tulburarile alimentare
Simptomele intoxicatiilor alimentare
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Simptomele intoxicatiilor alimentare sau ale toxiinfectiilor alimentare, cauzate de consumul de hrana sau bauturi contaminate cu agenti patogeni sau toxine periculoase, difera in functie de microorganismele care le-au produs. Recunoasterea imediata a simptomatologiei este foarte importanta, intrucat unele intoxicatii alimentare pot pune viata in pericol fara o interventie medicala prompta. Simptome generale ale toxiinfectiei alimentare In general, simptomele manifestate de toxiinfectiile alimentare sunt o combinatie de stari de greata, varsaturi si diaree (cu sau fara prezenta sangelui in materiile fecale), insotite de alte simptome, precum: durerile de cap; febra cu frisoane; lacrimarea ochilor; transpiratii; ameteli; salivatia excesiva; starile de confuzie; crampele abdominale; slabiciunea generalizata. Simptomatologia specifica intoxicatiilor alimentare este descrisa astfel: - Dupa consumul alimentelor... [continuare]
Tulburarile gastrice
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Aparatul digestiv este format din tractul digestiv (cavitate bucala, esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, rect si anus) si organele anexe (glande salivare ,ficat, vezicula biliara si pancreas). Acestea au rolul in transportul, procesarea mecanica si chimica a alimentelor in vederea asigurarii necesarului de elemente nutritive ale organismului. In momentul in care fiziologia normala a aparatului digestiv este afectata apar tulburari de motilitate (miscarea alimentelor de-a lungul tubului digestiv), tulburari de procesare, absorbitie si eliminare a alimentelor. Toate aceste modificari se pot asocia sub denumirea de tulburari gastrice sau tulburari gastro-intestinale care prezinta o serie de semne si simptome specifice (ex. tulburari ale poftei de mancare, varsaturi, dureri abdominale); mai multe semne si simptome alcatuind sindroamele de tulburare gastrica (ex. ulcer, diaree, constipatie, etc.) Simptome functionale Sunt reprezentate de tulburarile poftei... [continuare]
Generalitati Tulburarile afective sezoniere (depresia de iarna) reprezinta un tip de depresie care este legata de schimbarea anotimpurilor, care incepe si se termina la aproximativ aceeasi data in fiecare an. Majoritatea oamenilor ce sufera de aceasta depresie au simptome ce incep in anotimpul de toamna si continua pana in lunile de iarna, astfel ca veti fi mai mereu indispus. In cele mai multe cazuri, simptomele depresiei de iarna apar in timpul toamnei tarzii sau la inceputul iernii si dispar in zilele insorite de primavara sau vara. Cu toate acestea, unele persoane au simptome ce incep primavara sau vara. In ambele cazuri, simptomele pot incepe usor si devin mai severe odata ce sezonul progreseaza. Depresia majora Tulburarile afective sezoniere sunt un subtip de depresie majora care vin si pleaca in functie de anotimp. Simptomele depresiei majore: a. O stare de depresie intreaga zi, aproape in fiecare zi; b. Consum redus de energie; c. Pierderea interesului de a face... [continuare]
Legatura dintre sanatate si alimentele sanatoase Santatea fizica si mentala au o legatura directa cu ceea ce consumati in dieta zilnica. Un plan alimentar corect poate tine departe o serie impresionanta de boli (acute sau cronice) si va poate ajuta sa va simtiti si sa aratati bine. Exista numeroase alimente care sunt considerate extrem de benefice, atat pentru sanatatea intregului organism, cat si pentru sanatatea sistemului nervos central. Chiar daca sunteti de parere ca dieta dumneavoastra include nutrientii de care corpul are nevoie sa functioneze corect, ar fi indicat sa va informati care sunt produsele alimentare care sunt considerate super-alimente, pe care le puteti introduce in dieta dumneavoastra zilnica fara costuri materiale importante. Fasole neagra Fasolea neagra este foarte buna pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv, in special a colonului, deoarece aceasta produce un acid care ajuta colonul la producerea de bacterii esentiale pentru sanatatea... [continuare]
6 alimente uimitoare pentru curatarea colonului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tulburarile gastrointestinale sunt frecvent intalnite in societatea de astazi, iar acest lucru se datoreaza in mare parte din cauza faptului ca oamenii consuma o cantitate destul de mare de produse alimentare asa-zis moderne, lipsite de elementele nutritive necesare pentru o digestie sanatoasa. De asemenea, in compozitia acestora se mai afla o gama larga de substante toxice, coloranti, indulcitori artificiali si pesticide. Vestea buna este ca tulburarile digestive cronice pot fi gestionate eficient, astfel incat sa nu afecteze calitatea vietii. Cateva modificari dietetice simple pot contribui semnificativ la ameliorarea si chiar vindecarea multor tulburari ale colonului. In continuare puteti citi despre sase alimente care va pot ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Alimente necesare pentru pastrarea sanatatii sistemului digestiv 1. Merele. Multe procese avansate de curatare a colonului includ merele, fie intregi, fie sub forma de suc, sos sau otet,... [continuare]
Alimente care pot provoca diaree sau indigestie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Legatura dintre alimentele consumate zilnic si predispozitia catre diaree si indigestie nu tine doar de tipul hranei ingerate, ci si cantitatea ei, momentul zilei in care este consumata si alte vulnerabilitati fiziologice ale fiecarui individ. Tulburarile digestive apar cel putin o data in viata, mai ales daca obisnuiti sa mancati prea mult, prea repede, in conditii de stres sau asociind hrana cu alcoolul. Un numar mare de persoane experimenteaza adesea reactii idiosincratice (pseudo-alergice), ceea ce inseamna ca anumite alimente tulbura echilibrul tractului gastrointestinal. Alimentele picante, zaharurile artificiale sau citricele sunt deseori cauza unui stomac deranjat. Cauzele indigestiei si ale diareei Diareea si indigestia sunt tulburari cauzate de regula de schimbari in obiceiurile alimentare. Nutritia incorecta poate declansa reactii neplacute ale corpului, alaturi de anumite afectiuni sau chiar de anxietate. Bolile cu simptome stomacale pot fi hernia,... [continuare]
Generalitati Femeile au nevoi nutritionale specifice, pe alocuri diferite de cele ale barbatilor. Din acest motiv, anumite alimente sunt benefice sanatatii femeilor, avand un impact seminificativ in special dupa varsta de 30 de ani, cand organismul intra intr-un proces degenerativ lent. Planul nutritional adoptat de fiecare femeie in parte poate preveni sau chiar stagna unele simptome ale bolilor care afecteaza cu precadere sexul feminin, precum osteoporoza, manifestarile menopauzei, bolile cardiace, diabetul sau anumite tipuri de cancer. Alimentatia si sanatatea femeilor Alimentatia poate avea cu adevarat un rol esential in starea de sanatate a femeilor, influentand-o negativ sau pozitiv, in functie de alegerile facute. Astfel, anumite alimente bogate in antioxidanti si nutrienti esentiali sporesc longevitatea si previn instalarea diverselor afectiuni diagnosticate deseori in randul pacientilor de sex feminin. Asadar, alimentatia sanatoasa poate sa furnizeze unei femei... [continuare]
10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta zilnica propice mentinerii unei stari de sanatate perfecte contine cu preponderenta alimente sanatoase, care furnizeaza o cantitate cat mai mica de grasimi rele si zaharuri, in schimbul unui aport bogat de nutrienti esentiali, precum vitaminele, mineralele si fibrele. Un regim alimentar corect ajuta atat la mentinerea greutatii corporale in limite optime si la prevenirea diverselor boli cronice, cat si la controlul unor afectiuni frecvente, precum diabetul de tip II. Consumul de alimente cu proprietati nutritionale superioare ajuta la stabilizarea nivelului de glicemie, la reducerea colesterolului rau in corp si la intarirea sistemului imunitar. Alimente recomandate pentru mentinerea starii de sanatate 1. Produsele de panificatie din cereale integrale Painea, pastele si cerealele pot fi elemente benefice intr-o dieta echilibrata, cata vreme sunt preparate din faina integrala. Germenii si taratele continuti de cerealele integrale, nerafinate, au cantitati... [continuare]
Cele mai bune surse alimentare de vitamina c
