Clickmed
programare rapida la medic

Terapia dialectica comportamentala in tratarea tulburarii de personalitate borderline

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024
Consultant medical:

Lavinia Stoian
Psihoterapeut sistemic de familie si cuplu, Psihoterapeut Gestalt, Psiholog clinician, Formator, Supervizor

Clinica: Clinica Renia

Generalitati

Sus
Terapia dialectica comportamentala in tratarea tulburarii  de personalitate borderline

Tulburarea de personalitate borderline este un diagnostic care ii afecteaza atat pe cei ce sufera, dar si pe cei apropiati. Studiile de prognostic pe termen lung arata ca starea majoritatii pacientilor se imbunatateste in timp, uneori si fara un tratament sustinut, desi cercetatorii in domeniul psihologiei si psihiatriei au lucrat intens sa gaseasca abordari de tratament eficient pentru aceasta tulburare de personalitate foarte suparatoare.

Modalitati de tratament pentru tulburarea de personalitate borderline

Sus

O metoda de tratament recomandata des pentru tulburarea de personalitate borderline este psihoterapia. Medicii psihiatri pot recomanda si tratament medicamentos care poate ameliora starea pacientului, mai ales daca aceasta tulburare este insotita si de alte probleme de sanatate mintala cum ar fi depresia sau dependenta de anumite substante.

Psihoterapia in tratarea tulburarii de personalitate borderline

Sus

Psihoterapia este o metoda de tratament semnificativa pentru tulburarea de personalitate borderline. Terapeutul poate adapta tipul de terapie ca sa se potriveasca nevoilor persoanei care sufera de aceasta tulburare. Scopul psihoterapiei este sa ajute clientul sa se concentreze pe capacitatea de a functiona normal. Totodata, il invata sa isi gestioneze emotiile cu care nu se simte confortabil, ii reduce impulsivitatea prin observarea propriilor sentimente. Il ajuta sa isi imbunatateasca relatiile prin constientizarea sentimentelor proprii si ale celorlalti. Totodata, invata despre tulburarea de care sufera si cum sa ii faca fata.

Tipuri de psihoterapie utilizate in tulburarea de personalitate borderline

Sus
  • Tipurile de psihoterapie considerate cele mai eficiente in aceasta tulburare sunt:
  • Terapia dialectica comportamentala, care include terapia de grup si terapia individuala, foloseste o abordare bazata pe abilitati pentru a invata clientul cum sa gestioneze emotiile, cum sa suporte suferinta si sa isi imbunatateasca relatiile.
  • Terapia bazata pe mentalizare ajuta clientul sa se identifice cu propriile ganduri si sentimente si sa puna accentul pe a gandi inainte de a reactiona.
  • Terapia centrata pe schema vine in ajutorul persoanei suferinde prin recunoasterea nevoilor nesatisfacute care au condus la dezvoltarea unor tipare negative de comportament care, chiar daca candva au fost necesare pentru supravietuire, in momentul prezent provoaca suferinta. Prin aceasta terapie se invata cum sa isi satisfaca nevoile intr-un mod sanatos si cum sa-si formeze modele de viata pozitive. Poate fi terapie individuala sau de grup.
  • Psihoterapia bazata pe transfer sau psihoterapia dinamica ajuta clientul sa-si inteleaga emotiile si problemele personale prin dezvoltarea relatiei cu terapeutul si aplicarea celor invatate in situatii concrete.

Ce este terapia dialectica comportamentala

Sus

Terapia dialectica comportamentala este un tip modificat de terapie cognitiva comportamentala utilizata pentru a invata persoanele care sufera sa traiasca in prezent, sa-si dezvolte abilitati de a face fata stresului, sa-si regleze emotiile si sa isi imbunatateasca relatiile cu ceilalti. Ea a fost creata dupa anul 1980 de catre Dr. Marsha Linehan si colegii sai de la Universitatea din Washington dupa ce au constatat ca terapia cognitiv-comportamentala nu da rezultatele asteptate in tratarea tulburarii de personalitate borderline. Conceputa initial pentru a trata pacientii cu tulburare de personalitate borderline, ulterior a fost adaptata pentru a fi de folos si in cazul altor tulburari mintale, cum ar fi comportamente autodistructive incluzand tulburarile alimentare si abuzurile de diverse substante, probleme cu reglarea emotiilor, tendinte suicidare si uneori e folosita si in cazul tulburarilor de stres post-traumatic. Mai este utilizata in cazul tulburarilor de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), tulburari bipolare, tulburari de anxietate generalizata, tulburari de depresie majora, tulburari obsesiv-compulsive.

Beneficiile terapiei dialectice comportamentale in tratarea tulburarii de personalitate borderline

Sus

In tulburarea de personalitate borderline, terapeutul si pacientul lucreaza pentru a rezolva contradictia aparenta intre acceptare si schimbare, pentru a provoca schimbari pozitive persoanei aflate in terapie. Aceasta presupune ca pacientul sa primeasca validarea care il ajuta sa devina mai cooperant si mai putin inclinat sa respinga ideea de a experimenta schimbarea. Practic, terapeutul comunica pacientului ca o anumita actiune a acestuia are sens in contextul experientei sale personale chiar daca el nu e chiar de acord ca acea actiune ar fi cea mai potrivita rezolvare a problemei. Fiecare sesiune de terapie are o structura si niste scopuri proprii, dar caracteristicile terapiei dialectice comportamentale se regasesc fie ca este vorba de terapie individuala, de grup sau online. Aceste caracteristici sunt:

  • Acceptarea si schimbarea. Persoana in terapie invata strategiile de acceptare si tolerare a imprejurarilor de viata, a emotiilor si a propriei persoane. De asemenea, va dezvolta abilitati de a face schimbari pozitive in comportament si in interactiunea cu ceilalti.
  • Comportamentul. Va invata sa analizeze problemele sau modelele distructive de comportament si sa le inlocuiasca cu unele mai sanatoase si mai eficiente.
  • Cognitiv. Se va concentra pe schimbarea gandurilor si a credintelor ca psihoterapia n-ar fi eficienta sau nu l-ar ajuta.
  • Colaborarea. Va invata sa comunice eficient si sa lucreze impreuna ca o echipa (cu terapeutul, grupul de terapie, psihiatrul).
  • Abilitati. Va invata noi abilitati de a-si imbunatati capacitatile.
  • Suport. Va fi incurajat sa-si recunoasca puterea si calitatile, sa le dezvolte si sa le foloseasca.

S-a constatat ca terapia dialectica comportamentala este capabila sa ajute oamenii sa isi imbunatateasca abilitatile de a face fata stresului si sa gaseasca mijloace eficiente de a gestiona si a exprima emotiile puternice. Cercetarile au aratat ca aceasta terapie este eficienta indiferent de varsta, sexul, identitatea de gen, orientarea sexuala, rasa sau etnia persoanei. Cat despre eficienta terapiei, studiile arata ca dupa un an de tratament, mai mult de 75% dintre persoanele diagnosticate cu tulburarea de personalitate borderline nu mai indeplinesc criteriile pentru acest diagnostic prevazute in DSM-5 (Manualul de Diagnostic si Clasificare a bolilor mintale), iar rata sinuciderilor a scazut semnificativ in randul persoanelor cu aceasta tulburare.

O comparatie intre terapia cognitiv comportamentala si terapia dialectica comportamentala

Sus

Nu toate tulburarile mintale raspund la tratament in acelasi mod. O tehnica de terapie care functioneaza bine pentru depresie si anxietate poate agrava tulburarile alimentare sau tulburarile de personalitate.

Terapia cognitiv comportamentala s-a dovedit deosebit de eficienta in tratarea depresiilor, producand mai multe remisii decat orice alt gen de terapie. Aceasta terapie a functionat si in cazurile de anxietate, tulburari de panica, tulburari obsesiv-compulsive, tulburari de somn, tulburari de stres post-traumatic si fobii.

Terapia dialectic comportamentala. Aceasta terapie a fost creata pentru a ajuta persoanele diagnosticate cu tulburarea de personalitate borderline sa se concentreze pe schimbarea modelelor de comportament impulsiv si reactii emotionale intense ca raspuns la ceea ce pacientii catalogheaza ca fiind sentimente de durere si respingere insuportabile. Terapia dialectica comportamentala s-a dovedit eficienta si in cazul celor cu comportamente autodistructive si ganduri suicidare, dar si in cazul victimelor traumelor sexuale.

Abilitatile interpersonale dezvoltate de terapia dialectica comportamentala includ respectul de sine dar si tratarea celorlalti cu grija, interes, respect si asertivitate, avand ca rezultat echilibrarea nevoilor celorlalti cu propriile nevoi.

Bibliografie:

Fonagy, P.; Bateman, A. (2004b). Psychotherapy for Borderline Personality Disorder: Mentalization Based Treatment. Oxford University Press
Borchard, Therese J. (2011-06-28). "Marsha Linehan: What is Dialectical Behavioral Therapy (DBT)?". psychcentral.com.
"What is Dialectical Behavior Therapy (DBT)?". Behavioral Tech. Retrieved November 30, 2017
inehan, M. M.; Dimeff, L. (2001). "Dialectical Behavior Therapy in a nutshell" (PDF). The California Psychologist.
Skills Training Manual for Treating Borderline Personality Disorder by Marsha M. Linehan. 1993. ISBN 0-89862-034-1.
Cognitive Behavioral Treatment of Borderline Personality Disorder by Marsha M. Linehan. 1993. ISBN 0-89862-183-6.
Personality disorders - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/personality-disorders/symptoms-causes/syc-20354463
What are Personality Disorders? - https://www.psychiatry.org/patients-families/personality-disorders/what-are-personality-disorders
Dialectical Behavior Therapy Workbook: Practical DBT Exercises for Learning Mindfulness, Interpersonal Effectiveness, Emotion Regulation, & Distress Tolerance (New Harbinger Self-Help Workbook) by Matthew McKay, Jeffrey C. Wood, and Jeffrey Brantley. ISBN 978-1-57224-513-6.
Don't Let Your Emotions Run Your Life: How Dialectical Behavior Therapy Can Put You in Control (New Harbinger Self-Help Workbook) by Scott E. Spradlin. ISBN 978-1-57224-309-5.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter