gust sarat
Tulburarile de gust si miros: simptome, cauze si tratament
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Mirosul este deosebit de important pentru viata de zi cu zi, iar 80% din gust este legat de miros, astfel ca majoritatea pacientilor care reclama o pierdere sau o diminuare a gustului sufera, de fapt, de o pierdere a mirosului. Limba este organul pentru gust si poate simti sarat, dulce, acru, amar si umami (savuros). Restul aromelor sunt oferite de miros. Diferenta dintre gustul unui mar si al unei pere sau diferenta dintre gustul ciocolatei si cel al caramelului, spre exemplu, sunt determinate in mare parte de miros.Persoanele care sufera de obstructia cailor nazale nu reusesc sa faca foarte bine diferenta dintre alimente asemanatoare ca gust. O serie de afectiuni pot provoca tulburari de gust si de miros, dar si varsta sau anumite tratamente medicamentoase pot fi factori care sa determine diminuarea acestor simturi. Alterarea gustului si a mirosului pot afecta calitatea vietii. Cele mai frecvente tulburari de miros si gust - Anosmia - pierderea simtului... [continuare]
Despre halucinatii
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Halucinatia este un simptom care apare atunci cand o persoana percepe lucruri sau evenimente inexistente, fara ca organele de simt sa fie stimulate in mod real. Halucinatiile implica auzul, vazul, simtul tactil, mirosul si chiar gustul unor lucruri care nu sunt reale. Cea mai comuna forma de halucinatii sunt cele auditive (voci, sau alte sunete care nu au nici o sursa fizica). Halucinatiile sunt asociate cu tulburari de sanatate mintala si cel mai des cu schizofrenia. Totusi, acestea pot fi provocate si de tulburarea bipolara, depresie sau manie, mai ales daca au si caracteristici psihotice. Prezenta halucinatiilor Halucinatiile pot fi, de asemenea, cauzate de alte situatii si conditii, cum ar fi intoxicatii, abuzul de substante sau sevrajul de la anumite medicamente si droguri, precum alcoolul sau benzodiazepinele. De asemenea, pot aparea in cazul unor boli neurologice, precum boala Parkinson, Alzheimer sau epilepsia. Tulburarile de somn, cum ar fi... [continuare]
Alimentatia ultra-procesata: efecte asupra sanatatii
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este un aliment ultra-procesat Termenul de ultra-procesat se refera la alimentele care au fost supuse unui proces extensiv de prelucrare industriala, de obicei pentru a le extinde durata de valabilitate, a le imbunatati gustul sau textura si a le face mai convenabile pentru consum. Aceste alimente tind sa contina aditivi, conservanti si alte ingrediente adaugate pentru a le imbunatati calitatile organoleptice si pentru a creste atractivitatea lor comerciala. Termenul vine din clasificarea internationala a alimentelor pe baza gradului de procesare, clasificare condusa si realizata de catre cercetatorii Universitatii Sao Paulo, Brazilia. Tipologie Acest sistem include alimente impartite in 4 categorii, astfel: 1. Alimente neprocesate sau minim-procesate. Aceasta categorie include fructe si legume proaspete, lapte, peste, oua, nuci si seminte ce nu sunt amestecate cu alte ingrediente, nefiind semnificativ modificata starea lor naturala. 2. Ingrediente procesate. Aici sunt... [continuare]
Detectarea precoce a fibrozei chistice
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Depistarea fibrozei chistice neonatale Screeningul realizat in vederea depistarii fibrozei chistice neonatale presupune realizarea unor analize sangvine ce determina nivelul unor enzime, anume tripsinogenul imunoreactiv, enzima produsa de pancreas. Aceste determinari enzimatice sunt considerate metoda de prima intentie in screening. Prezenta unor niveluri crescute ale acestei enzime, ceea ce este tipic pentru fibroza chistica, impune realizarea unor determinari suplimentare ale enzimei, unor teste genetice sau ambelor. Ce este fibroza chistica Fibroza chistica este considerata cea mai frecventa afectiune transmisa genetic cu potential fatal al populatiei caucaziene. Ea este o boala cu transmitere autozomal recesiva, iar purtatorii genei sunt adesea asimptomatici. Fibroza chistica este o afectiune a glandelor exocrine, care determina in principal aparitia insuficientei respiratorii cronice, a insuficientei pancreatice enzimatice si a unor complicatii care pot fi generate de... [continuare]
Buna ziua....am un gust foarte sarat in gura, de aproximativ 1 luna...mentionez ca am avut niste interventii la dantura... radiografii, injectii...poate fi afectate papilele gustative?? multumesc mult! [continuare]
Generalitati Alterarea gustului reflecta scaderea capacitatii de a percepe savoarea alimentelor (hipogeuzia), modificarea modului de perceptie al alimentelor (disgeuzie) sau pierderea completa a simtului gustativ (ageuzie). De asemenea, se refera la prezenta unui gust metalic, asemanator cu cel al medicamentelor. Modificarile de gust pot sa apara ca o consecinta a afectiunilor bucale sau chiar cancer. Gustul alterat poate avea un rol important in nutritia unui pacient care are cancer. Pacientii care manifesta aceasta afectiune pot evita anumite alimente, isi pot pierde apetitul (anorexie) si pot scade in greutate. Probleme de alimentatie se pot instala si atunci cand o persoana sufera de xerostomie (gura uscata) sau are o infectie bucala (afte, de exemplu). Cauze Oamenii au capacitatea de a simti gustul amar, sarat, acru, dulce si aromat prin intermediul papilelor gustative. Acestea sunt localizate pe limba, in partea din spate a cerului gurii si la nivelul... [continuare]
9 variante sanatoase pentru alimentele sarate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele sarate pot fi periculoase pentru sanatate, favorizand instalarea unor afectiuni dificil de tratat sau tinut sub control. Sarea poate fi consumata in exces cu usurinta, fiind adaugata in majoritatea produselor alimentare procesate pe care oamenii le achizitioneaza in mod curent din supermarketuri. Pentru alimentele sarate alese in numar mare la nivelul intregii populatii, exista si variante sanatoase, la fel de apetisante, care diminueaza din potentialul nociv al excesului de sodiu in organism. De ce sunt alimentele sarate periculoase Sarea imbunatateste aroma alimentelor, le prelungeste termenul de valabilitate si furnizeaza sodiu organismului, un mineral esential pentru echilibrul electrolitic, functionarea normala a sistemului muscular si transmiterea impulsurilor nervoase. In ciuda importantei sodiului pentru sanatate, consumul sau in exces poate insemna o predispozitie crescuta la imbolnavire. Iar abuzul de sare nu este deloc dificil de facut,... [continuare]
Cum sa renuntati la obiceiul de a manca sarat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nutritionistii recomanda un aport zilnic de sodiu de maxim 2300 de miligrame - cantitate recomandata persoanelor adulte sanatoase. Pentru adultii care au o varsta inaintata sau alti factori de risc, cantitatea zilnica indicata de sodiu nu trebuie sa depaseasca 1500 de miligrame. In ciuda acestor directive, o majoritate covarsitoare a populatiei lumii consuma mult peste cantitatea zilnica recomandata. Acest obicei nociv poate declansa multiple conditii medicale care, in timp, pot avea un impact semnificativ asupra starii de sanatate a celor care includ prea mult sodiu in dieta zilnica. Dieteticienii ofera cateva sfaturi despre cum puteti consuma o cantitate adecvata de sodiu si cum puteti alcatui o dieta cat mai sanatoasa pentru dvs. Dependenta de sare si efectele negative ale acesteia asupra sanatatii Organismul dvs. are nevoie de sodiu pentru a mentine un echilibru normal de fluide, pentru a transmite impulsuri nervoase si pentru a contracta si relaxa... [continuare]
Buna!! De cateva zile sunt f.racita,si pe langa neplacerile bolii acum nu mai simt mirosurile ,indiferent cat sunt de puternice.Desi am folosit picaturi pt.nas si nu mai am nasul infundat mirosul nu apare.Si gustul este oarecum afectat,simt dulce,sarat,acru...dar nu si aromele.ce e de facut?? [continuare]
Gustul nu mai e acelasi dupa anestezie dentara
Simt un gust metalic in gura, la orice as manca, simt limba de parca nu e a mea pe partea pe care am avut anestezia la maseaua de minte. E adevarat ca trebuie luat zinc ? Mi-am distrus papilele gustative? [continuare]
Gust
Unul dintre cele cinci simturi, dand informatii cu privire la savoarea si compozitia aiimentelor. Senzatiile gustative isi au originea in mugurii gustativi, receptorii senzoriali raspanditi in mucoasa limbii, in cea a valului palatin si in peretii laterali si posteriori ai gatlejului. Exista patru feluri de muguri ai gustului, sensibili la patru tipuri fundamentale de savoare - dulce, sarat, acid, amar - din a caror amestecare rezulta orice savoare. Gustul rezulta, de fapt, din conjunctia stimulatiilor senzoriale provenind de la sistemul gustativ si olfactiv: la expiratie. O parte a particulelor ingerate sunt expulzate pe cale nazala si stimuleaza receptorii olfactivi prin componentele lor odorante. Patologie - Ageuzia (pierderea gustului) poate fi consecutiva unei pierderi a mirosului, unei boli bucale (infectie, cancer) sau hormonale (hipotiroidie, diabet). Ea influienteaza comportamentul alimentar, uneori si psihicul, pana la provocarea unei depresiuni. [continuare]
Arsura pe limba fara simtul gustului?
Buna ziua, Rog un sfat la ce mi s-a intamplat... Am clatit gura seara cu concentratie de apa de gura fara sa citesc prospectul in prealabil... 64 vol - % alcool , 2-3 picaturi la 1/2 pahar cu apa trebuia... dimineata am constatat ca nu mai am gust pe limba , doar partial pe laterale... Acru, sarat, dulce toate sunt cu gust neutru... Oare este ceva trecator sau trebuie sa ajung la ORL ? [continuare]
Probleme frecvent intalnite Problemele cavitatii orale nu sunt un fapt neobisnuit.Oricine se confrunta cu ele din cand in cand. Astfel de probleme pot implica gingiile, limba, buzele, fata interna a obrajilor, palatul si planseul cavitatii, regiunea orofaringiana sau dintii. Se pot resimti ca senzatii permanente de uscaciune in gura sau gustul alimentelor poate fi perceput altfel, poate sa apara un miros neplacut in gura, sa existe niste pustule la nivelul gingiilor, obrajilor, limbii, are pot ingreuna mancatul sau vorbitul. Astfel de probleme par complicate, numeroase si grave, insa majoritatea se amelioreaza si dispar in prezenta unui tratament adecvat. Probleme ale cavitatii bucale Afte bucale - se prezinta sub forma unor leziuni ulcerative in gura. Cel mai frecvent apar la nivelul limbii, pe fata interna a obrajilor si a buzelor. Nu sunt contagioase insa au tendinta la recurenta. Leziunile sunt dureroase si afecteaza mult vorbitul, mestecatul. Debuteaza in copilarie sau... [continuare]
Alimente care inrautatesc indigestia
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Senzatia de arsura localizata in partea inferioara a pieptului, urmata eventual de un gust acru in gura, sunt semnele indigestiei si refluxului de acid gastric. Medicii explica faptul ca aceste simtpome apar atunci cand acidul clorhidric din stomac revine inapoi pe esofag. Manifestarile specifice indigestiei apar ocazional, iar medicul poate determina cauza si tratamentul adecvat. Unele persoane adopta o dieta sanatoasa, ce contine o combinatie potrivita de carbohidrati, grasimi, proteine, apa, saruri, vitamine si fibre - elemenele esentiale in evitarea indigestiei. Daca va privati de oricare dintre aceste elemente, atunci puteti avea probleme de sanatate. Cand suferiti o indigestie care include simptome, cum ar fi greata si balonare, ceea ce mancati si mai ales ceea ce eliminati din dieta zilnica devine extrem de important. Iata care sunt alimentele pe care ar trebui sa le evitati atunci cand aveti indigestie. Alimente de evitat atunci cand aveti indigetie -... [continuare]