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitamina C este unul dintre cei mai siguri si eficienti nutrienti, avand un rol bine stabilit in numeroase functii ale organismului. Cand este preluata frecvent din surse alimentare, vitamina C inlesneste randamentul sistemului imunitar impotriva infectiilor, previne bolile cardiovasculare, complicatiile prenatale, bolile oculare sau problemele dermatologice. Chiar daca poate fi preluata din suplimente nutritive, vitamina C se absoarbe cel mai bine in organism cand provine din surse alimentare. Pentru asigurarea dozei zilnice necesare de vitamina C, se recomanda consumul de pana la 5 portii fructe si legume in fiecare zi. Beneficiile vitaminei C Beneficiile vitaminei C au fost descoperite cu sute de ani in urma, in timpul unei epidemii izbucnite in Europa. In prezent, alimentele bogate in vitamina C sunt considerate adjuvanti excelenti in tratarea numeroaselor afectiuni, de la raceala comuna, pana la depresie. Vitamina C intareste starea de sanatate,... [continuare]
15 alimente recomandate persoanelor cu boala crohn
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Persoanele care sufera de boala Crohn sunt nevoite sa acorde o atentie deosebita alimentatiei, de vreme ce aceasta afectiune desemneaza un grup de boli inflamatorii intestinale cu simptome de severitate variata. Pacientii diagnosticati cu boala Crohn sesizeaza in general care sunt acele alimentele care provoaca simptomele, in special in episoadele acute ale bolii. Pe de alta parte, exista si o categorie de alimente care sunt recomandate persoanelor cu boala Crohn, cu toate ca masura in care un pacient tolereaza anumite tipuri de hrana poate varia destul de mult, incat sa nu existe reguli nutritionale general valabile in boala Crohn. Alimente benefice in boala Crohn Intrucat boala Crohn interfereaza cu modul in care organismul digera mancarea si absoarbe nutrientii din aceasta, este importanta acordarea unei atentii deosebite dietei. Medicul nutritionist poate indica o serie de alimente bogate in nutrienti si benefice in boala Crohn, capabile sa furnizeze... [continuare]
Acupunctura in tulburarile de alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anorexia si bulimia, tulburari care sunt mult mai frecvente in societatea de azi decat in alte timpuri, se numara insa printre acele boli care nu au beneficiat de pe urmele unor descoperiri stiintifice revolutionare care sa schimbe radical modul in care le intelegem de zeci sau sute de ani. In consecinta nici tratamentele si nici eficienta acestora nu s-a schimbat semnificativ. Frecvent aceste afectiuni sunt insotite de probleme de ordin psihic precum depresie, anxietate, atacuri de panica, etc, si nu in ultimul rand de consecintele fizice ale tulburarilor de alimentatie, respectiv obezitate si casexie. Deoarece medicina clasica nu depisteaza in aceste cazuri nici un fel de modificari pe analize sau alte modificari patologice care sa indice o problema fizica a organismului, nu exista o abordare nici care sa vizeze cauza problemei, si nici macar simptomatica. Pacientului i se va spune pur si simplu fie sa manance mai putin, fie mai mult, in functie de... [continuare]
Cum sa tineti sub control poftele alimentare din timpul noptii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Poftele alimentare din timpul noptii sunt o cauza frecventa a ingrasarii, deci un dusman atroce pentru sanatate. Deseori, dorinta aprinsa de a consuma o gustare dulce sau bogata in grasimi intre cina si ora de culcare vine pe fondul unui regim alimentar dezechilibrat sau al unui tumult emotional controlat in mod eronat prin mancare. Medicii nutritionisti recomanda o serie de strategii prin care sa eliminati poftele alimentare din timpul noptii, astfel incat sa preveniti probleme de sanatate precum obezitatea, diabetul si depresia. Prevenirea mancatului la ore tarzii Mancatul la ore tarzii poate avea atat cauze fiziologice, cat si cauze psihologice. Asadar, poftele alimentare de seara apar fie din pricina dietei zilnice necorespunzatoare (saraca in nutrienti de calitate), fie din cauza unor dezechilibre hormonale sau de natura psihica. Deseori, apetitul greu de controlat pentru anumite alimente indica nevoi specifice ale organismului (de pilda, pofta de... [continuare]
Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Combaterea diareei presupune alegerea atenta a categoriilor de alimente consumate in perioada in care simptomele sunt prezente. In timp ce unele produse alimentare pot agrava diareea, altele ajuta la reglarea capacitatii organismului de a absorbi in mod corect apa, nutrientii si caloriile din hrana. Acordati o atentie deosebita dietei atunci cand suferiti de diaree si contactati medicul de urgenta daca simptomele persista mai multe zile. Recomandari alimentare pentru combaterea diareei Medicii recomanda consumul de alimente integrale si dietetice in timpul episoadelor usoare si moderate de diaree, cel putin in primele 24 de ore de la debutul simptomelor. O dieta mai saraca in fibre ajuta la ameliorarea crampelor si la reducerea gazelor stomacale, doua aspecte foarte importante in controlul diareei. Astfel, daca scaunele devin mai noi si mai frecvente, alegeti cu atentie alimentele pe care le consumati si reduceti pe cat posibil aportul de fibre - Alegeti... [continuare]
Generalitati Indigestia este o tulburare a sistemului digestiv des intalnita in perioada sarbatorilor, iar Pastele nu face exceptie. Traditionalele alimente care sunt consumate la festinul pascal nu doar ca pot ingreuna digestia, ci pot chiar agrava simptomele provocate de indigestie. Din acest motiv, este extrem de important sa stiti cum sa va adaptati alimentatia, odata ce balonarea si greata se instaleaza. Alimente nerecomandate in tulburarile digestive Daca in restul anului, mesele zilnice sunt in general echilibrate si usor de digerat, de sarbatorile pascale lucrurile se schimba radical. Consumul mult mai mare de oua, carne de miel dificil de digerat, branza preparata cu zahar si colesterol in prajituri si pasca, cozonacii si abuzul de bauturi alcoolice sunt atat traditii care ne definesc poporul la mijlocul primaverii, cat si surse ale tulburarilor digestive medii si grave. Indigestia, denumita medical dispepsie, se refera la incapacitatea tractului digestiv... [continuare]
Cum sa va imbunatatiti sanatatea inimii cu alimente proaspete de primavara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele proaspete de primavara, respectiv fructele si legumele de sezon, sunt o cale sigura prin care puteti sa va imbunatatiti sanatatea inimii. In afara de faptul ca sunt mai gustoase si mai ieftine la inceputul sezonului cald, aceste produse naturale furnizeaza vitamine, minerale si fibre necesare sanatatii. Fructele bogate in antocianina pot reduce riscul dezvoltarii afectiunilor cardiace, au descoperit cercetatorii. Asociatia Cardiaca Americana recomanda ca un adult sa consume minimum 115 grame de fructe si legume zilnic, pentru a-si mentine greutatea si presiunea arteriala in parametri optimi. Beneficiile fructelor si legumelor de sezon asupra sanatatii Oamenii de stiinta au derulat numeroase cercetari prin care au reusit sa demonstreze ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete merge mana in mana cu sanatatea cardiaca. Adaugand mai multe astfel de produse in alimentatie la inceputul primaverii, va protejati suplimentar inima si va reduceti... [continuare]
12 alimente care va scapa de senzatia de greata
Autor: SfatulMedicului
Ce este senzatia de greata? Senzatia de greata este o stare profunda de disconfort, deseori insotita de varsaturi care deshidrateaza organismul, ce trebuie sa fie tratata inca de la primele simptome. Anumite alimente pot avea un efect de ameliorare a greturilor si va pot ajuta sa scapati de stomacul deranjat, in cazul in care neplacerile sunt cauzate de o indigestie obisnuita sau de sarcina. Daca senzatia de greata este insotita si de febra sau varsaturi persistente, efectuati imediat un control medical pentru stabilirea cauzei exacte a starii de rau. Alimente recomandate in combaterea senzatiei de greata Ghimbirul Acest remediu natural este folosit de secole pentru tratarea tulburarilor digestive, dar mai ales a ameliorarii senzatiei de greata. Oamenii de stiinta cred ca fitochimicalele din ghimbir ar putea juca un rol central in tratarea rapida a indigestiei si a simptomelor sale. Mai mult decat atat, specialistii au descoperit ca ghimbirul, luat in combinatie cu... [continuare]
10 alimente cu un continut ridicat de magneziu
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele cu un continut ridicat de magneziu sunt o parte importanta a unei diete echilibrate. Acest mineral esential este necesar pentru mentinerea functionalitatii musculare si nervoase a organismului, intarirea sistemului imunitar, reglarea ritmului cardiac si consolidarea oaselor. Intrucat este implicat in peste 300 de reactii biochimice, deficienta de magneziu conduce la aparitia spasmelor musculare, bolilor cardiovasculare, diabetului, hipertensiunii arteriale, tulburarilor anxioase, migrenelor, osteoporozei si infarctului cerebral. Suplimentati sursele alimentare de magneziu, pentru o sanatate de fier, metinuta pe termen lung. Rolul magneziului in organism Putine persoane constientizeaza rolul central pe care magneziul il joaca pentru sanatate. Acesta este un element de baza pentru aproape toate functiile si tesuturile corporale, capacitatea de aparare a organismului, sanatatea cardiaca si protectia impotriva debutului diverselor tipuri de cancer... [continuare]
7 combinatii alimentare care va pot afecta digestia si sanatatea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Problemele digestive pot fi cauzate de anumite alimente pe care nu le combinati tinand cont de proprietatile lor particulare. Medicina ayurvedica, traditional indiana, sugereaza o serie de principii alimentare privind combinatiile mai multor tipuri de hrana, in raport cu consecintele lor asupra starii de sanatate. Efectele nedorite si imediate ale asocierilor gresite de alimente sunt balonarea, crampele stomacale, starile de greata, oboseala, diareea sau constipatia. Pe termen lung, combinatiile alimentare incorecte pot provoca halena, uscarea pielii, eruptiile cutanate, inflamatiile cronice, tulburarile de somn sau problemele digestive cronice. Care sunt combinatiile alimentare periculoase? Urmatoarele combinatii alimentare pot fi periculoase in anumite cazuri, efectele putand fi diferite de la o persoana la cealalta. Asocierile enumerate mai jos au potentialul de a cauza o serie de probleme digestive, in special din pricina intervalului de timp... [continuare]
Generalitati Multa lume nu stie ce sa manance in timpul sezonului de iarna si sfarsesc prin a consuma alimente nesanatoase. Multi ajung sa evite complet alimentele sanatoase de sezon si consuma in cantitati mari alimente care ingrasa. Cu schimbarea anotimpurilor vin si modificari in stilul de viata. Schimbarea obiceiurilor alimentare in functie de sezon ajuta organismul sa ramana sanatos. Acest lucru va poate feri de imbolnaviri pe timp de iarna. Stiintific, s-a dovedit ca sezonul rece mentine sanatatea organismului si creste puterea sistemului digestiv. Din cauza temperaturilor scazute din mediu, corpul uman consuma mai multa caldura care este o forma de energie. Astfel, fiecare persoana va avea nevoie de mai multa energie in sezonul de iarna, ceea ce determina oamenii sa consume mai multe alimente. Totusi, indicat ar fi sa consumati alimente care sa va ofere energie, dar care sa contina putine calorii. In plus, trebuie sa urmati o dieta echilibrata... [continuare]
11 factori neobisnuiti care cauzeaza tulburari menstruale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tulburarile menstruale pot fi cauzate de numerosi factori mai mult sau mai putin cunoscuti, precum stresul, emotiile extreme (pozitive sau negative), oscilatiile de greutate sau efortul fizic sustinut. Anumite variatii ale ciclului menstrual sunt normale, insa neregularitatea constanta este un indicator al unei probleme de sanatate nediagnosticate. Detinerea informatiilor complete despre cauzele posibile ale tulburarilor menstruale ajuta la stabilirea unui tratament prompt si eficient, care sa previna alte posibile complicatii ulterioare. Cauze posibile ale ciclului menstrual neregulat Ciclul menstrual implica un numar mare de schimbari asociate cu eruptia ovulului din folicul si posibilitatea obtinerii unei sarcini. Acesta incepe in prima zi a menstruatiei si se incheie in ziua anterioara inceperii unei noi menstruatii. Durata medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, insa poate varia intre 20 si 40 de zile. Un interval mai lung de sase saptamani este... [continuare]
Generalitati Somnul este influentat, pe langa evenimentele stresante din timpul zilei, de grijile cotidiene, si de alimentele pe care le consumati inainte de a aseza capul pe perna. Aceast lucru se intampla pentru ca organismul detecteaza stimulii benefici sau, din contra, pe cei care produc efecte neplacute asupra somnului din timpul noptii si reactioneaza ca atare. Alimente care va provoaca somnolenta Branza si iaurtul se numara printre alimentele care va fac sa va simtiti obositi. Explicatia provine din mecanismul organismului de a a dezvolta o reactie imuna gresita la proteine, care produce anticorpi pe care incearca sa-i mobilizeze impotriva proteinelor atunci cand ele isi fac aparitia. Atunci apare oboseala si starea de somnolenta. Astfel, pentru ca branza si iaurtul sunt alimente bogate in proteine, organismul reactioneaza asa cum am prezentat anterior. Bananele si nucile produc, de asemenea, somnolenta. De aceea bananele sunt deseori prezentate ca surse... [continuare]
Generalitati Un plan alimentar bine echilibrat este intodeauna important pentru sanatatea umana. Dieta este esentiala mai ales in cazul femeilor gravide. Sunt multe substante nutritive (vitamine si minerale) de care copilul dumneavoastra are nevoie sa se dezvolte. Alimente de evitat Cele mai multe alimente sunt sigure, dar exista si anumite produse alimentare care ar trebui evitate sau chiar eliminate din dieta in timpul sarcinii. Fructe de mare si peste Fructele de mare sau pestele afumat trebuie evitate in timpul sarcinii, intrucat ar putea fi contaminate cu listeria. Totusi, puteti consuma fructe de mare sau peste proaspat ori decongelat - gatite la temperaturi optime. Excludeti total din meniu, in timpul sarcinii, algele care predispun la aparitia de infectii nocive atat pentru mama, cat si pentru copil. Pestele este un aliment excelent pentru femeile gravide si mamele care alapteaza. Totusi, trebuie sa alegeti cu atentie pestele. Chiar daca este bogat in acizi grasi... [continuare]
Alimentele care va scapa de constipatie
Autor: SfatulMedicului
Sansele sa fi experimentat constipatia sunt destul de mari. Daca va intalniti cu aceasta problema mai mult decat ocazional sau aveti dureri severe sau sangerari, este important sa consultati medicul cu privire la simptomele care pot fi semnul unei tulburari digestive destul de serioase. Totusi, in majoritatea cazurilor, constipatia este doar un semn ca alimentatia dumneavoastra are nevoie de mai multe fibre. Un adult are nevoie in medie de 25-30 de grame de fibre pe zi pentru a face fata constipatiei. Pentru a evita balonarea si crampele, trebuie sa adaugati gradual fibre in dieta. Alimentele de acest fel impreuna cu un consum necesar de apa ajuta tractul digestiv sa isi desfasoare corespunzator activitatea. Fructe de padure Pentru a trata usor constipatia, cumparati sau culegeti zmeura, mure si capsuni. Toate sunt exemple de fructe care au un continut ridicat de fibre. O jumatate de ceasca de capsuni proaspete aduce 2 grame de fibre, in timp ce aceeasi cantitate de mure... [continuare]
Alergiile alimentare: adevar versus mit
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista mai multe puncte de vedere referitoare la alergiile alimentare care nu corespund cu realitatea. Alergiile alimentare se manifesta atunci cand sistemul imunitar al unei persoane lupta impotriva atacatorilor - cum sunt considerate, in mod eronat, anumite componente alimentare (de exemplu, proteinele). Este important sa se cunoasca datele reale cu privire la alergiile alimentare, intrucat multe dintre miturile referitoare la acest subiect pot crea confuzie si pot afecta calitatea vietii unei persoane. Simptomele alergiilor alimentare se pot manifesta intr-un mod periculos, dar o persoana informata poate lua masurile corecte in cel mai scurt timp. Mituri despre alergiile alimentare Alergiile alimentare nu sunt reale Fapt: Alergiile alimentare sunt reale si implica sistemul imunitar al organismului. In cazul alergiilor alimentare, sistemul imunitar considera in mod gresit ca un aliment este un invadator nociv si elibereaza histamina si alte substante... [continuare]
Cum te pot afecta ambalajele produselor alimentare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati PET-urile, pungile si cutiile din plastic, folia din aluminiu sau hartia cerata sunt ambalaje pe care le folosim zi de zi pentru protejarea sau depozitarea alimentelor. Acestea, pe cat sunt de utile, pe atat de nocive se pot dovedi. Cercetarile arata ca ambalajele pe care le utilizam in bucatarie pot introduce in hrana noastra o serie de substante daunatoare sanatatii. Cum ne pot imbolnavi ambalajele Folia din aluminiu Multe dintre retetele prezentate in cartile de bucate sau pe internet indeamna la utilizarea foliei de aluminiu in procesul de pregratire a anumitor preparate culinare. Recomandarea insa nu este una dintre cele mai sanatoase, intrucat studiile au aratat faptul ca, la temperaturi inalte, folia din aluminiu elibereaza in alimente ioni din aluminiu. Aluminiul modifica metabolismul calciul [continuare]
Mamaliga, alimentul banal cu multiple beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Mamaliga, preparat traditional, are o multitudine de beneficii pentru sanatate. Inca de pe vremea lui Columb, fierturile de porumb erau apreciate in scop curativ. Cu o multime de proprietati astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, porumbul este un aliment care contribuie la buna functionare a organismului. Exista studii care au aratat ca media de viata a triburilor amerindiene care mancau porumb crud sau fiert era mult mai mare decat a altor comunitati care nu consumau acest aliment. In boabele de porumb exista unele substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, substante importante pentru buna functionare a organismului. Principalele beneficii Detoxifiant . Este un bun detoxifiant al ficatului, numeroase studii aratand faptul ca poate elimina 80% din substantele toxice aduse in organism de alimentatia nesanatoasa sau chiar de anumite medicamente. Concret, anumite substante din porumb cu efect detoxifiant vor ajuta ficatul sa neutralizeze... [continuare]
Ce bauturi si alimente interactioneaza cu medicamentele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anumite medicamente nu pot fi luate daca urmati in acelasi timp inca o schema terapeutica compusa din alt tip de pastile sau daca mancati anumite alimente, intrucat toate acestea pot avea efecte nedorite asupra medicatiei. De aceea, inainte de a lua un medicament pentru prima data, este indicat sa discutati cu medicul sau farmacistul pentru a inlatura eventualele efecte neplacute. Alimente pe care trebuie sa le evitati Grepfrut . Este recomandat ca grepfrutul sa nu fie consumat de catre persoanele care urmeaza un tratament medicamentos, el interactionand cu peste 200 de medicamente, printre care si antibioticele. De aceea, cel mai bine ar fi sa il evitati atunci cand urmati diferite tratamente. Lapte si produsele lactate . Este bine sa fie evitate daca urmati un tratament cu antibiotice, deoarece ionii de calciu, magneziul si fierul continute de lapte pot impiedica absorbtia antibioticelor din tractul digestiv. Laptele se poate consuma, dar la un interval de 3 ore... [continuare]
Generalitati Balonarea este o tulburare gastrointestinala provocata de descompunerea alimentelor. Denumita si meteorism abdominal din cauza disconfortului resimtit, afectiunea este des intalnita atat la adulti, cat si la copii. Intre 16% si 30% dintre oameni experimenteaza balonarea in mod regulat. Desi balonarea poate fi un simptom al unei afectiuni medicale grave, de obicei are cauze alimentare, principalii factori favorizanti fiind mesele imbelsugate, consumul de dulciuri, dar si stresul sau anumite tulburari de natura hormonala. Alimente care pot provoaca balonare Broccoli, varza - sunt legume crucifere care contin rafinoza, un trizaharid care ramane nedigerat, astfel ca bacteriile intestinale il fermenteaza, producand gaze. Leguminoasele - fasolea, lintea, soia si mazarea sunt alimente care determina formarea gazelor intestinale. Lactatele - persoanele care sufera de intoleranta la lactoza se pot confrunta cu meteorism intestinal dupa consumul unei felii de branza sau a... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter