Clickmed
programare rapida la medic

Ovazul (avena sativa)

Planta medicinala si alimentara (cereala) de cultura la noi in tara, fiind intalnita mia ales in zonele cu climat racoros si umed. Fructul este o cariopsa. Frunzele sunt late si lungi, tulpina este de tip pai iar florile cresc sub forma de spic.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele dar si planta intreaga. Ovazul infloreste in luna iulie sau iunie. Recoltarea se face inainte de coacere sau a maturarii depline a plantei.

Ovazul contine saruri si minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu), vitamine (vitamine din grupul B, carote, vitamina d), polizaharide, flavone, saponozide, steroli.

Planta are efect mineralizant, tonic, antidepresiv, stimuleaza activitatea glandei tiroida, emolient, sedativ, nervin, laxativ, depurativ.

Ovazul se foloseste in alimentatie pentru continutul ridicat de proteine, vitamine si grasimi ale semintelor.

Uz intern:

- constipatie, boli renale, oboseala fizica si psihica, convalescenta, nisip la rinichi, insomnie, tuse, bronsita, anxietate, astm bronsic, boli hepatice, boli reumatice, diabet - sub forma de decoct, tinctura, supa.

Uz extern:

- piodermite, ulceratii cutanate, veruci, seboree, hiperhidroza, dermatite - sub forma de compresa, cataplasma, bai sau spalaturi locale.

Contraindicatii:

- Consumul plantei este interzis in boala celiaca si obstructie intestinala.

Reactii adverse:

- Supradozajul determina dermatita de contact si balonare abdominala.

Citeste si

Arhiva
  • Tumorile oculare din perspectiva oncologului

    Cancerele oculare sunt afectiuni rare, care pot afecta semnificativ calitatea vietii, pot determina pierdera vederii si pot determina morbiditate si mortalitate crescuta. Cele mai frecvente sunt retinoblastomul si melanomul uveal. Alte forme, ce pot sa apara sunt limfomul...citeste mai mult

  • Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang

    Cordul atletului se caracterizeaza prin modificari structurale si functionale care apar in randul persoanelor care se antreneaza pe durate prelungite (de exemplu, 1 ora in majoritatea zilelor) sau frecvent la intensitati mari (sportivii de performanta). citeste mai mult

  • 25 de ani de DENT ESTET in Romania

    Investitii de zeci de milioane de euro in infrastructura medicala si sute de mii de pacienti din tara si strainatate tratati la standarde internationale. Dezvoltarea singurei retele de clinici stomatologice din Romania cu abordare 360° in ingrijirea pacientilor – cu...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter