ulei de peste omega 3
Sfaturi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce sunt bolile cardiovasculare? In prezent, bolile de inima sunt principala cauza de deces la nivel mondial. Peste un sfert din totalul deceselor sunt provocate de afectiunile cardiovasculare. Acestea sunt si o cauza majora de dizabilitati. Bolile cardiovasculare afecteaza inima (muschiul inimii), dar si vasele de sange ale inimii. Riscul aparitiei bolilor de inima creste odata cu inaintarea in varsta si reprezinta probabilitatea ca o persoana sa inregistreze un eveniment de natura cardiovasculara fatal sau non-fatal intr-un anumit interval de timp definit. Barbatii care au peste 45 de ani si femeile cu varsta de peste 55 de ani sunt mai predispusi la manifestarea bolilor cardiovasculare. Exista un risc destul de mare pentru o persoana sa fie diagnosticata cu aceste afectiuni, daca un membru apropiat al familiei a avut o boala de inima in tinerete. Desi nu puteti inlatura anumiti factori de risc - cum ar fi istoricul medical familial, sexul sau varsta - exista... [continuare]
Interactiunea alimentelor cu medicamentele
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]
Generalitati Artrita reumatoida este cea mai frecventa boala reumatica de tip inflamator, ce afecteaza in principalarticulatiile, dar nu numai, ea fiind o boala sistemica. In aceasta afectiune se inflameaza membrana sinoviala ce delimiteaza articulatiile ,consecinta acestui proces cronic inflamator fiind distructiile oste-articulare care, netratate, in timp vor inainta ducand la aparitia deficitului functional (articulatia nu mai functioneaza normal). Manifestarile sistemice semnificative si variate care o insotesc si care ,in timp, vor duce la aparitia complicatiilor sunt responsabile de o reducere a sperantei de viata cu 5 pana la 10 ani. Boala afecteaza de obicei femeile cu varsta cuprinsa intre 50-75 de ani. Cauze Cauza bolii nu este cunoscuta in totalitate. La unii poate fi implicata o anomalie genetica (mostenita de la parinti) care creste probabilitatea de a dezvolta afectiunea. Aceasta mostenire genetica face posibil ca sistemul imunitar al bolnavului sa atace... [continuare]
10 alimente si preparate bune de gatit pe gratar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele si preparatele gatite pe gratar au o valoare nutritiva superioara si sunt semnificativ mai sanatoase decat cele prajite. Spre deosebire de alte metode de preparare a hranei, precum prajirea sau inabusirea cu ulei si alte tipuri de grasime, coacerea alimentelor pe gratar aduce multe beneficii sanatatii, fara sa sacrifice gustul placut al mancarii. Beneficiile prepararii alimentelor pe gratar Grasimea in exces din carnea pregatita pe gratar este eliminata eficient, iar legumele retin mai multe vitamine si minerale. In plus, caldura emanata dinspre foc, spre alimente, mentine umiditatea in hrana si o face suficient de frageda, incat sa nu fie nevoie de adaugarea altor uleiuri sau grasimi in procesul de gatire. Acest lucru face mai putin necesara asezonarea cu sosuri, asadar reduce din aportul caloric al mancarii. Un alt beneficiu al prepararii alimentelor pe gratar este acela ca toate tipurile de carne retin o cantitate mai mare de riboflavina si... [continuare]
Generalitati O dieta zilnica bogata in grasimi sanatoase sau "grasimi bune" inseamna un sistem cardiovascular ferit de boli si un sistem nervos echilibrat. In ultimii ani, medicii nutritionisti au pus accentul pe diferentierea grasimilor din alimente si intelegerea modului in care tipurile lor diverse, influenteaza longevitatea. In timp ce este important sa limitati aportul de grasimi saturate si grasimi trans (din lactate, carne, unt, carnati si deserturi), asigurati-va ca meniul zilnic contine si grasimi mononesaturate si polinesaturate, precum acizii grasi omega-3, care au reale proprietati benefice pentru sanatate. Diferenta dintre grasimile sanatoase si grasimile rele Grasimile au fost blamate ani la randul de catre specialisti pentru pericolele pe care le ridica sanatatii, de la cresterea nivelului de colesterol, pana la ingrasare si imbolnavire cardiaca. Insa nu toate grasimile au fost create in mod egal. Exista patru tipuri principale de grasimi: - grasimile... [continuare]
Miopia Aproximativ 26% din populatia lumii nu vede clar obiectele aflate la distanta. Aceasta afectiune se numeste miopie, iar din 1970, incidenta sa a crescut cu peste 25%. Factorii de risc includ: - istoricul familial al bolii (indiferent ca miopia este prezenta la unul sau la ambii parinti); - lecturarea la distanta mica de ochi. Miopia implica dificultati in a conduce, a desfasura activitati sportive, a vedea la tabla in timpul orelor sau la televizor. Simptomele includ dureri de cap, oboseala si vedere in crucis. Afectiunea poate fi tratata cu ochelari, lentile de contact, iar in unele cazuri tratamentul poate fi chirurgical. Miopia - ce se intampla De obicei, in cazul miopiei globul ocular este prea lung. Dar cauza poate fi si forma anormala a corneei sau cristalinului. Razele de lumina se focalizeaza in fata retinei ci nu pe retina asa cum ar fi normal. Nervul optic trimite semnale creierului, pe care acesta le transforma in imagini. In cazul miopiei, imaginea... [continuare]
Uleiul de cocos - beneficii si riscuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Destul de controversat in comunitatea medicala din cauza continutului sau de grasimi saturate, in urma cercetarilor aprofundate, uleiul de cocos, si-a redobandit prestigiul. Uleiul de cocos contine in procent de peste 90% grasimi saturate. Chiar daca prin consumul uleiului de cocos se pare ca nu aveti cum sa limitati sau sa evitati aportul de grasimi saturate este important sa retineti ca nu toate grasimile de acest tip se comporta in organism in acelasi fel. Uleiul de cocos, gratie procentului ridicat de acid lauric este, de fapt, benefic pentru organism. Acest tip de ulei este unicul din regnul vegetal care are o concentratie ridicata de acizi grasi cu lant mediu. Acesti compusi activi au o actiune specifica in organism, care poate provoca o serie de reactii pozitive. Principalele proprietati ale uleiului de cocos sunt cele antimicrobiene, antibacteriene si antifungice. Continutul nutritiv al uleiului de cocos Uleiul de cocos este solid la... [continuare]
13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Investigatii simple pentru evaluarea sanatatii organismului Chiar daca o persoana merge anual la consult medical fizic si isi face analize de sange, nu poate depista intotdeauna potentialele probleme de sanatate. De fapt, anumite teste rapide pentru evaluarea sanatatii (cum ar fi masurarea taliei, analizarea fruntii si chiar a zonei de sub pleoape) pot oferi mai multe informatii despre sanatatea fizica a unui individ. Modalitatile rapide de autoevaluare sunt utile nu doar pentru depistarea anumitor probleme de sanatate, ci ar putea atentiona o persoana de necesitatea schimbarii obiceiurilor de zi cu zi. Modalitatile rapide de autoevaluare Printre acestea se enumera: 1. Testarea flexibilitatii - Un astfel de test ar fi urmatorul: stand in picioare, aplecati-va si incercati sa atingeti degetele de la picioare. Daca puteti sa ajungeti cu usurinta la degetul mare de la picior, sunteti foarte flexibil. In cazul in care mainile ajung doar pana la glezna sau fluierul piciorului,... [continuare]
Cele mai bune sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Va doriti ca pielea dvs. sa arate mai bine? O data cu inaintarea in varsta se poate schimba aspectul pielii. Iar acest lucru se poate intampla mai devreme de 30 de ani sau mai tarziu, in functie de obiceiurile si stilul de viata al fiecarei persoane. Anumiti factori, cum ar fi nivelul de estrogen sau mostenirea genetica nu pot fi controlati intotdeauna. Dar exista multi factori externi care imbatranesc pielea, pe care anumite masuri antiimbatranire ii pot ameliora. Cand oamenii observa primele semne de imbatranire ar trebui sa ia imediat, atitudine. Vestea buna este ca niciodata nu este prea tarziu ca aceste amprente, ale trecerii timpului sau ale unui mod de viata nu tocmai sanatos, sa fie estompate. Dieta echilibrata Fiecare persoana trebuie sa acorde importanta nu doar cremelor sau substantelor pe care le aplica pe piele ci si dietei pe care o urmeaza zilnic. Pielea este cel mai mare organ al corpului. Regimul alimentar afecteaza in mod... [continuare]
