tulburarile alimentare
Dr. simona carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! greselile parintilor moderni
Dr. Simona Carniciu
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, doctor in stiinte medicale
Sedentarismul si industrializarea intensa In societatea moderna, sedentarismul si industrializarea intensa care a adus de la sine accesul facil la alimente - de cele mai multe ori alimente hipercalorice, bogate in lipide si zaharuri rafinate - sunt principalii factori care au facut ca obezitatea sa fie considerata boala cronica inca din anul 1997 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Din pacate, obezitatea a luat proportii epidemice, tot mai multe persoane fiind afectate in prezent de obezitate, in diferite grade, atat populatia adulta, dar si populatia tanara, chiar copii. Despre efectele obezitatii asupra sanatatii ne-a vorbit dr. Simona Carniciu, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Cauze SfatulMedicului.ro: Statisticile arata ca 15% dintre copiii romani sunt obezi, iar Romania ocupa locul doi in Europa la obezitate infantila. Care sunt cauzele care au dus la aceasta situatie? Dr. Simona Carniciu: Obezitatea ia proportii epidemice, tot mai multe... [continuare]
Tulburarile gastrointestinale care apar in cazul diabetului zaharat
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Cele mai frecvente tulburari gastrointestinale Diabetul zaharat de tip 1 sau de tip 2 poate afecta functionarea tractului digestiv prin intermediul neuropatiei diabetice. Aproximativ 75% din persoanele cu diabet zaharat vor manifesta tulburari gastrointestinale dupa o perioada mai indelungata de evolutie a diabetului. Cele mai des intalnite manifestari sunt constipatia, durerea abdominala, greata, varsaturile, diareea si incontinenta fecala. Aceste afectiuni asociate diabetului scad in mod semnificativ calitatea vietii persoanelor cu diabet. Cauzele tulburarilor gastrointestinale Disfunctia sistemului digestiv poate sa apara ca o cauza directa a diabetului zaharat, dar mult mai des ca o complicatie asociata – neuropatia diabetica – cu rol in motilitatea tractului digestiv si in secretia sucurilor la acest nivel. Complicatiile vasculare ale diabetului pot juca un rol in patogeneza ischemiei intestinale, a colecistitei si a gastroenteropatiei. Disfunctii ale sistemului imun... [continuare]
Botulismul si riscul de imbolnavire din cauza alimentelor la conserva
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este botulismul Mancarurile conservate sunt disponibile atat in comert, cat si la domiciliu. Conservele ajuta produsele alimentare, mai ales legumele si fructele, sa fie pastrate cat mai mult timp. Totusi, consumul de alimente la conserva poate fi riscant sau chiar mortal daca nu au fost adoptate anumite masuri corecte de siguranta. Iarna este un anotimp in care mancarurile la conserva sunt frecvent utilizate. Acestea au fost preparate vara sau toamna, iar iarna vor fi consumate cu mare placere. Persoanele care doresc sa isi conserve bunatatile din conserve trebuie sa o faca in mod corespunzator, deoarece legumele sau fructele contaminate si conservate pot provoca botulism. In cazul conservelor din comert riscul de botulism inca exista, dar este mult mai redus, deoarece sunt adoptate mult mai multe masuri de siguranta. Cum se manifesta botulismul? Botulismul este o boala rara, dar cu potential letal. Aceasta boala este provocata de o toxina ce este produsa... [continuare]
Tulburarile de alimentatie – o afectiune care pune viata in pericol
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce reprezinta tulburarile de alimentatie? Cea de-a 5-a editie a Manualului de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM-5) incadreaza aceasta patologie in categoria „Tulburarilor de hranire si alimentatie”, descriindu-le drept o tulburare complexa care implica atat psihicul, precum si componenta somatica in care individul manifesta o relatie daunatoare intre imaginea propriului corp si comportamentul alimentar. Cine sufera de tulburari de alimentatie Se estimeaza ca aproximativ 5% din populatie dezvolta aceasta afectiune, mare majoritate in adolescenta sau la varsta tanara, intre 12 si 35 de ani, insa exista si exceptii. Modificarile stilului de viata, stresul cotidian sau impactul mass media au dus in timp la cresterea ratei acestei afectiuni in randul populatiei. Usor taboo in trecut, dar afectant un numar din ce in ce mai mare de persoane, preponderent de sex feminin, aceste tulburari de alimentatie au fost studiate in timp atat din punct de vedere al... [continuare]
Tulburari dobandite ale metabolismului
Dr. Paunescu Laura Bianca
Medic Rezident Endocrinolog
Ce este metabolismul? Metabolismul este responsabil de producerea energiei si de eliminarea subastantelor toxice din organism, prin numeroase reactii chimice complexe ce au loc la nivelul tuturor celulelor din corp. Atunci cand una dintre componentele acestui complex conglomerat de procese este perturbata, apar asa numitele tulburari de metabolism. Afectiunile metabolice pot fi mostenite, situatie in care ne nastem cu ele, sau pot fi dobandite pe parcursul vietii, cauzele fiind variate. Cum se manifesta? Constelatia de semne si simptome este diferita in functie de patologia in cauza si de severitatea acesteia. Semne si simptome • Scadere sau crestere ponderala, inexplicabile; • Oboseala excesiva; • Dureri abdominale; • Greata, voma; • Scaderea capacitatii de concentrare; • Foame si sete inexplicabile; • Ameteala; • Modificari de comportament; • Confuzie; • Covulsii; • Pierderea starii de constienta; • Palpitatii; • Tremor la nivelul... [continuare]
Tulburarile de deglutitie in disfagia neurogena
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Ce sunt tulburarile de deglutitie Tulburarile de deglutitie reprezinta incapacitatea de a trasfera bolusul alimentar din cavitate; pot aparea la orice varsta si sunt expresia unor anomalii congenitale, a unor leziuni structurale esofagiene sau a unor boli digestive. Incidenta maxima a tulburarilor de deglutitie este inregistrata in randul persoanelor varstnice. Disfagia poate aparea in orice etapa a procesului normal de inghitire, deoarece alimentele si lichidele se deplaseaza din gura, in partea din spate a gatului, prin esofag si in stomac. Dificultatile pot varia de la o incapacitate totala de a inghiti, pana la tuse sau sufocare, deoarece alimentele sau lichidul intra in trahee, ceea ce se numeste aspiratie. Cand aspiratia este frecventa, o persoana poate fi expusa riscului de a dezvolta pneumonie. Mancarea se poate „bloca” in gat sau persoanele pot sa saliva deoarece nu isi pot inghiti saliva. Cauze Multiple cauze pot determina tulburari de deglutitie, problemele... [continuare]
Alergiile alimentare Alergiile alimentare sunt foarte comune, afectand 6% dintre adulti si 8% dintre copii, la nivel mondial. Desi este posibil ca orice aliment sa produca alergie, exista cateva alimente, mai exact 8, responsabile de aparitia majoritatii cazurilor de alergie alimentara. Alergia alimentara apare atunci cand anumite alimente declanseaza un raspuns imun anormal. Sistemul imun al organismului recunoaste eronat anumite proteine sau alte macromolecule din aliment, ca fiind periculoase, crescand astfel raspunsul imun. Astfel, persoanele alergice vor avea acest raspuns imun, caracterizat prin inflamatie, la consumul unor cantitati foarte mici din alimentul alergen. Cele mai comune 8 alimente alergene 1. Lapte de vaca Alergia la laptele de vaca este frecvent intalnita la nou-nascuti si copii tineri. 90% dintre acestia vor depasi alergia pana la varsta de 3 ani, fiind considerate o alergie trecatoare, rar intalnita la adulti. Reactia alergica apare variabil, intre... [continuare]
Influenta consumului de alimente ultraprocesate asupra sanatatii tiroidiene
Autor: SfatulMedicului
Impactul alimentatiei asupra sanatatii In ultimele decenii, alimentatia populatiei s-a modificat profund, odata cu industrializarea masiva a productiei alimentare. Pe fondul unui ritm de viata alert, al comoditatii si al marketingului agresiv, consumul de alimente ultraprocesate a crescut considerabil, devenind o componenta semnificativa a dietei zilnice, in special in randul tinerilor si al populatiei urbane. Desi impactul negativ al acestor produse asupra obezitatii, diabetului si bolilor cardiovasculare este bine documentat, in ultimii ani s-a acordat tot mai multa atentie efectelor lor asupra sistemului endocrin, in special asupra glandei tiroide – un organ extrem de sensibil la dezechilibre nutritionale si factori toxici. Glanda tiroida joaca un rol esential in reglarea metabolismului, temperaturii corporale, functiei cardiovasculare si dezvoltarii sistemului nervos. Orice perturbare a functiei sale poate genera tulburari complexe, de la hipotiroidism si gusa,... [continuare]
Fazele tulburarii bipolare
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Tulburarea bipolara sau psihoza maniaco-depresiva, cum era denumita in trecut, este o tulburare mintala care implica traversarea a cel putin unui episod maniacal (o stare de spirit euforica sau iritabila) si mai multor stari depresive accentuate. Afectiunea psihica este caracterizata prin schimbari neobisnuite de dispozitie, nivel de energie si capacitate de indeplinire a sarcinilor zilnice obisnuite. Simptomele sunt grave, afectand semnificativ relatiile cu cei din jur, performanta scolara sau profesionala sau chiar siguranta proprie. Boala maniaco-depresiva poate fi tratata cu ajutorul medicatiei si a psihoterapiei. Fazele si simptomele tulburarii bipolare Apogeul simptomelor tulburarii bipolare se inregistreaza fie intre 15 si 25 de ani, fie intre 45 si 54 de ani. Tulburarea are mai multe faze comune pe care le experimenteaza pacientii, intr-o masura mai mica sau mai mare. Cel mai raspandit tip de tulburare bipolara este cel in care pacientul oscileaza,... [continuare]
Terapia dialectica comportamentala in tratarea tulburarii de personalitate borderline
Lavinia Stoian
Psihoterapeut sistemic de familie si cuplu, Psihoterapeut Gestalt, Psiholog clinician, Formator, Supervizor
Generalitati Tulburarea de personalitate borderline este un diagnostic care ii afecteaza atat pe cei ce sufera, dar si pe cei apropiati. Studiile de prognostic pe termen lung arata ca starea majoritatii pacientilor se imbunatateste in timp, uneori si fara un tratament sustinut, desi cercetatorii in domeniul psihologiei si psihiatriei au lucrat intens sa gaseasca abordari de tratament eficient pentru aceasta tulburare de personalitate foarte suparatoare. Modalitati de tratament pentru tulburarea de personalitate borderline O metoda de tratament recomandata des pentru tulburarea de personalitate borderline este psihoterapia. Medicii psihiatri pot recomanda si tratament medicamentos care poate ameliora starea pacientului, mai ales daca aceasta tulburare este insotita si de alte probleme de sanatate mintala cum ar fi depresia sau dependenta de anumite substante. Psihoterapia in tratarea tulburarii de personalitate borderline Psihoterapia este o metoda de tratament... [continuare]
Tulburari ale echilibrului electrolitic
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Dezechilibrul electrolitic se caracterizeaza prin valoarea anormala a sodiului, potasiului si a altor electroliti din fluxul sanguin. Astfel, sarurile din organism pot avea valori mai mici sau mai mari decat constanta normala. Dezechilibrul electrolitic este frecvent asociat cu deshidratarea din cauza prezentei varsaturilor repetate si a diareei. O alta cauza ar mai fi supradoza sau efectul advers al unor medicamente. Alte denumiri: - dezechilibrul sanguin chimic; - dezechilibrul sanguin electrolitic; - afectiuni ale electrolitilor sanguini; - dezechilibrul electrolitic. Ce sunt electrolitii In fluxul sanguin exista o serie de substante chimice care regleaza cele mai importante functii ale organismului; aceste substante se numesc electroliti. Cand se dizolva in apa, electrolitii se separa in ioni pozitivi si negativi. Reactiile nervoase ale organismului si functiile musculare sunt dependente de schimbul corespunzator dintre ionii electrolitilor in exteriorul... [continuare]
Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Alaptarea reprezinta hranirea sugarului cu lapte matern. Alimentatia la san nu include folosirea ceaiurilor, sucurilor, apei (in acest caz se considera ca sugarul este, de fapt, hranit predominant la san). Alaptarea este un proces inlesnit de reflexul de supt al sugarului (astfel copilul este capabil sa suga si sa inghita corect laptele). Alimentatia la san are beneficii atat pentru copil, mama, cat si pentru societate, mediu si sistemul sanitar in general. Recomandarile specialistilor Alegerea tipului de alimentatie precum si stabilirea efectiva a meniului este o decizie importanta pe care mama trebuie sa o ia in deplina cunostinta de cauza, dupa ce a inteles care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de alimentatie in parte. Totusi, expertii recomanda proaspetelor mamici sa isi alapteze bebelusul minim 6 luni, laptele matern fiind considerat cea mai sigura si completa sursa de nutrienti pentru sugar (dupa 6 luni se poate trece la alimentatia... [continuare]
Tulburarile de somn
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Somnul este un ingredient vital, absolut necesar pentru functionarea optima a corpului si a mintii. Cei mai multi oameni dorm zilnic pentru a-si reincarca bateriile pentru ziua urmatoare. Indiferent de cauza, somnul intrerupt sau redus calitativ poate fi problematic. Creierul are nevoie de un somn adecvat pentru a putea functiona intr-un mod corect. Acest lucru include atat manifestarea emotiilor cat si reglarea temperaturilor corpului, batailor inimii, respiratiei etc. Atunci cand somnul este inadecvat si calitatea sa este compromisa, organismul nu poate actiona la capacitate maxima si multe dintre sistemele sale sunt afectate in mod negativ. Exemple de tulburari de somn sunt: - apneea de somn (respiratia intermitenta in timpul somnului din cauza obstructiei cailor respiratorii); - sforaitul; - teroarea nocturna; - narcolepsia; - somnambulismul; - miocloniile nocturne (miscari neobisnuite in timpul somnului) ; - enurezisul; - cosmarurile. Insomnia - o... [continuare]
Tulburarile psihice (bolile mintale)
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Tulburarile mintale sunt conceptualizate ca fiind dereglari functionale ale creierului, care pot fi cauzate de procese de dezvoltare modelate de interactiunea complexa a geneticii cu experienta individuala. Cu alte cuvinte, bolile psihice ar avea la baza dezechilibre ale creierului determinate de influentele ereditare asupra dezvoltarii acestuia, in functie de contextele biologice si de mediu. Peste o treime din populatia totala a lumii sufera de tulburari mintale. Factorii declansatori sunt deseori explicati prin intermediul modelului diateza-stres (stresul survine peste o vulnerabilitate sau predispozitie genetica) si modelul biopsihosocial (care pune accent pe corelatia dintre dintre minte, organism si influentata factorilor sociali). Diagnosticarea bolilor psihice este realizata de catre medicul specialist psihiatru sau psiholog folosind diferite metode; in acest scop, importante sunt: istoricul medical al pacientului, observatia si chestionarele.... [continuare]
Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bolile cardiovasculare raman in continuare criminalul numarul unu in Romania. Se estimeaza ca bolile de inima vor ramane principala cauza de deces in urmatorii ani. Specialistii recomanda 16 alimente care, atunci cand sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate, ar putea ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Alimente care pot imbunatati sanatatea inimii Exista numeroase lucruri care pot fi facute si respectate pentru protejarea sistemului cardiovascular. In primul rand, este recomandat un control de specialitate anual la medic, exercitiile fizice cel putin 30 de minute pe zi, renuntarea la fumat si reducerea nivelului de stres de zi cu zi. Una dintre cele mai simple schimbari in stilul de viata care are un efect pozitiv esential asupra sanatatii inimii este alegerea unor alimente care pot fi introduse in dieta zilnica. 1. Sparanghelul Sparanghelul este o sursa naturala de folat, care ajuta la prevenirea formarii unui aminoacid numit homocisteina in... [continuare]
Tulburarile de somn. sfaturi utile pentru un somn linistit
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tulburarile de somn sunt conditii care afecteaza capacitatea de a dormi bine in mod regulat. Somnul bun este necesar pentru o sanatate optima si poate afecta nivelul hormonilor, starea de spirit si greutatea. Majoritatea oamenilor intampina ocazional probleme legate de somn din cauza nivelului ridicat de stres, a programului incarcat si a altor influente externe. In functie de tipul tulburarilor de somn, pot aparea dificultati in a adormi, iar pacientii se pot simti extrem de obositi pe tot parcursul zilei. Lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra starii de spirit, poate diminua puterea de concentrare si afecteaza starea generala de sanatate. Simptomele tulburarilor de somn Simptomele pot diferi in functie de severitatea si tipul tulburarilor de somn. Acestea pot varia, de asemenea, atunci cand tulburarile de somn sunt rezultatul unei alte conditii. Simptomele generale ale tulburarilor de somn includ: - dificultatea de a adormi sau de a mentine un somn... [continuare]
Alimente care afecteaza dantura. ce este bine si ce nu este bine sa mananci?
Autor: SfatulMedicului
Prezentare generala Multe persoane nu tin cont de alimentele pe care le mananca sau nu au grija de dintii lor, iar aceste lucruri pot avea efecte nefaste asupra danturii. In plus, se considera ca alimentele pot fi daunatoare doar pentru tractul digestiv inferior, dar acest lucru este gresit. Procesul digestiei incepe la nivelul cavitatii bucale, unde dintii au un rol foarte important, astfel incat acestia trebuie protejati cat mai mult timp si prin toate metodele posibile, inclusiv evitarea alimentelor ce i-ar putea altera. Formarea placii dentare Un numar crescut de alimente stimuleaza formarea placii, un film aderent si plin de bacterii ce se fixeaza pe dinti. Placa reprezinta un factor important ce contribuie la afectiunile dentare si cele gingivale, inclusiv bine cunoscutele carii. De asemenea, dupa ce o persoana mananca o gustare dulce, zaharul din aceasta va stimula bacteriile sa produca substante acide si care au efect nefast asupra smaltului dentar. Cand smaltul dentar... [continuare]
Pot suplimentele alimentare sa-ti creasca imunitatea?
Autor: SfatulMedicului
Suplimente alimentare Lunile de iarna vin la pachet cu numeroase reclame la diferite produse si suplimente alimentare care pretind ca ii vor oferi sistemului imunitar un impuls prin care va evita racelile si gripa. Cu toate acestea, pot suplimentele alimentare, fie ca sunt vitamine sau probiotice, sa stimuleze sistemul imunitar pentru a mentine optima starea de sanatate? Care sunt cele mai bune metode prin care poti ramane sanatos Ce spun studiile? Conform specialistilor din domeniul medical, realitatea nu este in concordanta cu reclamele la diversele suplimente alimentare. Astfel, aceste produse nu ofera beneficiile promise si nu exista dovezi care sa sustina faptul ca suplimentele alimentare ajuta la combaterea bolilor. Pentru a intelege de ce suplimentele alimentare nu sunt eficiente pentru sistemul imunitar, trebuie sa fie inteles modul in care acesta functioneaza. In plus, insasi ideea de a stimula sistemul imunitar este defectuoasa. Functia imunitara a organismului... [continuare]
Ai alergie la vinete? la ce alte alimente trebuie sa renunti
Autor: SfatulMedicului
Alergia la vinete se dezvolta in copilarie Vinetele sunt alimente binecunoscute si bogate in nutrienti, putand fi folosite in numeroase preparate alimentare delicioase. Din pacate, unii oameni pot dezvolta alergie la vinete, acest lucru avand efecte asupra stilului alimentar. Din punct de vedere stiintific, vinetele, la fel ca si tomatele, sunt fructe. Totusi, din punct de vedere culinar, ele sunt considerate legume si sunt folosite in multe feluri de mancare vegetariene, suplinind cu succes carnea. Persoanele cu alergii la vinete trebuie sa fie constiente de faptul ca prezenta vinetelor intr-un fel de mancare nu este intotdeauna evidenta, dar pericolul exista. Astfel, lista de ingrediente trebuie mereu consultata cu multa atentie de persoanele care au alergii. Alergiile la vinete se dezvolta frecvent in copilarie, dar pot sa apara si mai tarziu in viata. Simptomatologia alergiei la vinete Simptomele unei alergii la vinete sunt similare cu cele ale altor alergii alimentare.... [continuare]
Imbunatatirea vietii sexuale: alimente recomandate si interzise
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unii specialisti au demonstrat ca efectul afrodisiacelor nu este intotdeauna cel asteptat. De fapt, mai degraba ceea ce o persoana mananca (aportul de vitamine si substante nutritive) sau bea, poate sta la baza unei vieti sexuale robuste si active. O dieta echilibrata nu numai ca va creste libidoul, performanta sexuala, va imbunatati viata romantica ci si starea generala de sanatate. Imbunatatirea vietii sexuale Da: Mic dejun echilibrat Prima masa a zilei este cea mai importanta si trebuie sa contina proteine si fibre, cum ar fi un iaurt cu fructe proaspete de padure sau unt de arahide pe paine prajita integrala, de grau. Aceasta combinatie va fi digerata mai lent si va furniza energia necesara inceputului de zi. De asemenea, va aparea senzatia de satietate care va impiedica eventualele alegeri dietetice nesanatoase. Mai multa energie, inseamna ca la sfarsitul zilei, dupa programul de lucru, o persoana se poate bucura atunci cand va ajunge... [continuare]
Pestele ca aliment: beneficii si riscuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii considera ca pestele este o parte foarte importanta a unei diete sanatoase. Pestele si fructele de mare sunt importante pentru sanatate, intrucat contin un lant lung de grasimi omega-3 si sunt bogate in substante nutritive cum ar fi vitamina D si seleniu, au un continut ridicat de proteine si scazut in grasimi saturate. Pestele si sanatatea inimii Exista dovezi puternice ca includerea in alimentatie a pestelui sau a uleiului de peste ajuta la mentinerea sanatatii inimii si vaselor de sange. O analiza a mai multor studii indica faptul ca introducerea in dieta pe parcursul unei saptamani a 60-90 grame de peste gras (somon, hering, macrou, ansoua sau sardine) reduce cu pana la 36% riscul de deces din cauza unor boli de inima. Pestele, ca parte a alimentatiei, poate lupta impotriva bolilor de inima in mai multe moduri. Grasimile omega-3 din peste protejeaza inima impotriva dezvoltarii tulburarilor de ritm cardiac. Acestea ajuta la... [continuare]
Remedii si solutii pentru tulburarile stomacale
Autor: SfatulMedicului
Introducere Durere, diaree sau flatulenta dificil de controlat? Iata cateva dintre cele mai des intalnite probleme ale stomacului si sfaturile de la specialisti care includ diverse moduri de ameliorare si tratare. Diareea Cauze: O cauza frecventa a diareii este intoxicatia alimentara. Mai ales calatoriile in strainatate pot duce la aceasta manifestare neplacuta, la crizele intestinale soldate cu diaree, pentru ca organismul trebuie sa se adapteze la noi bacterii care se gasesc in produsele alimentare si bauturile consumate departe de casa. Solutia rapida: Pentru intoxicatiile alimentare nu exista nici un remediu decat trecerea timpului. Organismul trebuie sa elimine singur toxinele. Daca diareea se declanseaza in momente in care este dificil de gasit un grup sanitar sau in timpul noptii, se poate apela la medicamente care contin subsalicilat de bismut. Acesta va ataca bacteriile localizate in sistemul digestiv care vor cauza diareea astfel incat somnul si activitatile zilnice... [continuare]
Generalitati Desi s-au cunoscut mereu efectele nocive ale consumului excesiv, omul a avut o atractie continua pentru bauturile alcoolice, din motive lesne de inteles. Au fost mitizate in multe dintre culturile lumii, utilizate ca remedii pentru diverse afectiuni, produse cu mestesug in majoritatea culturilor traditionale. „Alcoolul este viata si viata e alcoolul”, spun versurile unei cunoscute melodii… nu este deloc asa. Alcoolul este de fapt anti viata. Pentru ca suntem in luna sarbatorilor de iarna, iar acestea sunt legate indisolubil de o crestere a consumului de alcool, vom incerca, in cele ce urmeaza, sa demontam miturile legate de acesta. Bauturile alcoolice, sarace in substante nutritive Din start trebuie precizat ca termenul „aliment” defineste o substanta care contribuie la desfasurarea normala a proceselor metabolice, asigura materialul necesar constructiei de celule care le inlocuiesc pe cele uzate si aduce energia necesara proceselor... [continuare]
Sistemul endocrin Sistemul endocrin joaca un rol important in desfasurarea unor functii importante ale organismului (digestie, reproducere, homeostazie). Sistemul endocrin este compus in principal din hipotalamus, hipofiza, tiroida, paratiroide, glandele suprarenale, glanda pineala si glandele reproducatoare. Secretiile endocrine actioneaza alaturi de sistemul imunitar si cel nervos pentru a mentine sanatatea organismului uman. Glandele endocrine secreta hormoni importanti direct in fluxul sanguin. Acesta circula apoi la majoritatea partilor corpului. Tulburarile endocrine Tulburarile endocrine sunt afectiuni legate de glandele endocrine ale organismului. Sistemul endocrin produce hormoni, care sunt semnale chimice secretate sau trimise in corpul unei persoane prin intermediul sistemului circulator. Hormonii ajuta la reglementarea multora dintre procesele organismului, cum ar fi respiratia, echilibrul fluidelor, feminitate sau masculinitate si controlul... [continuare]
Tulburarile de somn si inaintarea in varsta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sunteti una din miile de persoane trecute de prima tinerete care sunt de parere ca viata la aceasta varsta este mai relaxanta si mai frumoasa, dar v-ar prinde bine un somn bun, ca-n tinerete? Ati observat ca pe masura ce au trecut anii, a scazut si calitatea somnului? Specialistii sunt de parere ca de fapt, tulburarile somnului care apar odata cu inaintarea in varsta sunt mai frecvente decat credem si sunt acuze cat se poate de obiective. Ele se datoreaza in general faptului ca pe masura ce imbatranim, ne modificam, voit sau nu, anumite caracteristici ale somnului. Tousi, nu toate modificarile sunt atat de “naturale”, in aceste cazuri contribuind si o serie de probleme medicale cu care pacientii se confrunta la aceste varste. Este vorba de simptome pasagere, de boli cronice, de efecte secundare ale medicamentelor, de modificari ale vietii sociale si profesionale, dar si de singuratate. Modificarile somnului pot fi atat de importante incat ajung sa scada... [continuare]
10 alimente indicate in prevenirea stresului!
Autor: SfatulMedicului
Ce este stresul Stresul este definit ca un raspuns al organismului la cerinte sau solicitari exercitate asupra sa de catre un spectru larg de agenti cauzali – fizici, chimici, biologici, psihici. Stresul prelungit poate determina aparitia a diferite afectiuni, cum ar fi: - hipertensiunea arteriala, - infarctul de miocard, - accidentul vascular cerebral, - depresie, - anxietate, - sindromul de oboseala cronica, - sindromul de intestin iritabil, - obezitate, - migrene si diferite afectiuni respiratorii. De asemenea, stresul slabeste sistemul imunitar, lasand pacientul vulnerabil fata de afectiunile autoimune, infectii sau cancere. Manifestari ale stresului Manifestari: tahicardie, polipnee, senzatia de uscaciune in gura, transpiratii, tremor, pierderea sau cresterea in greutate, indigestie, infectii recurente, cefalee, deficit de concentrare, irascibilitate, tulburari ale somnului. Agentii implicati in aparitia stresului declanseaza la nivel... [continuare]
Buna ziua! As vrea sa aduc in discutie o problema sesizata de mine in legatura cu unele alimente din comert. Mi se intampla uneori, destul de rar sa am o ameteala ca un fel de pierdere a echilibrului, care, atunci cand tineam capul fix pe perna se mai ameliora, iar cand miscam capul se agrava. Apoi, cu timpul am observat ca aceasta ameteala aparea cand consumam peste de la supermarket, insa nu se intampla cu orice peste, doar cu unele produse. Apoi am renuntat sa mai consum orice peste, consumam decat pe acela care stiam ca nu imi provoaca acea ameteala. Apoi am consumat intr-o zi niste mici si am avut iarasi acele ameteli ca si in cazul pestelui. Eu sunt sigur ca acele ameteli apareau din cauza acelor produse, deoarece daca am consumat si a doua oare produsul care imi provocase ameteli initial am avut si a doua oara ameteli. Mentionez ca nu am patit asta cu alte tipuri de carne. Credeti ca ar putea fi o substanta in acea carne peste limite, care sa ne afecteze? Credeti ca poate... [continuare]
Buna ziua, Am de ceva vreme tulburari de deglutitie prin senzatie de aliment blocat pe esofan. Am facut acum 1 an o endoscopie digestiva superioara care a relevat un usor reflux gastro-esofagian. Cu aceea ocazie a fost recolatata si proba de HP care a iesit pozitiv si pentru care am urmat un tratament in urma caruia am scapat de aceasta bacterie. De senzatie insa nu. Dupa vizite indelungate la medicul ORL (unde nu s-a evidentiat nimic) si nescapand de aceasta senzatie, plus ca am observat si o sputa cu un pic de sange (doar dimineata) am decis sa fac si o radiografie esogastroduodenala cu sulfat de bariu care a avut ca rezultat urmatoarele: ''''Transparenta pulmonara in limite normale. Cord, aorta normal conformate. Hiluri pulmonare de aspect in limite normale. Sinusuri costo-diafragmatice libere. Fara modificari de deglutitie, fara asimetrii de valecule sau sinusuri piriforme. Tranzit esofagian liber, dar cu usuaora retentie de bariu, fara stenozari de lumen, fara... [continuare]
Ce sunt intolerantele alimentare si cum se pot verifica
TESTE DE INTOLERANTA ALIMENTARA Ce este intoleranța alimentară? Intoleranța alimetară este un disconfort, o stare de rău, o stare de continuă de indispoziție în urma consumării anumitor substanțe din alimente. • Tulburările pe care alimentele le produc asupra organismului nu apar imediat (ca în cazul alergiilor); ele pot apărea și dupa 3 zile sau mai mult. În realitate, reacția este datorită faptului că anumite alimente pe care organismul nostru nu le tolerează sunt consumate zilnic. • Datorită intolerantei alimentare pot aparea simptome sau diferite boli. • Atunci când aveți o intoleranță la un aliment, indiferent ce cantitate veți consuma din acel aliment, efectul va fi același. • Mecanismul intoleranței alimentare nu este bine determinat. Probabil provine de la schimbările imunologice ale organismului. Starile patologice care se datorează intoleranței alimentare și care pot fi ameliorate imediat prin evitarea alimentelor... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Nutritie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter