Clickmed
programare rapida la medic

Ovazul (avena sativa)

Planta medicinala si alimentara (cereala) de cultura la noi in tara, fiind intalnita mia ales in zonele cu climat racoros si umed. Fructul este o cariopsa. Frunzele sunt late si lungi, tulpina este de tip pai iar florile cresc sub forma de spic.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele dar si planta intreaga. Ovazul infloreste in luna iulie sau iunie. Recoltarea se face inainte de coacere sau a maturarii depline a plantei.

Ovazul contine saruri si minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu), vitamine (vitamine din grupul B, carote, vitamina d), polizaharide, flavone, saponozide, steroli.

Planta are efect mineralizant, tonic, antidepresiv, stimuleaza activitatea glandei tiroida, emolient, sedativ, nervin, laxativ, depurativ.

Ovazul se foloseste in alimentatie pentru continutul ridicat de proteine, vitamine si grasimi ale semintelor.

Uz intern:

- constipatie, boli renale, oboseala fizica si psihica, convalescenta, nisip la rinichi, insomnie, tuse, bronsita, anxietate, astm bronsic, boli hepatice, boli reumatice, diabet - sub forma de decoct, tinctura, supa.

Uz extern:

- piodermite, ulceratii cutanate, veruci, seboree, hiperhidroza, dermatite - sub forma de compresa, cataplasma, bai sau spalaturi locale.

Contraindicatii:

- Consumul plantei este interzis in boala celiaca si obstructie intestinala.

Reactii adverse:

- Supradozajul determina dermatita de contact si balonare abdominala.

Citeste si

Arhiva
 • Fibrilatia atriala la copii Fibrilatia atriala la copii

  Fibrilatia atriala este o aritmie supraventriculara, cu punctul de origine la nivelul atriilor. Inima este formata din 2 camere superioare numite atrii (atriul stang si atriul drept) si 2 camere inferioare numite ventriculi (unul stang si unul drept). Orice ritm anormal...citeste mai mult

 • Cauzele polifagiei si cum o controlam Cauzele polifagiei si cum o controlam

  Polifagia, numita si hiperfagie, este termenul medical pentru senzatia extrema, persistenta de foame. Polifagia reprezinta mancatul excesiv si este un simptom al anumitor afectiuni. Alimentatia clasica nu amelioreaza polifagia. citeste mai mult

 • Durerea toracica dreapta - cele mai comune cauze Durerea toracica dreapta - cele mai...

  Durerea toracica este cel mai adesea resimtita in portiunea stanga sau mijlocie a toracelui, in special atunci cand este de origine cardiaca. Durerea toracica dreapta apare de cele mai multe ori atunci cand este vorba de o patologie pulmonara. Aceasta este resimtita in...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter