hranire sanatoasa
Aspectul parului: indicii ale starii de sanatate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Cand vine vorba despre par, majoritatea persoanelor isi fac griji legate de modul in care acesta arata, cum sa-l coafeze, daca au aparut firele albe, etc. Expertii au demonstrat insa ca podoaba capilara a unui individ poate dezvalui informatii surpinzatoare, intrucat starea de sanatate a scalpului si parului este influentata de o diversitate de afectiuni. S-ar putea crede ca parul este compus doar din proteine fara viata (keratina). Cu toate acestea, o serie de boli si afectiuni, inclusiv stresul (atat fizic cauzat de prezenta unei boli dar si cel psihic) afecteaza starea de sanatate a firelor de par. Specialistii au diferentiat opt semnale de alarma care atrag atentia asupra faptului ca ar fi timpul sa se acorde mai multa grija starii de sanatate a parului - in special, dar si a fiecarei persoane, la modul general. Par uscat, subtiat si foarte moale Ce inseamna: multi factori pot duce la uscarea intr-un mod excesiv a firului de par, inclusiv vopselele pentru... [continuare]
ar tr sa mincam sanatos,haideti sa discutam ce si cum. va astept. [continuare]
Ortorexia - dependenta de alimentatia sanatoasa
Autor: SfatulMedicului
Ce este ortorexia? Ortorexia este o altfel de tulburare de alimentatie, caracterizata prin dependenta de a consuma alimente sanatoase. Alimentatia sanatoasa este una dintre laturile care contureaza stilul de viata sanatos, asupra careia tot mai multe persoane se concentreaza. Totusi, pentru unele persoane gandul la o alimentatie sanatoasa se poate transforma intr-o obsesie; astfel, persoanele care sunt preocupate excesiv de calitatea alimentelor consumate pot suferi de o tulburare de alimentatie cunoscuta sub numele de ortorexie nervoasa. Ortorexia, o tulburare alimentara? Acesta este un termen stabilit de Dr. Steven Bratman din Colorado, medic specialist in tulburari de alimentatie. Denumirea are la baza cuvintele grecesti "orthos" care inseamna "drept" si orexis "apetit sau pofta de mancare". Cu toate ca ortorexia castiga din ce in ce mai multa atentie in randul comunitatii de psihiatrie, aceasta nu este recunoscuta oficial ca fiind o tulburare de alimentatie. [continuare]
Metode pentru cresterea unui copil sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dupa nasterea copilului, fiecare actiune pe care mama o intreprinde in ingrijirea lui isi pune amprenta asupra sanatatii acestuia. Fiecare lucru cu care este imbracat, spalat sau hranit ii pot spori sanatatea sau i-o pot pune in pericol. Exista lucruri simple si la indemana pe care le pot face mamicile pentru a creste un copil in conditii sanatoase. Mobila si decoratiuni Compusii volatili organici se gasesc adesea in mobila din casa sau in decoratiunile pentru camere.Trebuie ca inainte de cumpararea lor sa citesti eticheta si sa te asiguri ca este lipsita de ingrediente toxice pentru sanatatea copilului. Alaptare vs. hranire cu biberon Alaptarea este cea mai sa [continuare]
Hranirea si hidratarea artificiala: benefice sau nocive?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Una dintre cele mai dificile decizii pentru bolnavii care sufera de boli grave sau in stadii avansate, pentru familia acestora, este cea legata de hranirea si hidratarea artificiala. In acest caz apar destule intrebari: - daca substantele nutritive vor fi introduse intravenos, sistemul digestiv va functiona normal? - in cazul in care o persoana este hidratata intravenos cu fluide si nu le va mai bea normal, exista posibilitatea sa se deshidrateze? - daca hranirea artificiala se va face prin intermediul unui tub, cum poate inghiti bolnavul fara sa se inece? Membrii familiei vor fi chinuiti de aceste intrebari, mai ales daca nu li se ofera explicatii clare cu privire la eficacitatea sau lipsa de eficacitate a diferitelor tratamente disponibile, la efectele secundare ale fiecarui tratament, modului de actiune ale acestora, reactiilor adverse si complicatiilor. Miturile si conceptiile gresite sunt foarte multe. La fel ca numeroase interventii chirurgicale, toate... [continuare]
Slabirea prin subalimentatie: 9 riscuri pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pierderea in greutate este o provocare, iar unele persoane o pot aborda cu mult prea mare entuziasm. In loc de a urma un plan sanatos de pierdere in greutate, acestea prefera sa manance cat mai putin. Desi greutatea poate sa scada initial, inevitabil, la un moment dat numarul de kilograme va ramane constant, in ciuda faptului ca se acumuleaza destul de putine calorii. Consecintele unui regim alimentar insuficient O stare buna de sanatate este sustinuta de odihna corespunzatoare, nutritie si exercitii fizice. Unii oameni considera ca atata timp cat nu se infometeaza, lucrurile vor decurge normal. Chiar daca mananca, dar nu suficient, sanatatea acestora ar putea avea de suferit. Iata mai jos enumerate, 9 posibile riscuri intalnite in cazul persoanelor care nu se hranesc corespunzator: 1. Malnutritia - Este un deficit de substante nutritive corespunzatoare pentru sanatatea organismului; aceasta poate declansa infectii respiratorii, insuficienta renala, orbire, [continuare]
10 reguli de urmat pentru a gati sanatos
Autor: SfatulMedicului
Cand vine vorba de a gati sanatos, fiecare persoana ar trebui sa ia in calcul cateva reguli de baza. In general, specialistii considera ca trebuie majorat continutul de fibre si substante nutritive care au un rol important pentru organism, sa se includa grasimile bune in meniul zilnic, sa se reduca numarul de calorii prin diminuarea cantitatilor de zahar si produse rafinate si sa se controleze consumul de sare. Iata care ar fi cele 10 reguli de urmat pentru ca mancarea gatita sa fie cat mai sanatoasa: 1. Se va inlocui faina alba cu faina integrala. In cele mai multe dintre retetele de panificatie (briose, prajituri, biscuiti, paine etc.) daca se va substitui 1/4 de cana de faina alba cu 1/4 ceasca de faina integrala de grau se va aduce organismului un aport de 3.5 grame de fibre, diverse fitochimicale si se va dubla cantitatea de magneziu si seleniu. Fibrele sunt cele care imbunatatesc digestia si cresc senzatia de satietate. 2. In majoritatea produselor de patiserie, cantitatea... [continuare]
Generalitati Imbatranirea este un proces normal de modificari fizice in timp - se poate imbatrani pasiv, fara a se da mare atentie procesului sau activ, facandu-se constient anumite alegeri si avand mare grija de propriul corp si propria minte. Nu este niciodata prea tarziu sau prea devreme sa alegem calea unei imbatraniri sanatoase. La persoanele sanatoase si pline de viata o ingrijire adecvata poate incetini sau preveni aparitia multora din problemele legate da varsta. La persoanele cu boli cronice, la cele cu dizabilitati sau la cele care se simt obosite adoptarea unor masuri sanatoase poate avea un impact mare asupra sanatatii fizice si mentale. Indiferent de momentul adoptarii unui stil de viata sanatos acesta imbunatateste calitatea vietii si poate prelungi speranta de viata. Schimbari care apar odata cu inaintarea in varsta Semnele normale ale imbatranirii sunt in general aceleasi pentru toti desi ele nu apar neaparat la o anumita varsta. Fiecare din noi are... [continuare]
Sedentarismul - efecte asupra sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Viata moderna si sanatatea Stim ca toti ar trebui sa facem exercitii fizice si sa urmam o dieta adecvata pentru a ne mentine sanatosi. Cu toate acestea, rareori facem aceste lucruri. Preferam stilul de viata sedentar deoarece nu ne obliga sa facem prea multe lucruri. Este mai placut sa petrecem timpul in fata televizorului sau a computerului si, de parca nu era suficient, rontaim si servim fel si fel de gustari, care numai sanatoase nu sunt. Tehnologia moderna ne-a usurat viata: nu trebuie sa ne deplasam prea mult ca sa discutam cu o persoana, trebuie doar sa o contactam, nu trebuie sa muncim prea mult, pentru ca utilajele sau computerele o fac in locul nostru. Nici macar nu trebuie sa obtinem mancarea prin modalitati naturale, pentru ca putem comanda sau putem consuma hrana deja procesata. Aceasta este o problema a societatii moderne, intalnita nu doar la adulti ci si la copii. Ce este stilul de viata sedentar? Stilul de viata sedentar este un mod de... [continuare]
Cat putem supravietui fara hrana si apa
Autor: SfatulMedicului
Introducere Multi dintre noi ne-am intrebat poate macar o data in viata: "Cat putem supravietui fara hrana si apa"? Conform specialistilor, raspunsul este influentat de o serie de factori, precum starea de sanatate, conditia fizica, determinarea si vointa individuala. Cert este insa faptul ca un individ, poate supravietui fara hrana cel mult 8 saptamani. Cu toate acestea, un grup de persoane denumit Breathariani sustin ca se poate renunta definitiv la hrana si lichide, supravietuind doar cu aer si lumina. Supravietuirea fara hrana Supravietuirea fara hrana depinde de o multitudine de factori, vointa si determinarea jucand un rol important. Cazurile unor prizonierii politici care protestau prin greva foamei si postirile indelungate ale liderilor religiosi, dovedesc ca organismul uman poate rezista saptamani intregi fara hrana; spre exememplu, Ghandi a supravietuit 21 de zile. Din punct de vedere medical, majoritatea medicilor consimt ca oamenii cu o buna stare de sanatate... [continuare]
Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Acizii grasi Omega-3 care se gasesc in peste sunt buni pentru sanatatea inimii. Pentru persoanele ingrijorate pentru sanatatea inimii – indiferent daca vor sa le evite sau au deja o afectiune pe care cauta s-o amelioreze – consumul uneia sau a doua mese de peste pe saptamana poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic. Este cunoscut de mai mult timp faptul ca grasimile nesaturate care se gasesc in peste, numiti acizi grasi Omega-3, par sa reduca riscul de deces prin afectiuni cardiace. De multi ani exista recomandarea ca oamenii sa consume acizi grasi Omega-3 cel putin de doua ori pe saptamana, dar exista si oameni preocupati de faptul ca prezenta mercurului si a altor metale grele in pestele oceanic ar contrabalansa beneficiile pentru sanatate ale inimii. Totusi, cand e vorba de o inima mai sanatoasa, beneficiile consumului de peste depasesc eventualul risc reprezentat de expunerea la contaminanti. Ce sunt acizii grasi Omega-3 si de ce... [continuare]
Polenul de albine - sanatos sau, mai degraba.....periculos ?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Polenul de albine este considerat unul dintre cei mai sanatosi nutrienti pe care natura ii poate pune la dispozitie. Este utilizat de mii de ani ca supliment nutritional, medicament, revigorant, iar majoritatea nutritionistilor vorbesc de el ca de un adevarat miracol pentru mentinerea tineretii si vitalitatii, pentru stimularea organsimului sa lupte impotriva bolilor si pentru conferirea unei stari de bine general. Dar, este oare polenul indicat tuturor sau sunt si persoane care ar trebuie sa fie precaute cand vin in contact cu el? Dupa ani de cercetari, specialistii inca nu sunt decisi daca polenul are toate aceste efecte extraordinare care ii sunt atribuite. Cat este efect placebo si cat este meritul substantelor si nutrientilor din polen? Cateva din beneficiile si riscurile consumului polenului de albine sunt prezentate in continuare. Ce este polenul de albine ? Polenul este o substanta ce se gaseste in florile care au inflorit sau sunt... [continuare]
Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de carne rosie creste riscul aparitiei decesului cauzat de bolile cardiovasculare sau cancer? Aceasta este o intrebare care poate trece prin mintea oricui. Expertii ofera diverse raspunsuri in aceasta directie si explica ce posibile beneficii sau efecte nocive pot sa apara in urma savurarii acestui aliment, pentru sanatate. De asemenea, este prezentat rolul pe care trebuie sa il aibe carnea rosie in dieta oricarei persoane. Consumul de carne rosie si bolile cardiovasculare Consumul de carne rosie amplifica riscul declansarii afectiunilor cardiovasculare si a bolilor de inima? In cazul bolilor cardiovasculare, raspunsul este destul de simplu: unele tipuri de carne rosie sunt bogate in grasimi saturate care ridica nivelul colesterolului din sange. Iar valorile ridicate de colesterol rau (LDL) cresc riscul bolilor de inima. Cand vine vorba despre cancer, raspunsul nu este atat de clar, desi majoritatea expertilor considera ca o dieta care... [continuare]
Ghid de sanatate a-z pentru sezonul rece
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In sezonul rece, majoritatea persoanelor cauta cele mai bune remedii pentru tratarea afectiunilor de sezon (raceala, gripa, laringita etc). Aceasta atitudine nu este insa cea mai potrivita din punct de vedere al starii generale de sanatate; dupa cum spune un binecunoscut proverb: "este mai usor sa previi decat sa tratezi". Prevenirea dezvoltarii bolilor de sezon are in prim-plan intarirea sistemului imunitar si hranirea acestuia cu ingredientele potrivite, care sa ii asigure functionarea in conditii optime. Ghid de sanatate A - Z A Antioxidantii - vinul rosu, fructele si legumele colorate sunt toate bogate in antioxidanti care pot preveni aparitia gripei si a racelii; Aerul cald - un studiu german constatat ca cei care petrec o parte din timp intr-o camera cu aburi calzi de doua ori pe saptamana racesc mai greu si congestia nazala este redusa. Nu puteti beneficia de sauna? Si aburul fierbinte de la dus are acelasi efect. B B complex - grupul de vitamine... [continuare]
7 informatii pe care le transmite parul despre sanatatea ta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cand vine vorba despre par, majoritatea oamenilor isi fac griji legate de noi coafuri sau cum anume sa-l vopseasca dupa ce a incaruntit, dar expertii afirma ca parul transmite mult mai multe lucruri despre sanatatea unei persoane. De fapt, starea de sanatate a parului si a scalpului pot oferi indicii importante despre diverse conditii sau afectiuni. Iata cateva semnale de alarma in urma carora trebuie sa acordati mai multa atentie parului dvs. in mod special si sanatatii, in general. Par uscat, moale, subtire - Ce inseamna - Multi factori pot duce la uscarea excesiva a parului, inclusiv vopseaua, uscatorul de par dar si inotul sau imbaierea in apa cu clor. Modificarea semnificativa a texturii parului, in mod special subtierea acestuia ce ofera senzatia de par mai putin, poate indica prezenta hipotiroidismului. - Alte indicii - Hipotiroidismul include oboseala, cresterea in greutate, incetinirea batailor inimii, senzatie de frig. In unele cazuri se subtiaza... [continuare]
Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]
Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]
Generalitati Vremea este calda, strandurile si piscinele sunt deschise, iar copiii sunt in vacanta. Acestea sunt doar cateva dintre semnele verii. Desi vara este anotimpul distractiei, asigurati-va totusi ca luati in considerare cateva sfaturi simple pentru a va pastra sanatatea ochilor pe parcursul sezonului. Expunerea prelungita la soare fara protectie adecvata a ochilor poate provoca afectiuni oculare ce pot duce la diverse tulburari de vedere. Ochii sunt ferestre prin care vedem lumea din jurul nostru si, intocmai ca o fereastra, acestia sunt expusi la un baraj constant de praf, particule fine, poluare si lumina. Razele solare Fie ca sunteti pe plaja la mare, la piscina sau in parc cu familia, este important sa stiti ca nu doar pielea poate fi afectata. Ochii pot suferi arsuri ca si pielea de aceea este important sa le oferiti protectia necesara. Razele de soare se impart in trei categorii, respectiv raze ultraviolete de tip A, B si C. Toate pot avea efect nociv... [continuare]
Generalitati Desi s-ar putea crede ca se scrie suficient despre sanatate, de fapt, existand din ce in ce mai multi oameni bolnavi, atentia se focuseaza pe boli si mai putin pe sanatate. Exista tot mai multe cauze de imbolnavire: genetice, psiho-emotionale, chimice, etc. Dar exista si metode de a fi sanatosi: echilibrare psihica, dietoterapie personalizata (si nu ma refer la curele de slabire), mobiloterapie, etc. Recomandari alimentare pentru a fi sanatos Starea de sanatate poate fi mentinuta sau redobandita folosind in alimentatie doar produse naturale – seminte, cereale, legume, fructe, condimente. Alese si combinate corect, aceste alimente pot furniza corpului atat vitaminele si mineralele necesare desfasurarii optime a proceselor biochimice de la nivel celular, cat si un aport energetic benefic. Mai mult, daca ne concentram pe actul deglutitiei, daca ii transmitem corpului mesajul ca ne pasa de el si de ceea ce-i oferim ca hrana, beneficiile vor fi si mai mari. Ca si... [continuare]
Topul alimentelor pentru un par sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este recunoscut faptul ca stilul de viata si obiceiurile noastre alimentare influenteaza starea de sanatate a organismului. Pielea si parul sunt afectate de poluare, dar si de alimentele pe care le consumam. Puteti avea un par superb daca veti include in dieta dvs. zilnica anumite tipuri de alimente, dar mai ales pe cele care contin proteine de calitate. Alimente necesare pentru mentinerea frumusetii parului - Afinele - aceste fructe de padure ocupa primul loc ca actiune antioxidanta. Antioxidantii din afine protejeaza impotriva imbatranirii premature ca urmare a cantitatii importante de vitamina C pe care o contin. Vitamina C este esentiala pentru o circulatie sanguina normala la nivelul scalpului si pentru sustinerea activitatii micilor vase de sange care hranesc foliculii de par. Prea putina vitamina C in dieta dvs. va face parul friabil. - Spanacul - este o excelenta sursa de vitaminele A si C de care corpul are nevoie pentru a produce sebum. Acesta... [continuare]
Cele mai benefice si cele mai nocive sucuri pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sucurile din fructe si legume fac parte dintr-o alimentatie echilibrata, care asigura starea de sanatate si vigoare a organismului. Ele participa activ la regenerarea celulara, detoxifiere si tratarea a numeroase afectiuni, fiind recomandate de medicii nutritionisti intr-un regim de viata sanatos. Chiar si asa, exista sucuri benefice sanatatii prin ingredientele pe care le contin si sucuri nocive, care nu sunt altceva decat lichide care furnizeaza zaharuri in exces si aproape deloc nutrienti esentiali. Topul celor mai sanatoase sucuri Sucurile naturale din fructe si legume sunt gustoase, hranitoare si bogate in vitamine, minerale si fitonutrienti, mai exact compusi naturali bioactivi care interactioneaza pozitiv cu fibrele alimentare si alte substante preluate din hrana. Specialistii in nutritie de la Universitatea din California (Los Angeles) au intocmit si un top al celor mai sanatoase sucuri, primele 5 pozitii fiind ocupate de: - sucul de rodii - sucul... [continuare]
Meiul, lintea si hameiul in alimentatia sanatoasa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Meiul, lintea si hameiul sunt elemente-cheie intr-o alimentatie sanatoasa, furnizand o gama larga de beneficii pentru bunastarea fizica si psihica. Meiul previne eficient afectiunile digestive si ajuta la mentinerea greutatii corporale optime., Lintea protejeaza sistemul cardiovascular, iar hameiul este un bun calmant pentru sistemul nervos si un remediu eficient in disconfortul menstrual. Beneficiile meiului in alimentatie Meiul este o cereala cu aroma de nuca, considerata a fi una dintre cele mai usor digerabile si non-alergice grane pe care oamenii le pot introduce in dieta. Meiul se numara totodata printre putinele cereale cu efect alcalinizant pentru organism. In ciuda faptului ca meiul este asociat de regula cu hrana pentru pasari, el poate fi un ingredient delicios in meniul oamenilor de pretutindeni. Odata gatit, are o consistenta cremoasa similara cu cea a piureului sau a orezului foarte bine fiert. Meiul poate fi alb, gri, galben sau rosu. Circa... [continuare]
10 mituri despre dieta si alimentatia sanatoasa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta si alimentatia sanatoasa sunt doua preocupari prioritare intr-o epoca a exceselor si a hranei nocive, care au condus la cresterea ratei obezitatii la scara globala. Proportional cu interesul crescand al oamenilor pentru un fizic armonios si sanatos, s-au dezvoltat si o serie de mituri si perceptii gresite despre ceea ce inseamna o dieta echilibrata si o alimentatie sanatoasa. De altfel, specialistii in nutritie spun ca mentalitatea tipica a urmarii curelor de slabire drastice este gresita. Secretul este adoptarea unei diete corecte pe termen lung si imbratisarea unui stil de viata sanatos, ce cuprinde mese complete, in cantitati moderate. Cele mai frecvente mituri despre dieta Cele mai multe dintre miturile despre dieta si respectarea unei alimentatii sanatoase s-au imprimat adanc in constiinta multor generatii, fara sa fie sustinute de puncte de vedere stiintifice. Care sunt acestea, aflati mai jos. Mesele de seara predispun ingrasarii Indemnul de a nu... [continuare]
Generalitati Sanatatea simtului olfactiv este foarte importanta pentru o buna interactiune cu mediul exterior. Functia olfactiva se afla intr-o conexiune stransa cu simtul gustului, participand activ la perceperea aromelor alimentelor si bauturilor ingerate. De asemenea, un simt olfactiv sanatos ne ajuta sa distingem diferentele de gust si miros intre vin, cafea sau ceai, aromele subtile ale florilor, mirosul natural al pielii etc. Oamenii cu un simt olfactiv sanatos pot distinge pana la 10.000 de mirosuri distincte, percepute totusi diferit de fiecare individ in parte. Acuratetea simtului olfactiv descreste direct proportional cu inaintarea in varsta, iar acest declin este aproape insesizabil. Consecintele pierderii simtului olfactiv Persoanele cu un simt olfactiv sanatos nu constientizeaza importanta acestei functii senzoriale de baza a organismului, decat atunci cand resimt consecintele pierderii capacitatii de a percepe si interpreta mirosurile din mediu. Declinul... [continuare]
Painea si adevaratul ei impact asupra sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Controversele care vizeaza painea si efectele ei asupra sanatatii continua sa prinda noi dimensiuni. Painea furnizeaza carbohidrati, fibre, vitamine si minerale (printre care fier si acid folic), nutrienti esentiali pentru o stare buna de sanatate. Chiar si asa, unii experti in nutritie asociaza painea cu excesul ponderal si cu alte probleme de sanatate, pe cand altii sustin ca adevarul se afla undeva la mijloc. In realitate, painea poate fi un aliment sanatos, cata vreme este preparata cu faina integrala si consumata in cantitati moderate. Painea si ingrasarea Persoanele care folosesc painea drept aliment principal si consumat preponderent tind sa fie si cele care au o problema cu greutatea si cu controlul kilogramelor acumulate in timp. In realitate, problema nu este painea in sine, ci cerealele rafinate din care ea este preparata, ce pot sa creeze un efect de dependenta la nivel cerebral. De altfel, toate alimentele care contin faina rafinata, precum... [continuare]
Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Prepararea alimentelor pe gratar, o posibilitate accesibila tuturor pe timpul verii, are un impact puternic asupra calitatii hranei consumate. Metodele de gatit pe gratar au si ele mici secrete care menajeaza starea de sanatate si exclud aportul excedentar de grasimi si zaharuri, substante care predispun ingrasarii si imbolnavirii organismului. Din fericire, exista intotdeauna cai inteligente de a inlocui ingredientele greu digerabile si pline de calorii, cu alternative nutritive si sigure pentru mentinerea unei forme fizice optime. Carnea slaba, fructele, legumele si apa plata aromatizata cu felii de fructe sau de castravete transforma orice gratar intr-o sursa de nutrienti benefici, si nu de grasimi si calorii in exces. Avantajele pregatirii alimentelor pe gratar Toate tipurile de carne pregatite pe gratar ajung sa furnizeze mult mai putine grasimi atunci cand sunt consumate, deoarece straturile grase sunt topite de temperaturile ridicate si se scurg la... [continuare]
14 alimente indispensabile unei diete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Discutiile despre alimentele cu adevarat benefice si indispensabile unei diete sanatoase sunt tot mai frecvent purtate de specialisti si prezentate publicului larg. Motivul este lesne de inteles, cata vreme rata obezitatii si a afectiunilor in care hrana de proasta calitate joaca rol central au crescut in mod alarmant si au inceput sa ameninte pana si viitorul generatiilor tinere. Copiii si adultii deopotriva sunt afectati de era alimentelor nocive, vandute in ambalaje frumos colorate in supermarket, care ascund o lista completa de E-uri periculoase sau controversate. Fast-food-ul si prajiturile de cofetarie sunt intotdeauna alegeri preferentiale in fata legumelor si a fructelor, intrucat sunt mai accesibile din toate punctele de vedere. Printre multele tentatii, oare mai stim care sunt alimentele indispensabile unei diete cu adevarat sanatoase Nutrientii necesari unei alimentatii echilibrate Paleta larga de optiuni in aria nutritiei face dificila... [continuare]
De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Micul dejun este numit, pe buna dreptate, cea mai importanta masa a zilei. Organismul are nevoie de nutrienti pentru a functiona in mod corect si pentru a se mentine in forma, iar privarea acestuia de hrana la inceputul zilei inseamna inducerea unor disfunctionalitati la nivel organic. Sanatatea si silueta au nevoie de un mic dejun echilibrat si nutritiv. Senzatia de foame care apare la jumatatea zilei, in lipsa mesei de dimineata, conduce intotdeauna la excese alimentare si la ingrasare. Kilogramele in plus si alti factori implicati in privarea organismului de micul dejun aduc prejudicii importante starii de sanatate in general. Consecintele renuntarii la micul dejun Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul cercetarilor efectuate de-a lungul timpului, ca renuntarea la micul dejun este asociata cu numeroase riscuri pentru sanatate, de la hipertensiunea arteriala, pana la obezitate si nivel ridicat de colesterol in sange. Interesant este faptul ca... [continuare]
8 moduri simple sa va protejati sanatatea ochilor la orice varsta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sanatatea ochilor ar trebui sa fie o preocupare la orice varsta, iar modurile prin care ea poate fi protejata ar fi bine sa fie cunoscute de cei mari si de cei mici deopotriva. Acuratetea organelor de vaz este foarte importanta pentru intreprinderea oricaror activitati, de aceea prevenirea imbolnavirii ochilor este intotdeauna o prioritate salvatoare, de vreme ce afectiunile vederii lasa de cele mai multe ori sechele ireversibile. Metode de protectie a sanatatii ochilor Dieta prolifica vederii Protejarea sanatatii ochilor incepe inca din hrana care furnizeaza organismului nutrientii necesari tuturor functiilor sale. Numeroase studii arata ca grasimile esentiale omega-3, luteina, zincul sau vitaminele C si E ajuta la prevenirea tulburarilor de vedere asociate cu inaintarea in varsta, precum degenerarea maculara sau cataracta. Pentru copiii, alimentatia joaca un rol-cheie in dezvoltarea vederii, contribuind masiv la randamentul functiei vizuale si la... [continuare]
Este sanatos sa mananci zilnic oua crude?
Buna ziua, Baiatul meu in varsta de aproape 18 ani, din dorinta de a face muschi "peste noapte", (proteine) bea zilnic, dimineata pe stomacul gol, un shake ce contine o cana lapte+banana+1 ou intreg+1 albus (cateodata chiar doua albusuri!!). Mentionez ca are greutatea in limite normale (limita inferioara, cred), adica este slab. Este sanatos sa manance acele oua crude, mai ales ca sunt din "comertul" nostru? In plus, zilnic consuma cca 200-300 gr piept pui. Ma ingrijoreaza acele oua crude, daca este bine sa le consume in acest fel zilnic?!! Multumesc! Denisa P. [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter