilului este hipersensibil la o activitate intestinala considerata ca fiind normala. Copiii cu dureri functionale nu au febra, astenie, anorexie, scadere ponderala, iar acest tip de durere este neobisnuita la copii sub 4 ani. Tratament la domiciliu Parintii sau tutorii legali ai copilului sunt sfatuiti sa apeleze... [continuare]

Efectele benefice ale consumului de cereale

Efectele benefice ale consumului de cereale

Actualizat la data de: 02 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]

Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala

Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastroenterita este un termen medical destul de nespecific, folosit pentru descrierea unor afectiuni foarte variate ale tractului digestiv. Elementul definitor al bolii este inflamatia epiteliului gastrointestinal, cu aparitia consecutiva a diareei. Daca exista o afectare predilecta a mucoasei gastrice, termenul folosit este cel de “gastrita”, iar daca este afectata mai ales mucoasa intestinala, afectiunea se numeste “enterita”. Inflamatia generalizata poate avea numeroase cauze, cele mai frecvente fiind cele infectioase (bacteriene sau/si parazitare). Acestea sunt adesea prezente in apa sau alimente contaminate, si astfel vin in contact cu organismul. In unele cazuri, agresiunea asupra epiteliului poate fi reprezentata chiar de anumite alimente in sine, iritatia aparand, in general, pe un teren predispozant. Un exemplu sugestiv de gastroenterita alimentara este cea datorata intolerantei la lactoza. Foarte multi dintre pacientii cu episoade diareice,... [continuare]

Comunitate medicala

Diversificare

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Nutritia copiilor

Baiatul meu are 4 luni si jumatate.Se apropie momentul in care incep diversificarea in alimentatie. Pana acum ( si sper sa mai pot cateva luni!) l-am hranit exclusiv la san. Cu ce sa incep? Exista o schita cu ordinea introducerii alimentelor in alimentatia copilului? Mi-e teama ca am uitat tot ce stiam ... sunt 15 ani de cand nu am mai avut un bebe in casa! [continuare]

Boala celiaca

Din Dictionar Termeni

Boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). Boala celiaca afecteaza mai ales copiii. Simptome - La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise la culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie. Tratament - Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in... [continuare]

Sprue nostras

Din Dictionar Termeni

boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). boala celiaca afecteaza mai ales copiii. simptome - La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise la culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie. Tratament - Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in... [continuare]

Atrofie vilozitara primitiva

Din Dictionar Termeni

Boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). Boala celiaca afecteaza mai ales copiii. Simptome - La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise la culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie. Tratament - Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in... [continuare]

Intoleranta la gluten

Din Dictionar Termeni

boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). boala celiaca afecteaza mai ales copiii. simptome - La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise la culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie. Tratament - Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in... [continuare]

Buna ziua , am si eu o problema si 6 retete la activ pana acuma . am avut un reflux deudo-gastric am facut endoscopie ca sa se ajunga la aceasta concluzie , am luat tratament ptr durerea de stomac si in 10 zile nu am mai avut probleme dar ... problema mare este ca de 75 de zile sunt stricat la burta si in fiecare dimineata ma trezesc cu dureri de burta , intre orele 8:30 si 9:30 ma trezeste durerea din somn si trebuie sa ajung pe toaleta , scaunele sunt moi si cate odata apoase , au culoarea galbuie , scaun plutitor si urat mirositor si cate odata am si frisoane si sunt balonat . dupa ce am eliminat tot scaunul ma mai doare burta cel mult 40 min si in cursul zilei nu pot sa ies afara de loc chiar daca ma chinui . tin regim alimentar de 4 luni deja nu beau alcool nu fumez si nu am mai baut nici cafea de 4 luni jumate . Am facut analize la sange si au iesit ok am facut copro de 2 ori si au iesit ok am facut analize la glanda si au iesit ok si totusi doctorii imi dau niste... [continuare]

buna ziua. am un bebe care intr-o saptamana face 6 luni si as vrea si eu o lista cu ce as putea sa ii dau sa manance.ce as putea sa ii mai adaug in masa lui zilnica. va multumesc!!! [continuare]

am o fetita de 2 ani si 8 luni.este un copil dezvoltat normal,f.inteligent si plin de viata! dar... sufera de o consipatie cronica de aproximativ 1an fapt ce o face sa sufere f f mult.are scaun la 3-4 zile cu mare efort.la aparitia afectiunii scaunul era f tare,uneori era sange pe exterior . de 3 luni urmeaza un tratament cu lactuloza.scaunul nu mai este tare dar tot la 3-4 zile are scaun si are o mare teama de a face...se ridica de pe olita repetand "nu faci caca"si tremura, stau langa fetita tot timpul cat are nevoie sa stea pe olita,o incurajez ,dar nu-i dispare acea teama de a avea scaun. va rog sa ma ajutati cumva cu un sfat ,un tratament naturist si o dieta adecvata pentru varsta ei.Va multumesc foarte mult. n. . . [continuare]

Am grsit cand am scris ca fetita mea are greutatea 10 kg.Ea are 10 luni si 2 saptamani si are 8,3 kg.Repet intrrebarea :Are greutatea corespunzatoare vasrtei chiar daca face caca de 4-5 pe zi?Constintenta este nici prea tare nici prea moale.Va multumesc [continuare]

as vrea sa stiu mai multe lucruri despre astm si ce tratamente naturiste as putea sa ii fac?De cate ori pe an se merge la salina pentru asta?Daca o sa se faca bine sau o sa trebuiasca tot timpul sa depinda de medicatie? [continuare]

am o fetita de 2 luni si jumate si nu face caca decat cu ajutorul supozitoarelor cu glicerina nu stiu ce sa mai fac . Va rog daca se poate sa ma ajutati. [continuare]

Pagina 1 din 2 (39 rezultate)