Generalitati Muraturile sunt un aliment minune pentru sanatate. Putini stiu ca gogonelele, castraveciorii murati, conopida, gogosarii si varza, pe langa faptul ca dau un gust senzational oricarui preparat, prezinta numeroase efecte benefice asupra organismului nostru. Prin fermentare, legumele si fructele dau nastere unor bacterii sanatoase, care contribuie la intarirea imunitatii si la reglararea microflorei. Mai mult decat atat, muraturile amelioreaza alergiile si previn aparitia cancerului, intrucat reduc inflamatiile din organism. Este important, insa, ca muraturile sa nu contina foarte multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apa si sare. Otetul si zaharul sunt contraindicate! Beneficiile muraturilor pentru organsim 1. Muraturile imbunatatesc digestia Muraturile ajuta la digestia meselor bogate in carne si grasimi, inmultind bacteriile probiotice din sistemul digestiv. In plus, fiindca sunt slabe in calorii si bogate in fibre, muraturile sunt indicate din... [continuare]
Diferenta dintre sarea de mare si sarea de masa
Autor: SfatulMedicului
Sarea in alimentatie Sarea reprezinta unul dintre cele mai importante ingrediente pentru gatit. Este utilizata in numeroase retete pentru a adauga un plus de gust, pentru a suprima gustul amar, dar si cu rolul de a conserva mancarea. Atat bucatarii chefi, cat si cei amatori folosesc pentru anumite retete sarea de masa, in timp ce atunci cand pregatesc alte retete folosesc sarea de mare. Dar care e cu adevarat diferenta dintre cele doua tipuri? Cei mai multi oameni percep sarea de mare ca fiind o alternativa sanatoasa a celei de masa. Principalele diferente dintre cele doua tipuri constau in gust, textura si modul de obtinere. Diferenta intre modul de obtinere a celor doua tipuri de sare Sarea de mare este obtinuta prin evaporarea apei provenita din ocean sau din diferite lacuri sarate si este, de obicei, mai putin procesata comparativ cu sarea de masa. Ea e cristalizata fie prin evaporare la aer, cu ajutorul luminii solare (sortimentele mai scumpe care se regasesc pe piata... [continuare]
Generalitati Pentru majoritatea oamenilor, cuvantul „dieta” se refera la restrictii alimentare, la mancaruri fara gust si chiar infometare. Iar adeptii ideii de frumusete si ingrijire imping acest tip de dieta pana la extreme. Insa, nu intotdeuna sunt necesare toate aceste sacrificii, deoarece exista si diete gustoase, echilibrate si sarace in calorii, care permit unei persoane sa scape repede de kilogramele in plus fara sa lesine de foame. In continuare va fi prezentata dieta cu mere in mai multe optiuni. Dieta poate fi folosita fara alte alimente pentru 1-2 zile pe saptamana, de dorit in mod regulat timp de trei luni. Aceasta abordare a dietei permite persoanei sa piarda kilograme si sa isi regleze metabolismul. Includerea merelor in dieta zilnica presupune o cale care permite combinarea gustului placut al merelor si beneficiile pierderii in greutate. Dieta cu mere se refera la o varietate de monodiete. Mono-dietele se bazeaza pe consulmul unui... [continuare]
Gustari pentru copii: 10 sfaturi sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Cand copilului ii este foame e bine ca parintele sa fie pregatit sa-i ofere o gustare sanatoasa. Gustarea este foarte importanta pentru copii si nu este un obicei neaparat rau, aceasta asigurand copilului necesarul de energie si nutrienti pentru intreaga zi. Cu adevarat important este calitatea gustarii! Iata 10 sfaturi pentru cele mai sanatoase gustari ale copilului: 1. Mentinerea gustarilor nesanatoase afara din casa Copilul nu va cere prajituri si ciocolata daca acestea nu se gasesc la indemana. Este bine ca parintele sa ofere micutului un bun exemplu prin consumarea de alimente sanatoase! 2. Cerealele Gustarile cu cereale integrale – cum ar fi covrigeii din faina integrala si cerealele integrale bogate in fibre alimentare – pot oferi copilului energia necesara. 3. Legume cu dressing Copilului ii pot fi serviti morcovi mici sau alte legume crude cu un dressing sarac in grasimi, biscuiti sarati [continuare]
Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Inca din perioada copilariei stim ca este bine sa consumam fructe si legume si ca trebuie sa evitam gustarile dulci pe care, de altfel, orice copil le va prefera oricand. Inainte de a prezenta lista alimentelor nesanatoase, ar trebui sa stiti care sunt produsele alimentare pe care specialistii le recomanda pentru a avea o sanatate de invidiat. Top 10 alimente sanatoase 1. Cartofii dulci sunt bogati in carotenoizi, vitamina C, potasiu si fibre. 2. Painea din cereale integrale contine mai multe vitamine si minerale decat paine din faina alba, rafinata. 3. Broccoli are o cantitate ridicata de vitamina C, carotenoide si acid folic. 4. Pepenele verde este o excelenta sursa de vitamina C si carotenoide. 5. Fasolea are putine grasimi si multe proteine, in plus, contine mult acid folic si fibre. 6. Doar un sfert de felie de pepene galben furnizeaza necesarul de vitamina A si C. 7. Spanacul si varza pot aduce organismului un aport important de calciu, fibre,... [continuare]
Generalitati Colonoscopia virtuala foloseste razele X si computerul (tomografia computerizata sau rezonanta magnetica nucleara) pentru a reda imagini bi- sau tri-dimensionale ale interiorului intestinului gros (colon) si rectului. Poate fi folosita in depistarea precoce a tumorilor canceroase sau leziunilor precanceroase de la nivelul colonului sau rectului (cancerul colorectal) si a polipilor colorectali. Colonoscopia virtuala, denumita stiintific colonoscopie-tomografie computerizata sau CTC este un nou tip de investigatie inca studiata pentru a determina daca rezultatele acesteia sunt de o mai mare acuratete fata de colonoscopia obisnuita. Deoarece este o metoda noua de investigatie, nu este larg disponibila. Scopul investigatiei - screening-ul cancerului colorectal sau polipilor colorectali; - monitorizarea cresterii in dimensiuni a polipilor; - screening-ul recurentelor cancerului colorectal la persoanele tratate chirurgical pentru aceasta... [continuare]
De obicei nu intru pe forumuri sa intreb dar de data asta e destul de complicat. Eu si prietenul meu am incercat sa facem sex oral pentru prima oara. Eu am inceput prima,am simtit putin lichid cu gust sarat apoi ne-am sarutat si mi-a facut si el mie sex oral. Pot ramane insarcinata?Va rog sa imi raspundeti este destul de urgent. Ce imi recomandati sa fac? [continuare]
Va multumesc din suflet ca mi-ati scris. Am 35 ani, 3 copii, la 1 decembrie 2009 la baiatul meu mijlociu a aparut in gura o afta, la prima vedere diagnoza stomatita, care (dupa cum am observat pe parcursul la acesti 2 ani) avea o perioada de dezvoltare de 2 sapatamini, puteti sa va dati seama ce chin pentru toata familia, nu poate minca, nu poate vorbi, stomatologul era nedumerit, parca tratam stomatita si numai ia sfirsit cum a doua zi apare alta afra, erau cazuri cind apareau citeva afte concomitent. Am infaptuit felurite analize, totul era in regula, cind aftele erau mai agresive se inflamau ganglionii limfatici, tratam ganglionii cu antibiotic si parca era mai bine, dar afta traia parca viata ei aparte. Cind observam ca apare alta din nou, ma foloseam de medicamente antivirale si parca ne era mai usor. La un moment dat am obosit toti si cu speranta ca cu virsta va trece, dar, nu e asa. Vara la noi era mai usor, aftele nu erau asa de agresive, practic aveam impresia ca am scapat... [continuare]
Scuip si am probleme cu respiratia
Am o problema de cativa ani. Am ajuns sa urasc sa ma mai trezesc, pentru ca de fiecare data scuip masiv. Scuipatul este foarte vascos si ma si arde pe gat, in capul pieptului si pe caile nazale. Dimineata am un gust sarat in gura si scuip galbui amestecat cu pete rosii, dar ma strofoc sa scot ceva din nas, o substanta albicioasa care ma deranjeaza groaznic, de multe ori iese de forma unui vierme alb gelatinos. Partea cea mai deranjanta este ca ma strofoc foarte rau sa scot mizeria si fac foarte mult zgomot, iar vecinii nu ma mai suporta, primesc reclamatii peste reclamatii. Totusi, deranjul este pe tot parcursul zilei, imi vine sa scuip constant, nu mai pun la socoteala ca la o intensitate de efort crescuta ma innec cu aceasta mizerie si in nas si in gat. De cateva luni de zile am luat rapid in greutate si am mai mereu o stare nejustificata de oboseala si in acelasi timp iritabilitate. In alta ordine de idei precizez ca am fost operat la spitalul Panduri acum 2-3... [continuare]
Bună ziua dacă poate sa ma ajute cinevacu un sfat sau o informație mulțumesc anticipat!?
Va rog frumos dacă sa am-i răspundă cineva dacă știe,sau a avut sau auzit de acesta problema ca și a mea,de aproximativ 6 luni ma confrunt cu ma confrunt cu o problema de sănătate grava,începutul a deputat cu simptomelor palpitații mari 130 ,170,tensiune arteriala insomnie ,după care sa instalat un gust metalic la început, ai apoi sarat,specific am întrerupt și un trament de lungă durată pentru hernie de disc de cervicala, tramentul era deja de un an jumate și la sfatul medicului la-m întrerupt, tramentul era Lirica ,Doreta,claroxazona,refrenul tard,si alprozalam de 0.25 .și după ce le-am întrerupt bintetels treptat cum mi sa spus,și am început un trament cu electroterapie, a început sa ami fie rău, am specificat la început, și de atunci am consultat mai mulții medici, am făcut si am fost la orl.gastroscopie,endoscopie, stomatolog și nimeni nu știe de unde vine gustul acest sarat,problema este ca nu pot manca absolut nnikc cu sare,specific de 6 luni... [continuare]
buna ziua mi sa prescris in tratamentul poliartritei reumatoide timp de 1 luna tratament cu prednison 2 pastilute pe zi seara la culcare insa as dori sa stiu daca trebuie sa am in vedere si altceva mai exact daca pot minca sare(nu maninc prea sarat insa nici nesarat) zahar la fel nu sunt amatoare as dori sa stiu trebuie sa nu manain nesarat deloc si nici un pic de dulce ???multumesc poate mai aveti si alte recomandari [continuare]
Buna ziua! Am probleme cu stomacul de aproximativ 2 ani, se manifesta prin indigestie aproape permanent, dureri in piept, probleme respiratorii, stare de oboseala cronica, somnolenta permanenta, ameteli, balonare, si am un miros ciudat care parca vine din stomac si un gust foarte rau in gura. Am fost la doi medici diferiti gastroenterologi si au pus diagnosticul de intestin iritabil care ar fi cauzat de stres. Am facut mai multe analize de sange si toate au iesit ok. Inclusiv o ecografie abdominala. Am tot urmat tratament cu Duspatalin, Stresclean, Bifido Plus, Magne B6 si degeaba, imi revine starea de rau, nu ma pot concentra si nu pot duce o viata normala pentru ca zilnic sunt ametit si imi este rau. Va rog sa-mi spuneti, Dumneavoastra ce parere aveti si ce ar trebui sa fac? Va multumesc! [continuare]
Ce mai pot face? In 2006,am facut operatie pentru polipoza nazala bilaterala sub control endoscopic. In 2008, am facut : rezectia supericondro-mucoasa a septului nazal, polipectomie bilaterala, cauterizare cornete inferioare bilateral. In 2011,la CT sa evidentiat : sinuzita frontala maxilara - etmoidala si sfenoidala cu aspect de inflamatie cronica , polipza nazala bilaterala , dar si (o gaura) o comunicare larga de 0.5 cm axial,intre cavitatea nazala stg. si portiunea craniala a sinusului maxilar stg ( in spatele acestei comunicari polipii sunt mai multi ) Simtomele sunt urate: nas infundat cca 80%din timp, nu mai am miros deloc de la ultima interventie chirurgicala (desi acum 6 luni am avut o secventa de miros de vreo 2 ore,care mi-a dat sperante ca nervul olftalmic inca este viu), gustul este diminuat (nu simt gusturile fine , ci doar duce, sarat, amar), am de cele mai multe ori mucozitati importante( pe care le aduc parca din partea posterioara a nasului ). Cat este de... [continuare]
Nas infundat aproape complet, lipsa miros, mucus in gat..
Buna ziua. Am 38 de ani. De 2..3 ani am inceput sa am nasul tot mai infundat respectiv pe perioade tot mai lungi. In acele perioade imi curge si nasul iar mucusul ma deranjeaza si in gat. Seamana cu o raceala perpetua dar am inteles ca s-ar putea sa fie de fapt rinita alergica. In momentul de fata abia mai pot respira pe nas, nara dreapta e infundata practic complet, nara stanga o mai desfund provizoriu. Am observat ca se desfunda nasul nitel (pe moment) daca fac multa miscare dar bineinteles nu pot s-o fac tot timpul. Cu cat fac mai putina miscare cu atat se infunda mai tare. In consecinta noaptea cand dorm mi se infunda practic complet. Ca sa pot rezista apelez la spray nazal desi stiu ca e nu e recomandat pe termen lung, dar n-am de ales... In ultimul timp bineinteles mirosul a disparut aproape complet, gustul partial. Gura parca o simt "arsa"... In toamna lui 2012, cand era pe la 60..70% (fata de cum e acum) am fost la un medic ORL. Diagnostic:... [continuare]
Hipogeuzie
Diminuare a simtului gustativ. Este considerata o tulburare care afecteaza simtul gustativ, si nu trebuie confundata cu ageuzia, care consta in pierderea totala a acestui simt. In situatii normale, papilele gustative din limba noastra pot identifica cinci arome de baza: dulce, sarat, acru, amar si umami, acesta din urma referindu-se la gustul carnii sau a sosului de soia. Cu toate acestea, in cazul hipogeuziei, aceasta capacitate este diminuata. Posibilele cauze ale hipogeuziei pot fi variate, incluzand leziuni ale nervilor gustativi, afectiuni ale cavitatii bucale, cum ar fi gingivita sau cancerul oral, unele medicamente, cum ar fi cele utilizate in chimioterapie, probleme de sanatate precum diabetul, hipertensiunea arteriala, scleroza multipla, boala Alzheimer, dar si obiceiuri precum fumatul sau consumul excesiv de alcool. De asemenea, hipogeuzia poate fi un simptom al unei afectiuni numita disgeuzie, o distorsiune a perceptiei gustului, in care un gust normal devine... [continuare]
Ageuzie
Pierdere totala sau partiala a simtului gustativ inseamna ca o persoana nu mai poate percepe aromele sau gusturile pe care mancarea sau alte substante le au. Aceasta conditie poate fi rezultatul unei varietati de cauze, cum ar fi boli neurologice, probleme la nivelul gurii, utilizarea anumitor medicamente, radioterapie, sau poate fi cauzata de unele afectiuni precum, diabetul sau bolile renale. De asemenea, varsta, fumatul si consumul excesiv de alcool pot contribui la aparitia acestei probleme. Simtul gustului este strans legat de simtul mirosului, asadar, atunci cand o persoana are probleme cu percepetea gustului, este posibil ca de fapt sa aiba probleme cu simtul mirosului. De exemplu, in cazul unei raceli sau al unei infectii sinusale, simtul mirosului poate fi afectat, ceea ce poate duce la o scadere a capacitatii de a gusta. Pentru a diagnostica ageuzia, un medic poate realiza o serie de teste, inclusiv testarea abilitatii persoanei de a gusta substante dulci,... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Gastroenterologie , Hepatologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter