Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

maltoz

Intoleranta la fructoza

Intoleranta la fructoza

Actualizat la data de: 24 Aprilie 2023

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Intoleranta la fructoza este o afectiune in care organismul intampina dificultati in digestia si utilizarea fructozei pe care o contin alimentele. Aceasta se trateaza prin eliminarea completa a fructozei si zaharozei din dieta. Tipuri Exista doua tipuri de intoleranta la fructoza . Prima este fructoza ereditara cunoscuta si sub denumirea de fructozemie sau deficitul in producerea enzimei aldolase B - este o boala genetica rara care afecteaza metabolizarea fructozei, din cauza lipsei enzimei care o descompune (aldolasa B). Ca urmare, fructoza se acumuleaza in ficat, rinichi si intestin subtire, iar organismul nu este capabil sa converteasca glicogenul in glucoza. Daca afectiunea nu este tratata, nivelul de zahar din sange scade (hipoglicemie) si se formeaza substante nocive care distrug ficatul. Fructoza ereditara este dificil de diagnosticat, iar rata sa exacta de incidenta nu este cunoscuta cu exactitate, dar se presupune ca este rara. Intrucat este mostenita, nu... [continuare]

Carbohidratii

Carbohidratii

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Din punct de vedere stiintific, carbohidratii sunt compusi organici din carbon, hidrogen si oxigen care contin cel putin o zaharida. Carbohidratii sunt alimente pe care organismul le foloseste pentru a fabrica glucoza. Amilaza (o enzima din organism) va descompune, in organism, carbohidratii intr-un mod specific si ii va transforma in glucoza. Glucoza poate fi utilizata imediat de catre organism sau poate fi stocata in corp pentru o utilizare ulterioara. Toti carbohidratii elibereaza glucoza pe parcursul desfasurarii procesului digestiei. Glucoza este transportata in organism prin intermediul sangelui si ajunge in celule pentru a fi transformata in energie. Pancreasul Pancreasul secreta insulina, cea care controleaza absorbtia glucozei in celule. Daca este prezent un exces de glucoza, aceasta este convertita in glicogen care este stocat in ficat sau transformat in grasimea depusa in diverse parti ale corpului. Atunci cand organismul unei persoane are nevoie de... [continuare]

Zaharul in alimentatia copiilor

Zaharul in alimentatia copiilor

Actualizat la data de: 02 Februarie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Generalitati Produsele alimentare sunt considerate cu continut ridicat sau scazut de zahar daca se situeaza peste sau sub urmatoarele cifre: Ridicat: mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g Scazut: 5 g sau mai putin din totalul de zaharuri la 100 g Daca cantitatea de zaharuri per 100 g se afla intre aceste cifre, este considerat un nivel mediu. Cat zahar putem manca Este recomandat ca zaharurile adaugate in alimente sau bauturi, si zaharurile care se gasesc in mod natural in miere, siropuri si sucuri de fructe si legume neindulcite, smoothie-uri si piureuri – sa nu reprezinte mai mult de 5% din energia (calorii) pe care o obtineti din mancare si bautura in fiecare zi. Acest lucru inseamna: • Adultii nu trebuie sa aiba mai mult de 30 g de zaharuri libere pe zi (aproximativ echivalentul a 7 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani nu trebuie sa aiba mai mult de 24 g de zaharuri gratuite pe zi (6 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta... [continuare]

Totul despre carbohidrati sau glucide

Totul despre carbohidrati sau glucide

Actualizat la data de: 17 August 2011

Autor: SfatulMedicului

Definitie Carbohidratii sau glucidele (zaharurile) sunt substante nutritive indispensabile si esentiale pentru functionarea normala a organismului uman. Acestia sunt prezenti in natura sub diverse forme: • carbohidrati simpli alcatuiti din: - zaharuri care contin o singura molecula (glucoza, fructoza si galactoza), asimilate cu rapiditate de organism; - zaharuri care contin doua molecule, cele mai cunoscute sunt zaharul alb rafinat fabricat din trestie sau sfecla de zahar (fructoza si glucoza). Lactoza este zaharul care se gaseste in lapte si maltoza. • carbohidratii complecsi sunt forma preferata de combustibil a organismului, sunt stocati in muschi si se descompun mai incet decat glucidele simple si sunt constituiti dintr-un lant relativ lung de molecule de glucoza: - amidonul face parte din compozitia legumelor radacinoase si a tuberculilor; - glicogenul este o forma sub care glucoza este depozitate in organism, cu o compozitie asemanatoare amidonului; -... [continuare]

12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului

12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului

Actualizat la data de: 26 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul este o boala tot mai des intalnita, dar din fericire este una dintre bolile care pot fi prevenite, in cele mai multe dintre cazuri. Persoanele care au prediabet, o stare in care nivelurile de zahar din sange sunt ridicate si care evolueaza in diabet in aproximativ 10 ani, ar trebui sa tina o dieta , sa manance sanatos si sa faca exercitii fizice. Acestea sunt doar cateva dintre obiceiurile sanatoase care pot trata starea de prediabet si cu ajutorul carora se poate preintampina aparitia diabetului sau o viata dependenta de medicamente si monitorizarea nivelului de zahar din sange, risc crescut de boli de inima, boala Alzheimer si alte boli grave. Cei care doresc sa evite declansarea diabetului pot respecta, incepand chiar de astazi 12 reguli ale caror rezultate au fost deja demonstrate: Cele 12 reguli 1. Mentinerea greutatii in limite normale Scaderea numarului de kilograme ale unei persoane reduce semnificativ riscul aparitiei diabetului. Chiar si... [continuare]

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Actualizat la data de: 09 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]

Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)

Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Acid vanil mandelic Acid Vanil Mandelic (AVM sau VMA)urinar - valori normale: 1.7-7.4 mg/24h. In neuroblastom sau ganglioneuroni prezinta valori mai mari de 10mg/24h. Intre 26-66 exista certitudine de feocromocitom. Aglutinine, aglutinogene Aglutininele - anticorpi prezenti in unele seruri, capabili sa aglutineze microorganismele sau globulele rosii ce contin aglutinogenul (un antigen) corespunzator. Grupele sanguine - reprezinta o categorie in care se situeaza fiecare persoana dupa varietatea aglutininelor din sange, care ii sunt proprii, fiecare categorie apartinand unui sistem bine definit. Sistemul clasic al grupelor sanguine eritrocitare (dependent de aglutininele situate pe globulele rosii) este sistemul ABO, ce cuprinde 4 grupe: - A (prezenta de aglutinogen A) - B (prezenta de aglutinogen B) - AB (ambele aglutinogene) - O (absenta aglutinogenelor). Alanin-amino-transferaza Alanin-amino-transferaza (glutam-oxalacetica) TGO, AST - transferare in forma activa,... [continuare]

Dieta bernstein

Dieta bernstein

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]

Ce trebuie sa stiti despre bolile de inima, sodiu si zahar

Ce trebuie sa stiti despre bolile de inima, sodiu si zahar

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Desi multe alimente sunt bogate in zahar, grasimi sau sare si au de multe ori un gust bun, nu toate sunt benefice pentru sanatate. Riscul de a dezvolta boli de inima se poate mari din cauza alimentelor pe care le consumati. Grasimilor (in special celor saturate si trans) li se acorda importanta, in lupta impotriva bolilor de inima, dar si sarea si zaharul joaca roluri esentiale in dezvoltarea acestor conditii. Desi este mai putin analizat, sodiul afecteaza starea de sanatate a multor persoane. Acesta poate creste tensiunea arteriala. Chiar si zaharul are efecte negative asupra sanatatii. In cazul celor care mananca multe dulciuri exista probabilitatea dezvoltarii diabetului zaharat. In timp, atat diabetul zaharat, cat si hipertensiunea arteriala ar putea duce la slabirea inimii si a unui risc crescut de aparitie a bolilor de inima. Alimentele procesate sunt o sursa majora de grasimi, zahar si sare. Acordarea unei atentii sporite achizitionarii alimentelor si... [continuare]

Dieta fara zahar

Dieta fara zahar

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nu este un secret faptul ca multi oameni au un stil de viata nesanatos si fac exces de alimente care contin zahar. Din cauza ca timpul lor liber este limitat, multe persoane consuma alimente nu tocmai sanatoase. Cele mai multe dintre acestea sunt incarcate cu grasimi, carbohidrati si zaharuri. Daca doriti sa urmati o dieta care nu contine zahar, ar trebui sa mancati mai multa mancare gatita acasa. Probabil ca va fi destul de dificil sa renuntati la zahar, dar dupa ce veti face acest lucru veti fi uimiti sa constatati cat de bine aratati si cat de grozav va simtiti. Zaharul din alimente posibil sa apara sub diverse denumiri pe etichetele produselor: zahar din trestie, zahar brun, glucoza, lactoza, sirop de porumb bogat in fructoza, fructoza, dextroza, miere, maltoza, melasa sau zahar brut. Inainte de a exclude complet zaharul din dieta dumneavoastra, consultati medicul pentru a fi siguri ca alimentele pe care le-ati ales sunt potrivite pentru starea dumneavoastra de... [continuare]

Alimente surprinzator de bogate in zahar

Alimente surprinzator de bogate in zahar

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In medie, fiecare om consuma mai mult de 50 de kilograme de zahar pe an. Chiar daca nu consuma cateva prajituri pe zi, multi oameni mananca fara sa constientizeze, alimente care au in compozitie cantitati destul de mari de zahar. Problema este ca unele dintre alimentele care contin zahar, nu sunt atat de dulci pe cat s-ar crede. Papilele gustative pot fi pacalite cu usurinta. De aceea, este important sa cunoasteti care sunt alimentele bogate in zahar. Alimentele imbogatite cu zahar Cand cititi intr-un supermarket eticheta produselor alimentare, cu siguranta ca nu veti fi surprinsi daca veti constata ca zaharul este prezent in produse cum ar fi torturile, inghetata, prajiturile sau bauturile racoritoare. V-ar putea, insa soca sa descoperiti ca in sticla cu sos de paste sau sos pentru gratar s-au adaugat 12 grame de zahar. Cereale Cerealele pot fi o modalitate destul de buna de a va incepe ziua, mai ales ca acestea contin si fibre. Totusi, este... [continuare]

Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale

Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale

Actualizat la data de: 17 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala celiaca mai este cunoscuta si sub denumirea de enteropatie gluten sensibila, sprue celiac sau nontropical. Este o afectiune de natura autoimuna a intestinului subtire ce apare la persoanele cu o anumita predispozitie genetica, putand-se manifesta la orice varsta. Evolutia bolii este caracterizata prin perioade de exacerbare si acalmie. Procesul patogen este cauzat de intoleranta la gluten (proteina prezenta in cereale precum grau, orz, secara si uneori ovaz), fractiunea proteica toxica fiind mai ales gliadina. Atunci cand o persoana cu intoleranta la gluten consuma produse ce il contin (alimente, suplimente nutritionale sau medicamente), sistemul imunitar al gazdei sa autoactiveaza si sintetizeaza anticorpi antigliadina pe care ii secreta la nivel intestinal, determinand aparitia unei reactii inflamatorii la nivelul mucoasei. Modificarile ce apar vor interfera cu functia normala a epiteliului intestinal, determinand o scadere a absorbtiei... [continuare]

Ce se intampla in corpul tau daca reduci consumul de zahar

Ce se intampla in corpul tau daca reduci consumul de zahar

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tot mai multi specialisti atrag atentia asupra efectului nociv pe care zaharul rafinat il are asupra corpului uman. Aceasta toxina, la fel de periculoasa ca alcoolul sau drogurile, este responsabila de foarte multe afectiuni precum bolile de inima, cancerul sau diabetul zaharat. Afla mai multe despre beneficiile aduse organismului prin reducerea consumului de zahar si bolile pe care le poti preveni. Cum poti reduce consumul de zahar Atunci cand mancam alimente bogate in zahar, nivelul glicemiei in sange creste brusc. Pentru a-l readuce la un nivel normal, pancreasul secreta insulina, un hormon care favorizeaza depunerea de grasimi. Prin reducerea consumului de zahar, ne protejam atat pancreasul, cat si silueta. Alege sa consumi alimente proaspete, in special fructe si legume. Cand cumperi produse ambalate, citeste atent eticheta: ingrediente precum dextroza, fructoza, maltoza sau sorbitol nu sunt altceva decat derivate de zahar. Mezelurile, de exemplu, contin... [continuare]

Dieta si cariile. alimentele care favorizeaza distrugerea dintilor

Dieta si cariile. alimentele care favorizeaza distrugerea dintilor

Actualizat la data de: 28 Martie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Caria dentara este una dintre cele mai frecvente afectiuni patologice care apar la om, fiind un proces distructiv al tesuturilor dure ale dintelui. Netratata, caria dentara poate determina aparitia infectiilor si pierderea dintelui. Cariile dentare apar cel mai frecvent pe suprafata superioara a dintilor. Afectiunea este extrem de des intalnita la copii, inca de la varsta de patru ani. Insa, indiferent de varsta la care un dinte incepe sa fie afectat, lucrurile se petrec in cascada: carie simpla, carie profunda, devitalizarea dintelui, infectia dintelui la radacina, inclusiv extractia lui, iar dupa aceea solutiile stomatologice sunt mult mai complexe si mai costisitoare decat daca am avea mai multa grija de dantura noastra si am preveni aparitia acestor probleme. Principalele cauze ale aparitiei cariilor Factorul infectios . In cavitatea bucala exista o multime de bacterii, insa numai cateva sunt responsabile de aparitia cariei: Streptococcus mutans si Lactobacilul... [continuare]

Proprietati surprinzatoare ale mierii de albine asupra sanatatii

Proprietati surprinzatoare ale mierii de albine asupra sanatatii

Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2022

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mierea de albine este folosita atat ca hrana, dar si ca medicament inca din cele mai vechi timpuri. Mierea are foarte multe beneficii asupra sanatatii organismului, avand un continut foarte mare de substante nutritive benefice din plante. Contine substante nutritive Mierea de albine este un lichid dulce, gros, facut de albine. Acestea colecteaza zahar, in special nectarul bogat in zahar din flori. Odata ajunse in stup, albinele consuma in mod repetat nectarul, digerandu-l si regurgitandu-l. Produsul final al acestui proces este mierea, ea servind ca hrana pentru albine. Mirosul, culoarea si gustul mierii de albine depind de tipurile de flori din care a fost cules nectarul. Din punct de vedere nutritional, o lingura de miere de albine (21 grame) contine 64 de calorii si 17 grame de zahar, incluzand fructoza, glucoza, maltoza si zaharoza. Practic, mierea nu contine fibre, grasimi sau proteine. De asemenea, mierea de albine contine cantitati foarte mici de vitamine... [continuare]

Zaharul - denumirile sub care se ascunde in alimente

Zaharul - denumirile sub care se ascunde in alimente

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul mare de zahar este asociat cu afectiuni precum diabetul zaharat de tip 1 si bolile cardiovasculare. Mare parte din zaharul consumat este "ascuns" in alimentele procesate care se gasesc pe piata, astfel ca multe persoane nu sunt constiente de acest aport suplimentar. In timpul procesarii, zaharul este adaugat in produsele alimentare pentru a imbunatati aroma, textura, termenul de valabilitate sau alte proprietati. Zaharul adaugat este, de obicei, un amestec de zaharuri simple, cum ar fi glucoza, fructoza sau zaharoza. Alte tipuri, precum galactoza, lactoza si maltoza, sunt mai putin frecvente. Producatorii de alimente ascund deseori cantitatea totala de zahar prin inscrierea acestuia in tabelul de ingrediente sub cateva denumiri diferite, astfel ca este greu de identificat de catre necunoscatorii terminologiei. Glucoza sau fructoza? Glucoza si fructoza, chiar daca sunt frecvent intalnite si adesea chiar impreuna, au efecte foarte diferite asupra... [continuare]

Efectele zaharului din fructe asupra organismului

Efectele zaharului din fructe asupra organismului

Publicat la data de: 10 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Fructe cu un continut ridicat de zahar In zilele noastre, exista numeroase sfaturi cu privire la o alimentatie corecta. Numarul dietelor este in crestere si poate fi dificil de ales una adecvata, mai ales cand vine vorba despre zahar, deoarece organismul tinde sa metabolizeze diferit zaharul prelucrat sau adaugat, comparativ cu zaharul provenit din surse naturale. Toate fructele reprezinta surse naturale de zahar. Fructele foarte dulci, precum pepenii verzi si mango, au un continut relativ ridicat de zahar. Totusi, fructele tind sa contina mai putin zahar decat alimentele indulcite. Astfel, aproape toata lumea, inclusiv persoanele cu diabet, ar putea beneficia de pe urma consumului de fructe. Acest lucru se datoreaza combinatiei de apa, vitamine, minerale, fibre si fitochimicale pe care o contin. Fructele contin doua tipuri de zahar: fructoza si glucoza. Proportiile fiecaruia variaza, dar majoritatea fructelor contin aproximativ jumatate din cantitate de glucoza si jumatate de... [continuare]

Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului

Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului

Actualizat la data de: 12 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Terapia Mayr este de fapt, un program complex de detoxifiere a organismului, adresat in principal persoanelor cu importante probleme de tranzit intestinal. Majoritatea adultilor se plang de faptul ca au un sistem digestiv suprasolicitat printr-o dieta inadecvata, dezechilibrata si prin obiceiuri alimentare nesanatoase. Acestea duc in timp la scaderea eficientei digestiei si procesului de absorbtie, cu instalarea ulterioara a unor carente vitaminice si nutritionale importante. Alimentele ce nu sunt procesate corespunzator in tubul digestiv vor fermenta si efectiv vor putrezi in tractul gastro-intestinal, dand nastere unor produsi metabolici toxici, ce sunt absorbiti in sange si distribuiti apoi in intregul organism. Acest proces de autointoxicare afecteaza functia numeroaselor organe cu rol vital, efectele nocive neintarziind sa apara si manifestandu-se in principal prin modificarea aspectului fizic si scaderea tonusului psihic si emotional. Terapia Mayr... [continuare]

Glucoza

Din Dictionar Termeni

glucid prezent atat in regnul animal, cat si in cel vegetal si care este principala sursa de energie a organismului. glucoza este un glucid simplu (nu poate fi descompus in mai multe alte glucide). alimentele contin rar glucoza libera (cu exceptia strugurilor), mult mai des glucoza inclusa in glucidele mai complexe (maltoza sau amidonul, de exemplu) care sufera actiunea enzimelor din tubul digestiv, fiind transformate in glucoza. Dar glucoza poate, de asemenea, sa fie sintetizata in cursul neoglucogenezei hepatice, suita de reactii chimice care transforma in glucoza lipidele si acizii aminati provenind din proteine si acidul lactic. Sinonim : dextroza. [continuare]

Amilaza

Din Dictionar Termeni

Enzima care catalizeaza hidroliza amidonului in molecule mici, maltoza si dextrine. Enzima de origine salivara sau pancreatica intervenind in degradarea amidonului in maltoza. Cresterea nivelului de amilaza in sange poate fi dovada unei pancreatite acute si se intalneste, de asemenea, in unele cancere digestive si in oreion. Sinonim: distaza. [continuare]

Distaza

Din Dictionar Termeni

enzima care catalizeaza hidroliza amidonului in molecule mici, maltoza si dextrine. enzima de origine salivara sau pancreatica intervenind in degradarea amidonului in maltoza. cresterea nivelului de amilaza in sange poate fi dovada unei pancreatite acute si se intalneste, de asemenea, in unele cancere digestive si in oreion. Sinonim: amilaza. [continuare]

Dextroza

Din Dictionar Termeni

glucid prezent atat in regnul animal, cat si in cel vegetal si care este principala sursa de energie a organismului. glucoza este un glucid simplu (nu poate fi descompus in mai multe alte glucide). alimentele contin rar glucoza libera (cu exceptia strugurilor), mult mai des glucoza inclusa in glucidele mai complexe (maltoza sau amidonul, de exemplu) care sufera actiunea enzimelor din tubul digestiv, fiind transformate in glucoza. Dar glucoza poate, de asemenea, sa fie sintetizata in cursul neoglucogenezei hepatice, suita de reactii chimice care transforma in glucoza lipidele si acizii aminati provenind din proteine si acidul lactic. Sinonim : glucoza. [continuare]

Maltaza

Din Dictionar Termeni

enzima care transforma maltoza in glucoza. [continuare]

Roscovul (ceratonia siliqua)

Din Plante medicinale

Arbore care se cultiva in zone cu temperaturi ridicate, la noi in tara. Roscovul este originar din regiunea mediteraneana. Fructele au forma de pastaie, de aproximativ 20 cm, de culoare roscata, cu gust dulce, aromat, comestibile. In scop fitoterapeutic se utilizeaza fructele, recoltate in momentul coacerii. Roscovul contine amidon, tanin, celuloza, maltoza, fructoza, lipide, saponine, zaharuri, mucilagii, pectine, proteine, acizi organici, substante minerale, steroli, acizi grasi. Are efect antitusiv, nutritiv, mineralizant, antidiareic dar si rol de absorbtie a toxinelor microbiene. Uz intern: - diaree, gastrita, dizenterie, tuse enterocolita si dispepsie infantila, tuberculoza – se consuma fructul ca atare sau sub forma de pulbere de fructe. [continuare]

Compozitie O singura doza de vaccin liofilizat contine: ingrediente active: virus rabic (tulpina Wistar PM/WI 38 -1503-3M)* o doza imunizanta. Excipienti: maltoza, albumina umana. Diluent: solutie clorura de sodiu 4% q.s. 0,5 ml. Doze si mod de administrare Se administreaza pe cale intramusculara. Imunizare preexpunere: Imunizare primara 2 injectii Z 0..................Z 28. Primul rapel 1 injectie la 1 an dupa ultima doza. Rapeluri ulterioare 1 injectie la fiecare 3 ani. Imunizare postexpunere (prevenirea rabiei dupa o expunere confirmata sau suspecta la virus): Primul ajutor: tratamentul rapid al leziunii este foarte important si trebuie efectuat imediat cat mai repede posibil dupa muscatura. In prima instanta spalarea leziunii cu sapun sub jet puternic de apa, urmata de aplicarea de alcool 40-70%, tinctura de iod sau amoniu quaternar 0,1% (asigurati-va ca nu au ramas urme de sapun in leziune deoarece aceste doua produse se pot neutraliza reciproc). vaccinarea... [continuare]

Ce este Extraneal si pentru ce se utilizeaza Indicatii Extraneal este recomandat ca administrare unica zilnica, ca parte a unui tratament DPCA sau DPA, pentru tratamentul insuficientei renale cronice, in special la pacientii care au pierdut ultrafiltrarea la solutii de glucoza. Extraneal este prescris pentru dumneavoastra personal de catre medicul specialist, nu trebuie sa fie utilizat de catre alte persoane. Mod de administrare Medicul dumneavoastra va stabili modul de administrare. Se recomanda utilizarea Extraneal o singura data pe zi, in timpul celui mai lung schimb, de obicei in timpul noptii in DPCA, iar in DPA in timpul zilei. Adulti Prin administrare intrapritoneala limitata la un singur schimb in fiecare perioada de 24 de ore, ca parte a unui regim DPCA sau DPA. Varstnici Ca pantru adulti. Copii Nu se recomanda folosirea la copii (sub 18 ani). Volumul de solutie va fi introdus intr-un timp variabil (10-20 minute), in functie de toleranta pacientului. Pentru... [continuare]

Fier polimaltozat, fiole

Din Medicamente

Compozitie Fiole continand fier polimaltozat 100 mg/2 ml, in forma de ferihidroxid polimaltozat in solutie 5%. Actiune terapeutica Ajuns rapid in sangele din tesuturi, complexul se scindeaza in maltoza si hidroxid feric, ce se depoziteaza ca feritina in tesutul reticuloendotelial, in special in ficat, de unde ajunge in maduva hematogena a oaselor si este incorporat in hemoglobina reticulocitelor. Unul din avantajele administrarii parenterale a fierului feric il constituie absenta (raritatea) fenomenelor digestive nedorite, obisnuite dupa tratamentul per os. Indicatii In general anemiile microcitare hipocrome de diferite cauze (hemoragii, donari de sange prea frecvente, sarcina, helmintiaze s.a.), ce nu pot fi corectate prin aportul peroral de fier din cauza unor deficiente de absorbtie (steatoree idiopatica sau alte sindroame de malabsorbtie), a intolerantei digestive, a epuizarii depozitelor de fier (sangerari cronice) sau a refuzului pacientilor (copii, bolnavi... [continuare]

Hercules

Din Medicamente

Ce este Hercules si pentru ce se utilizeaza Indicatii Superconcentrat natural fara conservant. Produsde o exceptionala valoare pentru mentinerea sanatatii, ajutand eficient si la combaterea unor nenumarate boli. Reechilibrant al functiilor tuturor organelor. Dezintoxica organismul, repara carentele acestuia,livreaza sangelui toate substantele de constructie necesare formarii zilnice de celule noi. Asigura ameliorarea conditiei psihice si fizice,omul activ resimte reinstalarea fortei vitale si a armoniei, ”redevine tanar”. Produsul este superior celor chimice de sinteza, avand o asimilare rapida fara a obosi ficatul. Hercules se adreseaza tuturor varstelor: copiilor in perioada de crestere, adultilor care fac efort fizic si intelectual, gravidelor, batranilor la care intervine uzura biologica. Hercules vine si in sprijinul oamenilor saraci care nu-si pot permite o hrana diversificata si suficienta. Produsul Hercules este un revitalizant, biostimulator si energizant natural,... [continuare]

Apisan forte

Din Medicamente

Ce este Apisan Forte si pentru ce se utilizeaza Indicatii Produsul Apisan Forte, prin actiunile sale atat curative, cat si preventive, are urmatoarele roluri benefice: - ajuta dezvoltarea organismului copiilor in perioadele lor de crestere, fiind considerat un aliment perfect, complex, o ,,hrana functionala vie”; - furnizeaza o parte din energia necesara organismului in perioadele de efort fizic sau/ si intelectual deosebit la sportivii de performanta, la elevi si tineri, - intarzie aparitia senzatiei de oboseala si de epuizare fizica, contibuind la refacerea energetica dupa eforturi sustinute; - stimuleaza factorii de imunitate a organismului sportivilor, crescandu-le rezistenta la o serie de infectii virotice sau microbiene. Este indicat si in perioada de convalescenta, dupa boli inflamatorii sau infectioase; - este un bun preparat eubiotic, mentionand echilibrul normal al florei intestinale, iar in cazurile de tranzit intestinal incetinit are un rol laxativ bland; - prin... [continuare]

Pagina 1 din 2 (31 rezultate)