Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

intoleranta la gluten la copii

Intoleranta la gluten si cancerul

Intoleranta la gluten si cancerul

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2024

Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Medic rezident Oncologie medicala

Ce este intoleranta la gluten Intoleranta la gluten mai este cunoscuta si ca boala celiaca. Aceasta este o afectiune mediata imun, inflamatorie, a intestinului subtire, determinata de sensibilitatea la glutenul din alimente si proteine similare acestuia. Cum se manifesta Multe persoane sunt asimptomatice sau nu sunt evaluate pentru aceasta patologie, astfel incat cel mai probabil boala este mult subdiagnosticata. Un studiu a aratat ca persoanele asimptomatice ar putea sa fie de 7 ori mai numeroase ca cele simptomatice. Este mai frecventa la persoanele din Europa, fata de alte etnii. Semne si simptome La ora actuala, boala devine simptomatica intre 10 si 40 de ani, deoarece copiii sunt alaptati perioade mai lungi, iar glutenul este introdus mai tarziu in dieta. Prezinta in principal manifestari gastrointestinale dar pot aparea si manifestari extraintestinale. Manifestarile gastrointestinale clasice sunt diareea cu scaune in cantitate mare, care plutesc in vasul de toaleta,... [continuare]

Boala celiaca sau intoleranta la gluten

Boala celiaca sau intoleranta la gluten

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este boala celiaca Boala celiaca este o afectiune autoimuna inflamatorie a intestinului subtire, care poate prezenta si manifestari sistemice dintre cele mai diverse. Apare la persoanele susceptibile genetic, aproximativ 1% din populatia Europei si a Statelor Unite, ca urmare a raspunsului adaptativ aberant al sistemului imunitar impotriva glutenului din cereale. Factorii participanti la declansarea bolii sunt: bagajul genetic, sistemul imunitar si glutenul. La persoanele cu boala celiaca, ingestia de gluten duce la aparitia enteropatiei, cu afectarea mucoasei si, consecutiv, absorbtia anormala a nutrientilor. Manifestari clinice Boala celiaca prezinta caracteristici deosebite in comparatie cu alte tulburari autoimune, inclusiv recuperarea completa a afectarii mucoasei, precum si reversibilitatea progresiei sale odata cu evitarea total a glutenului. Desi boala celiaca a fost initial interpretata ca o afectiune pediatrica, diagnosticul se stabileste cu frecventa crescuta si... [continuare]

Intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Unele persoane au constatat ca dupa ce consuma paste, paine sau biscuiti au o stare generala neplacuta. Graul din cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale este considerat a fi vinovat de dureri abdominale, flatulenta, balonare si diaree. Glutenul din compozitia acestuia irita intestinul. Aceasta proteina se regaseste in grau, secara, orz si este numitorul comun in cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale, consumate zilnic. Intoleranta usoara la gluten poate fi inconfortabila, dar simptomele sunt trecatoare. Vestea buna este ca intoleranta la gluten nu este o alergie alimentara si consumul de gluten nu determina de obicei situatii neplacute, cu exceptia persoanelor care sufera si de boala celiaca. Alimente permise si alimente interzise Cei care sufera de intoleranta la gluten vor evita: - graul sub toate formele sale - secara - orz - tarate de ovaz - germeni de grau - tarate - graham, gluten - faina de cartofi. Este... [continuare]

Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta?

Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta?

Actualizat la data de: 20 August 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este intoleranta la gluten? Datele statistice arata ca 1% din populatia globului sufera de boala celiaca, aceasta fiind tradusa si prin alergia la gluten. Exista insa si persoane care au o sensibilitate ridicata la aceasta substanta din cereale, sensibilitate numita intoleranta la gluten. Glutenul insa poate influenta negativ sanatatea, chiar daca nu suferi de boala celiaca si nu esti diagnosticat cu boala celiaca. Cum se manifesta? Este dovedit stiintific ca intoleranta la gluten sta la baza bolii numite celiachie. Persoanele afectate de aceasta maladie dezvolta anticorpi impotriva glutenului. Glutenul denumeste proteinele continute in grau, orz, ovaz, secara. De asemenea, glutenul se regaseste in paine, bere, paste fainoase, diferite produse de patiserie, in cereale, dar si in mezeluri sau in diferite sosuri. Pacientii care sunt afectati de aceasta boala au la dispozitie, din clasa cerealelor, porumbul si orezul, fara continut de gluten. Este important... [continuare]

Boala celiaca si dieta fara gluten 

Boala celiaca si dieta fara gluten 

Actualizat la data de: 15 Martie 2024

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Ce este glutenul Glutenul, o proteina gasita in cereale precum graul, ovazul, orzul, secara si are rolul principal de a lega ingredientele, contribuind astfel la cresterea aluatului pentru paine. Desi nu este bogat in valori nutritive, glutenul este esential in panificatie. Boala celiaca Cand o persoana cu predispozitie genetica consuma alimente ce contin gluten, aceasta poate declansa o reactie imunitara in intestinul subtire, provocand inflamatie cronica. Aceasta inflamatie poate duce la deteriorarea vilozitatilor intestinale, esentiale pentru absorbtia nutrientilor, si poate declansa o gama variata de simptome. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de boala celiaca. Simptome Simptomele bolii celiace pot varia semnificativ de la o persoana la alta, afectand diferite sisteme ale corpului si pot include: Simptome Digestive: Diaree cronica sau constipatie Balonare si gaze Dureri abdominale Greturi si varsaturi Steatoree (scaune deschise la culoare, lipicioase si cu... [continuare]

Scaunele verzi in cazul copiilor: cand este cazul sa ne ingrijoram?

Scaunele verzi in cazul copiilor: cand este cazul sa ne ingrijoram?

Actualizat la data de: 30 Iulie 2019

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Scaunele verzi, cauzate de infectii bacteriene Scaunele verzi la copii pot fi alarmante pentru parinti, dar, de obicei, aceasta situatie nu trebuie sa fie ingrijoratoare. Alimentele din dieta, precum legumele cu frunze, provoaca adesea eliminarea de fecale verzi. In cazul in care nu au fost consumate astfel de alimente, scaunele de aceasta culoare pot fi legate de diaree sau chiar de diferite infectii bacteriene. De obicei, scaunele copiilor sunt maro, dar acestea isi pot schimba culoarea zilnic, fara a produce sentimente de panica. Motivele pentru care scaunele copiilor devin verzi sau alte culori sunt variante si depind de diferiti factori, inclusiv varsta. Care sunt cauzele? Scaunul are culoarea maro, deoarece contine bila, o substanta lichida de culoare verde-maronie. Atunci cand culoarea scaunelor este maro inseamna ca pancreasul si sistemul hepato-biliar functioneaza in parametri normali, producand suficienta bila. Deoarece bila are o culoare verde-maronie sau... [continuare]

Lipsa poftei de mancare la copii - care sunt cauzele?

Lipsa poftei de mancare la copii - care sunt cauzele?

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Scaderea brusca a apetitului alimentar Parintii se plang adesea de apetitul scazut pe care il au copiii lor, iar acest lucru este si mai frecvent in cazul in care cei mici au varste cuprinse intre doi si cinci ani. In cazul copiilor cu greutati si inaltimi normale pentru varsta lor, parintii nu trebuie fie acaparati de panica, deoarece unii copii, mai ales cei cu o structura fizica mai mica, ar putea avea cerinte alimentare mai reduse si, prin urmare, un apetit mai scazut. Totusi, daca cei mici sufera de o pierdere sau o scadere brusca a apetitului alimentar, insotita de pierdere in greutate, atunci se recomanda consultul medical, astfel incat medicul sa poata stabili cauza si sa poata oferi un tratament adecvat. Acest articol are scopul de a prezenta posibilele motive din cauza carora poate sa apara lipsa poftei de mancare la copii, astfel incat parintii sa inteleaga mai bine acest fenomen. Care sunt cauzele? Lipsa poftei de mancare la copii nu reprezinta intotdeauna un... [continuare]

Boli frecvente ale copiilor la inceputul scolii

Boli frecvente ale copiilor la inceputul scolii

Actualizat la data de: 27 Octombrie 2025

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Cele mai comune afectiuni Inceperea scolii presupune reintegrarea copiilor in colectivitate. Clasele supraaglomerate, contactul cu multe persoane si explorarea diverselor spatii din institutie ii predispun pe acestia la viroze respiratorii sezoniere, boli ale copilariei, paduchi sau probleme digestive. Cele mai comune afectiuni ce pot aparea in randul copiilor la inceputul scolii sunt: virozele respiratorii, boli eruptive, pediculoza si afectiunile digestive. Viroze respiratorii Bolile respiratorii frecvent intalnite pot fi de cauza vitala sau bacteriana. Printre cele cu etiologie virala se regasesc: Gripa, COVID-19, infectii cu virus sincitial respirator, Adenovirus, Rhinovirus/Enterovirus (raceala comuna), Parainfluenza si Parvovirus B19 (a cincea boala). Afectiunile cu etiologie bacteriala pot fi cele cu Mycoplasma pneumoniae sau b oala pneumococica. Semne si simptome Simptomele virozelor respiratorii includ: •Febra •Tuse •Durere in gat •Obstructie nazala sau... [continuare]

Alimentatia corecta a copiilor

Alimentatia corecta a copiilor

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: -  a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati.  Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]

Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara

Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara

Actualizat la data de: 03 Octombrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Alergiile alimentare trebuie diferentiate de intoleranta alimentara. Cu toate acestea, multe persoane nu cunosc diferentele dintre aceste doua afectiuni. O alergie alimentara implica un raspuns al sistemului imunitar al organismului, in timp ce intoleranta alimentara nu o face. O persoana cu intoleranta alimentara nu poate digera o substanta din alcatuirea unui aliment in mod corespunzator. Acest lucru apare, adesea, din cauza unei deficiente enzimatice. Alergiile alimentare nu implica astfel de deficiente. Ce sunt alergiile alimentare? Alergiile alimentare reprezinta raspunsuri ale sistemului imunitar in urma detectarii unui ingredient dintr-un aliment, de obicei, o proteina. Sistemul imunitar considera ca acest ingredient este daunator si produce anticorpi care sa lupte impotriva acestuia. Simptomele apar la scurt timp dupa consumul alimentelor la care exista alergia, de obicei, in maxim doua ore. Cu toate acestea, uneori, simptomele pot sa apara chiar si dupa... [continuare]

Intolerante versus alergii alimentare: cum influenteaza sanatatea digestiva

Intolerante versus alergii alimentare: cum influenteaza sanatatea digestiva

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2025

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Ce este intoleranta alimentara? Intoleranta alimentara este, in general, un raspuns la nivel digestiv, secundar ingestiei unui aliment ce nu poate fi procesat corespunzator. Mecanismele de la baza acestei reactii variaza de la un posibil deficit enzimatic (ex. intoleranta la lactoza) la sensibilitatea individuala la anumiti aditivi sau substante chimice. Ce este alergia alimentara? Spre deosebire de intoleranta alimentara, alergia alimentara este o reactie generalizata, cu posibil impact digestiv, al carei mecanism implica sistemul imunitar. Sistemul imunitar al pacientilor alergici la anumite alimente detecteaza de obicei alergeni (cel mai adesea proteine) din produs ca fiind "straine" organismului, declasand astfel o cascada de reactii inflamatorii in organele din corp. Diferentierea dintre cele doua este extrem de importanta deoarece alergia alimentara poate cauza reactii serioase, inclusiv soc anafilactic, chiar si la ingestia unei mici cantitati din alimentul... [continuare]

Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile

Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile

Actualizat la data de: 11 Mai 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Localizarea durerii abdominale ca fiind izolata la nivelul stomacului, este adeseori dificila, stomacul fiind inconjurat de nenumarate organe si structuri care pot cauza durere. Durerea de stomac poate avea nenumarate cauze, cele mai comune fiind: indigestia, gastrita, ulcerul, intoleranta alimentara. Principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale Va prezentam principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale, precum si principalele simptome ale acestora. Durerea de stomac dupa servirea mesei- Durerea de stomac dupa servirea mesei este uzuala in cazul persoanelor care consuma cantitati prea mari de alimente, fiind mai comuna, de regula, in randul persoanelor supraponderale sau a copiilor. Consumarea unei cantitati alimentare mai mare decat poate digera organismul provoaca senzatia de oboseala si nevoia de somn; acest obicei - somnul de dupa masa - este in multe situatii responsabil de durerea de stomac. Supraalimentarea, dieta nesanatoasa si somnul dupa... [continuare]

Cele mai comune alergii alimentare

Cele mai comune alergii alimentare

Actualizat la data de: 12 August 2022

Autor: SfatulMedicului

Alergiile alimentare Alergiile alimentare sunt foarte comune, afectand 6% dintre adulti si 8% dintre copii, la nivel mondial. Desi este posibil ca orice aliment sa produca alergie, exista cateva alimente, mai exact 8, responsabile de aparitia majoritatii cazurilor de alergie alimentara. Alergia alimentara apare atunci cand anumite alimente declanseaza un raspuns imun anormal. Sistemul imun al organismului recunoaste eronat anumite proteine sau alte macromolecule din aliment, ca fiind periculoase, crescand astfel raspunsul imun. Astfel, persoanele alergice vor avea acest raspuns imun, caracterizat prin inflamatie, la consumul unor cantitati foarte mici din alimentul alergen. Cele mai comune 8 alimente alergene 1. Lapte de vaca Alergia la laptele de vaca este frecvent intalnita la nou-nascuti si copii tineri. 90% dintre acestia vor depasi alergia pana la varsta de 3 ani, fiind considerate o alergie trecatoare, rar intalnita la adulti. Reactia alergica apare variabil, intre... [continuare]

Alimentatia copilului

Alimentatia copilului

Actualizat la data de: 12 Iulie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Nutritia copilului Nutritia pentru copii se bazeaza pe aceleasi idei ca si alimentatia pentru adulti. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestia se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model de alimentatie pentru cresterea si dezvoltarea copilului ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Deficientele nutritionale Din pacate, deficientele nutritionale pot aparea la copii atunci cand dieta lor include un exces de alimente bogate in grasimi, zahar si sare. Acestea sunt adesea sub forma de bunatati (chips-uri, ciocolata, acadele, bauturi racoritoare) sau in alimente care au fost procesate. Copiii care nu consuma o dieta variata care include suficiente alimente proaspete si integrale risca consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Semne si simptome Simptomele unei diete proaste pot... [continuare]

Alergiile alimentare la copii

Alergiile alimentare la copii

Actualizat la data de: 25 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar la o proteina din anumite alimente care este considerata inofensiva pentru organism. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti, la persoanele cu antecedente familiale de alergii, astm, febra fanului sau eczeme. La adulti si copii, alergiile alimentare apar in mod inegal. Daca doar 3,5% dintre adulti sunt subiectii unei astfel de probleme, aproape 10% dintre copii sunt inclusi. Toleranta naturala la proteinele alimentare straine este o particularitate biologica originala. La unii copii, exista un teren familial, o predispozitie genetica de a elabora anticorpi impotriva alergenilor naturali care intra in contact cu organismul prin cai naturale: piele si mucoase (respiratorii si digestive). In cazul in care copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, va avea cu siguranta o reactie cutanata, dureri abdominale, nasul care curge, dureri de gat, mancarimi, ochii care curg, eruptii... [continuare]

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]

Suferi de alergii sau intolerante alimentare?  cum sa citesti etichetele alimentare!

Suferi de alergii sau intolerante alimentare? cum sa citesti etichetele alimentare!

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Alergenii si etichetele alimentare In primul rand, trebuie sa citesti etichetele alimentare de fiecare data cand cumperi un produs, indiferent daca l-ai mai cumparat pana acum, pentru ca se poate modifica oricand. Orice este posibil in productia unui aliment. Posibil ca producatorul respectiv sa nu mai fi putut el insusi sa achizitioneze una din materiile prime certificate fara un anumit alergen si sa nu mai poata realiza produsul respectiv in conditiile precedente. De obicei, in astfel de cazuri, producatorul este obligat prin lege sa modifice ambalajul sau sa aplice o eticheta suplimentara care sa mentioneze prezenta alergenului respectiv. Ce trebuie sa stim despre alergenii mentionati pe etichete Teoretic, toti cei 14 alergeni legiferati trebuie subliniati pe eticheta tuturor alimentelor, fie ca sunt produse ambalate la raft, fie ca este mancare gatita la un restaurant. Normal ar fi ca in meniul unui restaurant sa se precizeze la fiecare fel de mancare prezenta... [continuare]

Comunitate medicala

Alergia la gluten

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Alergii

Ce stiti de alergia la gluten la copii mici? exista vreo diferenta intre celiachie si intoleranta la gluten? [continuare]

Am fost diagnosticata cu boala celiaca, dupa regiml fara gluten ma simt mult mai bine, ce parere aveti despre aparitia edemelor palpebrale inferioare- se datoreaza tot acestei intolerante la gluten? [continuare]

Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale

Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale

Actualizat la data de: 17 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala celiaca mai este cunoscuta si sub denumirea de enteropatie gluten sensibila, sprue celiac sau nontropical. Este o afectiune de natura autoimuna a intestinului subtire ce apare la persoanele cu o anumita predispozitie genetica, putand-se manifesta la orice varsta. Evolutia bolii este caracterizata prin perioade de exacerbare si acalmie. Procesul patogen este cauzat de intoleranta la gluten (proteina prezenta in cereale precum grau, orz, secara si uneori ovaz), fractiunea proteica toxica fiind mai ales gliadina. Atunci cand o persoana cu intoleranta la gluten consuma produse ce il contin (alimente, suplimente nutritionale sau medicamente), sistemul imunitar al gazdei sa autoactiveaza si sintetizeaza anticorpi antigliadina pe care ii secreta la nivel intestinal, determinand aparitia unei reactii inflamatorii la nivelul mucoasei. Modificarile ce apar vor interfera cu functia normala a epiteliului intestinal, determinand o scadere a absorbtiei... [continuare]

Malabsorbtia

Malabsorbtia

Actualizat la data de: 28 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Capacitatea intestinului subtire de a absorbi nutrientii intr-un mod adecvat, poate fi afectat de o multime de cauze. Printre exemple pot fi incluse atat erori in perturbarea functiei sistemului digestiv (dificultatea acestuia de a produce enzimele necesare pentru descompunerea anumitor alimente, de exemplu), defecte structurale sau tumori la nivelul intestinului, procese inflamatorii, infectii intestinale sau alte boli, leziuni sau indepartarea chirurgicala a unor portiuni din intestinul subtire, dar si defecte congenitale. Cauze si factori de risc Tulburarile specifice malabsorbtiei includ: - Intoleranta la lactoza - Este cauzata de lipsa unei enzime specifice, necesara pentru descompunerea zaharului din componenta laptelui. Simptomele sunt: flatulenta, diaree, crampe. - Boala celiaca (enteropatia glutenica) - Este o afectiune ereditara care prespune intoleranta la gluten, o proteina din componenta fainei de grau si secara. Simptomele includ incetinirea... [continuare]

Alimentatia sanatoasa

Alimentatia sanatoasa

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]

Rahitism

Din Dictionar Termeni

Osteomalacia este o afectiune osoasa aparuta la pacientul adult. Este caracterizata prin demineralizarea corticalei osoase mature si/sau a tesutului osos spongios. Daca in cazul osteoporozei intalnim travee desenate mai net, iar histologic observam marirea spatiilor medulare osoase si atrofie trabeculara, in cazul osteomalaciei sunt respectate grosimea si numarul de travee osoase. Osteomalacia reprezinta pentru adult ceea ce pentru copii si adolescenti este rahitismul. Cauze - Osteomalacia, echivalentul la adult al rahitismului de la copil, este provocata de o mineralizare osoasa de proasta calitate, legata la randul ei, de o carenta in vitamina d. Aceasta poate fi consecinta unui aport alimentar insuficient sau, mai des, a unei absorbtii insuficiente de vitamina d (boala de pancreas, intoleranta la gluten). In plus, o osteomalacie poate fi provocata de o intoxicatie a osului cu unele substante (fluor, bifosfonati) sau poate fi urmarea unei scaderi importante a nivelului de... [continuare]

Osteomalacie

Din Dictionar Termeni

Osteomalacia este o afectiune osoasa aparuta la pacientul adult. Este caracterizata prin demineralizarea corticalei osoase mature si/sau a tesutului osos spongios. Daca in cazul osteoporozei intalnim travee desenate mai net, iar histologic observam marirea spatiilor medulare osoase si atrofie trabeculara, in cazul osteomalaciei sunt respectate grosimea si numarul de travee osoase. Osteomalacia reprezinta pentru adult ceea ce pentru copii si adolescenti este rahitismul. Cauze - Osteomalacia, echivalentul la adult al rahitismului de la copil, este provocata de o mineralizare osoasa de proasta calitate, legata la randul ei, de o carenta in vitamina d. Aceasta poate fi consecinta unui aport alimentar insuficient sau, mai des, a unei absorbtii insuficiente de vitamina d (boala de pancreas, intoleranta la gluten). In plus, o osteomalacie poate fi provocata de o intoxicatie a osului cu unele substante (fluor, bifosfonati) sau poate fi urmarea unei scaderi importante a nivelului de... [continuare]

Comunitate medicala

Ma puteti ajuta?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Avortul

buna ziua....am o fata de 15 ani...si este foarte slabutza...are 1.70 si 40 d kg.....nu stiu ce sa ii mai dau...as vrea un regim alimentar...sau ceva de genu ca nu prea imi permit sa ii cumpar pastile ca nu am bani..va rog sa ma ajutati...multumesc [continuare]

Fetita mea are 7 luni si 2 sapt. Refuza mancarea solida in favoarea sanului. Ma tem ca aportul nutritional este insuficient. A r trebui sa-mi fac griji? [continuare]

Pagina 1 din 2 (59 rezultate)