Top 5 sfaturi anti-imbatranire ale dermatologilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Doriti ca pielea dvs sa arate mai tanara? Pe masura ce inaintati in varsta, aspectul pielii se poate schimba, iar acest lucru s-ar putea intampla in jurul varstei de 30 de ani sau chiar mai tarziu, in functie de stilul de viata. Anumiti factori care contribuie la modificarile pielii nu pot fi schimbati. Printre acestia se numara nivelul de estrogen, care mentine elasticitatea pielii, dar si mostenirea genetica, in urma careia o persoana poate avea un tip specific de structura osoasa. Exista totusi multi factori externi care influenteaza cum imbatraneste pielea, ale caror consecinte pot fi atenuate printr-o ingrijire anti-imbatranire adecvata. Acordati atentie deosebita alimentatiei Orice persoana ar trebui sa acorde atentie nu doar produselor cosmetice si de infrumusetare pe care le aplica pe piele, ci si modului in care se hraneste. Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar dieta va afecta in mod direct modul in care va arata o... [continuare]
Generalitati Odata cu sosirea primaverii, este momentul ca organismul sa fie curatat si detoxifiat, sa se optimizeze digestia si sa se inceapa o dieta care sa permita pierderea in greutate dar si cresterea nivelului de energie. Articolul prezinta modalitatile de baza prin care organismul va fi curatat, detoxifiat si hidratat pentru a va putea bucura de primavara. Curatarea Prima parte din detoxifierea naturala de primavara se va concentra pe operatiunea de curatare. In esenta, digestia este unul dintre procesele importante pentru sanatate si frumusete, prin urmare, o curatire bazata pe consum de fibre si de alimente nutritive, va oferi organismului posibilitatea de a se purifica. Procesul va avea o durata de cinci zile, de luni pana vineri, deoarece, de obicei, weekendurile sunt perioade mai dificile pentru schimbari nutritionale. In general, ar putea fi suficient sa consumati alimente cu indice glicemic scazut dar bogate in fibre, pentru a oferi senzatia de satietate si... [continuare]
Ce este piramida alimentara La cat de multe tentatii sunt in jurul nostru nu este de mirare ca fiecare dintre noi si-ar dori sa guste din toate bunatatile. Dar pentru ca mancarea sa nu se "transforme" in celulita, colesterol, grasimi abdominale este indicat ca oamenii sa se hraneasca tinand cont de piramida alimentatiei. Rolul piramidei alimentare Rolul piramidei alimentare este de a usura alegerea alimentelor sanatoase, astfel incat fiecare persoana, familie sa adopte o alimentatie sanatoasa care le ofera o sanatate indelungata si o buna conditie fizica, psihica si intelectuala. Ce si cat consumam Dulciuri Cantiate: 30 grame de 2 - 3 ori pe saptamana. Optiuni sanatoase: fructe uscate neindulcite, ciocolata neagra, sorbet de fructe, miere. Argumente: ciocolata neagra contine o cantitate semnificativa de antioxidanti. In mod special se recomanda consumul a 30 de grame de ciocolota neagra cu 70% cacao de 2-3 ori pe saptamana. Spre deosebire de alte deserturi cu inghetata... [continuare]
buna ziua! Care sunt alimentele ce NU le pot consuma la aceasta boala(hipertensiune arteriala) ?? De exemplu : ceapa, usturoi, orez, oua, lapte, dulciuri, CARTOFI, varza, fasole, rosii, carne gratar, mezeluri, peste, conserve, icre, pate-uri. In special m-ar interesa ce nu pot consuma !!! VA MULTUMESC ! [continuare]
Batai de inima puternice balonare spasme musculare ameteli palpitatii presiune in piept
hello ! am 25 de ani si de ceva timp ma confrunt cu palpitatii batai puteice de inima balonare insomnii ameteli dureri de cap spasme musculare .... am fost la doctori ...miam facut 4 analize de sange la diferite spitale...miau iesit ok ..fara infectii inafara de ionograma..lipsa de calciu ionic si fier... am facut 4 ekg tot la fel la diferiti doctori siau iesit f bune si pulsu si tensiunea ,,,am facut si o ecocardiografie mia iesit inima sanatoasa tun .... am fost si la psiholog mia dat sa iau arketis si anxiar.... cica as fi panicat ....stresat sunt de la pbme de la despartit de iubita... munka etc pbmele uzuale.. miau recomandat vitamax calciu cu d3 ..fier ... pe langa astea iau magneziu cu b6 0mega 3 omega 6 ...coenzima q10 ... pbma e ca inca am palpitati inima in gat in piept mai puternica..batai f puternice dar rare ...o pauza si odata o bataie f puternica si un val rece asa in corp....si dupa isi revina la normal... obosesc ametesc ...spasme musculare ... cica ar fi de la... [continuare]
am 37 ani,lucrez ca sofer..zilele astea am fost trimis de la serviciu sa fac anumite analize...toate au iesit bune ,numai la ficat ceva valori mai mari de 55 u/l si ce m-a speriat a fost colesterolul 282 mg/dl,iar trigliceride 1090 mg/dl -am intrat imediat pe internet,deoarece inca nu am putut consulta un medic pt ca e sambata si am gasit diferite pareri...un articol spunea ca valori foarte mari ar fi peste 500 la trigliceride..am citit si ce sunt trigliceridele ,ca habar nu aveam pana acum si cateva sfaturi in ce priveste alimentatia... -cu ceva timp inainte ,sa fie vreo doi ani de atunci..la fel mi-au iesit valorile mari (ficat) -medicul de familie mi-a spus ca probabil din cauza meseriei de sofer,a stresului si oboselii au iesit valorile mai mari...mi-a da t pe timp de o luna unmedicament STATINE,sper ca nu gresesc denumirea,sa i-au cate trei pe zi si regim... apoi mi-am reluat vechile obiceiuri alimentare,gandindu-ma ca a fost ceva de moment.. - acum insa ma c-am pune pe... [continuare]
buna ziua.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat, sufar de constipatii si nu-mi mai ajuta nimic orice as minca.Poate fi din cauza ca maninc putin ca asa maninc eu. Sufar de constipatii de mica dar in ultima vreme sa agravat.Mm si hipotiroidie si amenoree poate e legata de asta dar orice as minca tot am constipatii si fara pastile nu merge. Maninc fructe legume, carne mai putin ca nici nu o iubesc, dar lactate multe, brinza slaba. Mama imi zice ca nu maninc bine ca prea putin ca nu maninc mai consistent, ca nu consum prajeli dar eu consider ca asa e sanatos. Mentionez ca am 1 62 cm si 45 kg,23 ani. Parintii ma cearta pentru modul meu de a minca dar eu maninc din toate cite putin.dar fara prajeli doar foarte rar. Poate e ceva gresit in alimentatie cu toate ca consum vegetale si fibre, carne nu prea, dar maninc multe lacate, chefir si brinz slaba, oua fierte, fructe legume .Parintii zic ca alimentatia mea e deficitara ca tre sa consum atitea fructe ci si o bucata de carne mai... [continuare]
Salutare tutuor. Cateva secvente din povestea mea Acum ceva timp a fost prima data cand am fumat de la weed shop. Prima data mi-a placut (eram vesel, am uitat de probleme etc). A doua oara a fost foarte nasol. Am tras impreuna cu 5 baieti 2 jointuri. Eu am dat banii pentru ca a fost ziua mea si am zis ca daca am dat numai eu bani sa fumez cel mai mult. Am tras 7 fumuri si 5 intoarse. Am inceput sa tremur si m-am speriat. M-am intins pe pat, iar dupa 2 minute s-au adunt toti in jurul meu deoarece s-au speriat dupa cum faceam. Dupa ce s-au adunat toti in jurul meu am inceput sa o iau razna de tot; Toti radeau la fel din ce in ce mai repede iar eu radeam odata cu ei din ce in ce mai repede si parca nu mai puteam respira. Asta nu a fost tot... Aveam impresia ca toti se invarteau in jurul meu si se invarteau din ce in ce mai repede incat eu nu puteam iesi dintre ei (aveam niste dureri insuportabile). Am reusit sa "ies" dintre ei. Am ajuns la baie si am dat cu apa pe fata. Timpul... [continuare]
Desi am o alimentatie relativ sanatoasa ( fara alcool, nefumatoare), am Hepatita C ( am facut interferon acum 10 ani si de atunci ma simt bine) , valorile colesterolului total, ale HDL si LDL ies peste limita (sau sub limita la col. bun), trigliceridele 350. Trebuie sa iau altceva decat omega 3? Imi va afecta ficatul? Multumesc! [continuare]
Am 38 de ani, sunt invatatoare si de aproximativ un an am o problema. Ma sperii foarte usor, mai din orice, cand trebuie sa plec de acasa singura, pe distante scurte sau mai lungi imi este foarte teama, imi creste foarte mult pulsul (peste 100), am o senzatie de lipsa de putere in tot corpul , o nesiguranta in picioare, senzatie de sufocare, palpitatii, frica. Din totdeauna am fost o fire sensibila, dar acum aceasta sensibilitate s-a transformat in teama, in atac de panica, poate chiar fobie. Am consultat neurolog, cardiolog, am analizele normale, mi s-a explicat ca sunt sanatoasa d.p.d.v cardiologic, si, totusi, eu ma simt rau. In urma cu o saptamana mi s-a recomandat de catre medicul cardiolog alprazolam 0,25 dimineata si 0.50 seara, pe care il iau de atunci , dar starea mea nu este simtitor schimbata. Acum sunt in vacanta si stau mai mult singura pana seara cand familia se reuneste, am prietene la care as putea sa merg, dar de teama nu ies din casa, teama ca mi s-ar putea face... [continuare]
Pure dha
Efecte DHA este un acid gras esential pentru dezvoltarea si functionarea normala a creierului fatului, copilului mic si pe durata intregii vieti. DHA este o componenta esentiala a fosfolipidelor membranei celulare umane. In primul an de viata creierul isi tripleaza dimensiunea. DHA (acid docosahexaenoic) este unul dintre cei doi principali acizi grasi esentiali din uleiul de peste, cunoscuti ca acizi grasi polinesaturati omega 3. Acizii grasi polinesaturati se numesc esentiali pentru ca nu pot fi sintetizati de catre organism si trebuie adusi prin suplimente... [continuare]
Omacor, capsule
Prezentare Flacon din polietilena de inalta densitate (HDPE) a 28 capsule moi. Flacon din polietilena de inalta densitate (HDPE) a 100 capsule moi Compozitie O capsula moale contine esteri etilici 90 ai acidului omega-3 1000 mg (840 mg ester etilic al acidului eicosapentenoic 46% si ester etilic al acidului docosahexenoic 38% . Lista excipientilor Continutul capsulei: alfa-tocoferol Capsula: gelatina, glicerol Excipienti utilizati pentru procesul de fabricatie: lecitina, ulei de cocos fractionat. Indicatii terapeutice Post infarct miocardic Ca tratament adjuvant dupa infarct miocardic pentru profilaxia secundara a accidentelor coronariene, in asociere cu terapia standard (de exemplu, statine, antiagregante plachetare, beta-blocante, inhibitori ai ECA). Hipertrigliceridemie - hipertrigliceridemie endogena ca supliment nutritional atunci cand masurile dietetice singure sunt insuficiente pentru a produce un raspuns adecvat: - hipertrigliceridemie tip IV, in... [continuare]
Evening primrose oil, comprimate
Ce este Evening Primrose Oil si pentru ce se utilizeaza Indicatii "Primula De Seara" este o planta originara din America de Sud, raspandita ulterior in America de Nord, chiar pana pe creasta estica a Canadei. Indienii americani o utilizau in tratamentul bolilor dermatologlce, al plagilor, al astmului si al virozelor. Cunoscuta in Anglia inca din secolul al XVII-lea, primeste ulterior denumirea de "leacul bun la toate". Uleiul extras din "Primula De Seara" contine doi acizi grasi nesaturati: acidul alfa-linoleic si acidul gamma-linoleic, cunoscuti si sub denumirea de Vitamina F. Primul este un acid gras esential, care nu poate fi sintetizat in organism, pe cand acidul gamma-linoleic este produs de catre organism, constituind materia prima pentru sinteza prostaglandinelor. Prostaglandina E1 este cea mai importanta componenta, avand un rol primordial in combaterea arterosclerozei, hipertensiunii arteriale, obezitatii, trombozelor, fiind un slimulent al imunitatii si al functiilor... [continuare]
Dureri în zona abdominală și pelviană, doresc sfaturi
Bună ziua! Mai întâi doresc să menționez că timp de 9 luni am trecut printr-o perioadă de stres maxim din cauza unor procese în justiție, terminate cu bine. Pe la sfârșitul lui octombrie și începutul lui decembrie, timp de o săptămână și ceva (aproximativ 10 zile), am avut o constipație severă, scaunul ieșind cu niște inele, dar fără să fi suferit vreo ruptură anală sau să fie sânge vizibil. Un astfel de episod l-am mai avut cu câțiva ani în urmă, când am avut o ruptură anală, pe care am tratat-o acasă. Înainte de constipația din octombrie, cu o lună în urmă cred că am făcut enterocolită după ce am consumat ceva din oraș. Am avut diaree apoasă și urât mirositoare, vărsături, transpirații, oboseală. Beam apă și dacă nu o eliminam pe gură, sigur o eliminam prin anus în cel mult 10 minute. A trecut de la sine, într-o săptămână fără tratament. De pe la sfârșitul lui decembrie, cam de pe data de 23 decembrie 2018 am... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina alternativa .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter