ovaz
Boala celiaca si dieta fara gluten
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Ce este glutenul Glutenul, o proteina gasita in cereale precum graul, ovazul, orzul, secara si are rolul principal de a lega ingredientele, contribuind astfel la cresterea aluatului pentru paine. Desi nu este bogat in valori nutritive, glutenul este esential in panificatie. Boala celiaca Cand o persoana cu predispozitie genetica consuma alimente ce contin gluten, aceasta poate declansa o reactie imunitara in intestinul subtire, provocand inflamatie cronica. Aceasta inflamatie poate duce la deteriorarea vilozitatilor intestinale, esentiale pentru absorbtia nutrientilor, si poate declansa o gama variata de simptome. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de boala celiaca. Simptome Simptomele bolii celiace pot varia semnificativ de la o persoana la alta, afectand diferite sisteme ale corpului si pot include: Simptome Digestive: Diaree cronica sau constipatie Balonare si gaze Dureri abdominale Greturi si varsaturi Steatoree (scaune deschise la culoare, lipicioase si cu... [continuare]
Cum afli ca ai intoleranta la gluten? 10 indicii clare care arata ca suferi de aceasta afectiune
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Glutenul este o proteina care se gaseste in general in grau, ovaz, paste sau secara. Aceasta afectiune este din ce in ce mai frecventa, insa de cele mai multe ori ea nu este diagnosticata. Potrivit studiilor, peste 85% din persoanele care sufera de intoleranta la gluten nu prezinta simptome alarmante, de aceea multi traiesc cu aceasta boala, denumita si celiaca, fara sa stie ca o au. Intoleranta la gluten este o afectiune autoimuna, care, netratata, poate duce la boli grave, precum osteoporoza, infertilitatea, avorturi spontane, anemie prin deficit de fier si anumite forme de cancer. Boala celiaca poate fi insa prevenita si tratata din timp, deoarece exista indicii clare care ti-ar putea arata ca suferi de aceasta afectiune. Principalele simptome ale intolerantei la gluten - Probleme digestive frecvente, precum constipatie, balonare sau flatulenta - Oboseala frecventa si inexplicabila dupa masa, mai ales dupa consumarea de alimente care contin gluten - Stare... [continuare]
Generalitati ovazul a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren in alimentatia persoanelor care isi doresc sa siba grija de sanatatea lor, sa slabeasca si sa previna sau sa trateze anumite afectiuni. Din punct de vedere nutritional, ovazul este unul dintre cele mai complexe alimente, deoarece contine carbohidrati cu absorbtie lenta din fibre, proteine, substante minerale si vitamine. Aport nutritional ovaz ovazul este o cereala integrala care se gaseste in aproape orice magazin cu produse alimentare, insa persoanele care vor sa consume ovaz trebuie sa fie atente la ceea ce scrie pe eticheta produsului. Intrucat cererea de tarate si fulgi de ovaz este in continua crestere, unii producatori comercializeaza cereale care trec printr-un proces de rafinare si sunt imbogatite cu zahar. Intotdeauna este bine sa alegeti doar ovazul care nu contine aport suplimentar de zahar si care este rafinat cat mai putin, intrucat acesta isi pastreaza mai bine proprietatile. O ceasca de... [continuare]
Ovazul (avena sativa)
Planta medicinala si alimentara (cereala) de cultura la noi in tara, fiind intalnita mia ales in zonele cu climat racoros si umed. Fructul este o cariopsa. Frunzele sunt late si lungi, tulpina este de tip pai iar florile cresc sub forma de spic. In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele dar si planta intreaga. ovazul infloreste in luna iulie sau iunie. Recoltarea se face inainte de coacere sau a maturarii depline a plantei. ovazul contine saruri si minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu), vitamine (vitamine din grupul B, carote, vitamina d), polizaharide, flavone, saponozide, steroli. Planta are efect mineralizant, tonic, antidepresiv, stimuleaza activitatea glandei tiroida, emolient, sedativ, nervin, laxativ, depurativ. ovazul se foloseste in alimentatie pentru continutul ridicat de proteine, vitamine si grasimi ale semintelor. Uz intern: - constipatie, boli renale, oboseala fizica si psihica, convalescenta, nisip la rinichi, insomnie, tuse, bronsita,... [continuare]
Vitamina b2
vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii... [continuare]
Gluten
proteina prezenta in anumite cereale (ovaz, grau, orz, secara) ce contine un acid aminat, glutamina, in proportie de 40%. Vezi: boala celiaca. [continuare]
Dietetica
Studiu al alimentatiei. Dietetica include cunoasterea valorii nutritive a alimentelor si a transformarii lor in decursul gatirii si conservarii. Ea permite sa se stabileasca regimuri alimentare adaptate necesitatilor subiectilor sanatosi sau bolnavi. Astfel, un copil atins de boala celiaca (intoleranta la gluten) va trebui sa primeasca aporturile energetice necesare cresterii sale, tinand cont de alimentele care ii sunt interzise (ovaz, grau, orz, secara). In cadrul ingrijirii subiectilor obezi sau care prezinta o supraincarcare ponderala, dietetica va permite stabilirea unui regim hipocaloric, dar echilibrat, care sa nu provoace carente. [continuare]
Riboflavina
vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii si... [continuare]
Lactoflavina
vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii... [continuare]
Balneoterapie
Ingrijire prin bai a corpului intreg sau a uneia din partile sale. Balneoterapia este utilizata in cura afectiunilor reumatismale, dermatologice si otorinolaringologice. Se utilizeaza diferite tipuri de ape carora li se adauga sau nu solutii medicamentoase. - Baile medicamentoase se fac in cada; aici pot fi introduse numeroase substante medicamentoase. Baile antiseptice (triclocarban, clorhexidina, permanganat de potasiu) se impun in dermatozele infectate. Baile emoliente (amidon, ovaz, ulei de soia, ulei de arahide etc.) permit o inmuiere a excesului de keratina epidermica (psoriazis, keratodermii, uscare cutanata/xeroza). Baile antipruriginoase (produse vegetale, ulei mineral, lipoproteine) sunt prescrise mai ales pentru pruritele alergice. - Baile termale utilizeaza apele de izvor termal la temperatura de iesire la suprafata, racite sau incalzite. Izvoarele sunt indicate pentru diferite afectiuni dupa compozitia apei (bogata in calciu, in sulf, in fier, on cupru, in sulfati, in... [continuare]
Aqua real, granule
Compozitie Extract uscat de coada calului, sulfina, pir, pin, menta, troscot, ovaz, turta, frasin, pufulita, vinarita si ulei de jneapan. Actiune terapeutica Antiinflamatoare, decongestionanta, usor antispastica. Indicatii afectiuni renale si ale vezicii urinare. Mod de administrare Sub forma de bai, prin dizolvarea continutului unui flacon in 300 l apa. Se vor face minim 10 bai pentru o cura, in conditiile prescrise de medicul curant. [continuare]
Doppelherz aktiv diabetiker vitamine + minerale
Ce este Doppelherz aktiv Diabetiker Vitamine + Minerale si pentru ce se utilizeaza Indicatii Magneziul indeplineste multiple roluri in organism, fiind recunoscuta implicarea sa in functioarea normala a sistemelor muscular si osos, in metabolismul energetic si in echilibrul electrolitic, precum si in sinteza normala a proteinelor. Este implicat, de asemenea, in mentinerea sanatatii psihice si contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, actiune la care participa, suplimetar, si Vitaminele B1, B2, B6, B12, precum si NIACINA. Vitamina C sprijina functionarea normala a sistemului imunitar, contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, creste absorbtia fierului si contribuie la functionarea normala a sistemului nervos. In plus, contribuie la formarea normala a colagenului pentru functionarea normala a sistemului osos, a ligamentelor si a vaselor de sange. Sursele naturale cele mai cunoscute pentru Vitamina C sunt zarzavaturile sau citricele. Vitamina E... [continuare]
Influenteaza alimentatia activitatea sexuala?
am 60 kg si vreau s aajung la 50kg,k intr-un timp am avut 48(acum 2 ani) acum urmez o dieta(iaurt,fructe,ciorbe,legume,cereale de ovaz,carne fiarta sau prajita in ulei de masline,apa miscare)recomandat de un nutritionist! as vrea sa stiu daca pot manca mamaliga in dieta aceasta? [continuare]
Am probleme cu fetita mea de la 6 luni cu constipatia cronica in urma unui trat cu aerius pt o alergie..atunci a inceput totul...,acum are 1 an si 2 luni si am incercat totul pana acum:sucuri din toate fructele laxative,prune uscate,miere dim.,duphalac,humana milchzucher.dulcopic,,ovaz cu prune,tarate,iaurturi,doar paine neagra,fara orez,banane,morcov in manacaruri si nimic.Face cam la 2-3 zile f greu ca niste bilute si cu firisoare de sange,de supozitoare m-am saturat..e groaznicSimt ca nu mai pot...ce sa mai incerc?E prea mica sa merg sa-i fac o colonoscopie,e traumatizant pt un copil asa mic.De mers la dr cred ca am mers la toti din orasul meu.E periculos daca mai continuie asa?ce se poate intampla?Va rog ajutati-ma cu un sfat ...simt ca nu mai pot.Va multumesc! [continuare]
Buna seara. Fetita mea are trei luni. Am fost cu ea la medicul de fam si la pediatru. Are la incheieturile mainilor si la oasele de la degete piele inflamata, uscata si maro. Medde fam mi-a zis ca e sensibila si nu mi-a dat nimic. Pediatrul mi-a zis sa-i dau lapte praf nan 1 ha in loc de nan 1, sa nu mai mananc eu lapte de vaca, dar pot sa mananc iaurt, sa o spal cu sapun eucerin si sa-i fac baie in infuzie de tarate de ovaz cam o data pe sapt. si se va vedea in timp remedierea. O spal tot o baita normal si una cu infuzie, am folosit sapunul eucerin , dar nu am vazut nici un rezultat, din contra am impresia ca-i usuca pielea asa ca am luat gel de dus de la bubchen si i-l pun in apa, laptele nu l-am schimbat pt ca mi teama sa nu o fac apoi sa aiba intoleranta la lactoza. Acest lapte i-l dau de la nastere, plus san. Intradevar acum numai noaptea ii mai dau san si o masa pe zi. Pediatrul nu i-a facut nici o analiza. Pe maini am mai incercat s-o dau cu epitelin care e o crema cu... [continuare]
buna! am 157 cm si 57 kg...imi doresc sa slabesc,dar nu pot,si,am renuntat la carne,fast food, ba chiar beau numai apa si mananc numai mere si mandarine! doar cand nu mai pot de stomac mai gust ceva gatit! dupa dulciuri nu ma omor deci nu consum cola,sucuri,etc! si consum si seminte de in,pyssilium si tarate de ovaz! miscare nu pot face ca nu m timp! va rog ajutati ma si pe mine,ca nu mai stiu ce sa zic! nu imi doresc decat 5 6 kg sa dau jos! [continuare]
Ce mancare gatita pot manca daca am sci? Pot manca orez cu lapte? Cereale din ovaz? [continuare]
Buna! Sunt fata , 23ani si 1,65 ... In fiecare vara slabesc 2 kg , mi s-a părut ceva normal , dar anul acesta am slăbit 4-5 kg ... De la 50 la 46-45 in 2 luni , nu pot sa opresc slăbirea si nu stiu de la ce ... Fac sport si Mananc exact ca iarna : ovaz dimineata si restul zilei mese ce constau in orez cu piept si ulei de masline +fructe intre mese ... Se pot face anumite analize ? Care ar putea fi motivul slăbirii fara oprire ? [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter